Piernik to cudowny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dziś mam dla Was przepis na pyszny piernik przekładany masą krówkową, który nie tylko pięknie wygląda, ale i niesamowicie smakuje. Piernik jest mięciutki, wilgotny i bardzo aromatyczny. Dodatek masy krówkowej dodaje mu charakteru i wyrazistości. PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ KRÓWKOWĄ PRZEPIS Składniki 300 g mąki pszennej 130 g masła(...)jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki powideł śliwkowych 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kawy zbożowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa 60 ml śmietanki kremówki 20 g kakao 20 g masła 20 g cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo 1 mała puszka masy krówkowej Przygotowanie 1. W rondelku roztopić masło
Alle Dobre!Piernik dojrzewający II to już druga propozycja ode mnie na piernik dojrzewający . Wspaniale aromatyczny, mięciutki i przepyszny. Tym razem połowa z chałwą , a połowa z marcepanem , no i oczywiście z domowymi powidłami Lepiej już chyba być nie może Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 kg mąki tortowej 1 2/3 szklanki miodu 2/3 szklanki cukru 100 g masła 125 g smalcu(...)jajka 4 łyżeczki sodki 200 ml mleka 60 g przyprawy do pierników Przygotowanie: Miód, cukier, masło i smalec podgrzewam i rozpuszczam w garnku. Mąkę mieszam z przyprawą do pierników. Mleko lekko podgrzewam, musi być letnie. Do mąki dodaję mleko, całe jajka i masę miodową. Wszystkie składniki mieszam do połączenia się składników (można wyrobić mikserem). Tak przygotowane ciasto przekładam do miski
Słodki sentymentTradycyjny piernik świąteczny z duża ilością miodu, który wymaga leżakowania. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami. Ciasto wymaga leżakowania przez minimum 3 tygodnie. Najczęściej jest przekładany powidłami i marcepanem, ja lubię również polać go polewa czekoladowa. Ciasto nadaje się również do zrobienia pysznych pierniczków. Składniki: 500 g miodu 130 ml mleka 2 szklanki cukru 250 g masła(...)maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika 3 jajka Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnuszku rozpuścić miód, masło i cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić na chwilę na bok. Do dużej miski przesiać mąke, dodać do niej sól, sodę i przyprawę do piernika. Lekko
Pani M - kuchnia smakowitaPiernik z serem. Sernik Izaura piernikowa najlepszy przepis. Wydawało mi się, że upieczenie najlepszego sernika mam już za sobą, ale bardzo się myliłam, ten piernik z serem Izaura przebija smakiem wszystkiego dotychczasowe moje serniki . Aromatyczny, wilgotny, rozpływający się w ustach. To łaciate ciasto znane jest wszystkim pod różnymi nazwami: jako ciasto cielak , sernik Isaura , ciasto kakaowe z serem, murzynek(...)murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw znam wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem sera. Tym razem do ciemnej masy kakaowej dodałam jeszcze przyprawę do piernika (najlepszą), dzięki czemu dwukolorowy sernik piernikowy idealnie wpisuje się w Boże Narodzenie, które obowiązkowo pachnie aromatem pierników. Sernik Izaura piernikowa jest smaczna, wilgotna i można ją jeść i jeść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakują po długim spacerze lub zabawie na śniegu. Zwłaszcza gdy nie trzeba się dużo napracować, żeby stworzyć na szybko coś pachnącego, lekko czekoladowego i przypominającego minione niedawno święta, czyli piernik obsypany orzeszkami. Piecze się go raz dwa i podobnie szybko zajada przy gorącej herbatce z malin czy z czarnego bzu. Pychota w środku mroźnej zimy! Zimowy piernik w polewie czekoladowej(...)upieczenia zimowego piernika zamiast białego cukru używamy cukru trzcinowego i miodu, dzięki temu ciasto jest zdrowsze i aromatyczne. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) pół kostki masła (100 g) 1 szklanka mleka (250 g=250 ml) 3/5 szklanki cukru trzcinowego lub cukru zwykłego (150 g) 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu (ok. 60 g) 3 łyżki powideł śliwkowych
