Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta. Piernik wyśmienity - 1/2 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki miodu - 2 łyżki powideł śliwkowych - 4 łyżeczki(...)przyprawy do piernika - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki gorzkiego kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 pełne łyżki kawy Inki - 250 ml (1 szklanka) mleka - 2 jajka - 300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej Przełożenie: - kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: - 1 czekolada Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao) - 50 g masła - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Kuchcik gotujeZapraszam dzisiaj na 3-składnikowy deser z pierników, bananów i śmietany, którego jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ta harmonijna kompozycja smaków doskonale łączy w sobie słodycz pierników, delikatność bananów oraz kremową konsystencję śmietany, tworząc niezapomnianą ucztę dla podniebienia. Gotowy w mig, deser jest doskonałym wyborem na szybką przekąskę lub słodki akcent po obiedzie. Film: Składniki(...)porcje: 200 g małych ciastek pierników bez nadzienia 3-4 banany 400 ml śmietany 36% opcjonalnie 6 kostek startej na tarce o dużych oczkach czekolady Przepis: Ciastka pierniki przekrawamy wzdłuż na pół. Banany kroimy w plastry. W misce umieszczamy śmietanę kremówkę i chwilę ją ubijamy ale nie na sztywno. Na małym talerzyku układamy pokrojone pierniki w kształcie koła. Pierniki polewamy
Smakowite DaniaPyszny, prosty i szybki w przygotowaniu piernik bez miodu, który długo zachowuje świeżość. Piernik z dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Domowy piernik udekorowany polewą czekoladową oraz ozdobiony posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukrowymi koralikami wygląda i smakuje obłędniej. To ciasto, które upieczesz w weekend i Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam po przepis na piernik bez miksera(...)płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 10 g cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao Porada. Możesz wymieszać jedną płaską łyżeczkę cynamonu z płaską łyżeczką przyprawy do piernika, co wzmocni smak ciasta. Po wymieszaniu sypkich składników dodaję pełną szklankę powideł śliwkowych. Porada. Szklankę powideł śliwkowych możesz zastąpić dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wbijam trzy całe jajka, wlewam szklankę mleka
Zasmakuj KuchniŚwiąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, ale to właśnie jest ten czas, kiedy trzeba przygotować ciasto na piernik. Idealnie jest, gdy ciasto przygotujemy około 6-8 tygodni przed Świętami. Piernik leżakuje przez miesiąc w lodówce (mój Smakosz podkreśla, że całą półkę naczynie zajęło, ale warto było ;) i po tym czasie dopiero się go piecze. Przez ten czas ciasto będzie(...)sobie spokojnie dojrzewać, a my będziemy ogarniać przedświąteczne przygotowania. Moim zdaniem to najwspanialszy piernik. Są w nim aromatyczne korzenne przyprawy, słodki miód i ciemne kakao, czyli wszystko, co kocham. Dla urozmaicenia dodatkowo przekładam piernik dżemem albo jakąś konfiturą. Myślę, że warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. A na koniec dodam, że taki piernik
Na kulinarnym poligonieŁatwy piernik z masą grysikową to pyszny świąteczny wypiek, idealny na wigilijny stół. Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno zauroczy nie jedno podniebie. Jest to wyjątkowo smaczne, rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. składniki na formę 30 cm x 12 cm ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej(...)szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika ( 20 g ) 1,5 szklanki mleka ( szklanka 250 ml ) 120 ml oleju 3-4 łyżki powideł śliwkowych masa grysikowa 500 ml mleka 6-7 czubatych łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Smakowite DaniaPrzepyszne, mięciutkie pierniki, które podbijają rosyjski internet. I zdecydowanie najlepsze pierniczki bez miodu. Aromatyczne, rozpływające się w ustach i bardzo, bardzo smaczne. Wstyd się przyznać, ale piekłam je 3 razy, zanim zrobiłam zdjęcia dla Was. Mimo dużej ilości pierniczków, bardzo szybko znikały. A to pewnie za sprawą karmelu, który jest bazą pierniczków i dodaje im wspanialego smaku i zapachu(...)dzięki karmelowi, nikt się nie zorientuje, że pierniki są bez miodu. Ważne są także przyprawy, które nadadzą pierniczkom charakterystycznego, korzennego smaku. Można użyć gotowej mieszanki do pierników, ja zdecydowanie wolę zrobić ją sama, według naszych upodobań. Do pierniczków bardzo pasuje cynamon, imbir, kardamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i anyżek. Oczywiście można z czegoś zrezygnować, chociaż im więcej przypraw
dolcevitainmykitchenupieczeniem, nie więcej niż 40 minut. Krajankę piernikową możesz przygotować już teraz i być pewna, że nie stwardnieje do Świąt. Na blogu znajdziesz też inne przepisy na pierniki piernik żydowski lekach proste ciasto piernikowe piernik świąteczny piernik gryczany za śliwką piernik staropolski dojrzewający piernik z automatu do chleba świąteczny tort piernikowy piernik czekoladowy Tradycyjna krajanka piernikowa (kostka(...)masła 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki kakao 1 łyżka cynamonu ćwierć łyżeczki mielonych goździków, duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 20 g przyprawy do piernika, to zazwyczaj 1 całe opakowanie 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki rumu, ale w ostateczności można zastąpić kilkoma kroplami
Cztery FajeryŚwiąteczny piernik to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje i które będzie idealną propozycją na świątecznym stole. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci nie jedno podniebienie. Bez piernika, bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu, zatem zachecam do wypróbowania tego niezwykle prostego przepisu. składniki(...)formę 30 cm x 12 cm 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao opakowanie porzyprawy do piernika ( 40 g ) 1,5 szklanki maślanki ( szklanka 250 ml ) 120 g rozpuszczonego masła 3-4 łyżki powideł śliwkowych polewa 1/4 szklanki mleka 1 łyżka masła 200 g gorzkiej lub mlecznej
Smakowite DaniaPiernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam(...)też domowego kremu czekoladowego. Piernik z powidłami i czekolada Piernik staropolski z powidłami i czekoladą Czas przygotowania: 120 minut + czas dojrzewania Składniki: 250 g miodu 1/2 szklanka cukru 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy
Kulinarne przygody GatityPiernik staropolski inaczej zwany również piernikiem dojrzewającym to jakby jedno ze wspomnień dziecięcych lat. W tamtym roku nie zdążyłam go robić dlatego teraz nie odpuszczę i wzięłam się już dziś do roboty. Piernik jest takim ciastem, które albo się lubi, albo za nim kompletnie nie przepada. Jeśli jest się w tej drugiej ekipie, to warto właśnie wtedy spróbować tego prawdziwego(...)dojrzewającego, bo własnie on jest prawdziwym rarytasem i może przekonać Was do zmiany zdania! W dawnych czasach pieczony był na wyjątkowe okazje, np. śluby ( podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat ) czy był wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Musi koniecznie leżakować – 2 tygodnie to takie minimum! Idealnie jak leżakuje takie 5-6 tygodni albo i dłużej – smak jest
Ostra na SłodkoCzas czytania: 3 min Etap pierwszy eksperymentu. Przygotowanie ciasta. Przepis na piernik staropolski znajdziecie w wielu miejscach w sieci i jest to w zasadzie jeden przepis o podobnym składzie. W każdym z tych przepisów jest ważna informacja, która mówi o 6 tygodniowym dojrzewaniu ciasta przed pieczeniem. Zaintrygowało mnie to „dojrzewanie” ciasta. Przez 6 tygodni ciasto dojrzewa w chłodnym(...)porcjować, aby zmieściły się w moim małym garnku 🙂 No właśnie czy z tym przepisem jest tak samo? Nie do końca wiemy dlaczego, ale tak robimy? Postanowiłam sprawdzić, czy piernik staropolski uda się bez wielotygodniowego leżakowania. Mój piernik będzie klasyczny, ale w ekspresowej wersji! Będzie odpoczywał w garnku w chłodnym miejscu tylko przez 4 dni, a później upiekę go, przełożę powidłami
SprawdzonaKuchnia.plpiernik dojrzewający już za późno, ale zawsze można upiec piernik, który nie wymaga leżakowania. A dzisiejsza moja propozycja na taki piernik ma dodatkową zaletę - przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Przy tym piernik jest mięsisty, aromatyczny i jest z krówkami :). Przepis na błyskawiczny piernik z krówkami: 10 dag twardych (to ważne) krówek + łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia cukierków 130 g miodu(...)golden syrupu (zastąpiłam melasą, ale również może to być dodatkowa porcja miodu) 130 g masła 30 g cukru (niekoniecznie, piernik i tak jest słodki) 2 jajka 160 g mąki 3 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ew. cukier puder do oprószenia ciasta lub dowolna polewa czekoladowa i 2-3 krówki na wierzch ciasta Jak zrobić błyskawiczny
Rodzinka w kuchnipiernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do 3 dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam(...)dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Jakie są Wasze ulubione świąteczne przepisy? U mnie piernik robi sie nie tylko na Boże Narodzenie, ale także w ciągu roku. Za to tylko na święta robi się pierniczki :) Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą
Ciastkozercyskładniki: 500 g mąki 110 g cukru 250 g miodu naturalnego 125 g masła 2 jajka 125 ml maślanki 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki kawy Inki 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: gęste powidła śliwkowe do przełożenia polewa czekoladowa orzechy do dekoracji wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy(...)masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, kakao, kawę Inkę oraz jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do maślanki, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników
Domowy Smak Jedzeniapiernik to zdecydowanie najlepszy piernik na świecie! Przynajmniej według mnie Przepis dostałam od mojej koleżanki, jeszcze w szkole podstawowej. Pamiętam, że cała klasa zawsze czekała na wigilii szkolnej właśnie na ten piernik. Jego zaletą jest nie tylko to, że jest pyszny, ale i to że jest mega łatwy i szybki w przygotowaniu Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to zagości(...)stałe w Waszym menu. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnego dżemu, najlepiej jeśli będzie on lekko kwaśny. Jeśli macie ochotę możecie do niego dorzucić również różnego rodzaju bakalie Szybki piernik Składniki: 3 szklanki mąki 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 jajka słoik dżemu (u mnie dżem porzeczkowy 280 g) 20 g przyprawy do piernika 2,5 łyżeczki sody
PatiGotuje