z wolowina ciasto: 250 ml zimnej wody 1 roztrzepane jajko po 1/2 łyżki cukru i oleju 1/2 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej nadzienie: 200 g mielonej wołowiny 1 cebulka dymka, posiekana 1 łyżka śmietany olej do smażenia Do miski wlewamy wodę, dodajemy jajko, cukier, sól i olej. Zagniatamy ciasto dosypując po trosze mąkę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki(...)mieszamy w misce z cebulą, śmietaną i solą oraz pieprzem. Ciasto i farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko
Dzieje kuchennej Wiewióryzależy ciasta pierogowego - musi być lekkie, cienkie i delikatne! Lekkie pierożki borówkowe Szkół ciasta pierogowego jest chyba tyle, ile kucharek na świecie - myślę, że każdy ma swoją ;) Mimo, że często słyszę "Nie dodawaj jajka, bo ciasto wyjdzie twarde!" - zawsze dodaję. I wcale nie zauważyłam, aby ciasto było twarde, wręcz przeciwnie, jestem nim zachwycona! Składniki na ciasto(...)koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest zawijanie brzegów
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wyrobić - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie rożki
Smakołyki Berenikisię trochę przestudzą. W między czasie posiekaj na drobno pietruszkę i pokrój mozzarellę w kostkę, dodaj do farszu. Dosyp pieprzu i wymieszaj. Popróbuj, jak trzeba to dosól. CIASTO - 500 g mąki pszennej - pół kostki masła + pół litra mleka - szczypta soli - 1 jajko Zagotuj mleko z masłem, dodaj do mąki. Poczekaj aż trochę ostygnie, chyba że masz robota(...)wyrabiania dodaj sól i jajko. Daj mu około 20-30 minut po przykryciem odetchnąć i zacznij wałkować i nadziewać farszem kurkowym. Wstaw wodę, dobrze ją osól i zrobione pierogi gotuj do wypłynięcia i jeszcze 1 minutę. Wykładaj na posmarowaną delikatnie blachę. Podawaj soute lub z podsmażonym boczkiem, lub z surówką lub po prostu podsmażone na maśle. Pierogi
Pasje JolkiSkładniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula - porcja rosołowa z gęsi - natka pietruszki wg uznania - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy kołduny: - ciasto jak na pierogi (1/2 porcji) klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję(...)zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu klik . Małą szklanką wycinam kółeczka, na środek nakładam łyżeczkę farszu i sklejam boku dookoła (u mnie w trochę innej wersji, z bokami sklejonymi tylko z jednej strony - jak tradycyjne pierogi). Gotowe kołduny najlepiej ugotować w rosole. Smacznego
Cook&Lovedzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto i zwijamy. Układamy na blasze i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy
Rozpustne gotowaniedzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy
Rozpustne gotowaniezaraz po ugotowaniu, a ja na bieżąco kleiłam), na moje „oko” 50 standardowej wielkości: korzystam ze swojego sprawdzonego przepisu na ciasto, przepis znajdziecie tu i tu Jeden z przepisów na ciasto: Składniki na 50 szt pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli Drugi przepis na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)make i wodę odmierzać tym samym naczyniem do tych pierogów skorzystałam z przepisu drugiego! Składniki na farsz: 250 g kurek (oczywiście mogą być każe inne grzyby) 1 duża cebula 200 g quinoa łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej pęczek ulubionego zielska Przygotowanie: Zacznij od ugotowania quinoa. Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, tak aby było idealnie gładkie
greenscarftakże członków mojej rodziny podczas zdrowotnych niedyspozycji... Wiadomo o co chodzi ;-) Pozatym wymieszane z cukrem i śmietaną smakują idealnie. Ale dziś podzielę się z Wami przepisem na pierogi, przepisem na ciasto które gości w mojej rodzinie od lat. Niby żadna filozofia, ale czasami spotykam ludzi którzy nie potrafią go zrobić. Tak więc dziś przepis na idealne ciasto(...)miski) wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie
Radość kipiąca uśmiechem.Był wczoraj rosół? Pewnie był! Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów. Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka(...)smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy. Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem. Dokładnie sklejamy boki. CAŁOŚC: W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli. Wrzucamy delikatnie pierogi
Ostra na Słodkowodę i dalej miksować. Ciasto nie powinno być twarde. Wyjąć ciasto z malaksera, zlepić w kule , przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Polecam, ja raz spróbowałam i... często do niego wracam. Ciasto jest bardzo delikatne i ma ładny kolor :) Inne przepisy na ciasto pierogowe tutaj . astawa
królestwo garówsię oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem . Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania
Mieszam w GarnkuPierogi z serem i rodzynkami Składniki : Ciasto : 320 g mąki 1 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól szczypta Farsz : twarogu półtłustego - 600 g żółtka jaj - 2 szt cukier waniliowy - 0,5 opak cukier - 3 łyżki rodzynki Podanie : śmietana cynamon mielony cukier rodzynki Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę(...)wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką
Kuchnia Danusiprzestudzenia. Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę . Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego
Stare GaryZnane i lubiane pierogi ruskie dość często goszczą na naszym stole. Jak wiadomo przy pierogach jest sporo pracy: wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu, potem lepienie i gotowanie… Wychodzę więc z założenia, że lepiej zrobić ich więcej za jednym zamachem, niż się rozdrabniać ;) Wówczas część pierogów przeznaczam do bieżącego spożycia, a resztę mrożę, do czego również i Was zachęcam(...)duże cebule 2 jajka pieprz sól Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na blat tworząc kopczyk. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, sól, olej i zaczynamy zagniatać ciasto dolewając wodę. Gotowe ciasto powinno nie kleić się do rąk, być elastyczne i lśniące. Formujemy z niego kulkę i wkładamy pod miskę odwróconą do góry dnem, aby nie wyschło do czasu lepienia. Farsz: Ziemniaki
MyCookBook.pl