tradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie. Składniki: Na ok 80 sztuk: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin(...)smaku Sposób przygotowania: 1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie. 2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. 3. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 5. Wałkujemy na grubość
Kuchnia w czekoladzieRavioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto
Bajeczna Kuchniaprzepis z mojej książki kucharskiej :) teraz gdy zostało mnóstwo jedzenia ze świąt, z tym sosem jem prawie wszystko: gołąbki, pierogi ruskie, pierogi z kapustą... i wszystko to smakuje wspaniale :) Składniki: -40-50 g suszonych grzybów -1 mała cebula -2 łyżki masła -1 łyżeczka mąki -pół kostki bulionowej -100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany -sól, pieprz Wykonanie(...)minut, następnie - gdy grzyby ostygną - kroimy je w paseczki lub grubo siekamy. Cebulę kroimy bardzo drobno i lekko przyrumieniamy na maśle. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy mąkę i smażymy całość na średnim ogniu ok. 2 minuty. Powoli, mieszając, wlewamy do cebuli wywar razem z grzybami. Dodajemy pół kostki bulionowej i gotujemy 5 minut. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie
KasiekGotujepietruszki30 g masłaoliwa z oliwekpieprz, sólCzosnek i cebulę posiekać. Przysmażyć na złoto na patelni z uprzednio rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy. Grzyby pokroić w kostkę i połączyć z cebulą. Smażyć przez 20-30 minut. Pod koniec przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Do grzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem(...)makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić
Food Squaremąki kukurydzianej 2 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywny) 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka groszku zielonego (świeży lub mrożony) 2 pomidory sól pieprz biały tymianek bazylia olej rzepakowy do smażenia Wodę zagotować ze solą i stale mieszając wsypać kaszkę. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Użyłam kaszki błyskawicznej, która gotowała się przez 3 minuty. Kiedy będzie gotowa(...)Kopytek z przepisu wychodzi trochę więcej niż widać to na zdjęciach. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Dania z patelni , Dla dzieci , Obiad , Obiad na szybko , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: bulion , kasza kukurydziana , mąka kukurydziana , pomidory , zielony groszek
https:KKuchniaMniamAromatyczna zupa pho, chiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Hej Kochani! Minęły trzy tygodnie od startu naszego bloga, do czego przymierzaliśmy się od roku, czyli od kiedy zaczęliśmy planować jedzenie i gotować na cały tydzień, ale wciąż przesuwaliśmy moment premiery. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy(...)piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso smakuje o wiele lepiej niż piersi smażone na patelni. Piersi z pieczonego kurczaka mogą wylądować w sałatce ( np. w sałatce z kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli
Niedzielny kucharzmoże ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty(...)zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy
Atlas SmakówCzebureki tym razem po mojemu. Z nadzieniem współczesnym :) 2 szklanki mąki 150g twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki
Gotowanie jest łatwezupełnie inną, bardziej plastyczną strukturę i po ugotowaniu na parze jest cudownie delikatne. Ciasto można też zrobić spokojnie z mąki pszennej (z samej ryżowej się niestety rozlatuje). Pierogi, jeśli nie podajemy ich od razu po ugotowaniu, polecam dodatkowo podsmażyć tak, jak się to robi w Japonii. Są pyszne! * SKŁADNIKI na ok. 50 pierożków gyoza (5-6 porcji) Ciasto(...)osusz. Następnie natnij ostrym nożem skórę na krzyż. Patelnie mocno rozgrzej i wrzuć klarowane masło. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż przez około 4 minuty, aż stanie się brązowo-złota. Następnie obróć na drugą stronę i smaż przez około 1 minutę. Piersi przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej częścią tłuszczu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około
Food Squaremożna formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki(...)minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie kasza i razem mieszamy. Dodatki: Śmietana 12%, Słoninka na skwareczki
ClauditteMissCookingPaccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak
Kulinarny karnet Christopheramąki Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)się gotuje dodajemy mleko z mąkami. Wyłączamy gaz. Szybko mieszamy. Jabłkowa galaretka 10 jabłek obranych i startych na tarce 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy. 1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy
MojaQchnia.pltakim układzie te pierożki są idealne dla Was:) Same w sobie pikantne za sprawą chili w farszu, a dodatek sosu dodatkowo je "napędza". Spróbujcie koniecznie :) Składniki: Na 6 pierogów: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu 1 małe jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 30dkg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 opakowanie(...)oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Dodatkowo: ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu i będziemy smażyć po jednym pierożku) Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość
Kuchnia w czekoladzieblenderem – tylko nie na papkę) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane grzyby, doprawiamy pieprzem (farsz powinien być pikantny) i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie szykujemy ciasto. Mąkę(...)minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy
mojewypiekiinietylkoBrak pomysłu na krokiety? Tym razem mam idealne rozwiązanie:) Krokiety z Kapustą Kwaszowną z Marchewką firmy ORZECH . Smakują wyśmienicie ,polecam i zapraszam również do odwiedzenia
Gotowanie Patki