Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy. W plenerze przy(...)tymianek, bazylia, szczaw, curry, / nie mylić z gotową przyprawą /, można pominąć. Pokrojony drobno czosnek przysmażamy lekko na oliwie. Dodajemy drobniutko pokrojoną paprykę i za kilka chwil pomidory z puszki. Smażymy do odparowania części płynu. Sól, pieprz do smaku. Na koniec drobno pokrojone zioła. Gotowe
Leśny Zakątekwielu domach w piątki nie jada się potraw mięsnych. W moim rodzinnym domu w piątki gościły przeważnie pierogi w różnych wersjach. Ja przygotowuje różnego rodzaju potrawy, ponieważ nie lubię w kuchni rutyny. U mnie dzisiaj na obiad bezmięsne kotleciki, które zrobiłam z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pyszne i niezwykle aromatyczne...W miarę szybkie do zrobienia i zdrowe(...)kmin rzymski 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, sol i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotlecików, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem, tak aby woreczek był przykryty wodą i gotujemy przez 15 min. Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nasze kotleciki się nie skleją
kulinarne odsłony paticzasu, ale wpadłam na pomysł, żeby z tego, co akurat mam w domu przygotować naleśniki w taki sposób, aby maksymalnie odzwierciedliły smak pierogów z jagodami. Udało się! Pierogów mamy nic nie zastąpi, ale moje naleśniki z borówkami pysznie mnie usatysfakcjonowały. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 250 g borówek 2 serki(...)Roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, następnie mąkę i sól. Dokładnie rozmieszać.Na koniec dodać porządną łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Patelnię nasmarować olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażyć naleśniki, aż będą rumiane, a ich brzegi chrupiące. Kiedy domowy borówkowy "dżem" lekko przestygnie smarować nim naleśniki i składać jak kto lubi. Na wierzch wyłożyć serek waniliowy. Gotowe
Kulinarne InspiracjeDziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Myślę, że taki obiadek może ubiegać się o miano zdrowego. Spotkałam się kiedyś z pierogami z farszem z kaszy, a żeby było szybciej i łatwiej przerobiłam pomysł tego nadzienia na kotleciki. Ich smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Gryczaki SKŁADNIKI: 150 g kaszy gryczanej 100 g twarogu chudego(...)solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy małe kotleciki i panierujemy je w bułce tartej i płatkach. Jeśli kotleciki się rozpadają można dodać do masy bułki tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju, z obu stron
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPaccheri with meat. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak
Kulinarny karnet ChristopheraDziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem
Cztery FajeryZazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami(...)vegeta, pieprz ser ok 50 g olej (u mnie kokosowy) Najpierw zaczynam od naleśników, na które przepis znajdziecie tutaj . Następnie lub w międzyczasie żeby nie marnować czasu, jak smażę naleśniki równocześnie kroję pieczarki (mogą być plasterki, paski jak kto lubi ) i wrzucam na patelnie bez tłuszczu. Gdy woda z pieczarek odparuje dodaję troszkę oleju kokosowego, obraną i pokrojoną
Kuchnia VikiJeżeli zapiekanka makaronowa była zwykłą serową bombą, to ta kanapka na ciepło jest bronią masowego rażenia ;) Przy niej cannelloni Marzeny wydają się być łagodnym środkiem perswazji, a żółte pierogi daniem wręcz dietetycznym! ;) Jeżeli ktoś postrzega swoje relacje z jedzeniem w kategoriach winy i grzechu, to zalecam podjąć zdecydowane kroki, by choć na chwilę się od tego uwolnić(...)masło czosnkowe sól i pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle czosnkowym. Dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki oraz tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ser i posiekaną natkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Kromki chleba posmarować dosyć grubo masłem czosnkowym i umieścić na dużej patelni. Na dwóch kromkach ułożyć masę
zadanie-gotowaniesmaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa. W garnku ułożyć umyty korpus , warzywa , lubczyk, przyprawy ( goździk, liść laurowy, ziele(...)cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego
Buniabaje w kuchniłososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie(...)rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu na stole pojawiają się lokalne dania, takie jak pulpeciki mięsne z żurawiną " Liha pulla t" lub pierogi karelskie " karjala pirakka " oraz wiele innych mniej lub bardziej znanych. Jak Finowie spędzają święta ? - W Finlandii okres świąteczny rozpoczynają się wcześniej niż w Polsce, bo już 21 grudnia
Cztery FajeryCórkom zachciało się pierogów..więc cóż..trza było zrobić..a przy okazji zrobiłam także chruściki. taki pomysł podpatrzyłam u Danusi , a Danusia znalazła tutaj .Takie chruściki są mega pyszne... khaja - bo tak nazywane są w Indiach polewane są syropem z cukru i wody lub posypane cukrem pudrem..Ja posypałam cukrem pudrem i było pysznie..Przepis na ciasto pierogowe(...)całe jajko 3/4 łyżeczki soli 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać sól, miękkie masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymieszać i wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć
Moje domowe kucharzenieTradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej(...)koniec gotowania dolać wodę, w której moczyły się grzyby. Odcedzić i drobno posiekać. Połączyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać kapustę. Smażyć, aż kapusta lekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem. Rozwałkować
Maślane ciasteczkoLehrer. Na ten weekend przygotowałam z niej dwie potrawy. Ponieważ sezon grillowy w pełni jako pierwszy przedstawiam Wam przepis na cebulę w gęstym sosie. Idealnie pasującą do mięs z grilla, pierogów ruskich albo z mięsem i wątróbki (to ostatnie wymyślił mój mąż - ja wątróbki nie lubię). Zmieniłam tylko sposób podawania cebuli - w oryginale cześć jest krojona na ćwiartki część(...)klarowanego 1/3 szklanki cydru 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Na patelnie dodajemy masło, miód i zioła. Gdy miód się rozpuści dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Smażymy aż cebula się zrumieni. Następnie wlewamy cydr i doprowadzamy do wrzenia. Całość posypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy bulion i podgrzewamy. Dusimy mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
MiksturownikStir-fried noodles with chicken and vegetablesSkładniki:10 dag makaron ryżowy nitki1 pierś z kurczaka1 łyżeczka starty imbir3 ząbki czosnek1 łyżka sos sojowy1 łyżka sos chilli1
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraCzasem zostaje mi od obiadu trochę ugotowanych ziemniaków. Najczęściej robię z nich Pierogi ruskie albo Podlaskie pierożki idealne na Walentynki:) czy po prostu kopytka. Tym razem jednak zrobiłam z nich krokiety z farszem jajecznym. Danie ma mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka. Ciasto(...)wycinać niewielkie kwadraty. Farsz: 4 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Jajka oskubać i posiekać, zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym
Z miłości do słodkości