Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam(...)drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić
Moje domowe kucharzeniejeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą paćkę z wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)później nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie w rulon. Kroimy na dość grube plastry. Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem i surówką
Gotuj z Rumcajsemzawsze dla mnie inspiracją do przygotowywania zup, tym razem właśnie padło na zupę z kurek z karmelizowanych porem. Przygotujcie, karmelizowany por to moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy go zrobiłam do pierogów z kaszą i grzybami. Zupa z kurek z karmelizowanym porem była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por. Składniki(...)gałązka świeżego tymianku Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pory w paseczkach, mieszamy, szklimy. Dodajemy kurki i smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę. Wlewamy wcześniej ugotowany rosół, zagotowujemy z dodatkiem chilli, ewentualnie solimy do smaku (ale ostrożnie, bo rosół jest słony). Następnie miksujemy całość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej(...)cukier. Dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto (dość krótko). Uformować wałki i pociąć na plastry. Każdy placek obtoczyć w mące, poprawić jego kształt. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło z cukrem pudrem lub śmietaną i konfiturą. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzjarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 kostka rosołowa (dałam domową przepis w mojej kolekcji ) • sól • pieprz • 150 g masła ponad to do polania pierogów • olej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu i maślanki (w razie potrzeby maślanki wlać więcej(...)patelni rozpuścić 2 łyżki masła ,podsmażyć zamarynowane piersi wyjąć mięso i zmielić w maszynce. • Na tą samą patelnię nie myć jej dać cebulę i resztę mała smażyć aż się zrumieni, dodać odsączony jarmuż smażyć aż odparuje woda. Wymieszać wszystko z zmielonym mięsem doprawić do smaku solą pieprzem 5. • ciasto rozwałkować wykrawać szklanką kółka nadziewać farszem zlepić pierożki gotować w posolonej
W królestwie smaków BeatyTegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do
bastalenazagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć :) Ugotowane grzyby przecedzam na sicie i odstawiam do odsączenia. Cebulę kroję w kostkę , pokrojoną smażę na maśle tak żeby się zeszkliła . Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce i odstawiam na kilka minut do namoczenia . Następnie dokładnie odciskam z wody . Końcowe przygotowanie farszu do uszek(...)niego troszkę farszu ( około 1/2 łyżeczki ) i go składam na pół po skosie tak żeby powstał trójkąt z farszem w środku . Następnie brzegi zlepiam palcami tak jak zlepia się pieroga . Rożki podstawy trójkąta łączę ze sobą na palcu ( teraz uszko przypomina wyglądem pierścionek :) , uszko jest gotowe – dokładnie widać to na filmie . Gotowanie uszek z grzybami : Uformowane uszka wrzucam
Uwaga Babcia Gotujełyżka spirytusu 1 łyżka sody cukier puder - do posypania * można użyć sera sernikowego z wiaderka, jednak należy wówczas dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno mieć strukturę ciasta na pierogi. Margarynę i jajka najlepiej wyjąć ok. 1 godzinę przed zabraniem się do robienia paluszków.. Podane składniki poza sodą i mąką łączymy ręcznie lub za pomocą miksera. Dzięki(...)kilka razy do uzyskania delikatnie brązowego koloru. Jeżeli olej jest nowy nie powinno być problemu z usmażeniem całej partii. Jeżeli używamy np. oleju z pączków, dobrze jest w połowie smażenia wrzucić połowę lub ćwiartkę obranego surowego ziemniaka, aby nieco sklarował olej. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniki, zostawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z ulubionym dżemem
Kuchnia od dwojgaciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze marokańskie często są tłuste i słodkie, smaży się je na oleju i dodatkowo polewa miodem. Pewnie dla wielu byłoby to za dużo szczęścia na raz, dlatego najlepiej degustować je w towarzystwie gorzkiego napoju. Przeciętny Marokańczyk wybrałby zieloną herbatę(...)minut. Składniki na nadzienie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 5 części, każdą cienko rozwałkować nadając jej kształt koła. Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia migdałowego, zlepić jak pierogi i uformować kształt półksiężyca. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (aż się zrumienią). Można posypać cukrem pudrem
zadanie-gotowaniePrzepis na tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustką i grzybami. Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy(...)czasie kapusta jest już mięciutka, i całą zawartość garnka wylewam na durszlak aby pozbyć się wody (najlepiej by było wycisnąć wodę z kapusty). Cebulę kroję w kostkę i smażę do uzyskania złotego koloru (tak, żeby była miękka). Kapustę z grzybami i cebulę przepuszczam przez maszynkę do mięsa (należy pamiętać żeby wyciągnąć przed zmieleniem liść i ziele), doprawiam do smaku solą
Kuchnia VikiPrzepis na podstawie znalezionego na blogu Licencja na gotowanie . Składniki: (na 15 sztuk) 2 łyżki oliwy 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na
Lejdi of the houseZapraszam na pyszne i sycące naleśniki wytrawne z farszem do pierogów ruskich. Naleśniki są duże szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu a tak samo pyszne. Polecam Składniki: naleśniki: 1,5 szkl mleka 1 jajko 3 łyżki oleju bazyliowego szczypta curry i imbiru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i soli 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia farsz(...)przesmażamy na łyżce oleju, aż dymka się zezłoci, odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki wraz z twarogiem przepuszczamy przez praskę i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy, mleko i przestudzoną dymkę oraz mieszamy. Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron i na jeszcze ciepłych rozsmarowujemy farsz (1 łyżka farszu na 1 naleśnik) i składamy w trójkąt. Przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce
słodkie i nie tylko historie kulinarnebędziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki(...)białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową
Truskawkowa Fiestasuchych drożdży Dodatkowo : 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie : Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę(...)części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować
Codzienne Gotowaniejeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów(...)Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż lekko zmięknie na średnim ogniu. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 3 - 4 min a następnie dodać pomidory Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć, mieszając od czasu do czasu
Stare Garyzimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli(...)będzie kleić się do dłoni), rozpłaszczaj na dłoni, na środku układaj starty parmezan, na nim kawałeczek zimnego masła (patrz zdjęcia poniżej) kotlecik zamykaj tak, jak zamyka się pieróg, następnie formuj kotlet o kształcie, jaki Ci odpowiada (staraj się dokładnie zakleić każdy kotlet, aby masło nie wypłynęło z niego podczas gotowania) gotowy kotlecik obtaczaj w bułce tartej i układaj
Szybko Szybkowar