pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:97/319)

Puree z dyni 166

Królowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić.  Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić

Ala piecze i gotuje
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 133

Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wwodzi się od starofrancuskiego słowa „cassa” i oznacza „rondel

Niedzielny kucharz
Drożdżówki z agrestem 148

skrobią ziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj agrest, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem

365 dni dookoła kuchni
pierożki ołpińskie 178

cukrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy mieszankę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy Wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia, sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 167

przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto(...)miód limonka Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy

Kuchnia Bazylii
Zupa z suszonych grzybów z gwiazdkami 180

solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić

Pyry na Gaz
ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZE SKLEPU GALERIA HERBAT 153

Sól czosnkowa 300g   Tzatziki 100 g     Przyprawa do piernika 300 g     Kurkuma mielona 50g     Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast,  placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :)     Nasiona Chia 250g      Mak Biały   Mak Niebieski    Mąka arachidowa   Mąka pszenna razowa

Gotowanie Patki
Pierogi ze szpinakiem 501

obiad? My uwielbiamy pierogi! Z każdym nadzieniem. Pierogi mogłabym jeść codziennie na obiad, raz na słodko, drugi na konkretnie. A Wy z czym lubicie najbardziej pierogi??   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g świeżego

Trufelkowo
Domowe jagodzianki 2 151

skrobią ziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj jagody, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj okrągłą bułeczkę. Gotowe jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem

365 dni dookoła kuchni
Vege Calzone (faszerowane smażonym tofu i warzywami ) 183

przecierem pomidorowym pozostawiając 0,5 cm brzegu.  7. Wykładamy warzywa, marchewkę i tofu posypujemy ziołami, kminem,solą i pieprzem oraz chili. Składamy na pół i zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Jeśli mamy tofu możemy posypać opcjonalnie po wierzchu (tak jak serem) 8. Pieczemy 25-30 minut do złotego koloru i chrupiącej skórki

vaniliowoczekoladowa
Oszukane mini udka na oleju rzepakowym 234

wykrawamy kółka o średnicy ok 6 cm. Na środku układamy paluszek tak, aby wystawał po obu stronach.  Na środek dajemy kulkę mięsa mielonego i zlepiamy brzegi ciasta. Następnie gotowe "pierogi" z paluszkiem panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i kroimy na pół

Malinowe Pocałunki
Uniwersalne ciasto na pierogi 48111

przepis mojej babci, która robiła w ten sposób pierogi od kiedy pamiętam. Bardzo prosty i szybki a pierogi wychodzą doskonałe. Ciasto jest cienkie i elastyczne i bardzo delikatne - w końcu składa się praktycznie tylko z wody i mąki

Milion Smaków
Bezglutenowe kruche ciasteczka z powidłami 204

wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 4 części i z każdego uformuj kulkę. Ciasta po kolei rozwałkowuj na cienki placek i szklanką wykrawaj kółka z ciasta (jak na pierogi). Na środku każdego połóż po 1/2 łyżeczki powideł, zegnij bardzo delikatnie na pół i sklej. Gotowe ciastka odkładaj na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym

Kuchnia bezglutenowa
Taurus - ich pierogi i nie tylko 182

używa się do pierogów, krokietów czy pierogów z kapustą. Spore wrażenie zrobiła na nas maszyna do lepienia pierogów. Do jednego otworu włada się ciasto do drugiego farsz i idealne pierogi wypadają w imponującym tempie. Niestety z pierogami z owocami już tak dobrze nie ma. Tu nie ma zmiłuj, są ręcznie lepione. Po tej wizycie

królestwo garów
Jagodzianki 286

duże jagodzianki) lub 16 (jeśli chcemy aby były nieco mniejsze).  Rozpłaszczamy pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nakładamy około 2 łyżki jagód, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta jak na pierogi, następnie formujemy w dłoniach zgrabny wałeczek. Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 207

składniki nadzienia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obsypana mąką. Dzielimy je na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni. Do środka wkładamy po 3-4 wiśnie. Ciasto zlepiamy niczym pieroga a sklejenie zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut by podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi na maślance z kapustą i grzybami 190

Bardzo delikatne i smakowite pierogi mam dziś dla Was. Nadzienie kapuściano - grzybowe zaostrza smak bardzo delikatnego ciasta. Zapraszam do lepienia pierogów. Pierogi na maślance z kapustą i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PIZZA (PIERÓG) 219

kształt koła.  Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym. Zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 265

wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale

Czerwień i błękit
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z GRZYBKAMI SUSZONYMI 227

Pierogi grzechu warte.Pyszne ciasto ,które łatwo się zarabia i smakuje cudownie po usmażeniu.Tego cista nie gotujemy bo się robi "rozlazłe". Bardzo polecam je na obiad ,myślę ,że tak jak i ja nie będziecie żałować ,że je zrobiliście.Zapraszam!. 50 dag.ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 15 dag.mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: ************* 20 dag.grzybków suszonych

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasteczka z wróżbą - na Andrzejki 231

Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka do siebie). Ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Kaczka pieczona po staropolsku 334

proporcjach czy dodatkach. Tak właśnie było z burakiem ćwikłowym który nas totalnie zaskoczył... do tej pory kombinuję co by tu jeszcze z niego wymyślić - może tym razem ciasto?! A może pierogi?! Zobaczymy... W mojej głowie od tamtej pory zakiełkowały już plany wykonania tylu nowych dań... ale na pierwszy rzut poszła kaczka - niby prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Kaczka coraz

sierotka maRysia w kuchni
Risotto z dynią 208

Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba

Mama Gotuje
Chaczapuri imeruli 240

tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy. Ja zdecydowałam się na farsz serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jak mrozić maliny 223

dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy. Suche owoce wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin! Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka. Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp. Przechowujemy do 12 miesięcy

Atlas Smaków
Mojito truskawkowe 218

wszystkie potrawy. Pamiętam zdjęcia, które doprowadzały mnie do szału i opóźniały obiad o godzinę. Pamiętam wielką radość, jak czytałam Wasze komentarze i wiedziałam, że komuś udało się ciasto, albo że pierogi wyszły przepyszne. Wyciągałam wnioski z wszystkich uwag. Nie wspomnę już, że o prowadzeniu bloga ostatnio przypomina mi lustro i te boczki... Tu chciałabym się zarzekać, że w związku

Pełny talerz
Pieczone pierogi czyli calzone 244

Calozone jest typową potrawą kuchni włoskiej, jest to pieróg pieczony z ciasta drożdżowego czyli takiego jak na pizze. Przepis na ciasto znajdziecie w przepisie na pizzę. Jeżeli chodzi o farsz do calzone to mamy pełną dowolność, ja zrobiłem go z szynki, pomidora, sera żółtego i topionego. Możecie dodać także rukolę, ricotte oraz wiele innych ulubionych składników. Ważne jest

Full Smaku
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 144

bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości 3-4 cm, nałożyć nadzienie, złożyć każdy kwadrat po przekątnej, zlepić brzegi. Można oczywiście używać specjalnej foremki do wycinania z zlepiania uszek

ClauditteMissCooking
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 227

Ciasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka

w mojej kuchni
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 153

szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru

Pyry na Gaz
Omlet biszkoptowy z cukinią, oliwkami i pomidorkami 159

Omlet był zawsze dla mnie wyzwaniem. Nie boję się sufletów, ciast drożdżowych, klejenia pierogów, ale do omletu ręki nie miałam nigdy. Tak jak i do biszkoptu. Przynajmniej tak uważałam. Dzisiaj już wiem, że warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, a jeśli mamy do wykorzystania w domu porządny sprzęt, przygotowanie omletu pozostaje czystą przyjemnością. Czytaj więcej

bistro mama
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 182

pudrem. Ja jak zobaczyłam co to mi wychodzi z tych rogalików, nie mam wprawy do trójkątów niestety, to wpadłam na pomysł, by sobie ułatwić życie i...rozwałkowałam ciasto jak na pierogi.  Wykroiłam kółka , każde posmarowałam bialkiem. Na środem powidła śliwkowe. Przykryłam drugim krążkiem i zlepiłam brzegi...widelcem.  Posypałam Cynamonowym Rajem. Upiekłam. Myślalam że to będą płaskie sloneczka

