pierś z indyka - 1975 przepisów (strona:76/132)

Pulpet drobiowy z pistacjami (Polpettone di carne bianca con pistacchi) 146

SKŁADNIKI 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g mięsa mielonego z indyka 200 g szynki   200 g ricotty 50 g startego parmezanu 50 g pistacji 100 g bu ł ki tartej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 200 g di carne macinata(...)pistacchi 100 g di pangrattato 3 spicchi d'aglio erbe di provenza sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Do dużej miski przekładamy mielone mięso z piersi kurczaka, mielone mięso z indyka, bardzo drobno posiekan ą  lub zblendowan ą  szynk ę ,  ricott ę , starty parmezan,  drobno posiekane pistacje oraz 3 ząbki czosnku . Całość doprawiamy ziołami

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z piersi indyka i mozzarellą 139

Takie danie będzie super na każdą okazje. Można podawać z ziemniakami lub makaronem. Na imprezy można podać bez dodatków. Płaty mięsa doprawić solą, pieprzem, papryką słodką

Kuchnia Pokoleń
Myślał indyk o niedzieli... 193

błędem jest nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce" pod skórą na piersiach. Z jednego prostego powodu- piersi upiekłyby nam się za wcześnie w porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone.  Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo(...)dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam na chwilę.  A teraz akcja powiększania piersi... bo mnie nadziewanie indyka mniej więcej z tym się skojarzyło. Ptaszysko ułożyłam na pleckach, pozostałością szyjki do siebie. Podważyłam lekko skórę na piersiach i wsuwając początkowo palce, a potem całą dłoń

bastalena
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 143

tłumaczyła swojemu 7-8 letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ

Życie zamknięte w smaku
Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym 120

sosie jest podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak.  Do klopsików najlepiej użyć mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka. U mnie wszyscy klopsiki lubią podane z kaszą jęczmienną i surówką

Kuchcik gotuje
Pieczony indyk z owocami 240

ilość płynu zmniejszy się o ok. 1/2. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie mieszamy całość. Przez ostatnie 30 minut pieczemy indyka na grzbiecie (piersią do góry) i bez przykrycia. Polewamy go natomiast glazurą w kilku partiach. Na tym etapie indyk powinien nabrać rumiano-złotej barwy i chrupiącej skórki. Jeśli piekarnik ma funkcję opiekacza

Kulinarna Pokusa
Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami 191

sałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy

Smaki Na Talerzu
Domowa wędlina z indyka! 170

parzenia wędliny w domowych warunkach.  Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy.   Składniki: 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula 2szt 200g czosnek 4 ząbki przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra     Mięso(...)indyka umyć i podzielić na kilka części.  Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso.  Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę.  Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h. Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka

IzaGotuje
Klopsiki siekane z indyka i niespodzianką :) 96

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi 7-8 dużych klopsów. Polecam. Mięso indyka pokroić na małe kawałeczki, następnie posikać ostrym nożem

Kuchnia Pokoleń
Pierś drobiowa w sosie śmietanowo - musztardowym wg Aleex 160

zanim wyruszyłam do pracy, przygotowałam dla niego przepyszne danie: pierś kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym. Przepis dostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam. Składniki: • 750 g piersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka opłukać

W mojej kuchni
Niedzielny klasyczny obiad Polaka 154

przeciętnym polskim domu wiosną lub latem? Schabowy z kapustą to raczej jesienno-zimowe danie. Wiosną zamiast kapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje): pojedyncza pierś kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk w porach i cukinii 82

wspólną zabawę z dzieciaczkami. Myślę, że większość mam stosuje w kuchni taką samą zasadę Indyk w porach i cukinii to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Możemy podawać go z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Co kto lubi. Zamiast indyka możemy także użyć piersi z kurczaka, będzie równie pysznie. Zapraszam do przepisu Indyk w porach i cukinii – składniki

Natka Pietruszki
Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem 113

Kolejna wariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaszotto z indykiem, gorszekiem i marchewką 166

lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy

Kolizje Smaków
Kaszotto z indykiem, gorszekiem i marchewką 166

lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy

Kolizje Smaków
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 200

przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany

Szczęśliwa kuchnia
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 300

przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com