pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:83/319)

Pierogi z bryndzą i dynią oraz "Zakochaj się Julio" 142

wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans pod przykryciem wilgotną ściereczką, by ciasto odpoczęło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały(...)jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi ruskie 203

Jestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią(...)Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli

Czerwień i błękit
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 186

gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić(...)lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 230

Pierożki zainspirowane pierogami momo, których miałam okazję spróbować w niedzielę pod Pałacem Kultury biorąc udział w wydarzeniu Żarcie na Kółkach . Zamówiłam momo z mięsem wołowym, potem żałowałam, że nie spróbowałam wegetariańskich,więc spróbowałam zrobić coś pół na pół :) Wyszły niekształtne (zawsze mam z tym problem jeśli chodzi o rzeczy pierogopodobne) ale bardzo smaczne :) Składniki (1 porcja 6-7 pierożków(...)więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min. Kaloryczność:   porcja zdjęcie

Malowane smakiem
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 243

się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto:  250g mąki pszennej,  250g mąki żytniej, 200ml wody,  sól,  ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi.  Wykonanie; Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy

Anioły w kuchni
Pierogi ze śliwkami 181

smakiem ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 400g śliwek domowy cukier waniliowy Dodatkowo: kilka łyżek gęstej śmietany cynamon+ cukier waniliowy do posypania Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić(...)kilkanaście minut aby odpoczęło. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem

Smakołyki Asi
Pierogi z mięsem z indyka i papryką. 245

Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!   PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ.           Składniki około 45 sztuk(...)smażyć przez kilka minut. Na końcu dobrze przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Partiami wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i od wypłynięcia gotować na małym ogniu około 20 minut. Pierogi odcedzić wyłożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Przepis # 18 Pierogi z jabłkiem 129

garnuszka. Dolałam odrobinę wody. Całość prużyłam do momentu aż jabłka stały się bardzo miękkie. Do tak powstałej masy wsypałam cynamon oraz rodzynki - całość dokładnie wymieszałam.   Ciasto ( około 35 pierogów) - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam   wodę(...)ciasto .                                  Podzieliłam na mniejsze części.   Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło      dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:) W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi

Health-Fit-Life
Włoskie calzone 210

ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski dodajemy mąkę, wlewamy oliwę, solimy i dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody ile będzie potrzeba, by ciasto było gładkie. Jeśli dodamy za dużo wody, wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć(...)pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej

upichcic
Pierogi z wiśniami 152

podałam przepisu na pyszne pierogi z wiśniami. Niezwykle łatwy przepis i niesamowicie smaczne pierogi. Polecam, zachęcam. A wiecie dlaczego? Ponieważ przepis na ciasto , już znacie... najlepszy, a farsz do pierogów... to tylko wiśnie i nic więcej. Łatwo, prawda? Składniki (na około 50 szt.): 500 g mąki pszennej ( Typ 500, 450) 50 g miękkiego masła 2 żółtka(...)greckiego cukier puder Wykonanie: Ciasto zrobiłam wg tego przepisu. Mąkę razem z solą przesiałam na deskę. Wyłożyłam masło i posiekałam siekaczem (można posiekać nożem, można za pomocą miksera z użyciem haka). Dodałam żółtka i jajko. Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę. Kiedy już wyczułam że ciasto nie klei się wyrobiłam na gładkie, miękkie. Powstało jedwabiste ciasto. Utworzyłam kulę, którą włożyłam

Kuchnia u Krysi
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 169

dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga na dwa kęsy, a przecież tak są najsmaczniejsze. Jedząc tylko farsz albo tylko ciasto, nie można się pierogiem w pełni delektować. Mój mąż i jego teorie. W każdym razie mam nadzieję, że dziecku się zmieni, bo na naszych talerzach pierogi, w różnej postaci, goszczą(...)się dobrze przegryzł. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierożki wiosenne 195

wykrawamy z nich okrągłe placuszki szklanką lub specjalnym „przydasiem”. Nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierożki w osolonej wodzie, od wypłynięcia 1-3 minuty, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów. Nie podaję przepisu na farsz, każdy będzie dobry. Sok z kiszonych buraków pasuje do wszystkiego, a ciasto do farszu z białego sera będzie znakomite:) Ja zrobiłam farsz mięsny

Leśny Zakątek
bezglutenowe pierogi z grzybami 233

tyle uniwersalny, że latem można go wykorzystać do pierogów z jagodami czy truskawkami. Przepis jest tak banalnie prosty, że poza wyrobieniem ciasta, właściwie całą robotę zrobił mój 6 letni syn :) Miał tylko lepić pierogi, ale tak mu się spodobało, że nie chciał mnie dopuścić nawet do nakładania farszu. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z tapioki(...)sypkie. Dodać połowę wody i zmiksować. Dodać olej i miksując powoli dodawać pozostałą wodę. Ciasto zostawić pod ściereczką, żeby nie wyschło. Stolnicę posypać mąką np. ziemniaczaną lub z tapioki. Można też obsypać wałek, bo ciasto będzie się kleić. Odrywać kawałki ciasta, rozwałkować i wycinać pierogi. Powinno wyjść około 35-40 pierogów. Gotować partiami - po około 8-10 sztuk

Mama z Motylem
pierogi z mięsem (ciasto bez jajek) 151

cebulka sól i pieprz do smaku przepis na ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie i wlać nieco wody. Wodę dodawać powoli podczas wyrabiania ciasta. Ma ono być gładkie, elastyczne, nie lepkie. Ciasto rozwałkować dość cienko na grubość około 1 -1,5 mm podsypując stolnicę mała ilością mąki i formować pierogi. Za pomocą specjalnej maszynki lub bez niej formować(...)kawałki ciasta i wkładając do każdego po 1 łyżeczce farszu, następnie pierogi należy zamknąć mocno zaciskając brzegi a następnie formując falbany ściskając sklejony brzeg ciasta i dwoma palcami ukośnie go skręcając. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się. Wrzucić pierogi do posolonej  wrzącej wody i gotować do ich wypłynięcia. Smacznego

cukrem pudrem posypane
PRZEPIÓRCZE UDKA 130

Składniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki(...)Przygotowanie :  Mięso mieszamy z przyprawami, drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułka tartą. Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka.  Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania