piernik - 7329 przepisów (strona:50/489)

Piernik przekładany 103

Piernik – chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go nie jadła. Często jest na naszych świątecznych stołach, a nowych pomysłów na jego wykonanie, udekorowanie i przełożenie masami jest co niemiara. Mój przepis na piernika jest z zeszytu mojej mamy – jest on bardzo prosty i szybki. Ja robię(...)Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 180 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 300 g mąki 2 łyżki powideł Dodatkowo: 200 ml powideł Przygotowanie: Margarynę roztopić i wystudzić. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto przez 5 minut. Ciasto wyłożyć na formę

KuchniaWeDwoje.pl
Piernik z powidłami 212

liście 50 rzeczy, które zrobię przed 50-tką https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/16/50-rzeczy-ktore-zrobie-przed-50-tka/ zobowiązałam się do upieczenia pierwszego, pysznego, pachnącego ciasta. Miałam kiedyś jeden falstart ale piernik, dzięki podpowiedziom męża wyszedł taki jak powinien. Baaardzo smaczny. Bez zakalca i nie spalony. Pierwszy punkt zrealizowany. Jeszcze tylko 49 . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżki przyprawy(...)piernika 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju szklanka letniego mleka 2 jajka w temperaturze pokojowej pół słoiczka dobrych powideł śliwkowych dwie garści pokruszonych orzechów włoskich (mogą też być rodzynki albo żurawina) dla początkujących szczypta proszku do pieczenia Wykonanie:   1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe

Mama z miasta
Piernikowe inspiracje 196

roku dekoruję dziesiątki pierniczków, którymi obdarowuję znajomych. Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy(...)rosną za bardzo i dzięki temu zachowują swoje oryginalne kształty.  Poniżej zbiór wszystkich pierniczkowych propozycji, które możecie znaleźć na blogu, łącznie z Waszym ulubionym wpisem na temat dekorowania pierników. Życzę miłej zabawy przy lukrowaniu :) Pierniczki z melasą- idealne do foremek z wzorkiem. Pierniczki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika Pierniki serca w rozmiarze XXL Pomarańczowe pierniczki

DefinicjaSmaku
Piernikowy sernik wg Pawła Małeckiego 759

Kremowy sernik z dodatkiem kremówki na piernikowym spodzie i z chrupiącą czekoladowa kruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie(...)serowa może namoczyć piernikowy spód.     Składniki: (na blaszkę 24x34 cm)   Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g) 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 264

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla świątecznych wypieków to dobrze trafiłaś/eś, bo oto poleca się piernik w wersji fit. W zasadzie to powinien nosić nazwę bez-piernik, bo jest bezglutenowy, bez dodatku cukru, bez mleka i bez jajek, jednym słowem bez alergenów i bez wyrzutów sumienia :) Piernik jest pyszny - niezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam(...)Składniki (na formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii (200 g) 1 średnia marchewka 140 g mąki gryczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć

Domowa Cookierenka Agi
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 905

wyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła(...)kremu: 535 g, 1853 kcal, B 81g, W 34 g, T 141 g. W 100 g: 348 kcal, B 15g, W 6g T 26g.       Artykuł KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Herbaciany piernik z masą serową 116

stare, sprawdzone przepisy na ciasta, które zawsze się udają. Ten piernik robiłam wcześniej z masą grysikową, tym razem jest to masa serowa czyli gotowany sernik. Wyszło przepysznie, a dodatek przysmażonych na maśle wiórek kokosowych postawił przysłowiową kropkę nad „i”. Składniki: Piernik • 3 jajka • 1/3 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki pszennej(...)szklanki oleju • 1/2 szklanki miodu • 3 łyżki herbaty/1 szklanki wody • 1 łyżeczka sody • 1 opakowanie przyprawy do pierników Masa serowa • 1 kg sera mielonego • 150 g masła • 200 g cukru pudru • 3 żółtka • 1/2 szklanka mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Posypka • 100 g wiórek kokosowych • 1 łyżka masła • 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Piernik • Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć mocny

To co kocham
Fajne pierniczki-pomysł na prezent 204

prezentu wielką piernikową osiemnastkę. Wyszła fajnie :-) I mam nadzieję,że smakowała. Oprócz tego zrobiłam dla mojej kuzynki Eli  sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam go i odrysowuję na kartce, wycinam(...)potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam nożykiem. Wychodzą wielkie pierniki :-) Pokażę Wam jak przygotowywałam 18 stkowego piernika i inne :-) Polecam, pierniczki nie są twarde, są smaczne, i fajnie się z nimi pracuje. I jest to ciekawy pomysł na prezent, lub dodatek do prezentu :-) SKŁADNIKI NA CIASTO : -2 szklanki mąki -0,5 szklanki  cukru pudru -2 łyżeczki sody

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowa przyprawa do pierników 126

Słowo piernik pochodzi od staropolskiego pierny, które oznaczało: pieprzny. Jedna z teorii głosi że pieprz był ludowym określeniem stosowanym w odniesieniu do wszystkich egzotycznych, nieznanych przypraw. I rzeczywiście piernikowe przyprawy nie były znane w Europie i docierały na Stary Kontynent stopniowo, po okresie wojen krzyżowych, kiedy to rozwinął się handel z Bliskim Wschodem. Warto się pokusić i zrobić domową przyprawę(...)pierników, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt bez wątpienia zadowoli każdego zwolennika dobrych przypraw i… pierniczków . Składniki podaję za autorką przepisu: - 30 g kory cynamonu – 5 niedużych lasek - 5 g gałki muszkatołowej – 1 szt - 5 g ziela angielskiego w ziarnach – 2 łyżeczki - 5 g całych goździków – 1 i ½ łyżeczki - 5 g wyłuskanych ziaren kardamonu – 2 łyżeczki - 1g ziaren

mojewypiekiinietylko
Piernik z powidłami 139

Każdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody 120g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 250g cukru 2 jajka 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki kakao 250ml mleka przyprawa do piernika bakalie według uznania  Jajka i cukier(...)miksujemy, dodajemy mleko, kakao i mąkę z sodą. Całość dokładnie miksujemy, następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz dżem. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcemy aby nasz piernik miał w środku bakalie to właśnie w tym momencie dodajemy je do masy oprószone mąką. Gotową masę przekładamy na blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się

Kolejny blog o gotowaniu
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 186

przepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może(...)trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).   Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę

Gotowanie-uk
Piernik świąteczny, przepis pokoleniowy 194

Jest to przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać(...)cukier, kakao,miód wszystko wymieszać. Musi się wszystko roztopić i połączyć. Przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość

Kuchnia Pokoleń
Piernik staropolski cz.I 162

Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, rozpływający się w ustach i z każdym dniem coraz lepszy. Jego cały sekret tkwi w procesie dojrzewania, bowiem ciasto na piernik powinno leżakować co najmniej przez 5-6 tygodni, zanim się je upiecze. Dlatego wraz z początkiem listopada wybija ostatni dzwonek aby je przygotować. Ja od kilku lat korzystam niezmiennie z tego ( klik ) przepisu(...)który pewnie każdy już zna). Zawsze piekę mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 125 masła 500 g mąki pszennej 2 małe jajka

My simple kitchen
Piernik staropolski 156

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez(...)pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe

Na słodko lub wytrawnie