pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:73/109)

Naleśniki z farszem ruskim 182

Magda Kto jest fanem pierogów ruskich zakocha się w tych naleśnikach dzięki grubej warstwie kremowego, sycącego, ziemniaczano-serowego farszu. Wszystko to zapieczone w naleśników, pod warstwą sera i śmietany i obowiązkowo z dużą ilością prażonej cebulki. Składniki (na około 8 dużych naleśników): 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 duże jajko 2 łyżki oleju szczypta soli(...)wodzie. Odcedzamy i gorące tłuczemy lub przeciskamy praską do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia.   W międzyczasie siekamy cebulę na drobno. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją aż stanie się złocista – około 10-15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstrawiamy.   Do wystudzonych ziemniaków dodajemy rozkruszony widelcem twaróg, a także

Smaczna Strona
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 436

dłoni, nakładamy pełną łyżeczkę marmolady. Dokładnie sklejamy i formujemy kształtne kule. Odkładamy na ściereczkę, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju (u mnie olej + smalec) rozgrzanym do 175ºC po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych rcznikach, następnie oprószamy cukrem pudrem(...)tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Calzone 249

oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone oraz oregano. Wymieszać. Spróbować czy nie ma potrzeby dodania soli lub pieprzu ( u mnie takiej potrzeby nie było ). Ciasto: Mąkę przesiać przez(...)robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga.  Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić

W kuchni u Moniki
Naleśniki z wiśniami 208

się zgodzicie, prawda? Nie ma dla mnie również nic lepszego jak letni owocowy obiad w ogrodzie. A gdy mogę wybierać taki obiad, zazwyczaj będzie on maczny, albo kluchy, albo pierogi albo? Albo naleśniki! Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami(...)największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając

Słodkie Przyjemności
Ryba po grecku 356

święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa(...)dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.Kiedy warzywa są już miękkie  dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę  soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch

W kuchennym oknie Ewy
Dyniowe placuszki ze śliwką 181

Placuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia

wesoła kuchnia
PIECZONE PĄCZKI 229

mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę od niej ten przepis Składać krążki na pół i skleić podobnie jak pierogi, uformować kulki i przełożyć na blachę do muffinków. Pączki ponownie odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ᵒC z grzaniem góra-dół(...)pączki, to specjalnie dla serwisu Apteline przygotowałam taki oto przepis: KLIK W tym przepisie ograniczyłam ilość tłuszczu (masła), a zamiast dżemu użyłam tartego jabłka, no i tradycyjnie już zamiast smażyć, je upiekłam. Polecam

Dietolog
Żegnamy truskawy 181

Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody. A wy jakie pierogi lubicie najbardziej?  Pierożki jedliśmy jeszcze dziś na śniadanie, bo 80 to liczba, która przerosła rodzinę- szczególnie, że ja nie jadłam dużo. Po śniadaniu pojechaliśmy na pchli targ, gdzie(...)błyskawiczne hamburgery (muszę się kiedyś podzielić KonQbkowym przepisem na kotlety bo jest magiczny), zagraliśmy partyjkę Acquire (pierwszy raz wygrałam!), poczytałam Kinga na leżaczku, następnie zdrzemnęłam się na leżaczku, teraz smażę posta. Takie niedziele są piękne. Dopiero teraz dopadają mnie wyrzuty sumienia, że nie pracuję- ale do tej pory mój pracoholizm spał i było mi cudownie bez niego

les mirabelles
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 177

dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne(...)wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy

Pobite gary Barbary
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 216

chcę Wam przedstawić moją wersję. Kapusta kiszona jest najtańszym źródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka(...)wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo, lubię jak jest chrupiąca. Na koniec zasmażka: Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Na koniec dodać mąkę, smażyć chwilę aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę dodać do zupy, zamieszać, chwilę gotować i to wszystko. Mam nadzieję, że nie wydaje się to skomplikowane

Niebieski kubek z kawa
Risotto z dynią 203

Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba(...)bulion zagotować. Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty. Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż

