pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:44/109)

PIEROGI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM 190

wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. Farsz: Jedną cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju ( uważać aby czosnek nie przypalił się). Gdy cebula zeszkli się wrzucamy mrożony szpinak i dusimy do momentu, aż woda odparuje i  doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy(...)wystygnięcia. Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką.  Wycinamy krążki i nakładamy farsz.  Zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Drugą cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym

Prosto i Smacznie z Anetą
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 192

duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ciasto na pieczone pierogi: Obie mąki, cukier, sól i suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne(...)Delikatnie solimy i podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajmy rozmrożony i odciśnięty szpinak (jeśli nie rozmroziliśmy go wcześniej, wystarczy go odparować na drugiej patelni przez ok. 15 minut) i smażymy ok. 5 minut, przyprawiając go w tym czasie wyciśniętym czosnkiem, gałką oraz świeżo mielonym pieprzem (na razie nie solimy). Wyłączamy ogień i dodajemy rozkruszoną fetę. Bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy

Poezja smaku
Pierogi z botwinką i twarogiem 165

jednak nie jesteście przekonani do tego połączenia to na blogu znajdziecie kilka propozycji na słodkie i wytrawne farsze do pierogów. Pierogi z botwinką i twarogiem Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 50 ml oleju 100 ml letniej wody 100 ml mleka 1 małe jajko sól Farsz spora garść botwinki 400 g twarogu 1 duży ząbek czosnku(...)luźne dosypać mąki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do odpoczęcia. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili drobno pokrojoną botwinkę. Smażyć krótko do momentu, aż liście i łodyżki nieco zmiękną. Odstawić do ostudzenia. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać przestudzoną botwinkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Ciasto rozwałkować dość cienko, starając

Pieguskowa Kuchnia
Obiady w styczniu 148

pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi

Moja smaczna kuchnia
Chruściki i faworki pierogowe 189

reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony tutaj . Chruściki można zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody   2 łyżki oleju kokosowego   2 łyżki skrobi kukurydzianej  lub ziemniaczanej olej do smażenia  cukier puder do posypania Na stolnicę wsypać mąkę

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z farszem ruskim 183

sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków

Kolizje Smaków
SMAŻONE PIEROGI Z JAGODAMI 236

także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem.   Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól

Z Majeczką w kuchni
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 278

pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty nacinamy krzyż . Smarujemy roztrzepanym

Stare Gary
Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy 177

większej ilości, bo takowe pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście. Składniki na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml. CIASTO 2,5 szklanki białej mąki ryżowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2,5 szklanki mąki z tapioki ok. 400 ml wrzątku(...)laktozy sól i pieprz ziołowy  do smaku Ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej cebulki. Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem. Wsypuję wszystkie składniki sypkie , łącznie z solą, zakładam hak do ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 827

mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki(...)Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę. Dodajemy do cebulki i czosnku. Mieszamy i chwile smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą. Studzimy. CIASTO  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jak się klei -podsypujemy mąką.  Ciasto w finalnej formie ma być miękkie, ale nie kleiste

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 169

Lubicie pierogi? Ja bardzo. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem są równie pyszne jak wszystkie inne. Mogła bym jeść je bardzo często, gdyby tylko trochę szybciej się je robiło…   ciasto pierogowe farsz : 250 g białego sera 1 szkl suchej kaszy gryczanej 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz Ciasto zrobić ze swojego ulubionego

Polska Zupa
Warsztaty z Inką – relacja 192

przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań

karmelowy
Lasowiackie kacapoły z serem 249

faszerowane białym serem. Gotuje się je podobnie jak pierogi, w posolonej wodzie, a podaje ze skwarkami lub cebulką, albo w takiej formie, jaką ja znam najlepiej – podsmażane. Składniki na około 30 sztuk: 2 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 jajko sól i pieprz do smaku masło do smażenia (dla twardzieli smalec :)) Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać

Trzeci talerz
Pulpeciki z soczewicy 150

mnie były już kotlety z soczewicy.   Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „  Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „  I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „  Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy

Ostra na Słodko
Pierogi z botwinką 235

albo fetę. Miałam akurat końcówki więc  użyłam  obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 100 g fety(...)pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu.  Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojone  drobno łodyżki,  smażyć  aż cebula i botwinkowe łodygi lekko zmiękną. Liście drobno posiekać. Dodać do cebuli razem z czosnkiem, lekko posolić. Dusić

Stare Gary