pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:77/319)

Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 344

spędziłyśmy bardzo pracowicie.  Pod wodzą Oleny Mirga przygotowywałyśmy tradycyjne ukraińskie pielmieni i czebureki. Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie święta golonki

królestwo garów
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 237

ostygnięcia.  Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.  Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną

Garniec Magalie
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 174

rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne

Wędrówki po kuchni
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 181

gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane

kruche babeczki
Trufle czekoladowe 242

dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D   Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz

Ciasteczkowy Potwór
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 204

masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną.   A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :)  Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois  Sałata z serem blue, porem

Malinowe Pocałunki
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 202

przygotowane ciasto na 3-4 części. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy niewielki kółka (o średnicy 3cm - 4cm). Na środek każdego kółka nakładamy niewielką porcję farszu, następnie zaklejamy ciasto jak pierogi. Teraz owijamy pieroga wokół najmniejszego palca u dłoni i zlepiamy w uszko. Tak przygotowane uszka umieszczamy na desce podsypanej mąką. Po przygotowaniu gotujemy w osolonej wodzie przez

Mango Papaja
Liebster Blog Award 181

nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko

moj przepis na
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 269

Fantastyczne i delikatne pierogi. Zarówno ciasto jak i farsz zawierają dodatkowy składnik, który nadaję im wyjątkowego smaku.Polecam wypróbować kaszę jaglaną z wiśniami firmy Eco Blik, to ekologiczny i smaczny produkt. Składniki ciasto ok. 350 g mąki 1 żółtko 1 łyżeczka … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierogi z serem 191

Jest to mojej ulubione ciasto na pierogi, po pierwsze nie trzeba długo wrabiać, nie musi odpoczywać, jest bajecznie miękkie :) Dzięki kurkumie nabierają pięknego koloru. Nadaje się na wszelakie nadzienie, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najbardziej lubię odgrzane następnego dnia na masełku ... Składniki 3 szklanka mąki pszennej z górką typ 500 lub 550 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka miękkiego

Delicious Titbits
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 249

części i każdą z nich rozwałkujemy na grubość 5 mm. Najlepiej na kształt prostokąta. Na środek każdego placka cista nakładamy farsz. Brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą jak ciasto na pierogi. Środek pozostawiamy otwarty. Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Pyza i Surówka
Graham dobrze przyprawiony 223

Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika niż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak. Składniki 200 g mąki graham 50 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej

My Chcemy Jeść
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 4027

równych części (ok. 60 g każda). Z ciasta uformować w dłoniach kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć ręką, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem. Skleić ciasto jak pieroga, mocno dociskając brzegi. Następnie przetoczyć bułeczkę po blacie. Uformowane jagodzianki układać na blachach (wyłożonych papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, w sporych odstępach. Przykryć blachy ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia

Domowa Cookierenka Agi
Jagodzianki - najlepsze! 7377

równych części (ok. 60 g każda). Z ciasta uformować w dłoniach kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć ręką, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem. Skleić ciasto jak pieroga, mocno dociskając brzegi.  Następnie przetoczyć bułeczkę po blacie.  Uformowane jagodzianki układać na blachach złączeniem do dołu, w sporych odstępach - rosną! Przykryć blachy ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia

maniapieczenia
Dżem truskawkowy, Trattoria Al Forno 247

Jeśli użyjemy cukru żelującego, zachowamy witaminy i smak, a przygotowanie dżemu zajmie naprawdę mało czasu. O Trattori kiedyś pisałam tutaj. Na zdjęciach: olbrzymie calzone, a właściwie jego połowa (pieróg z ciasta drożdżowego w wersji wegetariańskiej: nadziewany warzywami i mozzarellą), penne w sosie pomidorowym i smażone banany. Bardzo smacznie i duże porcje. Strawberry jam If you use gelling sugar

Qlinarnie i Qlinarnie
Mąka żytnia 190

Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba , czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej mąki żytniej, zbadałam jej skład nie ma żadnych dodatków spulchniających, jedyne czym różni się od mąki żytniej którą wcześniej używałam (z TESCO) to typ 720, gorszy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Masa z pianek Marshmallow 185

dodatkiem 2-3 łyżek wody. Następnie stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa zacznie być zwarta, dłonie i blat smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać masę. Jej konsystencja przypomina ciasto na pierogi- nie może być zbyt twarda. Ważne! Masy nie kładziemy nigdy bezpośrednio na masy śmietanowe ( gdyż zacznie się rozpuszczać). Idealny pod spód będzie każdy krem na bazie masła. Jesli

Wielki apetyt
Calzone 220

Składniki: Składniki: (średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor

KreatywnePiny
Jagodzianki z lukrem 181

łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Best of the best recipes from 2012 174

kawowe z cudownie czekoladową polewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji, bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Dziękuję, że tak licznie odwiedzaliście mnie w 2012.  I do zobaczenia w Nowym 2013 Roku

Słodkie Przyjemności
Calzone 529

Piątkowe, długie wieczory najlepiej spędzać w miłym towarzystwie czegoś pysznego do zjedzenia! Co myślicie o calzone czyli pizzowym pierogu?  Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy   * cebula * pieczarki * szynka * czerwona papryka * pomidorki koktajlowe * ser żółty

Magiczne Życie Marty
Pierogi kowieńskie 195

Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów ! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka. Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Polecam!   SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g - sok z cebuli – 3 łyżki - jajko – 1 szt - żółtko

Ostra na Słodko
Sodziaki – racuszki śmietanowe 366

łyżeczka - cukier – 3 łyżki - sól – szczypta DODATKOWO : - olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ). Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Kroimy na romby. Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony. Osuszamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 197

zapisuję bo wiem jak są ważne (warto zaznaczyć, że ten sam typ mąki może mieć inną wilgotność i wtedy będzie potrzebna inna ilość płynu). To tak jak z ciastem na pierogi, często ciasto robi się "na oko" (a raczej na wyczucie) i dobiera takie proporcje wody i mąki by ciasto miało właściwą konsystencję. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi smażone 192

Dawno nie było u mnie pierogów..te co prawda też robiłam jakiś czas temu..tylko przepisu nie wstawiłam..przy okazji tychże pierogów robiłam chruściki z ciasta pierogowego...pyszne były..polecam..Wróćmy do pierogów..miały być tradycyjnie gotowane, ale w ostatniej chwili córki namyśliły się na smażone..mniam..także pyszne..nadzienie do pierogów może być dowolne(...)posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymieszać i wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć na gorącym oleju.Osuszy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania