czosnku. Ja na szczęście dojrzałam do pewnych smaków w tym i do tych zacnych warzyw. Kiedy na blogu burczy mi w brzuchu zobaczyłam krokiety z nadzieniem jak do ruskich pierogów postanowiłam i ja takie zrobić, oczywiście po swojemu. Krokiety a'la ruskie naleśniki: 2 szkl. mąki pszennej po 1 szkl. piwa pszenicznego i mleka (u mnie bez laktozy(...)jajka nadzienie: 400 g utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 200 g sera twarogowego (u mnie bez laktozy) 1 mała cebula, przesmażona na oleju jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki ciasta mieszamy trzepaczka tak by powstało dość gęste ale jednocześnie lejące ciasto bez grudek. Odstawiamy je na 15 minut. Po tym czasie na patelni z odrobina oleju smażymy cienkie
Dzieje kuchennej WiewióryMoże dlatego, że ich zbieranie nie należy do moich ulubionych zajęć. Kocham las, ale chodzenie poza ścieżkami, wśród małych mieszkańców lasu trochę mnie przeraża :) Ale suszone grzyby czynią kapustę wyśmienitą. Pierogi lub łazanki z kapustą i grzybami mogłabym jeść w nieskończoność. A kurki… a kurki to jeszcze nowe smaki dla mnie. W mojej kuchni są obecne dopiero od ubiegłego(...)medaliony 2-3 garści oczyszczonych kurek 2-3 kostki mrożonego szpinaku lub ok. 100 g świeżego 2 łyżki mascarpone 2 łyżki jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy
Kucharzycakapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody) FARSZ(...)WYKONANIE: grzyby gotujemy około 40 min. z dodatkiem vegety, cebuli, następnie grubo mielimy w maszynce, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, wkładamy zmielone grzyby, dodajemy lubczyk, sól, pieprz, smażymy około 15 min. dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, smażymy 5 min.( do części dodałam pietruszkę), ciasto: do mąki dodajemy żółtka, mieszamy dolewając gorącą wodę, następnie wyrabiamy ciasto do jednolitej
Kuchnia Beatymożecie sobie przygotować sami: 30g pieprzu czarnego, 30g ziaren kolendry, 15g goździków, 10 ziaren kardamonu i 15g cynamonu - wszystko to porządnie zmiażdżone w moździerzu. (za Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając, ponieważ wciąż ogień jest mocny, łączę z jogurtem i po minucie układam kawałki ryby (mięsa). Zmniejszam trochę ogień i przykrywam(...)dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni. Kładę
I tu będę miała takie teokoło 150-200 gr kapusty kiszonej wszystkie warzywa z rosołu 1/2 cebuli uduszonej na oleju 1/2 główki cebuli do kapusty około 3/4 szkl wody do kapusty olej do smażenia 1. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki 2. Rozgrzewamy olej, 1/2 główki cebuli kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli(...)możecie je jeszcze delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez
Gotowanie...to proste !Po raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków
Cztery Fajery3 szklanki mąki 25 dag twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody ok. 450 g mięsa
Gotowanie jest łatweodcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie(...)każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt.Skleić boki i dwa rogi trójkąta skleić ze sobą. W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową
O kuchni z uczuciemkiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować ok 30min do miękkości kapusty. Odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami, bulionem grzybowym i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Odroić część(...)nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. 8. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać. INSTRUKCJA - krok po kroku
Atlas Smakówwymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków), wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, Ja przygotowuję pierogi wcześniej, dlatego po ich przygotowaniu rozkładam na tackach, zamrażam pojedynczo i zamrożone wkładam do woreczków, gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty(...)klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam
Kuchnia BeatyTo kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Cztery FajeryAromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto
magiczna kuchnia Kasimusztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez(...)wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Na specjalne okazje , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kremówka , por , wino , ziemniaki
https:KKuchniaMniamu017cymy do \u015bci\u0119cia od czasu do czasu mieszaj\u0105c. Gotowe!"]} Kurki są pysznym dodatkiem do wielu dań. Możemy używać ich do sosów lub na przykład jako nadzienie pierogów czy naleśników. Dziś ten leśny skarb urozmaici nam jajecznicę. Banalnie prosty przepis, który nikomu nie sprawi problemu. Kilka chwil i smakowite śniadanie gotowe. Sprawdźcie sami! Jajecznica z kurkami Czas całkowity(...)kroimy w kostkę. Kurki i szalotkę podsmażamy kilka minut na odrobinie masła doprawiając solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy jajka do patelni i smażymy do ścięcia od czasu do czasu mieszając. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/jajecznica-z-kurkami/ Artykuł Jajecznica z kurkami pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniZaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co prawda zwykłego kotleta nie przebijają (ale to wiecie, zdanie Męża jest), co jednak nie znaczy, że są złe. Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną(...)plastry schabu 3 łyżki pesto pietruszkowego mały słoiczek suszonych pomidorów 3 plastry sera żółtego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy np przez folię spożywczą na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy zielonym, pietruszkowym pesto. Na bok schabu nakładamy po kilka suszonych pomidorów
Kuchnia w czekoladziewigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia, a przy(...)prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze kawałki i namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans. Grzyby odcedzić i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Ilość wody taka, by grzyby mogły
Weekendy w domu i ogrodzieWspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad(...)surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 250 ml mleka ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa
Czerwień i błękit