pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:84/319)

PYSZNE CIASTO NA PIEROGI , JAK SZYBKO KLEIĆ USZKA I PIEROGI + FILMIK 196

Dobre ciasto jest podstawą aby wyszły nam smaczne pierogi i uszka, oraz aby były smaczne, elastyczne i nie pękały podczas gotowania. Mój przepis jest właśnie taki, polecam.  SKŁADNIKI :   1 kg mąki pszennej  1 jajko około 500 ml gorącej wody 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczka kurkumy szczypta soli(...)jajko, olej i wlewając gorącą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto można również wyrobić w robocie kuchennym.  Wyrobione ciasto nakrywamy folią i odkładamy na 30 minut aby odpoczęło.  Ciasto jest elastyczne, miękkie i ładnie się klei, dzięki kurkumie nabiera pięknego koloru.  Rozwałkowujemy je, następnie wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy we wrzątku, 2-5 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z pieczarkami 170

dzisiejszy obiad polecam pyszne pierogi z farszem pieczarkowym. Farsz doprawiłam do smaku przyprawą do pierogów, którą otrzymałam od firmy RAFEX . SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 łyżki oleju 1 jajko woda Farsz: 25 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki przyprawy do pierogów RAFEX , sól pieprz Dodatkowo: 1/2 cebuli 5 łyżek oleju PRZYGOTOWANIE(...)Doprawiam do smaku przyprawą do pierogów, solą oraz pieprzem. 2. Z mąki, jajka, oleju oraz odrobiny wody zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zlepiam pierogi.  3. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Empanadas z wołowiną. 152

tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie połączenie bardzo udane, z pewnością będę(...)puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól oliwa Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy

zadanie-gotowanie
Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 203

słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko(...)wystarczył ten poziom słodkości, bo sos truskawkowy też był słodki. No a dodatek rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki :)). Smacznego! Składniki na ok 42 pierogów: domowy sos truskawkowy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok 400 g twarogu półtłustego (mój miał

Anioszek w kuchni
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 172

Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta).  Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem  Depardieu i Umą Thurman. Kadr z filmu "Vatel" (2000 rok) Zamieszanie, jakiemu(...)słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi

Przepisy Aleksandry
Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem 155

solą i pieprzem. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę 500 g mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą(...)powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki. na farsz: 400 g wołowiny gulaszowej garść natki pietruszki garść lubczyku sól do smaku pieprz do smaku masło do polania 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Mięso wołowe wkładamy wraz z lubczykiem i pietruszką do szatkownicy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tygrysek 237

roztapiam, dodaję  resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.  Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na  każdy nakładam masę makową i zlepiam pierożki. Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.  Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier

Ciasteczkowy Potwór
Pierogi jogurtowe 121

Moja córka lubi pierogi ..zwłaszcza z kapusta kiszoną .i robię je dość często..ale staram się korzystać z nowych przepisów na ciasto pierogowe..oczywiście nadzienie do pierogów może być inne..tym razem ciasto pierogowe z dodatkiem jogurtu. 2 szkl. mąki 150 ml  jogurtu 1/2 łyżeczki soli dowolny farsz Mąkę wymieszać z jogurtem i solą .Rozwałkować , wycinać kółka

Moje domowe kucharzenie
Uszka z grzybami smażone 115

grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wywaru z grzybów nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu grzybowego. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować

królestwo garów
Tradycyjne Pierogi Ruskie 183

ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam. Pierogi Ruskie - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 250 g białego sera duża cebula masło(...)oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.  Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi. Gotowe pierogi

Słodka Strona
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 219

czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka(...)wymieszać farsz ciasto rozwałkować na kształ prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zlepić ciasto na górze i ułożyć szwem do dołu, zawinąć boki pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ze ścinków uformować dowolne kształty i przykleić jajkiem na górze pieroga. Posmarowac zółtkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z truskawkami-mięciutkie, rewelacyjne ciasto parzone :) 185

pełni, dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem z truskawkami w roli głównej. Przepis należy do tych podstawowych, łatwych i uwielbianych przez wszystkich :) Mowa o pierogach. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto jest rewelacyjne, bardzo mięciutkie, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nic się nie klei i nie rozrywa. Pierogi wychodzą pyszne i miękkie. Polecam(...)zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej -pół łyżeczki soli -250ml wrzącej wody DODATKOWO -200g truskawek -pół łyżki cukru Do miski dajemy mąkę oraz sól, następnie wlewamy wodę i mieszamy łyżką, a potem delikatnie rękami (uważamy by się nie poparzyć) Zagniatamy ciasto, zagniatamy je chwilę-do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Smalec z ogórkiem kiszonym, jak u mamy 273

Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 219

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania