pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:54/109)

Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe 125

osusz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej przez minutę drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj porwane liście jarmużu pozbawione grubych łodyg, koperek, kminek, sól i pieprz. Smaż często mieszając przez kilka minut, aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Przełóż zawartość patelni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Wystudź. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado i ponownie(...)Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez 2-3 minuty i zdejmij

Delicious Place
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 146

zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników(...)bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż

Kulinarne przygody Gatity
Empanadas z kukurydzą i cebulą 133

wersję z mięsem na słodko. Składniki Ciasto : 250 g mąki pszennej 120 g masła 1 łyżeczka soli woda Farsz : 1 puszka kukurydzy 300 g cebuli sól pieprz masło do smażenia   Przygotowanie   Ciasto: połączyłem mąkę , masło, sól, dodałem wodę. Zagniotłem ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkowałem na grubość pół cm, wyciąłem kółka(...)Farsz : cebulę posiekałem , przesmażyłem na maśle. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Wymieszałem cebulę z kukurydzą, posoliłem i doprawiłem pieprzem. Nadzienie ułożyłem na krążkach ciasta. Złożyłem na pół i skleiłem jak pierogi. Gotowe empanadas ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem, piekłem w temperaturze 200 stopni do zrumienienia

R'n'G Kitchen
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1317

następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje. Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut. Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko(...)ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut

Mama Gotuje
dania z gęsi 131

gęsi duszona w cydrze   pierś gęsi w winie pierś z gęsi z czereśniami      pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi(...)podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino

królestwo garów
Kurczakowe oszczędności 672

majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez  bo mięso z piersi jest suche(...)wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie

Buniabaje w kuchni
Pierogi z botwinką 147

pierogi, korzystając z mąki typ 00 (która nadaje się nie tylko do pizzy). Im niższa liczba w typie mąki, tym bardziej pasuje do delikatnych wyrobów a więc na pierogi była idealna! Ciasto rozpływało się w ustach. Bardzo długo szukałam takiej mąki, okazało się, że jest dostępną na portalu Cabas.pl (czyli najsmaczniejszym bazarze w sieci!), z którym nawiązałam współpracę(...)cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania.  2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą i obficie pieprzem

Szefowa kuchni
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 347

mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy. Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Do zmielonej fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto(...)ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasola , szpinak , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
Wątróbka drobiowa z cebulą 226

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 446

mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję(...)kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy pod ściereczką, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji. Smażymy tylko do momentu gdy na cieście zrobi się widoczna skórka – nie długo

Karo in the Kitchen
Liebster Blog Award 164

pierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi:1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki.                                                                                  2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym?  -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną.                                                                                           4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak(...)dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11

mojewypiekiinietylko
Już niedługo święta ! 223

myślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół.Wiadomo, że będzie kiszony barszcz, do niego uszka z grzybami. Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami. Trochę kapusty duszonej, ryba po grecku, różne śledzie, kluski z makiem.... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem. Być może także(...)jeszcze niepewne. Zresztą - kilka potraw musi być koniecznie a część staram się albo zmodyfikować żeby coś urozmaicić albo podać zupełnie coś innego niż zwykle. Oczywiście karp bo lubimy smażonego, ryba w galarecie .... Jeszcze mam czas dopracować menu, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 246

łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do kiełbasy i smażymy przez 5 - 7 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy drobno paprykę, przekładamy do miski, dodajemy rozdrobnioną mozzarellę, tarty ser, ostudzoną kiełbasę z cebulą (starajmy się nie dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy(...)majeranku, imbirem, słodką i ostrą papryką, pieprzem. Z ciasta odrywamy kulki mniej więcej wielkości piłki do ping ponga, w rękach formujemy okrąg, na środek nakładamy farsz i sklejamy jak pieroga. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 - 20 minut na złoto brązowy kolor

Delusional Trine
Kotlety z kalafiora 190

może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:)  Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule(...)bułki tartej 2 małe jajka 100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka suszonych pomidorów szczypta kuminu majeranek curry olej do smażenia bułka tarta + sezam do obtoczenia Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać

Obiad gotowy
Kulki z makiem 167

się stanie należy dolać trochę więcej wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką). Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy.Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki.Studzimy.Na talerzy rozbełtujemy oba jajka(...)odrobiną mleka lub wody. A do miski wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z przyprawą do piernika.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto.Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci.Kuli rozkładamy na talerze i polewamy miodem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie