pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:111/319)

Czebureki 666

odpoczęło.  3. Po wyznaczonym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy okręgi o średnicy ok. 20 cm, czebureki są 2-3 razy większe od tradycyjnych pierogów.  Na każde kółko z ciasta nakładamy obficie surowego farszu, sklejamy i odkładamy na oprószoną mąką deseczkę.  4. Przygotowane sklejone czebureki przykrywamy ściereczką. Do głębokiego smażenia przygotowujemy większą ilość oleju, wrzucamy kawałek

Apetyczna babeczka
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 165

Obficie przyprawiamy pieprzem, mniej hojnie solą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: kilo mąki całe jajko 4 białka z jajka łyżeczka soli łyżka oleju 2-3 szklanki ciepłej wody Tradycyjne ciasto na Wigilię jest postne, czyli bez jajek, ale wtedy jest twarde i mniej fajne, więc ja robię ciasto z jajkami a dokładniej z żółtkami. Będzie mięciutkie! Mąkę wysypujemy(...)wycinamy szklanką kółka. Przygotowanie: Nastawiamy wodę w garnku, dodajemy do niej sól, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego, żeby ugotowane w niej pierogi nabrały pysznego smaku. Na środek kółka z ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi a następnie łączymy końce pieroga, żeby powstało uszko. Lubię taki kształt, bo nie trzeba

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z soczewicą i pesto 160

szklanki mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłej wody mąka do  posypywania Farsz :  z przepisu na mini calzone z soczewicą Pierogi z soczewicą Przygotowanie: 1. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. 2. Wytnij kółka. P ołóż farsz. Zlep brzegi. 4. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Podawaj z sosem

AZgotuj!
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40825

ugaszą pożaru, ale na pewno zabiją głód i to w bardzo przyjemny sposób ;) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Zmniejszyłam jedynie proporcje ciasta w stosunku do farszu (pierwotnie 1 kg mąki). Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz(...)drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Wyrabiamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, sól i jajka mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Wycinamy krążki, nakładamy farsz i gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ. Zapraszam również na inne rodzaje podkarpackich pierogów: Dukielskie pierogi

Trzeci talerz
Bociany lubelskie 233

pradziadkowie a wywodzi się z naszego regionu.  A może nadal te potrawy goszczą w Waszym domu. Dzisiaj prezentuję przepis na bociany lubelskie, czyli takie nasze pierogi gdyż przepis na ciasto jest taki sam, farsz natomiast powstał z surowych ziemniaków i cebulki podprażonej.   Danie proste, nieskomplikowane, sycące, do przygotowania z produktów dostępnych bez trudu.  I taka

Życie zaczyna się w kuchni
Przepisy z truskawkami 194

truskawkami Nalewka truskawkowa Muffinki z truskawkami Ciasto z truskawkami bez pieczenia Crumble z truskawkami Trójkolorowy sernik na zimno z truskawkami Deser z truskawkami i białą czekoladą Pierogi z truskawkami Lody truskawkowe  Ciasto jogurtowe z truskawkami  Kostka truskawkowa Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką Koktajl truskawkowy Gorąca czekolada truskawkowa Koktajl truskawkowo-jagodowy  Lody truskawkowo - jagodowe Ciasto

My simple kitchen
Naleśniki ruskie z serem żółtym 145

gdyż farsz składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle z serem żółtym, ale świetnie sprawdzi się do nich też jakiś sos np. koperkowy albo pieczarkowy. [embed

e-PrzepisyKulinarne
PROZIAKI 172

mąki pszennej WYKONANIE: Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i  sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C ustawienie góra dół. Nasze proziaki układamy na blasze od piekarnika i pieczemy

Pani na deser
Langosze z hortexowym groszkiem 161

wyrośnie) na 10 części. Każdą z nich rozpłaszcz dłonią na lekko natłuszczonym blacie, na placek nałóż łyżkę farszu po czym nakryj  ciastem tak aby powstał pieróg. Zlep każdy dokladnie.  Smaż   pierogi  na  złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy.  Jedz chrupiące pierożki  na gorąco z dodatkiem sosu jaki lubisz

Gotuj Sam!
Pie z kurczaka 215

jedno z bardziej charakterystycznych dań Szkocji czy bardziej ogólnie Wielkiej Brytanii. Pie trudno przetłumaczyć na polski, jest to coś w rodzaju pieroga, placka czy nadziewanego ciasta, myślę że dobrze sprawdza się nazwa "pod pierzynką", ponieważ farsz, przykrywany jest ciastem francuskim, czyli pierzynką. Dziś przygotowałam pie z kurczaka , czyli po polsku potrawkę z kurczaka pod pierzynką . Mylące bywa także

Codzienne Gotowanie
Jak upiec dynię? 119

wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA

SMYKWKUCHNI
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 205

Tradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej

Ola la LCHF
Jagodzianki 204

wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę, która dzielimy na 17 mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tortille pszenne 137

każdym sklepie, ale idąc tropem Kasi Bosackiej zrobiłam sama bo "Wiem co jem" Nie są ani trudne ani pracochłonne, a szczególnie dla nas Polek, przyzwyczajonych do lepienia pierogów setkami. Wystarczy zagnieść ciasto (można mikserem) podzielić na porcje, rozwałkować i smażyć na suchej patelni. Gotowe można zamrozić, lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni.  W związku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Puree z dyni 172

Warto przygotować sobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki, posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe ilości a następnie zawekować w słoiki. Składniki: 2 dynie piżmowe

wysmienity
Pierogi z kapustą i pieczarkami 159

Musiałam opracować specjalną technikę klejenia, dokładnie pilnowałam aby ręce zawsze były posypane mąką a także dokładałam wszelkich starań aby ciasto miało idealną grubość.  Trening czyni mistrza i każdy kolejny pieróg był coraz ładniejszy i lepiej sklejony.  Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis.  Składniki: Ciasto - 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer(...)wystygnięcia. Ciasto  Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajka i wodę i zagniatamy ciasto.  Jeśli zbyt mocno się klei dodajemy odrobinę mąki.  W garnku zagotowujemy wodę  z odrobiną soli i oleju.  Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki na które nakładamy przestudzony farsz. Brzegi dokładnie sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej

Pan i Pani Smith w kuchni
Ruskie pierogi 190

ugotowane ziemniaki były akurat w lodówce więc znalazł się pretekst by spróbować własnych sił i zrobić Ruskie Pierogi! Och ależ to była wyżerka!!!  Ruskie pierogi ok 25 szt. ciasto: 270 g mąki 160 ml wrzącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli nadzienie:  po 200 g ugotowanych ziemniaków i białego sera 1 cebulka dymka sól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najpyszniejszy cebularz 167

Niestety przepis u na niego brak, ponieważ moja mama robi wszystko na oko. Zostało jej ciasta drożdżowego z pieczonych pierogów, więc zrobiłam cebularza; wystarczyło prz y smażyć cebulę, posypać makiem i upiec. Cebularz sam łamał się w rękach, był tak megaśnie puszysty i chrupiący, że nie było go po 5 minutach. Następnym razem zrobimy same cebularze :) i zdobędę przepis

Gotuj z Agnes
Pierogi z jagodami 122

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z jagodami Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Jagody – 3-4 szklanki Wykonanie: Jagody dokładnie myjemy i suszymy. Następnie przygotowujemy

Kuchnia Bon Appetit
knedle ze śliwkami 224

składniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i

Domowy Smak Jedzenia
Retro warzywa 160

warzywa, z których można wyczarować cuda.. Ja niektórych warzyw nie używałam i jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów są różnorodne...sałatki, pierogi, gołąbki, jajecznica, zapiekanki, ciasta ,  i wiele wiele innych ciekawych pomysłów .Lody z buraków, sernik z topinamburem i kasztanami, miodownik z pasternakiem...mhm..świetne pomysły..kto by pomyślał , że można zrobić

Moje domowe kucharzenie
Moja CEWE FOTOKSIĄŻKA 158

czasami lubię sobie pomarzyć... Ale ani pomysłu na taką książkę nie mam. Bo co takiego wyjątkowego mogłabym w niej pokazać poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście

bistro mama
Jagody na zimę 153

roku jest wyjątkowy urodzaj na jagody, warto to wykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku. Bez dodatku cukru. Same jagody. Zimą można je wykorzystać do przygotowania pierogów, jagodzianek, czy innego ciasta z jagodami. Potrzebne nam będą tylko: jagody, słoiki Jagody przebrać – wyrzucić listki i inne zanieczyszczenia. Umyć i dobrze osuszyć. Jagody włożyć do wyparzonych słoików, lekko upychając. Wstawić nie zamknięte

królestwo garów
Wonton pierożki zrób je sam :) 222

mąki pszennej  250 ml wody letniej    Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki.    Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez nas farsz i sklejamy tak jak chcemy :) czyli klasycznie

Kuchnia na wzgórzu
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 194

lodówki, żeby ciasto nie rosło. Stolnicę lekko wysypać mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2- 3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić na kwadraty o boku około 6 cm . Białko roztrzepać widelcem. Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość marmolady i posmarować białkiem 2 przeciwległe rogi każdego

Trzeci talerz
Knedle ze śliwkami 125

przygotować je również z mrożonych owoców, jednak nic nie dorówna tym robionym ze śliwek świeżych, słodkich i dojrzałych. Knedle są łatwe wykonaniu, na pewno mniej pracochłonne niż pierogi, a ziemniaki do ciasta najlepiej jest ugotować już dzień wcześniej. Jako, że bardzo lubię cynamon, który wspaniale podkreśla smak śliwek, dodaję go do środka każdego wypestkowanego owocu wraz z odrobiną cukru

MyCookBook.pl
Pierogi z serem i szarą renetą 157

Pierogi palce lizać! Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g chudego sera białego 2 szare renety łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu  Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Bułki z kapustą i pieczarkami. 168

ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 11 części. Lekko rozwałkować lub dłonią lekko rozpłaszczyć.  Położyć na każdy kawałek ciasta dość sporo farszu.  Ciasto zlepić, tak jak pierogi - najlepiej mieć mąkę pod ręką by często posypywać nią dłonie. Kłaść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ( ja na blaszkę używam silikonu) łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 25min

W kuchni u Moniki
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 181

przecież „i tak nam nic nie wyrośnie” ;) W tym roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się

Ostra na Słodko
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 206

Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Podróże kulinarne - Tunezja 188

turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był

Zawsze głodna!
Gwiezdne pierożki 136

U mnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne 158

Kiedyś pierogi u mnie były tylko ruskie. Od jakiegoś czasu to się zmieniło i kombinuję z farszami. I muszę przyznać, że nie ma to jak domowe pierogi z pysznym farszem. Ciasto : 350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 3/4 szk gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz : 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania