pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:89/319)

Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 212

przestudzenia. Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę . Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w   tartej  bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego

Stare Gary
Pierogi ruskie 128

Znane i lubiane pierogi ruskie dość często goszczą na naszym stole. Jak wiadomo przy pierogach jest sporo pracy: wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu, potem lepienie i gotowanie… Wychodzę więc z założenia, że lepiej zrobić ich więcej za jednym zamachem, niż się rozdrabniać ;) Wówczas część pierogów przeznaczam do bieżącego spożycia, a resztę mrożę, do czego również i Was zachęcam(...)duże cebule 2 jajka pieprz sól Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na blat tworząc kopczyk. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, sól, olej i zaczynamy zagniatać ciasto dolewając wodę. Gotowe ciasto powinno nie kleić się do rąk, być elastyczne i lśniące. Formujemy z niego kulkę i wkładamy pod miskę odwróconą do góry dnem, aby nie wyschło do czasu lepienia. Farsz: Ziemniaki

MyCookBook.pl
Czebureki - tatarskie pierogi 208

może do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 201

rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo

U Fiolki
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 182

rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo

Fiolka w kuchni
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 291

porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty o boku około 10 cm – ich środek smarujemy pesto, nakładamy równe porcje nadzienia i zlepiamy jak pierogi, szczelnie – kto umie, może zrobić i ozdobną falbankę. Gotowe calzone rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem(...)dwójki na dwa dni. Możecie poskładać calzone w takie porcje, jak tylko Wam się podoba i jak Wam wygodnie, albo wykorzystać nadzienie do zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy

Karo in the Kitchen
Pomidorowe pierogi ze szpinakiem 129

Dawno u mnie nie było pierogów, więc nadrabiam :) Składniki : Ciasto pomidorowe : - 2 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wrzącego soku pomidorowego. Do mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką. Nadzienie : - około 200 g szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ), - około 150 g fety, - około 100 g twarogu półtłustego(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem sery. Doprawić mocno pieprzem i delikatnie solą. Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony, feta również. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów użyłem pomidorów suszonych z aromatycznym olejem. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Ciasto francuskie innym sposobem 161

śmietanki słodkiej (18%), Ciasto 1: wyrobić mąkę z masłem, zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasto 2: mąkę zagnieść z żółtkami i śmietaną. Powinniśmy otrzymać ciasto podobne jak na pierogi. Zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasta wyjąć z lodówki i oba lekko rozwałkować na podobne prostokątny. Na cieście z żółtkami położyć ciasto maślane. Złożyć

królestwo garów
Ruskie pierogi z miętą 161

zawsze przywołuje wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania.  Ruskie pierogi z miętą  SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki(...)oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.  Zlepiamy pierogiPierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi z jagodami 166

zarób ciasto najpierw nożem, a później, gdy ładnie się już skleja w całość rękami. Wyrób gładkie ciasto i uformuj kulę. Przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Do jagód wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z owocami, aby mąka oblepiła wszystkie jagody. Teraz dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Ciasto rozwałkowuj cienko (możesz lekko podsypywać mąką podczas wałkowania) i wykrawaj z ciasta kółka(...)zamykając w każdym łyżeczkę jagód. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj przez 4-5 minut (tak naprawdę najlepiej wyjmij jeden pierożek i spróbuj czy ciasto jest już miękkie). Pierogi podawaj gorące np. z kwaśną śmietaną i posypane cukrem lub zrób sos cynamonowy: wymieszaj trochę kwaśnej śmietany z cukrem i mielonym cynamonem... Pycha

Delicious Place
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4090

również tego, co zostało w lodówce. Calzone we włoskim dialekcie znaczy… nogawka. Nie wiem jak Wam, ale nam się nie kojarzy:-) Jak zwał tak zwał, ale pieczony pieróg z drożdżowego ciasta, identycznego jak na pizzę to nasze ulubione danie. Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym przepisem

Niedzielny kucharz
Warzywne calzone 198

każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym. 6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli. 7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kaszą gryczaną 203

gryczanej, by nie powtarzać obiadu z wczoraj, tym razem zrobiłam pierogi. Składniki : kasza gryczana cebula, tłuszcz do smażenia sól, pieprz mielony prawdziwy, gałka muszkatołowa, majeranek jajko, mąka Ciasto na pierogi : 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki) około 30 ml. oleju(...)Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie   Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :) Odsmażone i polane cebulką, pyszne bardzo ! Jeśli zostanie nam ciasta, to pokroimy je na kluseczki

Proste Potrawy
Delikatne Pierogi Z Borówkami 195

Pyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;) Składniki na około 30 pierożków: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego około 200 gr borówki amerykańskiej 1. Zagrzewamy w garnuszku(...)misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej.  Zagniatamy około 5 min. 3. Wałkujemy i wykrawamy kółka. 4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu

Gotowanie...to proste !
Pierogi ze szpinakiem. 194

Składniki:  Ciasto: 350 g mąki pszennej - 0,80 zł 125 ml wody 1 jajko - 0,70 zł sól Farsz: 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 4 zł 200 g twarogu półtłustego - 3 zł cebula - 0,50 zł ząbek czosnku - 0,40 zł sól pieprz gałka muszkatołowa oliwa Wykonanie:  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być(...)elastyczne. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak, smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przestudzić. Szpinak wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie