pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:121/319)

PIEROGI Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY 181

jednym odcinku "Kuchennych Rewolucji".Postanowiłam wypróbować te pierożki i powiem wam ze wyszły bardzo pyszne.Ciasto jest mięciutkie i fajnie się lepi pierogi.Farszem w tych pierogach jest biała kiełbasa,czosnek,cebula.  SKŁADNIKI Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) 2 szklanki wrzącej wody łyżeczka soli 7 łyżek oleju Farsz: ok.400g białej kiełbasy cebula 2 ząbki czosnku pieprz masło(...)Podsmażamy ok.10-15 min.Odstawiamy do wystudzenia. Czas na ciasto na pierogi.Mąkę wsypujemy do miski dodajemy olej,sól i wrzątek.Ostrożnie mieszamy łyżką i zostawiamy do przestygnięcia.Po wystygnięciu zagniatamy ciasto ,jeśli się klei podsypujemy mąką.Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy koła np.szklanką dajemy do środka farsz i zlepiamy. Gdy zrobimy wszystkie pierogi ,wrzucamy do garnka z gotującą się

Mała w garnku miesza
Wałek do ciasta Fiskars 112

wszystko wałkować :D Niesamowity design od razu przyciąga wzrok. Na dodatek jest lekki, a rączki tak wyprofilowane, że praktycznie nie trzeba wkładać siły, by rozwałkować ciasto. Ktoś, kto często robi makaron lub pierogi, od razu poczuje różnicę, oczywiście na plus. Wałek zrobiony jest z metalu, pokryty teflonem, dzięki czemu ciasto nie przywiera do wałka. Uchwyt zrobiony jest z powłoką

R'n'G Kitchen
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 218

stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać.  Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie ciasto uformować w wałeczki (jak na pierogi leniwe), przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180'C i piec przygotowane ruloniki około 30 minut. Po tych czasie(...)wyjąć ciasto i odstawić na kilkanaście minut, by ostygło. Kiedy będzie już tylko lekko ciepłe, pokroić je po skosie. Kromki cantuccini ułożyć znów na blaszce i podpiec jeszcze około 10-15 minut, by się zarumieniły. Smacznego

Moje Qulinaria
Różane pierogi z truskawkami. Najlepsze ciasto na pierogi 138

którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika róża jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni. Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają.    Składniki: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050) 150 ml gorącej wody 1 łyżka(...)Wykonanie: ciasto najłatwiej i najprzyjemniej jest przygotować w robocie kuchenym. Jeśli znasz dokładne proporcje mąki i wody to żaden problem. Odważone składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Owinąć w ściereczkę i zostawić na około 30 minut, by odpoczęło truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, pokroić w kostkę ciasto podzielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety ruskie 241

ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję. Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego. Farsz z wędzonym twarogiem

Mienta blog
Szybkie brioszki z malinami 525

cieplej tym szybciej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy” w rękach i układamy na niej po kilka malin (nie żałowałam sobie ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Sklejanie bułki – krok po kroku Bułeczki przygotowane do pieczenia Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką

Relaxtime
Naleśniki z twarogiem na słodko 160

Naleśniki, podobnie jak pierogi mogłabym jeść codziennie. Cieniutkie ciasto, delikatne, lekko koronkowe brzegi. Różne dodatki i farsze powodują, że za każdym razem zaskakują, inspirują do kolejnych smacznych wymysłów w kuchni, inaczej smakują. Takie naleśniki pamiętam z dzieciństwa, z twarogiem na słodko, najlepsze prosto zwinięte z patelni bądź odsmażone na chrupko z gorącym serowym farszem w środku. I choć lubiłam

Zasmakuj Kuchni
M jak MĄKA 217

organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka(...)chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka

Gotuję Testuję
bułki z bananami... 195

szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj :)  Tylko zobaczy ciasto na stole, już gramoli się żeby pomagać. Ciasto wałkujemy, dzielimy jak na pierogi i wlepiamy kawałek banana... Jak widać młodzi uczniowie nawet to potrafią ;-)  Potem układamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane wkładamy

chleba naszego
KUDŁACZE 214

mocno się nimi zachwycić, to nie koniecznie ale przyznałam mu rację, że z mlekiem smakują wyśmienicie, tylko nie wiem czy moje mogą konkurować z pierogami jego babci... ☺☺☺☺ Składniki:  I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól  II - nadzienie  2 kg żółtych ziemniaków  sól, pieprz  cebula  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki zetrzeć na tarce

pieprzny smaczek
Ciasto pierogowe z masłem i olejem 147

Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szkl. gorącej wody  dowolne nadzienie Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku

Moje domowe kucharzenie
Tiropsomo- greckie bułeczki z fetą 148

rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układać plasterki sera feta i ewentualnie inne dodatki (oliwki, zioła, suszone pomidory). Brzegi ciasta zlepić do środka (jak pieroga), a następnie zwinąć w "ślimaczka". Bułeczki ułożyć w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je stopionym masłem, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia

Nastoletnie Wypiekanie
Koktajl z malin i ananasa 156

dobrobytu powinniśmy  wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje):   200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy i osuszamy. Ananasa przekrajamy na pół

ChilliJemy
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 189

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka

Delicious Titbits
Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami 169

Dzielimy je na 6 części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła miseczką o średnicy 15 cm. Krok 6 Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy pieroga. Krok 7 Układamy pierogi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 20 minut. Smacznego

Coś bym zjadła