Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji(...)patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu
Kolizje Smakówciastem drożdżowym jest jak z pierogami, jak już nam zacznie wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam(...)łyżkami mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie roztopić masło i przestudzić. Do zaczynu dodać oba rodzaje mąki, lekko roztrzepane jajka, masło, sól, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykry ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę z w/w składników - wszystko wymieszać i wyrabiać aż powstaną grudki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, rozwałkować
pieprzny smaczekpierogi to jedno z ulubionych dać moich chłopców. Postanowiłam wzbogacić je mielonym ostropestem, ponieważ zbawiennie działa na wątrobę, zawiera silny przeciwutleniacz i wspomaga trawienie. Składniki Ciasto 400 g mąki … Czytaj dalej Pierogi ruskie z ostropestem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyciasto mączne zabrało wystarczającą jego ilość. Ciasto ma być plastyczne. Odłożyć ciasto pod ściereczką na około pół godziny, aby mogło dobrze "przyjąć wodę". Dzięki temu będzie łatwiejsze do wałkowania i nie będzie się rwać. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części i jedną z nich wziąć do rozwałkowania. Resztę chować pod ściereczką, aby nie obeschło. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką(...)kółka. Na każde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów. Można również zawijać końce warkoczykiem :). Przykładowy farsz: Ziemniaki (wybierać mało wodniste) Twarożek naturalny Sól Pieprz Cebula Olej rzepakowy rafinowany / masło klarowane Ziemniaki ugotować dzień wcześniej z dodatkiem soli. Dodać w proporcjach 1;1 twarogu, podsmażoną
Eat Shrimpspysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz(...)średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem
Zasmakuj Kuchnimnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam ciasto, mam farsz - jestem w połowie drogi. Do dzieła!! ;) Ułatwiając sobie to jak tylko mogłam moje pierogi przybrały niecodzienny kształt - nie ujęło im to jednak smaku ;) CIASTO na ok 20 sztuk 200 g mąki bezglutenowej 120 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Ciasto wyrabiamy(...)twarogu 400 g ziemniaków (ugotowanych) 1 zeszklona cebula Składniki na farsz łączymy dokładnie razem - (najlepiej za pomocą maszynki do mięsa). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ładujemy w pierogi ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Są gotowe chwileczkę po wypłynięciu na powierzchnię. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaoczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo plastyczne. Idealne na chlebki, czy pierogi. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie Składniki: Ciasto: 250 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów ) 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml wody 250 g ricotty sól Nadzienie: 200 g sera
PatiGotujetakim nadzieniem – nie jadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym. Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie. Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie, dowiedziałam się(...)Ciasto W wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto, wykrawamy krążki, kładziemy farsz, zalepiamy. Robimy falbankę Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/sojka-mazowiecka-pieczone-pierogi-kasza-jaglana-grzybami-kapusta/ BosowKuchni Artykuł Sójka mazowiecka – pieczone pierogi
Mieszam w GarnkuDziś przepis na pierogi leniwe na słodko z dodatkiem domowej konfitury z jabłek z cynamonem posypane cukrem pudrem lub trzcinowym. Proponuję także śmietanę z cukrem lub polane masłem i obsypane cukrem – jak u Babci Pyszny obiad i propozycja także dla dzieci. Dla młodszych serwuję prosto z wody, dla starszych odsmażone na złoto. W jakiejkolwiek wersji i z dodatkami(...)większą część mąki, wyrabiam jednolite i zwarte ciasto, lekko wilgotne, ale nie klejące się do rąk . W międzyczasie podsypuję mąką, ale nie za dużo, ponieważ pierogi leniwe po ugotowaniu będą twarde. Odrywam kawałki ciasta, roluję w wałki, lekko spłaszczam i kroję nożem w ukośne lub proste kluski. W dużym garnku gotuję wodę z łyżeczką soli i niewielką ilością oleju
Zasmakuj Kuchniplatanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na złoto na oleju. Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować(...)wypłynięcia ( nie trzeba dłużej bo ciasto jest parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto. Podawać posypane usiekaną zieleniną z sezonowa surówką. * Z tej porcji ciasta i farszu wychodzi 40 pierogów
Buniabaje w kuchninależy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasola , szpinak , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamolej chili. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto
Moniki Smakołykifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek(...)Wykonanie – ciasto: Mąkę zalać bardzo gorącą wodą i wyrobić ciast z dodatkiem soli. W razie potrzebny podsypać delikatnie mąką. Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej. Wykonanie – farsz: Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią. Ciasto bardzo cienko
Kuchnia Bon Appetitczęsci. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut. Uwagi Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet żytniej pamiętajac jedynie, że razowa
Mr. Tasteporcje mąki i mieszamy aż da się kruszyć jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki Wykonanie: Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę. Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem bo nie będzie się chciało
W kuchni bez szafek