Z Kuchni Do Kuchni
Maultaschen 238

wyszło niesamowicie smacznie! Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie! A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu. SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Litewskie kibiny 189

świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez

Apetyczna babeczka
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 267

łyżeczkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, powoli dolewając wodę jeśli jest jeszcze potrzebna – ilość wody zależy od tego, ile ciasto przyjmie, i jaką mąkę weźmiemy. Zanim dolejemy więcej albo dosypiemy mąki warto dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno wyjść sprężyste i raczej ‚luźne’. Nie może być zbyt twarde, żeby nie wyszły nam kamienie zamiast pierogów😉 Jak już mamy(...)odpowiednie ciasto przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat/stolnicę mąką, kładziemy ciasto na blacie i….tadadadam… wałkujemy! Rozwałkowane ciasto powinno być grubości 2-3mm – uwaga, żeby nie przykleiło się do blatu! Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy po około łyżeczce farszu i zaklejamy pierożka😉 Musimy mieć suche palce, żeby ciasto nie kleiło nam się

Jak gotować i nie zwariować
Uszka wigilijne 220

zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy masła, jednak dla osób mocno dbających o postny charakter Wigilii polecamy olej. Ciasto zagniatamy, podobnie jak na pierogi. Staramy się go nie wyrabiać, a zarabiać, czyli całą dłonią rozcierać mąkę z wody, aby uwolnić jak najwięcej glutenu. Dodajemy żółtko i olej i zagniatamy normalnie(...)godzinę, do zgęstnienia.  W przypadku użycia oleju zamiast masła, dopiero po schłodzeniu zagęszczamy bułką tartą, inaczej farsz może stać się za gęsty. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i wypełniamy farszem. Zlepiamy jak pierogi i łączymy ze sobą końce. Uszka gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju - dzięki temu, nie będą się sklejały. Wyciągamy po chwili od wypłynięcia

Kuchnia od dwojga
PIEROGI Z SEREM I RODZYNKAMI 165

Lubią je chyba wszyscy .  Idealne na piątkowy obiad.  Ciasto jest proste a smakuje wyśmienicie. Jest elastyczne. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów.  Smacznego :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK: Ciasto 3 szklanki mąki Szczypta soli 1 szklanka wrzątku Farsz 400 g sera białego 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier wanilinowy 2 łyżki śmietany(...)następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem np. owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło. Międzyczasie przygotowuję farsz. Do miski przekładam składniki farszu, mieszam.  Ciasto dokładnie, bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka

Gotowanie Patki
Calzone 197

Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu(...)pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto

Proste-przepisy.pl
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 153

razem proponuję Wam niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Święta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków(...)wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek

Podróż w kulinaria
Pierogi ze słodkim serem – kuchnia podkarpacka 184

wydaniu. Dzisiaj zapraszam na pierogi ze słodkim białym serem według receptury Pani Józefy Gil ze Smarżowej (podkarpacka gmina Brzostek). Lekko słodki farsz i tradycyjne ciasto pierogowe pasują do siebie idealnie. Zwłaszcza jeśli pierogi podamy okraszone roztopionym masłem lub polane słodką śmietaną. Pierogi smaczne są nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie(...)kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna szklanka letniej wody Farsz: 500 g białego sera (twarogu) 2 żółtka szczypta soli 1 cukier waniliowy cukier do smaku Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, wodę i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy, żeby nie obsychało. Jeśli ser jest wilgotny

Trzeci talerz
1. Jesień na talerzu! 192

potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)najdrobniej. Na koniec, po ostudzeniu, wszystkie składniki łączymy ze sobą – zlewając przy tym również uzyskany z boczku tłuszcz. Po dokładnym wymieszaniu możemy zabrać się do wałkowania ciasta, wykrawania kółek, napełniania i zalepiania naszych pierogów  wedle własnych upodobań. Pierogi idealnie smakują polane roztopionym masłem. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Symfonia Smaków