pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:54/109)

DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 152

pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta. Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Krok 4. Podgotowane pierożki układam w niewielkich, glinianych garnkach (może być jeden duży lub naczynie żaroodporne) . Krok 5. Boczek kroję w kostkę, podsmażam na patelni, dodaję posiekane, pozostałe cebule, smażę przez

Moja Książka Kucharska
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 299

naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane

Bullio
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 178

ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy

Szefowa kuchni
Empanadas 128

Pierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)poza metodą przyrządzania ich przez pieczenie, smaży się je w głębokim tłuszczu. Ta wersja empanadas którą ja wybrałam, jest zdecydowanie mniej kaloryczna, a równie pyszna. Szykujemy wszystkie składniki. Obrane cebule i oczyszczone pieczarki drobno kroimy. Co do pieczarek – nie zdarza się, żebym umyła grzyby. Podczas mycia potrafią za bardzo nawilgnąć, przez co przy smażeniu łapią dużo więcej tłuszczu i oddają

Karo in the Kitchen
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 337

Calzone czyli zawijana pizza, która wyglądem przypomina wielkiego pieroga Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji dostałam po wizycie we włoskiej restauracji Zizzi w miejscowości Uxbridge. https://www.zizzi.co.uk/italian/restaurants/uxbridge/the-chimes SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – pół kg – 500 gram drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram(...)pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka jajko – 1 sztuka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ciasto na calzone : Do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Następnie dolać 150 ml wody. Porządnie ugniatać przez kilka minut. Dolać resztę wody i czynność powtórzyć. Dodać

kuchniabellissima.wordpress.com
smaczne pierogi "ruskie z solą wędzoną" żytnio-pszenne... 131

rzepakowy 2 łyżki FARSZ RUSKI: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 25 dag, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 8 sztuk, masło do smażenia 4 łyżeczki do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypywać po trochu mąki pszennej(...)zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać na stolnicy rozwałkowac dość cienkie placki i wycinać szklanką z szerszym otworem kółka - nakładać odpowiednią ilość farszu i zlepiać pierogi wodę z olejem zagotować, partiami wkładać pierogi i po wypłynięciu gotowac na mniejszym ogniu z 4 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz, pierogi podać z podsmażoną cebulką..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 284

pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz 3 duże grzyby Portabella (pokrojone w plastry; możecie użyć pieczarki lub jakiekolwiek grzyby, które są dostępne) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) sól i pieprz do smaku olej do smażenia

Jem więc Jestem
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 136

pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki

Podróż w kulinaria
Krokiety ziemniaczane z jajkami 6180

pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego. Składniki: Ciasto 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko  2 łyżki masła 5 łyżek mąki sól Nadzienie: 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia

O kuchni z uczuciem
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 149

smażeniem wyjmujemy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Podgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią mięso. Dodajemy do niego czosnek oraz oprószamy je sporą ilością morskiej soli, po czym dobrze mieszamy. Podsmażamy je, aż będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 537

przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając(...)tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 179

pierogi są dość tradycyjne z kapustą i grzybami. Małym urozmaiceniem smakowym jest dodatek suszonych żurawin. Mi to połączenie bardzo odpowiada, dlatego gorąco je Wam polecam.   Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną składniki na ciasto:  250 g mąki gryczanej białej 100 g mąki ziemniaczanej + do podsypania 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego(...)farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 2 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 1 liść laurowy 2 goździki 4 ziela angielskie sól, pieprz masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby namaczamy we wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie aż do miękkości. Wodę, która została z gotowania grzybów wykorzystuje do ugotowania kapusty. Uzupełniam zimną wodą

Przysmaki Karolki
Pierogi z dynią i jarmużem oraz kaszą jaglaną. Na doskonałym cieście orkiszowym. Zdrowo i smacznie. 178

mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.htm Pierogi z dynią Hokkaido, jarmużem i kaszą jaglaną     Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 720 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 1 szklanka wrzącej wody(...)patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze ok 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy króciutko. Potrzebną ilość kaszy jaglanej gotujemy wg tego przepisu. Umyty  i poszatkowany drobno jarmuż przelewamy na sitku wrzątkiem i przekładamy na patelnię ze smażącą się cebulką z przyprawami i czosnkiem

Naturalna Kuchnia
Pierogi z soczewicą 159

się, aby wszystkie czynności miały w sobie tę podobną magię. Tak więc wraz z mężem nalewamy sobie po lampce wina, włączamy ulubioną muzykę i na spokojnie, bez pośpiechu lepimy pierogi – również większą ilość na kilka dni.  Składniki na około 80 sztuk: Ciasto: 600 g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki soli 2 szklanki (400 ml) bardzo gorącej wody ¼ szklanki oleju(...)zacząć od farszu. Wszystkie cebule oraz ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż się stanie się miękka i złota. Na minutę przed końcem smażenia dodaj do niej posiekany czosnek. Całość przełóż do dużej miski. W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Kiedy zawrze dolej do niej 2 łyżki

Roślinna - blog wegański
Pierogi z leśnymi grzybami +krótki film instruktażowy 152

smażymy 5 minut; przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy przez 5 minut do miękkości. Dodajemy grzyby, czosnek i natkę pietruszki. Smażymy ostatnie 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy łyżką. Zaczynamy powoli wlewać(...)kółka. Na każde kółko wykładamy około 1 łyżkę farszu i dokładnie zaklejamy krawędzie. Krawędzie możemy dodatkowo docisnąć widelcem, aby mieć pewność, że się nie rozejdą w trakcie gotowania. 4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Podajemy z masełkiem i świeżą natką pietruszki. Smacznego

My Culinary Art
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 245

jaki był na patelni. Zmniejszamy gaz i smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią. Zdejmujemy z ognia, studzimy.   SKŁADANIE Do ostudzonego nadzienia dodajemy(...)obiad dla dwójki na dwa dni. Możecie poskładać calzone w takie porcje, jak tylko Wam się podoba i jak Wam wygodnie, albo wykorzystać nadzienie do zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód

Karo in the Kitchen
Krokiety z podrobami 188

pierogów tym razem jednak zrobiłam krokiety. Krokiety z podrobami Farsz ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce ) cebula sól, pieprz olej naleśniki Panierka jajko bułka tarta Ugotowane podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć

Pieguskowa Kuchnia
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 154

pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia

Czerwień i błękit
Pierogi z suszonymi pomidorami 105

Smażyć do zrumienienia. Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki ( ok 6 cm ). Na środek jednego z kółek nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi

Atlas Smaków
Rożki bananowe 572

smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać cynamon oraz czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się - gotowe nadzienie ostudzić - wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi

Smakołyki Bereniki