Mama Gotuje
Naleśniki ruskie 391

miałam tego dnia ochoty na takie zabawy. Ale kto powiedział, że farszu ruskiego nie można dodać do naleśników? Wychodzą przepyszne, rzekłabym nawet, że smakowały mi lepiej niż wyżej wspomniane pierogi z tym nadzieniem. Bardzo polecam, nie tylko na piątkowy obiad :) Porcja dla 2-3 osób Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2-2,5 szklanki mąki(...)następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto powinno mieć kremowo-lejącą się konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba można rozrzedzić ciasto dodając więcej mleka/wody lub zagęścić, dosypując trochę więcej mąki. Smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem i zwijamy na kształt krokieta. Podsmażamy chwilę na patelni aż zrumienią się z obu stron. Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle

My simple kitchen
Makaron z bobem 301

bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak(...)kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i czosnku.Smażymy aż mięso nie będzie surowe.  Do składników na patelnię dodajemy bób oraz makaron. Smażymy kilka minut. Przygotowujemy sos: 3 łyżki śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
PIEROŻKI FROMAGE 146

Dziś bardzo smaczny przepis na pierogi o smaku serka fromage.Ja przepadam za takim serkiem.Bardzo polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 łyżka masła 1 żółtko sól morska  1/2 szkl.wody   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 cebule 2 łyżki masła 1 kg .ziemniaków 30dag.sera białego pęczek koperku pęczek szczypiorku sól pieprz Do panierki: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.bułki tartej 2 łyżki masła(...)kółka,napełniamy farszem i sklejamy pierogi.Gotujemy partiami,wrzucając na gorącą  osoloną wodę.Wyjmujemy łyżką cedzakową,czekamy aż wystygną. Pierożki maczamy w rozmąconym jajku,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle.Smacznego. Mam nadzieję ,że wam zasmakują

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak przygotować grilla 168

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Kołduny litewskie 202

Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub mielimy maszynką. Czosnek przeciskamy i dodajemy do mięsa razem z solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki

Smakowy Raj
Puszyste placuszki z dyni 247

porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie na sam koniec(...)pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, rozgniecionych goźdżików Sposób przygotowania Wszystkie składniki łączymy i mieszamy na gładką masę. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placuszki-dyni/ BosowKuchni Artykuł Puszyste placuszki z dyni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta

Mieszam w Garnku
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 170

Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa(...)kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy je w płynie, w którym się

Trzeci talerz
Pierogi ruskie 196

Były pierogi z mięsem no to czas teraz na ruskie. Proste doprawione, najsmaczniejsze i najlepsze:) Coś innego, łatwego do przygotowania. Składniki: mąka pszenna typ 500 1 szklanka jajko 1 szt masło 1 łyżeczka sól -1 szczypta gorąca woda 1/3 szklanki   Dodatkowo: ziemniaki ugotowane 500 g twaróg tłusty 200 g sól i pieprz(...)dodajemy twaróg i masło formujemy kuleczki i kładziemy na środek ciasta( kółeczka) i sklejamy pierożka.Gotujemy pierożki w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Po ugotowaniu odcedzamy z wody i smażymy je na patelni. Będą chrupiące

Różowa kuchnia
Szybkie naleśniki z dyniowo-waniliową konfiturą 204

dziś było u Was na obiad? U mnie po spaghetti bolognese, ruskich pierogach i sosach mięsnych nadszedł czas na coś szybkiego i słodkiego. Dziś domownicy zajadali się naleśnikami z dyniowo-waniliową konfiturą. Smacznie, prosto i syto, czyli tak jak lubię. Składniki: (na około 10-12 sztuk w zależności od wielkości i grubości naleśnika) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)mnie mała) rozgrzewam skrapiając ją delikatnie olejem. Wylewam małe porcje ciasta, po czy delikatnie rozprowadzam je po patelni (ruszam patelnią, aby ciasto rozlało się na całą powierzchnię). Naleśniki smażę z obu stron na lekko złoty kolor na mniejszym ogniu. Każdego naleśnika smaruję konfiturą z dyni z wanilią (około 1/2-3/4 łyżki w zależności od wielkości naleśnika). Naleśniki zwijam i oprószam cukrem

Słodkie okruszki