Kochani dziś obiecany post, piernik staropolski krok po kroku. Przepis na ciasto podałam Wam już wcześniej, ponieważ musi poleżakować w lodówce około 5-6 tygodni a na kilka dni przed świętami należy go upiec. Piernik jest przepyszny, miękki, pulchny, o wyraźnym korzennym smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowuję go już kilka lat i zawsze szybko znika ze stołu(...)Przepis na ciasto na piernik staropolski tutaj . Ciasto po wymieszaniu jest dość luźne, ale kiedy odpocznie swoje w lodówce staje się zwarte i elastyczne, można je swobodnie rozwałkować. Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości mam blachę
Zrób to smacznieOpis Piernik z nadzieniem śliwkowym: Piernik z nadzieniem śliwkowym to mój hit na świąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik(...)świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres świąteczny. Przygotowujemy wtedy przepyszne dania, których zazwyczaj nie przygotowujemy na co dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 3 jajka, białka i żółtka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePrzepis na ciasto na piernik staropolski dojrzewający podałam Wam już jakiś czas temu w osobnym poście ( przepis tutaj ). Dziś już najwyższa pora była upiec blaty na tenże piernik, a z pozostałego ciasta upiekłam pierniczki, które uprzednio nadziewałam powidłami śliwkowymi. Wyszły obłędne, pulchne, miękkie. A jeśli nie przygotowaliście wcześniej ciasta na piernik, to nic straconego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić(...)ciasto na całą noc do lodówki i kolejnego dnia zabrać się za pieczenie pierników. Polecam :) Jeśli nie planujecie piec piernika, tylko same pierniki, to proponuję przygotować ciasta z połowy porcji, ponieważ z całości pierników wyjdzie naprawdę sporo. Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy Huzar ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 250 g masła * 1 kg mąki
Zrób to smaczniePiernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek(...)miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:) Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! SKŁADNIKI: 480 g mąki 200 g cukru 30 g kakao 150 g suszonych śliwek HELIO
Zasmakuj KuchniJuż od roku, zbieram się do napisania tego przepisu :) Robię to, na ostatnią chwilę, bo to już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta na piernik. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to bardzo Was do tego zachęcam. Ja po raz pierwszy, robiłam w zeszłym roku i byłam nim zachwycona. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie :) Piernik jest przepyszny(...)tego robimy go wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto
Agusiowe smakołykizmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed przekładaniem, ale jestem przekonana, że upieczony w ostatniej chwili też będzie wybornie smakował. Składniki(...)jajka 5 łyżek cukru szczypta soli 150 ml oleju 160 g płynnego miodu 180 ml mocnej i chłodnej kawy 370 g mąki typu 720 45 g przyprawy do piernika 20 g kakao 9 g proszku dopieczenia płaska łyżeczka cynamonu ok. 400 ml powideł śliwkowych ok. 200 ml jasnego dżemu lub powideł (u mnie dżem z mirabelek i jabłek ) Keksówkę wyłożyć
Weekendy w domu i ogrodzietakie jednodniowe przesilenie wynikające z nagłej zmiany temperatur o kilkadziesiąt stopni i brak gozitańskiego słońca. Bo śnieżny klimat to całkiem piękny klimat. Ale inny niż ten w ostrym słońcu. Piernik z fasoli jest ciężki, mocno brownie ale przy tym ma dobry skład. Jeśli zrobi się suchy możesz go ugrillować lub usmażyć na maśle i wtedy już fit nie będzie. Możesz(...)podać z musem z jabłek i masła orzechowego i pigwy. Możesz dodać jogurt, maliny i karmelizowaną żurawinę z syropem klonowym. W każdym razie w takim towarzystwie ten fit piernik z fasoli robi się całkiem ciekawą i niebanalną propozycją. Tak według mnie. Składniki na piernik z fasoli (wersja fit, sam piernik): 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej 2 jaja
Mango PapajaŚwiąteczny sernik szachownica który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna więc dlaczego ich nie połączyć razem. Mamy dwa w jednym. sernik: 750 g sera twarogowego półtłustego 400 g jogurtu greckiego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru pudru(...)pomarańcza 200 ml śmietany kremówki 30 % piernik: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 80 g masła 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka przyprawy do piernika 170 g miodu naturalnego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody sól szczypta polewa: 220 g konfitury z żurawiny 3 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka żelatyny Piernik: Do miski przesiewam mąkę, dodaję
wesoła kuchniaJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić(...)przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis na 250 g mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 4 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier Jak zrobić domek z piernika? Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon
CiastkozercyŚwiąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko(...)cukru brązowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g syropu klonowego pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej wiórki kokosowe lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/ Pierniki: Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę
wesoła kuchniaWpis pochodzi z mgotuje.pl Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście wszystkich wypieków świątecznych to koniecznie dopiszcie do listy przepis na piernik staropolski. Piernik przełożony jest powidłami śliwkowymi, obłożony masą marcepanową i oblany polewą czekoladową z orzechami włoskimi – istne szaleństwo! Przepis pochodzi z książki Lidla pt.: “Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” Piernik(...)Małeckim. Już wtedy bardzo mi posmakował i w tym roku postanowiłam upiec go po raz kolejny. Szczerze polecam! Jestem pewna, że i Wam posmakuje Piernik staropolski Drukuj przepis Składniki Ciasto: -200 g masła -150 g miodu -40 g przyprawy do piernika -15 g kakao -3 szczypty kardamonu -1/2 łyżeczki cynamonu -4 jajka
Marta GotujeŚwięta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego(...)szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki powidła śliwkowego Składniki – masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych czekolada
Via GustoPiernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Jest(...)tego regionu przekonałam się, że tamtejsze gospodynie najwyraźniej używają większych brytfanek, dlatego zmniejszyłam nieco ilość składników by była bardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.) Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾ szklanki oleju ¾ szklanki miodu
Trzeci talerzPiernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Mój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej , która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków. Piernik z powidłami jest od razu(...)miękki po upieczeniu, więc nie trzeba go piec dużo wcześniej przed świętami. Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm . Piernik z powidłami Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 150g masła 150g miodu 150g powideł śliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu
Smakołyki BerenikiMój piernik jest już zwiastunem zbliżających się świąt. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis(...)zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować ciasto z podwójnej porcji. Polecam! Piernik staropolski Składniki: 250g miodu 3/4 szklanki cukru 120g masła 0,5kg mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 60ml mleka 1/4 łyżeczki soli torebka przyprawy korzennej do piernika Wykonanie
Smak mojej kuchni