pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:80/319)

Pierogowe paluszki z cukinią. 132

wszystkim :) Dzisiejsze menu to nasz ostatni wypróbowany, niezwykle smaczny pomysł na pierogi w innej odsłonie. Pierogi zawsze robimy w dość tradycyjny sposób, szczególnie sklejanie zazwyczaj jest podobne, więc wyglądają jak klasyczne ruskie czy małe uszka lub coś w stylu ravioli. Pomyśleliśmy, że dlaczego nie zrobić czegoś ciekawszego. Nie to, że nam się opatrzył klasyczny styl. Jakoś nie wyobrażamy(...)kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką i na koniec rozcieramy w dłoniach sporą ilość suszonego tymianku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz mamy gotowy. Ciasto robimy ja na zwykłe pierogi. Przepis znajdziecie tutaj : CIASTO Kiedy mamy już rozwałkowane ciasto kroimy je na kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Nakładamy farsz tak, aby na bokach został

vegetanie
PIEROGI Z JAGODAMI 168

całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania borówek z babcią, a później lepienia pierogów. Składniki na ciasto  300 g mąki pszennej  około 250 ml gorącej wody szczypta soli Składniki na pierogi: borówki jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu  Przygotowanie: Mąkę(...)wymieszaj za pomocą łyżki. Masę wyrabiaj ręką.  Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów.  Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną na wierzch (około

Kukuleczki
z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... 146

wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym(...)cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 340

Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE   Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką(...)francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować w zapiekance. Od siebie dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 248

Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE   Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką(...)francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować w zapiekance. Od siebie dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną 123

pierogów… wałkowanie, sklejanie itd. zajmuje zwykle sporo czasu. Ale te pierogi tak mi posmakowały, że tego samego dnia gdy je zrobiłam, zamówiłam wałkowarkę do ciasta. Teraz pracy przy pierogach będę miała trochę mniej, więc częściej się na nie skuszę ;) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki(...)około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu […] Artykuł Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 152

nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec na nasmarowanej tłuszczem blasze ok. 20-30 minut (aż nabiorą złotego koloru), w piekarniku nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyk, czyli ruskie pierogi 231

ziemniakami. Odmian tego farszu jest pewnie tyle ile kucharek... Wiem, że np. na południu Polski robi się ten farsz z przewagą ziemniaków. Klasyk, czyli ruskie pierogi Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki(...)pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina  1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Słoninę kroimy w drobną

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ruskie 114

smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki. • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę(...)jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę w dużym garnku

To co kocham
Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców 168

czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną, bardziej plastyczną strukturę i po ugotowaniu na parze jest cudownie delikatne. Ciasto można też zrobić spokojnie z mąki pszennej (z samej ryżowej się niestety rozlatuje). Pierogi, jeśli nie podajemy ich od razu po ugotowaniu, polecam(...)wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Ciasto Obie mąki wymieszaj w metalowej lub szklanej misce wraz z solą. Zacznij polowi wlewać wrzątek, mieszając masę łyżką lub pałeczkami. Wlej olej, wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Gdy stanie się elastyczne, zawiń w kulkę i odstaw na 30 minut pod przykryciem. Ciasto następnie rozwałkuj cienko

Food Square
Uszka z grzybami do barszczu 220

uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól  - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być bardzo gorąca, taka jaką tylko wytrzymają nasze dłonie 1. Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na oprószonym mąką blacie. Wrzucać(...)wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą.  Farsz: - grzyby mrożone lub suszone, ok 20-30 dag  - pół czerstwej bułki zalanej mlekiem - mała cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki

Apetyczna babeczka
Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą 162

Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle  Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi. Następnie szklanką lub radełkiem odkrój nadmiar ciasta, formując sfogliatelle. Możesz również całe ciasto rozwałkować i powycinać okręgi. Wtedy nałóż czubatą łyżeczkę farszu na jeden okrąg i przykryj drugim

Food Square
DROŻDŻOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ Z AUTOMATU 183

ciasto drożdżowe ręcznie, użycie automatu pozwala zaoszczędzić czas, co dla ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA

Walijskie Pichcenie
Pierogi z truskawkami 244

powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk. Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem 6. Podsypać stolnicę, bądź blat mąką, rozwałkowac cienkie ciasto. 7. Wykrawać kółeczka szklanką 8. Na środej kółeczek kłaść po 1-2 łyżeczki nadzienia- w zależności od średnicy kółeczka. 9. Zalepić pierożki. 10. Gotować(...)wrzątek. szybko przemieszać jeden-dwa razy by nie przywarły do dna. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować po 3-5 minut. Wszystko zalezy od wielkości pierogów i grubości ciasta jakie uda wam się zrobić. 11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły. Podawać

KreatywnePiny
Calzone 167

wysmarowania wierzchu oregano do posypania Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać sól, cukier, olej i wodę. Wsypać mąkę i oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić(...)małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść

Bullio

Proponowane wyszukiwania