pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:45/109)

Calzone 224

laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet.  Z podanego przepisu wyszły mi 4 pierogi. Składniki ciasto: 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki ziaren kminku 2 – 3 łyżeczki suszonego majeranku 7 g suszonych drożdży 250 g ciepłego mleka 2 łyżki oliwy(...)opakowaniu. Pod koniec smażenia dodać mięso, majeranek, sól, pieprz, krojone pomidory, ketchup Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby się przestudziło. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się

Na słodko lub wytrawnie
Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu 131

wydaniu z anchois . Klopsiki są małe i okrągłe. Można je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki można również upiec w piekarniku. Co roku na moim polskim stole świątecznym pojawiają się szwedzkie klopsiki zawsze w nowej osłonie. W zeszłym roku były to klopsiki(...)oregano. Moje przygotowania na święta zaczynają się z początkiem grudnia. Klopsiki są nieco pracochłonne ale ich zaletą jest to, że można je zamrozić. Klopsików robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie

codojedzenia
Pierogi z kapustą i grzybami 126

Dziś zapraszam Was na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami.   Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów.   Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!!     Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych(...)grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut. Mąkę przesiewamy do większej

Passion of Cooking
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 242

pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości(...)smażymy jeszcze około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi

Plate of Joy
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 145

domowych to sklepowe okazują się marną imitacją. Pierogi z kaszą i grzybami kojarzą mu się m.in. ze świętami. Postanowiłam, że spróbuję je zrobić. Efekt? Sami zobaczcie :) Składniki na pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: 2 torebki kaszy jęczmiennej suszone(...)smażyć jeszcze około 10 minut. Obficie doprawić. Farsz ten potrzebuje dużo soli i pieprzu, aby miał wyrazisty smak. Zioła każdy reguluje według uznania. Na koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając, by zostało tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów

Karola gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 214

suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy na nieduże kawałki(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i słodką kapustę przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie dodajemy również kiszoną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Grzyby i warzywa zalewamy wodą z namaczania grzybów (ostrożnie, bo może zawierać np. piasek – warto użyć filtra do kawy). Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, mieszamy, przestawiamy

Kulinarna Pokusa
Ciekawostki kulinarne: dynia 152

kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały.  Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał dynię smażoną w miodzie. W starożytnej Grecji jedzono świeżo utartą dynię

My Chcemy Jeść
domowe pierogi z brokułami 140

osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem. składniki na farsz z brokułami: ok. 300 g brokułu 70 g sera żółtego 130 g sera białego 1 mała cebula 4 ząbki czosnku (mniej lub więcej, wg własnego smaku) sól, pieprz tłuszcz do smażenia i okraszenia opcjonalnie cybuchy, starty ser żółty do podania wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 177

pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić.  Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję. Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :) SKŁADNIKI  ( wszystko odmierzamy w tej samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.  woda(...)sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g.  cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej do smażenia METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie tzn. klejące się dodać trochę mąki (to wszystko zależy od wody czy jest zbyt ciepła

Kuchnia Paulettes
Domowe Mini Pierogi Szwedzkie 332

drożdży łyżeczka soli Farsz:       500 g pieczarek 2 duże cebule połowa kapusty oregano czosnek w proszku sól, pieprz ponadto:  masło (ok. 3 łyżki) czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania:  Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie "wygniatamy" pozbywając się nadmiaru wody. (Kapustę najlepiej(...)godzinę. Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy często mieszając ( pieczarki smażymy zdecydowanie krócej niż kapustę, która powinna się smażyć minimum godzinę ). Na koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami (po ok. pół łyżeczki każdej - sól i pieprz - według uznania). Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto

Słodka Strona
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM 157

wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. Farsz: Jedną cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju ( uważać aby czosnek nie przypalił się). Gdy cebula zeszkli się wrzucamy mrożony szpinak i dusimy do momentu, aż woda odparuje i  doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy(...)wystygnięcia. Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką.  Wycinamy krążki i nakładamy farsz.  Zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Drugą cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym

Prosto i Smacznie z Anetą
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 156

duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ciasto na pieczone pierogi: Obie mąki, cukier, sól i suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne(...)Delikatnie solimy i podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajmy rozmrożony i odciśnięty szpinak (jeśli nie rozmroziliśmy go wcześniej, wystarczy go odparować na drugiej patelni przez ok. 15 minut) i smażymy ok. 5 minut, przyprawiając go w tym czasie wyciśniętym czosnkiem, gałką oraz świeżo mielonym pieprzem (na razie nie solimy). Wyłączamy ogień i dodajemy rozkruszoną fetę. Bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy

Poezja smaku
Pierogi z botwinką i twarogiem 141

jednak nie jesteście przekonani do tego połączenia to na blogu znajdziecie kilka propozycji na słodkie i wytrawne farsze do pierogów. Pierogi z botwinką i twarogiem Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 50 ml oleju 100 ml letniej wody 100 ml mleka 1 małe jajko sól Farsz spora garść botwinki 400 g twarogu 1 duży ząbek czosnku(...)luźne dosypać mąki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do odpoczęcia. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili drobno pokrojoną botwinkę. Smażyć krótko do momentu, aż liście i łodyżki nieco zmiękną. Odstawić do ostudzenia. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać przestudzoną botwinkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Ciasto rozwałkować dość cienko, starając

Pieguskowa Kuchnia
Obiady w styczniu 131

pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi

Moja smaczna kuchnia
Chruściki i faworki pierogowe 166

reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony tutaj . Chruściki można zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody   2 łyżki oleju kokosowego   2 łyżki skrobi kukurydzianej  lub ziemniaczanej olej do smażenia  cukier puder do posypania Na stolnicę wsypać mąkę

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z farszem ruskim 161

sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków

Kolizje Smaków
SMAŻONE PIEROGI Z JAGODAMI 211

także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem.   Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól

Z Majeczką w kuchni