pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:126/319)

Pierogi z mięsem 193

Pyszne domowe pierogi z mięsnym farszem. Cienkie delikatne ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia w środku. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Smakują pierwszego dnia, tak na świeżo prosto z wody, jak i drugiego odsmażone ze cebulką lub skwarkami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1,5 szklanki gorącej wody (wrzątek) 2 łyżki oleju sól

Krokusowy Dom
Śliwki w syropie 136

Kompotów się u mnie nie opłaca robić, więc postanowiłam śliwki po prostu zasypać cukrem, spasteryzować i skorzystać z nich, kiedy zimową porą najdzie mnie ochota na pierogi ze śliwkami lub na kruche ciasto. Tak przygotowane są naprawdę pyszne!  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Kuchnia w czekoladzie
Oszukane przepiórcze udka (vel „gruszki”) 176

Następnie na środek ciasta wykładamy porcję farszu (u mnie mniej więcej jedna łyżeczka). Brzegi ciasta nie powinny zawierać farszu, gdyż nam się nie skleją. Zlepiamy więc ciasto z farszem tak jakbyśmy lepili pierogi, po czym całość przekrawamy na pół. Powinniśmy otrzymać dwa pierożki, każdy z wystającym paluszkiem. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Połówki pierogów maczamy

Smaki Na Talerzu
Pierogi z mięsem 174

ugotowaniu rosołu wołowo- drobiowego, postanowiłam wykorzystać mięso z niego i ulepiłam pierogi z mięsem. Składniki i przygotowanie: ciasto: przepis na ciasto znajdziesz tutaj farsz: przepis na farsz znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 311

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 305

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z bobem i serem 197

też zastąpić zwykłym białym twarogiem. Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu. Pierogi z bobem z serem Czas przygotowania:   60 minut Składniki Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 500 g ugotowanego i obranego bobu(...)Dodajemy sól, pieprz i kilka kropel oliwy. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladą wieloowocową. 184

drożdży 30 g oleju Marmolada wieloowocowa Orzech   Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem

Sama słodycz i szczypta chili
PĄCZKI ODCHUDZONE - CZYLI PO PROSTU BUŁECZKI DROŻDŻOWE 193

kaloryfer kiedy nie ma się pieca kaflowego :-(  Kiedy ciasto podwoi objętość, formować małe płaskie placki, nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu, można również delikatnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką jak na pierogi. Część pączków usadowić na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i piec ok. 20 min w piekarniku w 180 stopniach a drugą część smażyć w rozgrzanym głębokim oleju

pieprzny smaczek
Walentynkowe pierogi z kapustą mięsem i grzybami. 169

Czasami tak bywa laptop odmawia posłuszeństwa, mam cichą nadzieję ze była to ostatnia wizyta. Z opóźnieniem pojawia się przepis na pyszne walentynkowe pierogi z kapustą i grzybami. Składniki ciasto 1/2 kg mąki 2 jajka 1/2 szkl letniej wody sól 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg ugotowanej łopatki 20dag podgardle 1/2 kg mięsa z drobiu z rosołu. 1 cebulka olej

Kulinarne pyszności Molki
Naturalnie pyszne warsztaty z Sokołowem 238

lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam, to z apetytem wykrawałam z niego kawałki chudego mięsa. Jednak moje serce skradły pierogi: nadzienie miały tak smaczne, a ciasto delikatne, że jeszcze w kuchni podjadłam je prosto z tacy:)   Zapraszam na krótką relację video z warsztatów:)  *Zdjęcia dzięki uprzejmości Organizatora

Obiad gotowy
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 267

Tradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem

Tradycyjna Kuchnia
Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 158

jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag  mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji jak na pierogi. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką krążki, ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni piec

Tradycyjna Kuchnia
GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI 151

Pierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie

Kulinarne Fantazje Marioli
Produkty zbożowe 186

pszenicy? Chodzi tutaj głównie o zwartość glutenu – białka, które odpowiada za spulchnianie i wiązanie produktów wykonanych z mąki. To właśnie dzięki mocy glutenu wypieki są pulchne, ciasto na pizzę się ciągnie, a pierogi łatwo się lepią. Jednak niektórzy ludzie nie tolerują glutenu. Większym problemem jest niestety fakt, iż pszenica jest modyfikowana genetycznie, przez co nie zawiera zbyt wielu wartości

Codogara