KulinarneImpresje.plKeto likier pierniczkowy Piernik w płynie, czyli Święta w procentach Dalej pozostajemy w klimatach mocno cynamonowych, ale skoro Święta za pasem, chyba nie powinno to nikogo specjalnie dziwić… Tym razem cynamon i spółka pod postacią przyprawy do piernika w wersji płynnej. A dokładniej jako keto likier pierniczkowy. Inspiracją do tego wyrobu był post Beaty Śniechowskiej na IG . Jest ona zwyciężczynią(...)postacią bożonarodzeniowej panna cotty albo sosu do sernika lub lodów. Może się także stać wspaniałym świątecznym prezentem , jeśli użyjemy doń ładną butelkę i ozdobnie zapakujemy. Keto likier pierniczkowy, czyli piernik w płynie Likiery , pierniki i inne produkcje w świątecznym klimacie Istotną informacją jest przy tym fakt, że keto likier pierniczkowy jest bardzo szybki w produkcji. Powinien przypasować wszystkim miłośnikom piernikowych
Modern Cave GirlLebkuchen to rozpływające się w ustach, pachnące korzennymi przyprawami pierniki. Możecie je przygotować nawet tydzień przed świętami i będziecie pewni, że na wigilijny stół podacie przepyszne, miękkie pierniczki. Lebkuchen – niemieckie pierniczki Lebkuchen to moje odkrycie sprzed kilku lat. Nie wyobrażam sobie Świąt bez nich. Ten miodowo-orzechowo-korzenny smak jest po prostu nie do podrobienia! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU(...)smaku. – Orzechy zamiast mąki . W przepisach na lebkuchen część mąki zastępuje się zmielonymi orzechami, np. migdałami. Uznaje się, że im większa zawartość orzechów, tym wyższej jakości jest piernik. Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły? Ze względu na dużą zawartość miodu i oleiste orzechy, przy niewielkiej ilości skrobi, lebkuchen stają się miękkie bardzo szybko po upieczeniu. Jeśli obawiacie się jednak
Na-talerzu.plśpieszę do Was z przepisem, na który potrzebujecie około 30 minut na przygotowania i 50 minut pieczenia – łącznie godzinę i dwadzieścia minut Ten przepis na łatwy i szybki piernik będzie idealny, dla osób które nie miały czasu na pieczenie pierniczków lub mają w kuchni dwie lewe ręce. Piernik możecie dodatkowo oblać czekoladą, jednak ja z niej zrezygnowałam ze względu(...)kaloryczność. Ciasto jest wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Pycha! Łatwy i szybki piernik piekłam w keksówce o wymiarach 20×10. Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Oszukany sernik na kruchym cieście Proste ciasto bananowe Muffinki czekoladowe Wściekła szarlotka Babci Zosi Sernik wiedeński z rodzynkami Sernik wiedeński z rodzynkami Przepis na łatwy i szybki piernik Drukuj przepis Porcji
Kuchnia Bazyliiprzepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach termomiksujących, a dokładniej piernik został przygotowany w robocie Kohersen Mycook. Również mąkę gryczaną i przyprawę do piernika zrobiłam sama, dosłownie w kilka chwil. Piernik nie zawiera glutenu, jajek, cukru i mleka, a mimo(...)przepis, bo choć do świąt jeszcze sporo czasu, to w ferworze przygotowań, możemy o nim zapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki
Cztery FajeryPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed Wigilią(...)domu, upieczony i zawinięty w folię spożywczą, już od kilku dni czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas. PS. Zdarzało mi się już przygotowywać piernik świąteczny dojrzewający 4 tygodnie wcześniej. Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - składniki 2 szklanki miodu (około 600 g) 1 szklanka cukru (śmiało można odwrócić proporcje z miodem), 2 lub 3 jajka pół litra śmietany
Cztery FajeryŚwięta bez piernika to nie święta 😉 Piernik to podstawa! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czekam na niego przez cały rok. Przepisów na pierniki jest mnóstwo - od staropolskich, dojrzewających po szybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik. Możecie(...)nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła 1 szklanka
Kuchnia MagdaLenyJeżeli chcecie spróbować zdrowszej wersji pierników - bez glutenu i bez cukru to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki(...)przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła i wymieszać wraz z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu oraz łyżki gorzkiego kakao). Składniki na 2 blaszki pierników: 3/4 szklanki mąki gryczanej (150 g) 1/2 szklanki mąki ryżowej (100 g) 1/2 szklanki mąki jaglanej (70 g) 2 jajka 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego (100 g) 5 łyżek masła
UgotowaćPierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi(...)STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go również do przekładania innych ciast. Drukuj Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym Składniki Ciasto 2 jajka
Mieszam w GarnkuTrzask ognia w kominku, zapach choinki, magia przypraw – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa… aromat piernika to klimat, na który czekamy cały rok. Czekamy, hmmmm właściwie to nie musimy, bo świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki(...)śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej
mojewypiekiinietylkoPierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)czubata łyżka ciemnego kakao 2-3 torebki przyprawy do piernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów
Domowa Cookierenka AgiOlaboga! Zaraz Święta, a Ty właśnie uświadamiasz sobie, że w amoku nie nastawiłaś ciasta na piernik staropolski ...I co teraz, Święta bez piernika? No jak to tak...Już już, spokojnie - przychodzę z wybawieniem :) Upiecz TEN piernik. Całość zajmie Ci max. godzinę, a Święta będą uratowane - piernika nie zabraknie :) Jest przepyszny, mocno aromatyczny i znika bardzo szybko, tak więc albo gdzieś(...)Wigilii :) Najlepiej również smakuje pierwszego dnia, aczkolwiek drugiego też jest pyszny, nie wiem jak trzeciego, bo żaden kawałek trzech dni nie przetrwał :) To chyba o czymś świadczy, nie? :) SZYBKI PIERNIK przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~2 jajka ~3/4 szklanki jogurtu naturalnego ~100g miodu ~1/2 szklanki cukru trzcinowego ~4 łyżki oleju/roztopionego masła ~130g mąki pszennej ~120g mąki pszennej razowej/żytnej
chili & sugarPierniki z których zrobiłam choinki i domek upiekłam z tego samego przepisu co pierniczki z witrażykami. W zeszłym roku też robiłam domki, ale te wyszły dużo lepiej. Domki i choinki są zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek(...)zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z ½ kg mąki i ½ łyżeczki sody. Składniki na piernik: 2 kg mąki 3 opakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej
Mama Gotujedostała od swojej koleżanki Dominiki przepis na piernik wielce smakowity :) Niestety Domina bloga nie prowadzi nad czym niezmiernie ubolewam, bo sam bym chętnie niektóre Jej przepisy wykorzystał :) Jak się to skończyło - możecie się łatwo domyśleć - otóż zobaczyłem na Skype moją Żonę z minę godną kota ze Shreka, a zaraz potem padło nieśmiertelne w takich sytuacjach pytanie - " Wielbłądku upieczesz(...)Otóż nie upiekę, bo.... - nie mam przyprawy do piernika - na dworze jest ponad +30 stopni w cieniu, zanim Ola przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne świąteczne pierniki Katarzynki Czy Katarzynki to pierniki? Tak, pierniczki Katarzynki bez tłuszczu tak mówi legenda. Świąteczne pierniki miękkie zaraz po upieczeniu, w odpowiednich warunkach przetrwają do Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki Katarzynki przepis na łatwe, miękkie i puszyste ciasteczka korzenne. Jak upiec pierniki katarzynki aby były miękkie? Toruńskie pierniki Katarzynki Jak głosi legenda Katarzynki swoją nazwę biorą od świętej Katarzyny(...)końca listopada, kiedy to właśnie zaczynano wypiekać świąteczne pierniki. Oryginalny przepis na toruńskie Katarzynki, nie wiem jak inni, ale ja osobiście nie lubię pierników z mąki żytniej. A tradycja mówi: Weź miodu przaśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego cd Pierniki
Dieta moja pasjaPierniki to takie szczególne ciasta, które kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia i w tym okresie najczęściej je pieczemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na niezwykle prosty piernik łyżką mieszany . Jest to ciasto, które możemy upiec w ostatniej chwili przed świętami. Robi się go błyskawicznie, a na jego przygotowanie poświęcimy zaledwie 15-20 minut + czas pieczenia w piekarniku(...)Robiąc piernik łyżką mieszany nie potrzebujemy miksera, tylko dwie miski, drewnianą łyżkę lub szpatułkę i foremkę. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre, następnie łączymy je razem, przekładamy do foremki i do piekarnika. Prawda, że proste? Więc każdy powinien sobie poradzić z upieczeniem takiego ciasta na święta. Aby piernik łyżką mieszany wpisał się w klimat świąteczny
Danka PichciPiernik z powidłami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Gmina Dębica Jak powszechnie wiadomo, piernik i powidła to para idealna. Zwykle używa się ich do przełożenia warstw upieczonego piernika, ale bywa i tak, że powidła są jednym ze składników samego ciasta. Dzięki temu piernik jest bardziej wilgotny i ma lekko śliwkowy posmak. Proponuję również posmarować cienko powidłami wierzch upieczonego piernika przed polaniem(...)polewą. Podkreśli to śliwkowy smak piernika. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne wędrówki po Gminie Dębica”, wydanej przez Gminę Dębica. W oryginale jego nazwa to piernik z migdałami. Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę 35x11 cm: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej (około 300 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao
Trzeci talerzDziś przepis, który testowałam w zeszłym roku. To trochę taki piernik staropolski , ale w ciut innym wydaniu. Piernik długodojrzewający, jak sama nazwa wskazuje, nabiera smaku wraz z każdym dniem leżakowania. Samo ciasto przygotowujemy na kilka tygodni przed świętami i odstawiamy w chłodne miejsce (u mnie w piwnicy). Tydzień przed świętami pieczemy w keksówce dwa pierniki, by w Święta cieszyć się(...)idealnym piernikowym smakiem. Im dłużej taki piernik „stoi”, tym staje się coraz bardziej miękki, wprost rozpływa się w ustach. Ja kupiłam już takie gotowe, posiekane orzechy laskowe i migdały, ale uważam, że lepiej będzie samemu pokroić na grube kawałki orzechy włoskie – będą bardziej wyczuwalne. Ciasto zarobiłam 15.11. Piernik piekłam dokładnie tydzień przed Wigilią. 250 g miodu (prawdziwego
Smaki Na TalerzuPiernik, sernik, makowiec, czy keks – to ciasta, które często królują na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Które z nich koniecznie powinny się znaleźć na naszym talerzu i dlaczego ? Co mówi o tym tradycja? Piernik świąteczny Tradycja pieczenia pierników sięga starożytnej Grecji. Już wtedy Grecy zajadali się podczas uroczystości korzenno-miodowymi wypiekami. Z kolei w Polsce umiejętność pieczenia piernika odnotowana(...)jest w kuchni starosłowiańskiej. Receptura tamtejszych pierników była dość prosta. W ich skład wchodziły: miód, mąka żytnia i pszenna, spirytus, potaż używany do spulchniania ciasta, jak również: goździki, cynamon, kardamon, pieprz, imbir i anyż. Tego typu piernikowe ciasto miało dość twardą konsystencję i trzeba było sporo siły, by je porządnie wygnieść a potem ubić. Pierników nie pieczono od razu. Ciasto
Słodkie okruszkidoskonałe ciasto ze świątecznym akcentem. Prosty i bajecznie smaczny sernik z musem piernikowym wręcz idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie mogą zdecydować się czy wolą piernik czy też może sernik. Ciasto z poniższego przepisu łączy w sobie to co najlepsze w obu z tych wypieków. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type(...)wielu osób święta to festiwal ciast i faktycznie, zarówno wielbiciele klasyki, jak i nowoczesności mają do wyboru wiele opcji spośród bożonarodzeniowych propozycji. Oczywiście trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez piernika (np. piernik dojrzewający piernik dojrzewający lub szybki piernik , makowca lub sernika (np. wiedeński , cytrynowy lub z gotowany . W wielu domach przygotowuje się również keks orzechowiec lub nieco mniej tradycyjne ciasta
okolicepalnika.plilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią. Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis na pierniczki znajdziesz u mnie(...)blogu! Z niego możesz przygotować ciasteczka nawet miesiąc przed Wigilią. Piernik staropolski warto zacząć przygotowywać nawet 6-8 tygodni przed świętami. To duże ułatwienie, bo nie trzeba go robić na bieżąco. Wystarczy w dniu podania albo jeden dzień wcześniej go polukrować. Przygotowanie piernika staropolskiego składa się z kilku etapów: 6-8 tygodni przed trzeba wyrobić ciasto, po tym czasie
Rozdomowionazdążył nastawić ciasta na piernik dojrzewający? Nic straconego moi Mili, bo mam dziś dla Was pyszny przepis na piernik last minute dla spóźnialskich. Spokojnie możecie upiec to ciasto dosłownie na ostatnią chwilę, a potem przełożyć pysznym kremem na bazie kaszy manny i gotowe! Oczywiście można go też nie przekładać tylko polać lukrem lub polewą czekoladową. Piernik last minute(...)kremem grysikowym robi się bardzo szybko i prosto, serdecznie go Wam polecam na świąteczny stół. Piernik last minute z kremem grysikowym Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na foremkę 12 x 30 cm Składniki Piernik: 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru trzcinowego 220 ml mleka 2 jajka 3 łyżki powideł 1 płaska
Kulinarne przygody GatityPiernik kawowy – kuchnia podkarpacka W polskiej tradycji nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez piernika. A przepisów na piernik tyle, ile domów i gospodyń. I każdy pachnący, miękki, najlepszy! :) W Mokrzcu pod Pilznem panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilzneńskie” pieką na święta piernik kawowy. Jest mięciutki i pulchny, ale jednocześnie dobrze się kroi i trzyma kształt. Kawa dodana do surowego ciasta sprawia(...)ciemniejsze” w smaku, co doskonale komponuje się z miodem i korzennymi przyprawami. Przepis znalazł się w wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „LIWOCZ” publikacji pt. „Bożonarodzeniowe smaki. Książka kucharska”. Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju 1 szklanka miodu 4 jaja 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika
Trzeci talerzJeśli kochacie pierniki , to piernik dojrzewający jest zdecydowanie dla Was Pachnący, miękki, delikatny, po prostu doskonały. Wielu osobom piernik dojrzewający kojarzy się z mnóstwem pracy, a to nieprawda. Ciasto robi się szybko, a czas dojrzewania kompletnie nas nie zajmuje. Zapisz sobie datę odstawienia piernika i możesz o nim zapomnieć na kilka tygodni Ciasto powinno dojrzewać od 3-6 tygodni(...)chłodnym pomieszczeniu. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej aromatyczny piernik. Mój stał po prostu w lodówce. Składniki: 1 2/3 szklanki miodu ½ szklanki cukru 5 szklanek mąki pszennej typ 500 2 1/3 szklanki mąki żytniej typ 720 6 łyżeczek sody 60 g przyprawy do piernika 200 ml ciepłej wody Dodatkowo: 500 g powideł śliwkowych Uwaga: szklanka 200 ml Miód i cukier zalewam
Słodki sentymentKochani dziś obiecany post, piernik staropolski krok po kroku. Przepis na ciasto podałam Wam już wcześniej, ponieważ musi poleżakować w lodówce około 5-6 tygodni a na kilka dni przed świętami należy go upiec. Piernik jest przepyszny, miękki, pulchny, o wyraźnym korzennym smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowuję go już kilka lat i zawsze szybko znika ze stołu(...)Przepis na ciasto na piernik staropolski tutaj . Ciasto po wymieszaniu jest dość luźne, ale kiedy odpocznie swoje w lodówce staje się zwarte i elastyczne, można je swobodnie rozwałkować. Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości mam blachę
Zrób to smacznieOpis Piernik z nadzieniem śliwkowym: Piernik z nadzieniem śliwkowym to mój hit na świąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik(...)świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres świąteczny. Przygotowujemy wtedy przepyszne dania, których zazwyczaj nie przygotowujemy na co dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 3 jajka, białka i żółtka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePrzepis na ciasto na piernik staropolski dojrzewający podałam Wam już jakiś czas temu w osobnym poście ( przepis tutaj ). Dziś już najwyższa pora była upiec blaty na tenże piernik, a z pozostałego ciasta upiekłam pierniczki, które uprzednio nadziewałam powidłami śliwkowymi. Wyszły obłędne, pulchne, miękkie. A jeśli nie przygotowaliście wcześniej ciasta na piernik, to nic straconego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić(...)ciasto na całą noc do lodówki i kolejnego dnia zabrać się za pieczenie pierników. Polecam :) Jeśli nie planujecie piec piernika, tylko same pierniki, to proponuję przygotować ciasta z połowy porcji, ponieważ z całości pierników wyjdzie naprawdę sporo. Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy Huzar ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 250 g masła * 1 kg mąki
Zrób to smaczniePiernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek(...)miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:) Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! SKŁADNIKI: 480 g mąki 200 g cukru 30 g kakao 150 g suszonych śliwek HELIO
Zasmakuj KuchniJuż od roku, zbieram się do napisania tego przepisu :) Robię to, na ostatnią chwilę, bo to już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta na piernik. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to bardzo Was do tego zachęcam. Ja po raz pierwszy, robiłam w zeszłym roku i byłam nim zachwycona. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie :) Piernik jest przepyszny(...)tego robimy go wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto
Agusiowe smakołykizmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed przekładaniem, ale jestem przekonana, że upieczony w ostatniej chwili też będzie wybornie smakował. Składniki(...)jajka 5 łyżek cukru szczypta soli 150 ml oleju 160 g płynnego miodu 180 ml mocnej i chłodnej kawy 370 g mąki typu 720 45 g przyprawy do piernika 20 g kakao 9 g proszku dopieczenia płaska łyżeczka cynamonu ok. 400 ml powideł śliwkowych ok. 200 ml jasnego dżemu lub powideł (u mnie dżem z mirabelek i jabłek ) Keksówkę wyłożyć
Weekendy w domu i ogrodzietakie jednodniowe przesilenie wynikające z nagłej zmiany temperatur o kilkadziesiąt stopni i brak gozitańskiego słońca. Bo śnieżny klimat to całkiem piękny klimat. Ale inny niż ten w ostrym słońcu. Piernik z fasoli jest ciężki, mocno brownie ale przy tym ma dobry skład. Jeśli zrobi się suchy możesz go ugrillować lub usmażyć na maśle i wtedy już fit nie będzie. Możesz(...)podać z musem z jabłek i masła orzechowego i pigwy. Możesz dodać jogurt, maliny i karmelizowaną żurawinę z syropem klonowym. W każdym razie w takim towarzystwie ten fit piernik z fasoli robi się całkiem ciekawą i niebanalną propozycją. Tak według mnie. Składniki na piernik z fasoli (wersja fit, sam piernik): 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej 2 jaja
Mango PapajaŚwiąteczny sernik szachownica który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna więc dlaczego ich nie połączyć razem. Mamy dwa w jednym. sernik: 750 g sera twarogowego półtłustego 400 g jogurtu greckiego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru pudru(...)pomarańcza 200 ml śmietany kremówki 30 % piernik: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 80 g masła 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka przyprawy do piernika 170 g miodu naturalnego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody sól szczypta polewa: 220 g konfitury z żurawiny 3 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka żelatyny Piernik: Do miski przesiewam mąkę, dodaję
wesoła kuchniaJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić(...)przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis na 250 g mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 4 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier Jak zrobić domek z piernika? Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon
CiastkozercyŚwiąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko(...)cukru brązowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g syropu klonowego pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej wiórki kokosowe lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/ Pierniki: Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę
wesoła kuchniaWpis pochodzi z mgotuje.pl Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście wszystkich wypieków świątecznych to koniecznie dopiszcie do listy przepis na piernik staropolski. Piernik przełożony jest powidłami śliwkowymi, obłożony masą marcepanową i oblany polewą czekoladową z orzechami włoskimi – istne szaleństwo! Przepis pochodzi z książki Lidla pt.: “Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” Piernik(...)Małeckim. Już wtedy bardzo mi posmakował i w tym roku postanowiłam upiec go po raz kolejny. Szczerze polecam! Jestem pewna, że i Wam posmakuje Piernik staropolski Drukuj przepis Składniki Ciasto: -200 g masła -150 g miodu -40 g przyprawy do piernika -15 g kakao -3 szczypty kardamonu -1/2 łyżeczki cynamonu -4 jajka
Marta GotujeŚwięta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego(...)szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki powidła śliwkowego Składniki – masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych czekolada
Via GustoPiernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Jest(...)tego regionu przekonałam się, że tamtejsze gospodynie najwyraźniej używają większych brytfanek, dlatego zmniejszyłam nieco ilość składników by była bardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.) Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾ szklanki oleju ¾ szklanki miodu
Trzeci talerzPiernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Mój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej , która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków. Piernik z powidłami jest od razu(...)miękki po upieczeniu, więc nie trzeba go piec dużo wcześniej przed świętami. Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm . Piernik z powidłami Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 150g masła 150g miodu 150g powideł śliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu
Smakołyki BerenikiMój piernik jest już zwiastunem zbliżających się świąt. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis(...)zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować ciasto z podwójnej porcji. Polecam! Piernik staropolski Składniki: 250g miodu 3/4 szklanki cukru 120g masła 0,5kg mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 60ml mleka 1/4 łyżeczki soli torebka przyprawy korzennej do piernika Wykonanie
Smak mojej kuchniPiernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy(...)chłodne miejsce nawet na 3 - 4 tygodnie. Jest to tak zwany piernik dojrzewający. Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady
Ciastka - domowe słodkościpierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta pieścił moje podniebienie. I w tym roku nie będzie inaczej!😋 Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 10 dni przed Świętami i w całości odłożyć zawinięty w folię(...)dodatkowo wpływa na walory smakowe! Po upieczeniu jest lekko twardawy, ale z każdym dniem nabiera wilgoci, by po paru dniach wręcz rozpływać się w ustach- jak to z piernikiem bywa 😉 Piernik*: * mąka żytnia 720- 3 szklanki * miód- 1 szklanka (około 300 g) * cukier- 1/4 szklanki * jajka- 2 szt. * masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * kakao
Kraina Miodem PłynącaNigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał, że przepis odkładałam na bliżej nieokreślone kiedyś ... W tym roku jednak postawiłam go sobie za punkt honoru. W końcu jego smak jest absolutnie wyjątkowy, prawda...? A właśnie po takie najchętniej sięgamy w Święta. Skąd(...)wszystko razem zmiksować, przykryć miskę, odstawić do lodówki lub spiżarki (ta opcja dla szczęśliwców posiadających takową) i... Zapomnieć. Na całe, długie sześć tygodni. Choć podobno i dwa wystarczą, żeby piernik nabrał mocy. Swoje ciasto zagniotłam przedwczoraj, i codziennie zaglądam pod przykrywkę, żeby je powąchać. Użyłam własnoręcznie przygotowanej przyprawy piernikowej; jeśli użyjecie takiej ze sklepu, warto dodać odrobinę więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersje pełnoziarnistych pierniczków, których wyszły mi 2 blaszki, a potem pomagałam mamie z jej już mniej dietetyczną wersją, przygotowała ciasto z 2 porcji więc w tym przypadku wyszły miliony pierników! ;) nawet nie wiem ile godzin nam to zabrało, siedziałyśmy do 22 wałkując, wykrawając i piekąc pierniki. ale wiecie co? uwielbiam to! ;) wracając do moich pierniczków, ta wersja jest według mnie(...)lepsza od poprzednich pierników, które robiłam, ciasto się lepiej wyrabia, no i nie mają w składzie mąki ;) zdecydowanie te pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka 2 łyki oliwy z oliwek 0,5 szklanki płynnego miodu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość