ciasta z dodatkiem twarogu, tyle, że słodkie, z jagodami (można zobaczyć je tutaj ). Tym razem przygotowałam farsz "recyklingowy": z mięsa pozostałego z rosołu, z dodatkiem jajka na twardo, z cebulką i zieleninką. Wyszło świetnie; ciasto jest niezwykle mięciutkie i delikatne; pierogi są sycące i niesamowicie pyszne. Pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki: ciasto: 150 g twarogu (użyłam sera typu włoskiego(...)łyżka masła szczypta soli ok. szklanka mąki pszennej farsz: ok 300 g mięsa z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo cebula łyżka masła pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku do podania (propozycja): łyżka masła 1/2 pęczka koperku Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Mięso drobno pokroić. Jajka zetrzeć na tarce. Pietruszkę posiekać. Składniki farszu wymieszać, doprawić
6nieboPierogi z płuckami, trochę u nas zapomniane. Pyszne, delikatne, z lekką nutą kwasowości.... Farsz: 750 g ugotowanych płucek cielęcych *, 1 sucha kajzerka, 40 g cebuli, 40 g tłuszczu (masło lub olej rzepakowy), sól, pieprz(...)ciasto: 400 g mąki, gorąca woda, sól. Farsz : bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Płucka i bułkę dwukrotnie zemleć. Cebulę posiekać, poddusić na tłuszczu. Dodać do mięsa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką
królestwo garówZapewniamy - efekt wart zachodu!! Składniki na farsz: 1/2 kg mięsa gotowanego wieprzowego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta tymianku sól i pieprz świeżo mielony ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki(...)oleju Wykonanie: Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekany drobniutko ząbek czosnku oraz pieczarki. Pieczarki dokładnie mieszamy, dusić na wolnym ogniu około 15 minut, uduszone oprószamy mąką, wymieszać, odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy pieczarki z mięsem i posiekaną natką
kgwjanczewoniedzielę w wielu polskich domach podawany jest rosół. Gotowany jest na różnych mięsach i na kurczaku. Rosół zjedzony i odwieczny problem co zrobić z mięsem, z kurczakiem z rosołu. Najprostszym rozwiązaniem są pierogi, ale ile można je jeść ? Można zrobić pasztet, pasztet z makaronem włoskim , pasztet bez pieczenia z kurczaka , kurczaka w galaretce , polskie risotto … Świetnym rozwiązaniem są również(...)rosołu, mąka do oprószenia, jajka, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, masło) kurczaka obrać z kości. Podzielić na kawałki – kurczaka rozdzielać wzdłuż włókien na spore kawałki (takie na kotlety). Mięso oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
królestwo garówłyżki oleju kulka mozzarelli kilka suszonych pomidorów łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano mała cebulka ząbek czosnku Farsz: na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, dodać zmiażdżony czosnek i mięso. Doprawić do smaku i usmażyć. Ostudzić. Do farszu dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidorki. Ciasto: w misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej i stopniowo wlewać tyle wody(...)elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce, przykryć folią i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ciasto cienko rozwałkować i dużą szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia
Smakołyki AsiSpecjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plDynia to królowa jesieni. Warto dobrze wykorzystać sezon – nie tylko robiąc z niej różnego rodzaju dekoracje, ale też zamieniając ją w wyjątkowo smaczne potrawy. Co
okolicepalnika.plDomowe knedle są najlepsze. Moja mama bardzo często gotowała knedle nadziewane farszem z mięsa rosołowego. Czasami była to wołowina ale również i kurczak. Gotowany kurczak to praktycznie dwa obiady. Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego kurczaka(...)pieprz do smaku Sos z kurek 350 g kurek 1 szalotka 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżki masła 400 ml śmietanki sól i pieprz do smaku Przygotuj farsz. Mięso z kurczaka pokrój drobno nożem lub rozdrobnij w malakserze wraz z brokułami. Na patelni rozpuść masło i zeszklij pokrojony w cienkie plasterki por. Dodaj por do reszty składników. Dopraw farsz solą
codojedzeniamoże zabraknąć pierogów i uszek. Zwykle robi się je z leśnymi grzybami lub z kapustą i grzybami. Alternatywą dla nich będą uszka z pieczarkami – tanie, wyjątkowo łatwe do zrobienia i (co najważniejsze) przepyszne. Będą idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Dlaczego ciasto na uszka jest twarde? Twarde ciasto na uszka lub pierogi to jeden(...)możesz natychmiast gotować i podawać z barszczem lub zamrozić (przed lub po obgotowaniu). Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Uszka z pieczarkami Sernik cytrynowy Wigilijna zupa grzybowa Pasztet ze śliwką Kapusta z grzybami Artykuł Uszka z pieczarkami pochodzi z serwisu
okolicepalnika.plsamej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnek sol pieprz 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto (takie same jak na pierogi) na pielmieni zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok(...)zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIELMIENI/PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pielmieni. a) jeżeli kupiliśmy mięso w kawałku to myjemy go i mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa, jeżeli kopiliśmy mięso już zmielone, po prostu wrzucamy go do miski. b) cebule obieramy z łupiny i mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce
Kulinarnie z Polką na Kresachpłynów odparuje a kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików i jako dodatek do mięs. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie(...)porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać w worku lub pod ściereczką aby nie obsychało. Ciasto wałkować na grubość według upodobań, wykrawać okrągłe kształty, faszerować i sklejać pierogi. Odłożone pierogi układać na tackach oprószonych mąką lub ściereczkach. Pierogi można od razu ugotować - wkładać delikatnie na wrzącą wodę z dodatkiem soli i od wypłynięcia gotować około
Kocham..lubię..gotuję... A teraz kilka słów o desce CLASSIC MIX FORT FISH: Deska najczęściej służy nam do krojenia, czy to warzyw, owoców, serów czy mięs, ale na tej, która ma aż 4 ustawienia można przygotować pierogi. Można na niej wygodnie zagnieść ciasto, można na niej wygodnie wałkować i wykrawać krążki. Na desce również można ułożyć gotowe już pierogi
IzabelawkuchniCepeliny z mięsem i lubczykiem Ostatnie podrygi, ciężkiej, zimowej kuchni , to właśnie cepeliny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżyPierożki ,, samo zdrowie". Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta . A potem podane w aromatycznym bulionie z indyka i dużej ilości karmelizowanych
Buniabaje w kuchniszklanki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i razem z twarogiem utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste
W Mojej Kuchni Lubię