piernik - 7329 przepisów (strona:42/489)

Piernik przekładany 34

Coraz bliżej grudnia, mróz i śnieg za oknem sprawia, że od jakiegoś czasu chodzi za mną smak piernika. A ponieważ sklepowe pierniki nie zaspokoiły moich zachcianek musiałam za ciasto zabrać się sama.  Inspirację znalazłam tu  chociaż przepis lekko zmodyfikowałam o ilość mleka słodzonego. Jak dla mnie nawet z połową porcji krem wyszedł trochę za słodki. Ciasto piernika(...)upieczeniu twardnieje, ale nie musicie się tym przejmować, bo po przełożeniu go kremem nabiera wilgoci i robi się mięciutki. PIERNIK PRZEKŁADANY Składniki: piernik: 200 g masła 180 g cukru trzcinowego  4 żółtka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody  1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru szczypta mielonego kardamonu 360 g mąki krem: 200 g masła 250 g mleka skondensowanego

Bon appetit mon amie
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 26

Niemieckie pierniczki Lebkuchen  Niemieckie pierniczki Lebkuchen to szybkie pierniki bez wycinania foremkami - idealne do przygotowania z dziećmi. Są słodkie i cytrusowe, bardzo aromatyczne. Przygotowanie Lebkuchen jest banalnie proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką lub mikserem, krótko schłodzić, a następnie formować kuleczki. Alergików ucieszy fakt, że są to pierniki bez jajek - smakiem dorównują jednak klasycznym pierniczkom.  Pierniki Lebkuchen(...)pierniczki, które zazwyczaj nie wymagają długiego leżakowania - moje zmiękły po kilku dniach w puszce. Gdyby jednak pierniki na Święta bardzo stwardniały, wystarczy umieścić je nad parą wodną (np. krótko podgrzać w kąpieli wodnej), wtedy natychmiast zmiękną (sposób na pierniki przed lukrowaniem). Można też tradycyjnym sposobem umieścić je w szczelnie zamykanej puszce z kawałkami jabłek lub chleba. Polecam, smacznego:) Polecam również

Lekcje w kuchni
Piernik staropolski dojrzewający 24

najbardziej tradycyjny z polskich pierników. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu na leżakowanie, bo jeśli to tylko możliwe to zrób ciasto nawet 8 tygodni przed jego upieczeniem. Oczywiście czas dojrzewania piernika staropolskiego nie musi być aż tak długi, ale takie minimum to 3 tygodnie. Do przygotowania ciasta na piernik staropolski dojrzewający wystarczy łyżka, garnek i miska. Rozpuszczone składniki(...)owocami –  ciasteczka z melasą –  wafle z kajmakiem –  kruche ciasteczka świąteczne –  ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie  12 potraw na Wigilię  wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru – 3 jajka – 1 kg mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Domowa przyprawa do piernika 21

domowe potrzeby, ale możecie też podwoić proporcje. Do czego użyć domowej przyprawy piernikowej? Zebrałam Wam tu linki do moich najlepszych piernikowych przepisów: Przepis na pierniczki Miękkie pierniczki nadziewane Szybki piernik – najlepszy Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia Mini domki z piernika na kubek Muffiny piernikowe Wilgotne muffiny piernikowe Tort piernikowy Nalewka piernikowa Sernik piernikowy @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283);(...)function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZYGOTOWANIE: 5 minut SKŁADNIKI: – 25 g cynamonu w całości – 10 g suszonego imbiru – 8 g goździków – 8 g sproszkowanego kardamonu

nietylkopasta.pl
Pierniczki owsiane 52

Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku charakteryzujące się długą trwałością, którą zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej suchości wypieku. W zimnym i suchym miejscu możemy przechowywać je nawet kilka miesięcy. Za pierwowzór dzisiejszych pierniczków niektórzy uważają miodowe ciastka z pieprzem wypiekane już w starożytnym Rzymie. Wiele osób początków tych pysznych ciastek dopatruje się dopiero(...)Bardzo szybko stały się deserem dostępnym nie tylko w aptekach, ale też na stołach zamożnych mieszczan - wysokie ceny egzotycznych przypraw sprawiały, że stanowiły one symbol luksusu. Pierwsze wzmianki o piernikach w Polsce pochodzą z XV wieku. Ich nazwa nawiązuje do słowa "pierny", które oznacza coś pieprznego. Choć obecnie najbardziej kojarzonym miejscem z piernikami jest Toruń (nie bez powodu

Z notatnika dietetyka
piernik czekoladowy z powidłem śliwkowym 44

cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g miodu 4 jajka 150 g masła 150 g czekolady (90 g mlecznej + 60 g gorzkiej) 40 g przyprawy do piernika 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło, miód, czekolady oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania) cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy(...)składników. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki (ok. 10×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczony piernik odstawiamy do wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch aby troszkę go wyrównać. Przekrawamy na dwa blaty i przekładamy powidłem śliwkowym. Wierzch i boki piernika pokrywamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi

Domowy Smak Jedzenia
Piernik marchewkowy. 58

Pyszny piernik marchewkowy, który świetnie sprawdzi się na Święta. Do jego zrobienia potrzebna będzie tylko garstka składników. Piernik jest bardzo smaczny i wilgotny. Można go przełożyć powidłami lub kremem i polać ulubiona polewa. Można go zrobić na „ostatnia chwile.” Składniki: 500 g maki 500 g cukru 500 g marchewki 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy(...)piernika Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Połowę z podanej porcji cukru, rozpuścić w rondelku. Rozpuszczającego się cukru nie należy mieszać. Kiedy cukier się rozpuści, garnek zdjąć z grzania i odstawić do lekkiego ostygnięcia. W misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać utartą na drobnych oczkach marchewkę, lekko wymieszać

Pani M - kuchnia smakowita
Zdrowsze Święta – przepisy na odchudzone ciasta 70

choć część dań była w odrobinę lżejszej formie. W poprzednim wpisie skupiłam się na daniach wytrawnych – teraz czas na ciasta. Wybrałam wersje fit najpopularniejszych ciast: makowca, sernika i piernika. Z jednej strony tradycyjne – z drugiej – w zupełnie innej formie. Makowiec to propozycja lekko odchudzona – smakuje bosko! Sernik jest bezglutenowy i bezcukrowy, zaś piernik – to mega(...)ciasto jest nie tylko pozbawione białego cukru i mąki, ale jest po prostu zdrowszą alternatywą – oparte jest na fasoli i bananach. Jego konsystencja jest nieco inna niż piaskowego piernika – ale także pachnie cynamonem i jest mega wilgotny! To coś pomiędzy brownie, a piernikiem. Jest tak dobre, że to aż niemożliwe, że zdrowe! Spróbujcie na próbę – robi się

Poezja smaku
Pierniki nadziewane 63

Przepyszne pierniki nadziewane swojskimi powidłami. Mięciutkie, delikatne, wspaniałe i mega świąteczne I jak zawsze u mnie – szybkie i łatwe. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na około 60 pierników: 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła 5 łyżek miodu 1 kg mąki pszennej (użyłam typ 500) 40 g przyprawy piernikowej 2 łyżki cynamonu 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku(...)przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut. Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuściłam, ściągnęłam

Słodki sentyment