pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:58/109)

Naleśniki z ruskim farszem 127

taka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki:  3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule(...)sól, pieprz 1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez oleju. 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz

Szefowa kuchni
Bułki chlebowe z pieczarkami 162

zaleca się na opakowaniu. Pieczarki, czosnek i cebulę obrać. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż pieczarki zmiękną (ok. 10 minut). Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce(...)równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować

Nastoletnie Wypiekanie
Pieczone pierożki z pieczarkami 193

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki(...)oleju farsz 450 g pieczarek 1 duża cebula oregano sól,pieprz olej do smażenia oraz jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Do letniego mleka dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać aby składniki się rozpuściły i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem 142

Któż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu(...)oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie) masło klarowane lub olej do smażenia Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3,5 szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć

Czerwień i błękit
Fatayer ze szpinakiem 124

doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej typ 850 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...)łyki oliwy Nadzienie : 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula sól 1 łyżeczka zaataru   Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić

Chocolate Muffin Blog
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 187

formie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, można je przełożyć do woreczka by zajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :)A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka(...)przypaliła. Grzyby gotujemy ok. 30 minut aż zmiękną. Następnie siekamy je dosyć drobno i wraz z wodą z gotowania dodajemy do kapusty. W międzyczasie na łyżce oleju smażymy cebulę posiekaną w drobną kostkę i także dodajemy do kapusty. Kapustę gotujemy aż będzie miękka (1-1,5 godziny). Gdy będzie gotowa przekładamy ją do miski i studzimy. Pamiętamy

Zakręcony Widelec
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 708

czasów dzieciństwa i podpłomyków w wersji egipskiej z zatarem w roli głównej.  Podpłomyki zazwyczaj robiło się u mnie w domu wtedy kiedy zostawało po prostu ciasto na pierogi, bądź w domu skończył się chleb. Podpłomyki to świetna opcja na spotkanie ze znajomymi, nadają się świetnie do podgryzania przy oglądaniu widowisk sportowych, do piwka czy jako szybka kolacja(...)podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na 15 minut.  Wałkujemy na dość cienkie blaty, o grubości 1-2 mm. Układamy na nagrzanej suchej patelni, smażymy z oby dwóch stron, aż zaczną robić się bąbelki a ciasto od spodu lekko przypalać. dodatkowo: smakowa oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, przyprawa zatar, czarnuszka W wersji egipskiej

SMYKWKUCHNI
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 249

cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masła, najlepiej klarowanego, i wrzucamy pokrojonego pora. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min, co jakiś czas mieszając, aż por zmięknie i będzie lekko zarumieniony. Na koniec przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy go do pora. Smażymy całość jeszcze ok. 30 sekund(...)następnie przerzucamy do miski. 3. MIĘSO Z KURCZAKA (10 min) Pierś z kurczaka oczyszczamy i siekamy nożem na papkę. Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy pora) rozgrzewamy resztkę masła i na dużym ogniu smażymy rozdrobnionego kurczaka, ok. 4-5 min do lekkiego zarumienienia. Pod koniec solimy i doprawiamy pieprzem. Dorzucamy do miski z porem i czosnek, mieszamy. Próbujemy

Nerds Kitchen
Ziemniaczane knedle z twarogowym farszem 139

Uwielbiam takie obiady, trochę z nimi pracy ale warto. Skończyłam dzisiaj szybciej pracę, więc był na to czas. Z takim nadzieniem jadłam pierwszy raz i bardzo

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie z fetą 191

Miałam w końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki(...)soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 1 kg ziemniaków kostka fety 1 duża cebula sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła

Czerwień i błękit
Uszka z grzybami w drożdżowym cieście 349

nadzienie; 1 litr suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju nierafinowanego ciasto; 500 g mąki 1 jajko 1 szkl

Gotowanie jest łatwe
Pizza calzone z pysznym farszem 200

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo pysznym, łatwym i sycącym :) Mowa o pizzy calzone, która charakteryzuje się oryginalnym kształtem pieroga. Ja przygotowuje  calzone z różnymi farszami i dziś chce Wam zaprezentować przepis na mój ulubiony :) Z mięsem drobiowym, warzywami i grzybkami :) Calzone to przede wszystkim farsz, ale i dobre ciasto. Polecam Wam mój przepis-ciasto(...)zmiękły. (jeśli nie chcecie używać suszonych grzybów możecie użyć pieczarek ok 200g) Do garnka dajemy olej, cebulę siekamy na małe kawałki, podsmażamy, dodajemy grzyby lub pieczarki i dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurczak ,,Fafa'' 129

naszą najbardziej ulubioną, która gości u nas w domu przynajmniej raz w tygodniu :) ,,Fafa'' bo tak nazwał ją mój syn, który wręcz uwielbia tę potrawę ponad wszystkie słodycze świata, pierogi mojej teściowej czy pomidorówkę mojej żony ;) Sam przepis jest banalnie prosty:  500g fileta z kuraka   330ml śmietany 18% łyżka oliwy z oliwek łyżeczka koncentratu pomidorowego curry - całe(...)cytryny, pietruszka Kuraka kroimy w drobna kostkę i zasypujemy połową curry, ostra i słodka papryką, solą, pieprzem, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy wszystko na patelnię i smażymy, zalewamy odrobina wody aby kura się nie przypaliła i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy opakowanie śmietany, pozostałą część curry, przecier pomidorowy i gotujemy z 10 min. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Fish cake- angielskie kotleciki rybne 164

ilością warzyw, gdzie królują ziemniaki i ryba.... Zmieniłam zdanie kiedy to spróbowałam dobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać ...czy barszcz proszku....ale babcine pierożki czy naleśniki z twarogiem, warte są każdych(...)najlepszych fish cake na wyspach. Zrobić je można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec w piekarniku na blaszce.  Dodatki tez można użyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Placuszki serowe z powidłami 167

lubi leniwych pierogów? Nie znam takiej osoby:) Tym razem chciałabym Was zachęcić do zrobienia „leniwych z patelni”, a dokładnie placuszków z białym serem, mąką i jajkami, które uświetniłam pysznymi powidłami Mamy Agnieszki Składniki: 300 g sera białego 100 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego powidła śliwkowe Wykonanie: Biały ser przepuścić przez praskę, dodajemy mąkę, jajka, cukier(...)waniliowy i zagniatamy. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam z powidłami Pyszności ! Ania

Ania i Marcin gotują
Uszka z kapustą i grzybami 172

Grzyby oraz kapustę poszatkować drobniej i dodać do cebuli na patelni. Smażyć razem na średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa.Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać(...)ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek.Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się wodę. Gotować około 5 minut

Świat Domowej Kuchni
Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną i serem 164

               Pierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 500 g mąki 200 ml mleka 40

magiczna kuchnia Kasi