bloga umieściłam banerek z zestawieniem przepisów na święta Bożego Narodzenia - ułatwi Wam to szukanie odpowiednich przepisów, które w przeciągu tych kilku lat pojawiły się na stronie :) Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku(...)piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki. Na święta wolę jednak tradycyjny piernik :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: 4 jajka 2 kopiaste łyżki miodu 120 g cukru 150 ml oleju 300 g mąki 1 łyżeczka sody
My simple kitchenNazwa piernika pochodzi od pieprznej jego przyprawy, po staropolsku „piernej”. Nazywać się powinien właściwie piernik miodownikiem, ponieważ głównym jego składnikiem jest miód. (…) Przed pieczeniem fermentuje ciasto kilka godzin, a fermentować może i kilka tygodni i nawet miesięcy. ” Tak o piernikach pisała Maria Disslowa w książce Jak gotować , z 1930 roku. Z jej książki pochodzi przepis na piernik toruński. Piernik toruński(...)fermentuje tydzień, a po upieczeniu dwa tygodnie kruszeje. Pamiętajmy, że ma znaczenie jaki smak miodu używamy. Ja do pierników dodaję miód lipowy lub wielokwiatowy. 500 ml miodu, 300 g cukru, 1 kg mąki pszennej, kieliszek rumu, 25 g sody, 60 g masła, skórka otarta z cytryny, 6 goździków, 1 kardamon, Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie, w które
królestwo garówwiem, wiem ;) Wielkanoc za progiem, a ja tu z piernikiem wyskakuję, ale obiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich do listopada. Obawiam się, że zapomniałabym o nich całkowicie przez te kilka miesięcy ;) Piernik przyznaję bez bicia, że robiłam po raz pierwszy i po raz pierwszy jadłam, bo w moim domu nie był pieczony. Bynajmniej(...)odpowiednim momencie ;) I potwierdzam wszem i wobec te wszystkie plotki na jego temat. Ludzie nie zawsze, ale w tym wypadku mają rację i słusznie powiadają, że to najlepszy piernik ever ;) W tym roku wiem już, że też zrobię ciasto długo dojrzewające, a nad samym wykończeniem na pewno pomyślę w odpowiednim momencie :) Póki co w głowie mam mazurki! Składniki na ciasto
Kuchnia w czekoladzieKochani, w tym roku w końcu się udało! Od paru lat obiecuję sobie zrobić bezglutenowe pierniki na święta i jakoś mi do tej pory nie wychodziło. Teraz upiekłam, nie wiem tylko, co mnie podkusiło, żeby zrobić z całej porcji. Będę je jadła do wiosny, chyba, że mi domownik i rodzinka pomogą ;) Zastrzegam, że akceptuje pierniczki tylko w jednej formie(...)muszą być kruche, chrupiące, mocno korzenne i z miodem gryczanym, który nadaje im specyficzny posmak. Takie właśnie bardzo lubię, nie znoszę natomiast tych miękkich puszystych pierników, zupełnie nie trafiają w mój gust. Jak wiecie nie jestem wielką fanką słodkości, a lukier to dla mnie zło wcielone, więc go sobie darowałam. Pierniki są wystarczająco słodkie same w sobie
Quinoa Raz!Chleb na zakwasie z piernikiem, z dodatkiem śliwek i orzechów. Polecam bo jest dobry, pachnie świętami.Domowy pieczywem z aromatem piernika, na pewno zaskoczymy naszą rodzinę. 1 szklanka zaczynu aktywnego na zakwasie 10 dkg śliwek suszonych 100 g pierników 1/2 szklanki orzechów włoskich 50 dkg mąki pszennej typ 650 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)Śliwki moczę przesz noc w ziemnej wodzie.Moje śliwki były dość twarde, ale jak ktoś ma miękkie śliwki nie musi ich moczyć.Na drugi dzień kroję je na kawałki. Pierniki rozkruszam w malakserze, tak żeby miały konsystencję mąki. Do miski przekładam zaczyn aktywny, dodaje przesianą mąkę, pierniki, sól rozpuszczoną w wodzie, miód, przyprawę do piernika, i wyrabiam ciasto mikserem końcówką
wesoła kuchniazapomniał lub po prostu nie przepada za piernikiem długo dojrzewającym może sobie upiec ten piernik. Jest od razu po upieczeniu mięciutki, puszysty a zarazem lekko wilgotny. Pachnący przyprawą do piernika i aromatyczną kawą. Najlepiej użyć świeżo zmielonej kawy, która ma dużo lepszy aromat i smak. Ja do mojego piernika użyłam kawy świeżo palonej Arabica. Składniki: 5 dużych(...)Arabica 300 ml wrzątku 250 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej T720 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do pierników 1,5 łyżki kakao 2 słoiki powideł śliwkowych (290g) 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem i odłożyć do ostudzenia. Mąki, sodę, proszek, przyprawę
Ala piecze i gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przepis ideał, piernik który z niego wychodzi jest sprężysty, puszysty, wilgotny i cudownie pachnie , a przy tym jest prosty i szybki w wykonaniu . Dla mnie odkrycie tego sezonu wiem ,że na pewno zagości u mnie na święta :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 ⅓ szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka ½ - ¾ słoiczka dżemu porzeczkowego ( ja dodałam powidła śliwkowe) Dodatkowo: słoiczek (250-300g) powideł śliwkowych do przełożenia piernika Polewa
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Nigdy wcześniej nie piekłam tego piernika ale teraz już wiem ,że częściej zagości u mnie w domu. Piernik jest wilgotny, pięknie wyrasta i jest najeżony bakaliami. Autorka przepisu sugeruje, żeby przedłużyć świeżość piernika należy go zawinąć w ściereczkę i włożyć do worka dzięki temu zachowa świeżość nawet do tygodnia(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( duża forma keksowa 30-32cm): 250g miodu 150g masła lub margaryny 220g mąki pszennej 220g mąki żytniej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 średnie jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki 150g bakalii ( orzechy, rodzynki, suszone owoce itp.) Wykonanie: miód roztapiamy z masłem, odstawiamy
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku(...)również i ten piernik zagości na stole. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para
Słodkie zapomnienieuszkami oraz tajwańskich pierogów z mrożonki, niestety, żadna z tych osób, nie chce podzielić się ze mną swoim sekretem. Ciekawe czemu? 1. Piernik (30 dni przed wigilią – minimalnie 2 tygodnie) Choć piernik jest jedną z ostatnich potraw podawaną na wigilijny stół, organizację świąt dobrze zacząć właśnie(...)niego. Nie należy zrażać się konsystencją i wyglądałem zaczynu, który uzyskamy. Ciasto z czasem okrzepnie, na wierzchu zaschnie widoczna skorupa. Piernik wypiekać będziemy na 4 dni przed wigilią. Piernik świąteczny przepis>>> Przygotowanie piernika rozpoczynamy miesiąc przed wigilią od zaczynu, który odstawiamy
kuron.com.plDomowa przyprawa do piernika zrobiona, a to oznaka tego, że nastał grudzień i czas zacząć wypiekanie aromatycznych pierniczków. Bardzo lubię sama komponować mieszankę ulubionych przypraw. Moja przyprawa do pierników nie zawiera mąki ani cukru. Zawsze ucieram w moździerzu lub mielę w młynku do kawy każdą przyprawę osobno. Jeżeli nie macie chęci i chcecie przyśpieszyć przygotowanie takiej doowej mieszanki to możecie(...)torebki. Zwróćcie jednak uwagę na jakość wybieranych produktów, gdyż często w składzie znajduje się cukier (nacięłam się na cynamon) lub mąka, a to produkty nam nie potrzebne. Przyprawa do piernika jest wykorzystywana do wielu świątecznych wypieków takich jak pierniczki czy też piernik staropolski. Zachęcam do sporządzenia własnej mieszanki-domowa aromaterapia gwarantowana. Domowa przyprawa do piernika 50 g kory cynamonu
Pieguskowa Kuchniakojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza ta kaczka, którą zajadamy w towarzystwie pomarańczy. Od niedawna wchodzi do mody trend świąteczny, pochodzący prawdopodobnie z gór, gdzie drób faszerujemy piernikami . Spotkać można przepis na indyka, czy kurczaka, ale jak dotąd nie natknęłam się na kaczkę. A osobiście uważam, że kaczka z pomarańczami idealnie nadaje się, by dołożyć do niej pierniki(...)chociaż tak naprawdę banalnie prosta i w zasadzie z tak przygotowaną kaczką poradzi sobie każdy. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki pomarańczom i o lekkim korzennym smaku - nie myślcie, że pierniki zepsują smak kaczki, o nie! One podniosą jej smak w bardzo subtelny sposób. To słodko-wytrawne danie warto wykonać 25 grudnia, by zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam! Świąteczna kaczka
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy(...)biszkopcie Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) – 2 łyżki miodu – 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł
nietylkopasta.plmężem na oglądanie filmu, więc zrobiłam sałatkę ze śledziem i burakami. W między czasie ugotowałam jeszcze obiad. Przepis na bułki i sałatkę wrzucę niebawem, a dziś zapraszam na piernik :) Muszę Wam powiedzieć, że ten piernik przywołał we mnie wspomnienia z młodości. Za czasów szkolnych chodziłyśmy z koleżankami do cukierni nie daleko szkoły. Kupowałyśmy tam piernik, bardzo podobny w smaku(...)tyle że tamten był w kształcie kwadratowej kostki. Natomiast smak, prawie ten sam. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka Dodatkowo: powidła do przełozenia płatki migdałowe do posypania Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę
Agusiowe smakołykiPierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków Wykonanie: - do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się
Smakołyki Bereniki