pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:108/319)

Pierogi ze szpinakiem i serem fata 117

robienia pierogów. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 3 (21 sztuk) Składniki: Ciasto: 150 g mąki 100 ml wody ½ łyżeczki soli […] Artykuł Pierogi ze szpinakiem i serem fata pochodzi z serwisu

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z karpiem milickim 137

roku mamy swoją własną prywatną wigilię :) na której podaję tradycyjne składniki w trochę inny sposób:) Pierogi z karpiem milickim SKŁADNIKI: Na ciasto: 2 szklanki mąki ciepła woda wody 1 łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 500 g filetów z karpia (bez skóry) 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 cebula 1 łyżka masła 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól(...)łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Zagnieść ciasto pierogowe. Następnie kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykrawać okręgi.  Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać pierogi i gotować ok.2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasić masełkiem z pieprzem. Pyszniutkie

MarciochaKucharzy
Pierogi z serem i sosem wiśniowym 95

pyszne przetwory. Zrobiłam ostatnio drylowane wiśnie w cukrze, które są wspaniałym dodatkiem do deserów i słodkich sosów. Dziś wykorzystam je do sosu, jako dodatek do słodkich pierogów z serem. SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli WYKONANIE: wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy(...)słoik 200ml wiśni drylowanych w cukrze, 2 łyżki mąki ziemniaczanej zagotować wiśnie w soku, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50ml zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, dokładnie mieszając. Pierogi podajemy polane sosem

Kuchnia Beaty
Pierogi z truskawkami 139

stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno

Emcia Pichci
PRZEPISY Z TRUSKAWKAMI! ŚNIADANIE/ OBIAD / KOLACJA! 404

najlepsze przepisy z truskawkami! PUCH TRUSKAWKOWY MAKARON Z TRUSKAWKAMI I WSPOMNIENIE DZIECIŃSTWA NA ZAWOŁANIE ;-) AMERYKAŃSKIE PANCAKES WEDŁUG GWYNETH PALTROW CIASTO Z TRUSKAWKAMI UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI TRUSKAWKOWY TORT NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI I MASĄ Z TRUSKAWEK! ZDROWE ŚNIADANIE Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁAMI! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ! WANILIOWO - KARDAMONOWA ZUPA(...)KOKOSOWO - TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki 197

jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła + jagody, cukier puder(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut

Ciastkozercy
Pierożki z jabłkami - szybkie i kruche ciasteczka. 73

Uwielbiacie jabłka? Macie dość szarlotki? Zróbcie "pierogi" z jabłkami - są to bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Składniki:  3 szklanki mąki 225g margaryny zimnej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę(...)solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka, zimną margarynę i śmietanę - wymieszać dokładnie. Zagnieść i pozostawić na godzinę w lodówce. Następnie wycinać ciasto tak jak na pierogi, do środka włożyć kawałek jabłka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. SMACZNEGO

My World by Dagmara Rek
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 192

sobotę dzień upłynął pod znakiem pierogów. Przed południem wdziali blogerzy fartuszki, zakasali rękawki i umorusani mąką, bawili się świetnie, tworząc wspaniałe pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ono niesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa. Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie(...)ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą. Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak.   Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały się następujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z makiem i bakaliami 164

włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto (powinno być elastyczne).  3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zlepiam pierogi. 4. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody(...)momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładam na talerz. Polewam podrumienionym masłem i oprószam cukrem. Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mak mielony oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić

Tradycyjna kuchnia Kasi
Andrzejkowe wróżenie z ... ciastek :) Czyli Chińskie Ciasteczka z Wróżbą. 170

wyschła - odstawiamy. Drugą rozwałkowujemy cienko i wykrawamy wąską szklanką lub foremką kółka. Na każdym kółku układamy wróżbę zwiniętą w rulon i zlepiamy brzegi ciasteczka - tak jak ciasto na pierogi. Łamiemy delikatnie w połowie ("łamiemy" całą krawędź, tą która nie była lepiona) i wieszamy na misce, tak jak na zdjęciu poniżej. W ten sposób ciastka "zapamiętają" swój(...)kształt. Tak samo postępujemy z drugą cześcią ciasta. Pieczemy około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z tej ilości składników wyszło mi około 50 ciasteczek. Smacznego i pomyślności!!! Suszenie i utrwalanie kształtu.  21.11.2013r. Teksty do ciastek zaczerpnęłam z tej strony. Ponieważ chińskie ciasteczka z wróżbą przygotowuję się m.in. z okazji nadchodzącego Nowego Roku, dodaję

Miksturownik
Babeczki z jagodami 129

sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka(...)przepisu . Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami

Ciastkozercy
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 270

zarumieni dodajemy osączoną kaszę oraz rozdrobniony biały ser. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty do czasu aż wypłyną na wierzch. Gotowe polewamy prażoną cebulką

Kuchenne aromaty
Pieróg z topinamburem, szpinakiem i serami 165

Dużo zdrowia, dużo radości a pracy niewiele. Napisałam teraz o moim dzisiejszym daniu. Topinambur już na stałe zagościł w mojej kuchni tym bardziej że mam znajomego

Moje Małe Czarowanie
Kołduny wołowe 174

Nie wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię