pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:50/159)

119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 303

kawałki, analogicznie robimy to samo z pozostałą częścią mięsa. (W czynności tej można pomóc sobie malakserem lub blenderem, ja jednak wybrałam metodę ręczną). Gdy osiągniemy już bardzo drobne cząstki, rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią posiekaną skórę i wytapiamy z niej tłuszcz(czynność ta trwa aż do osiągnięcia chrupiących skwarek). Pozostałe posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i dodajemy(...)dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ cząstki mięsa nie są rozdrobnione na konsystencję pasty i pierogi mogą ulec rozerwaniu), kolejno   wykrawamy kółka, napełniamy i zalepiamy pierogi  wedle własnych upodobań. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie z niewielkim

Symfonia Smaków
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 123

zemleć. Wymieszać mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać lekko ubite białka. Wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi

królestwo garów
Ruskie pierogi które wyszły bosko 161

wahania. Schody zaczęły się pojawiać gdy trzeba było wybrać farsz. Każdy chciał inny. Ja chciałam farsz ze smażonych ziemniaków, a moje pociechy owoce lub mięso lub na ruskie. Po długich negocjacjach wygrała opcja ruskich pierogów. Na ciasto: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami… 631

żadną specjalistką od pierogów absolutnie nie jestem; prawda jest taka, że robię je zaledwie kilka razy do roku, z mięsem lub właśnie kapustą i grzybami. Ciasto robię na ogół właśnie takie,… Continue reading Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

brunetkawkuchni
Moja CEWE FOTOKSIĄŻKA 174

sobie pomarzyć... Ale ani pomysłu na taką książkę nie mam. Bo co takiego wyjątkowego mogłabym w niej pokazać poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście, że dzieci(...)Podzieliłam ją sobie na trzy rozdziały. Jeden z potrawami tylko dla mnie (czyli szpinak w roli głównej, sok z buraka itp.), drugi dla męża (tutaj mięso, mięso i panierowany camembert) i trzeci dla dzieci (pierogi z jagodami, pankejki, kotleciki). Wyszło pięknie! Najwięcej czasu zajęło mi sformatowanie przepisów, bo fotoksiążka kulinarna to jednak nie tylko zdjęcia, to też całkiem sporo

bistro mama
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 80

Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki i przygotować pierogi ze szpinakiem i serem. Pierogi mają bardzo lekkie

KuchniaWeDwoje.pl
Kluski śląskie nadziewane mięsem z duszonymi porami 162

Kluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha!

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
30 przepisów do przygotowania w grudniu 173

Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe

Moja smaczna kuchnia
Rosół z pierożkami 159

doprawić do smaku solą* i pieprzem . *jeśli chcemy, żeby rosół był klarowny, solimy go dopiero po ugotowaniu. Pierogi:   2/3 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania) 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny(...)marchew, podlać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka (u mnie o średnicy 6cm), na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu

Obiad gotowy
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 214

deficytów w żywności, charakteryzuje się niezwykłą kreatywnością lokalnych kucharzy potrafiących wyczarować pożywne, rozgrzewające dania z podstawowych, dostępnych składników. Tak oto powstały słodkie pierogi z Bersuhl, miasta dziwaków, gdzie do ryb dodaje się cukru! Soczyste, różowe mięso łososia od lokalnych rybaków, obtoczone w słodko-kwaśnej marynacie i zamknięte w chrupkim, rustykalnym cieście tworzy prostą, acz uwielbianą przez wielu pożywną przystawkę(...)Czas, aby rozkochały się w nich także Wasze podniebienia! Do dzieła! SŁODKIE PIEROGI RYBNE Z BERSUHL pieczone rustykalne pierożki z łososiem w słodko-kwaśnej marynacie CZAS: 90 min PORCJE: 4 porcje POZIOM: średni POTRZEBUJESZ: papier do pieczenia piekarnik wałek patelnia deska i nóż SKŁADNIKI: CIASTO mąka pełnoziarnista – 100g mąka pszenna zwykła – 100g olej – 3 łyżki

Nerds Kitchen
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie 184

lubię ,,upychania " obranego mięsa na którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo miałam ochotę na pierogi. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. w mnóstwem zrumienionych warzyw i przypraw. Mięso i warzywa wyjęłam na potem a na bulionie zrobiłam klarowną kartoflankę z ciecierzycą. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Smażone kulki warzywne 162

Tradycyjny rosół i tradycyjny problem, czyli co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Najczęściej mamy sałatkę, pierogi i krokiety. No ale ile można, tak tydzień w tydzień, bo przecież rosół musi być co najmniej raz w tygodniu... Dlatego tym razem warzywa wykorzystałam do przygotowania smażonych kotlecików. Kulki warzywne smażone w głębokim oleju być może

Na kulinarnym poligonie
Drożdżowe pierożki z mięsem 126

Pyszne, chrupiące pierożki drożdżowe z mięsem., doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możecie

magiczna kuchnia Kasi
BARSZCZ UKRAIŃSKI 107

fasola moczyła się całą noc. Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka, dodać korzeń pietruszki i selera oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Wsypać do smaku sól i pieprz, dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować wywar na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (można je użyć do pierogów, krokietów , pasztetu lub sałatki ). następnie

Zrób to smacznie
Kurczak pieczony 106

jest zdecydowanie najlepszy i najbardziej soczysty pieczony kurczak jakiego zrobiłam kiedykolwiek, a zasługą tego jest marynata z masła i nietypowy sposób marynowania mięsa „pod skórą”. Kurczaka możesz podlać biały winem lub dobrej jakości bulionem. Polecam Wam także: – chrupiący pieczony kurczak – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka(...)wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 15 minut ale bez przykrycia. Dopiero wtedy krój kurczaka i podawaj. Kurczaka możesz zjeść od razu, a niewykorzystane mięso oddzielić od kości i użyć do sałatek, pierogów a nawet jako dodatek do makaronu. Smacznego! Artykuł Kurczak pieczony pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Proste szaszłyki z grilla 244

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Labneh 150

warzyw. Do koktajli owocowych i warzywnych – świetnie zagęszcza. Rozpuszczona gorzka czekolada, wymieszana z labnehem to najlepsza „nutella”. Labneh wymieszany z ziołami to dobry farsz do mięs, czy roladek warzywnych. Idealnie sprawdza się w pierogach z soczewicą i czosnkiem pieczonym. W pierogach z truskawkami lub śliwkami też :). Post Labneh pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 202

swojej kuchni. Czarne nasionka tej rośliny świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej

Leśny Zakątek
Pierogi z mięsem i marchewką 204

Dzisiaj na tapecie mamy pierogi. I sama zarządziłam jakie. Ano nafaszerowałam je mięsem żeberkowym i marchwią. Mniam. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Najpopularniejsze przepisy w 2017 roku 192

Jak ten czas leci! 1 stycznia 2018 roku blog świętował swoje 8 urodziny :) Dzisiaj prezentuję Wam najpopularniejsze przepisy ubiegłego roku! Nie jestem zaskoczona, że na pierwszym

Moja smaczna kuchnia
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 187

mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród

GRUBY WAŁEK
Oszukane mini udka na oleju rzepakowym 238

dość cienko i wykrawamy kółka o średnicy ok 6 cm. Na środku układamy paluszek tak, aby wystawał po obu stronach.  Na środek dajemy kulkę mięsa mielonego i zlepiamy brzegi ciasta. Następnie gotowe "pierogi" z paluszkiem panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i kroimy

Malinowe Pocałunki
Naleśniki na maślance 253

Zrobiłam masło i zostało mi sporo maślanki a nie miałam na nią pomysłu więc zrobiłam naleśniki na słodko. Naleśniki z maślanki są równie pyszne jak te

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką 135

startym serem żółtym i cebulką, doprawić Vegetą i dokładnie wymieszać. Formować małe kulki mięsne i rozklepywać, a następnie nakładać łyżeczkę farszu i nakrywać kolejną partią mięsa. Brzegi zlepiać podobnie jak w przypadku robienia pierogów, ale tak aby nie były one wystające. Smażyć na brązowo

Karola gotuje
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 206

Ravioli z ricottą i bazylią Ravioli to jedno z moich ulubionych, włoskich dań. Nasze polskie pierogi też uwielbiam, ale te fikuśne pierożki "urzekły" moje kubki

Calzonella.com
Wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji KOHERSEN 169

Właśnie teraz, na kilka miesięcy przed końcem roku, jest najlepszy czas na zmiany, także w naszej kuchni. Warto zapełnić wolne miejsce nowym sprzętem, niezbędnym w każdej

Moja smaczna kuchnia
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 240

Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki

Monia miesza i gotuje
PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 208

niedopieszczone", bo zniszczy cały efekt. Starajmy się lepić z jak najcieńszego ciasta (choć z tym farszem to nie należy do najłatwiejszego).  Pozostałe przepisy na pierogi (bezglutenowe, ruskie, z kapustą, ze szpinakiem, z mięsem, z suszonymi pomidorami, leniwe z batatów itd) - tutaj . Zapraszamy

Wypisz Wymaluj
Roladki schabowe i kluski śląskie 156

Roladki i kluski śląskie to tradycyjny obiad, który pewnie często serwujecie swoim bliskim. Jest przy tym trochę roboty ale efekt zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja

Smakołyki Asi
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 263

produktem bezglutenowym.  Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około 500 g  mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek

potrawyregionalne
Włochy: Ravioli 134

p { margin-bottom: 0.21cm; } Czasem lubię zjeść obiad na słodko, taka mała, zazwyczaj letnia fanaberia. To mój sposób, żeby nie jeść deseru, bo w końcu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rosół z kaczki 189

lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną. Jeżeli zostanie Wam trochę rosołu to możecie go wykorzystać jako bazę do zupy a mięso z kaczki można przeznaczyć na farsz do pierogów tak jak my Przepis na pierogi z kaczki tutaj Smacznego

Kuchenne Wariacje
Złociste talarki ziemniaczane 206

                 I jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z

Kuchnia Prezydentowej
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 272

jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od.....  pomysłowości kucharza.  Zazwyczaj farsz jest bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Knedle ze śliwkami 267

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z 

Marta Gotuje