pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:101/319)

Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 194

sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe i żółtko 500 g mąki pszennej. Mąkę, sól, roztrzepane jaja i wodę zagniatamy na jednolite gęste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (w tym czasie przygotujemy resztę(...)Następnie sos zaciągnąć mąką rozrobioną z wodą, ewentualnie doprawić pieprzem.  Przygotowanie ravioli: Ciasto rozwałkować jak najcieniej - 1 mm. Jeżeli posiadacie maszynkę do makaronu, warto teraz z niej skorzystać. Na jednej połowie ciasta ułożyć w odległości około 3 cm od siebie farsz, a drugą połowę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nałożyć na tę z farszem i docisnąć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 143

można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz najważniejsze. Będziemy potrzebować pomocnika. Jeśli samemu zabierzesz się za pierogi to będziesz je robić pierwszy i ostatni(...)osoby praca sama się pali w rękach i robi się bardzo przyjemna. Pomoc nie musi być bardzo wykwalifikowana, bo przy pierogach jest sporo prostych prac typu wyjmowanie z garnka, pilnowanie czasu, wycinanie ciasta szklanką. Pomocnik musi być tylko na tyle kumaty, żeby nie wylał na siebie garnka z wrzątkiem i żeby policzył ile nam pierogów wyszło.Potrzebujemy minimum

Ugotowane pozamiatane
Weganskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem 177

książki Malki Kafki "God Food". Nie sa trudne w przygotowaniu, mają pyszny farsz i super ciasto. Dawno nie pracowałam z tak elastycznym i gładkim ciastem! polecam je Wam także jako przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto: 2-3 szkl maki pszennej 1 szkl. ciepłej wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie 186

ardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS Ciasto 2 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 szkl. wody ciepłej 1 jajko Nadzienie 50 dkg sera białego 5 średnich ugotowanych ziemniaków 3 średnie cebule pieprz sól Przygotowanie Ziemniaki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi grzybowo - chlebowe 145

chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Pierożki serowe z jabłkami 379

To są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i graliśmy w

Niezły Młynek
Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem) 184

autorski (mój). Osobiście - wolę pierogi pieczone od tych tradycyjnych. Propozycja farszu jest bardzo smaczna, ale możecie modyfikować składniki według własnego gustu.  Ciasto jest elastyczne, nie pęka i łatwo mu nadać pożądany kształt. Klejenie takich pierogów sprawia wielką radość. Pierożki mają chrupiącą skórkę i  jednocześnie są puszyste oraz pulchne w środku.   Ciasto: 2,5 szklanki mąki(...)połączyć i doprawić czarnuszką. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając - dolać oliwy. (Ciasto ma być elastyczne.) Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem). Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wierzch

Di gotuje
Pierogi z truskawkami + mrożenie 126

z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale mimo wszystko są bardzo dobre. Ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu gdy wykorzystacie przyrząd do lepienia pierogów, który znajdziecie na targowiskach albo w sklepach internetowych. Jeżeli chcielibyście przygotować sobie ich trochę więcej na później, nic prostszego, wystarczy je zamrozić ;) Smakują później równie dobrze. Zapraszam!" Składniki(...)wierzch gotujemy jeszcze około minutę ). Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem. Smacznego!  * Mrożenie Pierogów. Jeżeli chcielibyście zamrozić pierogi to na sam początek ciasto należy przygotować troszkę grubsze - nie przeźroczyste, będzie dużo smaczniejsze, po rozmrożeniu. Pamiętajcie, że pierogów nie powinno się mrozić wrzucając je od razu do torebki. Przygotujcie w zamrażalce

Słodkie Przyjemności
Pieczone pierożki drożdżowe 172

Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość - 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować na ok 5 mm i wycinać kółka. Na środek każdego pieroga

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z jagodami 107

lubię bawić się ciastem, jednak dla efektu... - zrobię wszystko.   Chyba nie muszę pisać, że są pyszne? Ciasto: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki mąki (nie co mniej) 1 szczypta soli Nadzienie: 120g jagód 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: woda 2 łyżki oliwy sól Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać(...)wyrobić - na gładką i elastyczną masę. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę jagód i ciasto zgiąć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno posklejać - dociskając np. widelcem. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną

Di gotuje
Ruskie pierogi 145

ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto   Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto(...)Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Z w/w składników w międzyczasie  zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania posypać  mąką. Ciasto  podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak  samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę

Gosia gotuje
Pierogi z mięsem mielonym. 175

nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy. 2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.  3. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej(...)zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki. Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki

Izabelawkuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 198

kapustą Składniki na ciasto:  25 dag mąki,  3 łyżki oliwy,  1 jajko,  3 łyżki wrzątku,  1 łyżka oliwy + sól Wykonanie ciasta:  mąka + wrzątek – wymieszać łyżką, gdy ostygnie + jajko – zagnieść ciasto tak, aby się nie kleiło. Jeśli ciasto byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze. Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką(...)stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy wrzątkiem/ i nie gotujemy długo. Końcowy efekt super, bo pierogi zaspokoiłyby nawet królewskie podniebienie

Tradycyjna kuchnia inaczej
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 360

zioła. Podobne ciasto przygotowuje się na Majorce, a nadziewa pomidorami, zieloną papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka(...)tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz do smaku.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek.  Nalej olej do patelni

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z selerowym nadzieniem 176

łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania: pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju rzepakowego dekoracja: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy gorącą wodę-mieszamy łyżką z mąką a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, potem przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i zostawiamy na 15 minut. Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę(...)doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz. Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek każdego placka kładziemy farsz i składamy na pół. Następnie palcami sklejamy boki ciasta i odkładamy gotowe pierogi na deseczkę, przykrywamy ściereczką. Gdy już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania