Trzeci rok z rzędu piekę wspaniały piernik staropolski. Ten który Wam teraz prezentuję jest zeszłoroczny, bo prawda jest taka że taki piernik piecze się na około 7 dni przed świętami, a smaruje ok 3 dni przed więc siłą rzeczy nie jestem w stanie Wam zaprezentować mojego piernika tegorocznego. W tamtym roku smarowałam 3 różnymi dżemami śliwka, truskawka(...)dynia z imbirem, a w tym roku jeszcze nie wiem. A czy Wy pieczecie piernik na święta staropolski czy jakiś szybki? Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy 1 szklanka cukru 200 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika u mnie Kotanyi Przygotowanie
Życie zaczyna się w kuchniPierniki to nieodłączny element świąteczny. Są pyszne, co do tego nie ma wątpliwości. Mają jeszcze jedną zaletę, mają właściwości zdrowotne, a to sprawą przypraw korzennych, które pobudzają trawienie. Dlatego zamiast kupować gotową przyprawę piernikową, której połowę objętości stanowi mąka i nie wiadomo co jeszcze, lepiej samodzielnie przygotować ją w domu. Po przepis zapraszam tutaj . Dzisiejszy piernik jest wyjątkowy(...)przepis znalazłam tu . To najprostszy z pierników, bez ucierania, miksowania, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i gotowe. Genialne! U Marty znalazłam jeszcze inny rewelacyjny piernik. Bardzo chciałabym zdążyć przetestować ten nowy piernikowy przepis! Jest pulchny i wilgotny, a to wszystko za sprawą puree z dynii. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się zakręciłam w tym roku, że w listopadzie nie znalazłam chwili, by nastawić piernik staropolski. Będę więc ratować się innymi piernikami, które nie potrzebują leżakowania i są miękkie od razu. Na przykład taki szybki piernik na kwasie chlebowym jest przepyszny, a przełożony powidłami długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam wszystkim tym, którzy jak ja zaspali pod koniec listopada;) Składniki: 230g mąki(...)pszennej 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki miodu 180ml kwasu chlebowego (lub ciemnego piwa) 1 łyżka przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 125ml oleju polewa: 50g czekolady deserowej lub gorzkiej 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka żelatyny owocowa posypka opcjonalnie: słoik powideł śliwkowych do przełożenia piernika
Obiad gotowyZapraszam na pyszny, korzenny piernik przełożony powidłami śliwkowymi. Bardzo aromatyczny, ponieważ dodajemy sporo przypraw, ale właśnie takie pierniki smakują mi najbardziej. Do tego polewa z gorzkiej czekolady i mamy idealny piernik. W przygotowaniu szybki i prosty. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego Nadzienie
Mała Cukierenkaskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 200 g cukru 250 g miodu 60 ml mleka 2 jajka 40 g przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 500 g gęstego powidła śliwkowe polewa czekoladowa opcjonalnie masa orzechowa wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy(...)doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do mleka, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy np. w szklanej misce w garnku, przykrywamy ściereczką
Domowy Smak Jedzeniazeszłym roku piekłam domki i choinki z piernika. Na tegoroczne Święta zrobiłam choinki i pociąg z piernika oraz mały domek. Po upieczeniu odpowiednich elementów trzeba je jeszcze poodcinać żeby lepiej pasowały i posklejać lukrem. Dodatkowo upiekłam prostokąty na tory i komin - nie ma tego w szablonie. Piernik z którego zrobiłam dach w czasie przenoszenia trochę mi się połamał, ale wystarczyło(...)porcji. Składniki: 500 g masła 200 g ciemnego cukru 200 g białego cukru 450 g (14 łyżek) miodu 1200 g mąki 4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika dodatkowo: cukier puder sok z cytryny lub przegotowana woda barwniki spożywcze rurki waflowe do wagonika cukierki do wagonika cukierki dekoracyjne landrynki Wykonanie: Przygotować ciasto: Masło, cukier i miód włożyć
Mama Gotujetego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu(...)gramów cukru 250 gramów masła prawdziwego 82% tłuszczu kilogram mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 80 gramów przyprawy do piernika garść ubitych* orzechów włoskich Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy, (cały czas mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól
Krakowskie smaki Anikońcu na blogu pojawia się pierwszy przepis świąteczny! Dziś startujemy ze świątecznymi piernikami :) ale zapewniam, że przepisów będzie więcej! Na początku powiem Wam tylko, dlaczego tyle zwlekałam. Rękaw do dekorowania ciast, cukier puder, folię i dodatki do dekorowania prezentów (jak i same prezenty w 90%) są już zakupione od dawna! Mieszkanie ustrojone równo z 1 grudnia :) jednak brakowało(...)foremek do wykrawania pierników, nie wierzę, że nie wzięłam ich podczas przeprowadzki. No ale myślałam, że ich znalezienie nie będzie problemem. No cóż, jak widać, było to skomplikowane ;) naprawdę, nawet w sklepie za 2 euro (te sklepy są zdradzieckie! wchodzisz, a zostawiasz ponad 20 euro :D uważajcie! ;p ) ich nie było, a jak znalazłam, to jedna foremka kosztowała
Kitchens Alphabetświąteczne wypieki, dlatego jak co roku o tej porze podrzucam Wam trochę inspiracji na świąteczne słodkości. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Są serniki, kilka wersji pierników, makowce, miodowniki i ciasta z orzechami i obowiązkowo coś co najbardziej lubią dzieci czyli rozmaite ciasteczka. A jeśli czegoś Wam w moich propozycjach zabrakło napiszcie mi proszę(...)komentarzach. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie, a zostaniecie przekierowani do strony z przepisem. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Piernik pomarańczowy Piernik z kremem kawowym Piernik bananowy Muffiny z kremem piernikowym Piernik herbaciany z kremem Najlepsze pierniczki Krajanka piernikowa Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Ciasteczka korzenne Ciasta z makiem
Cynamonowe szczęścieZnów piernikowo, cynamonowo, ciepło, aromatycznie i przedświątecznie. Piernik, o którym pisałam w poprzednim poście ( "Miękki piernik z mąki żytniej i orzechów włoskich" ) wykorzystałam jako bazę do masy z mascarpone, śmietanki cynamonu, czekolady, z dodatkiem karmelizowanych jabłek. Co Wy na to? Jeśli szukacie inspiracji, by coś zmienić w klasycznych piernikowych wypiekach, by poeksperymentować przed Świętami, w czasie(...)których królować będą już sprawdzone klasyki, oto moja sugestia - upieczcie kopiec kreta. Jest kompozycją piernika z tortem, wyczujecie w nim subtelne nuty szarlotkowe. Bezproblemowo przetrwa w lodówce nawet cztery dni. Sposób wykonania i składniki na ciasto piernikowe przepisuję ze wspomnianego poprzedniego posta z "Kroniki". Odsyłam Was do niego, bo to piernik, który w wersji niczym nie wzbogaconej
Kronika Piekarnikapiernik świąteczny pojawia się każdego roku na święta w domu mojej Mamy. Jest doskonały, więc przejęłam recepturę i z przyjemnością się z Wami dzielę. Piernik jest wilgotny, pachnący i prosty. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 3 jajka 1 szklanka mleka(...)szklanki mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao umieszczam w rondelku i rozpuszczam. Mieszam do połączenia się składników i odstawiam do przestygnięcia. Jajka miksuję z mlekiem i dodaję do ostudzonej masy miodowej. Całość miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przekładam
Słodki sentymentDziś podzielę się z Wami przepisem na piernik, który nie tylko wyczaruje świąteczną atmosferę w Waszych domach, stanie się prawdziwym hitem na świątecznym stole a także rozbudzi w Waszych kubkach smakowych świąteczne emocje. To połączenie kakao, dżemu i rodzynek sprawi, że każdy kęs tego piernika to podróż w krainę tradycji i przyjemności smakowej. Ten przepis to nie tylko podróż(...)wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) + 1 łyżka do rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki kefiru 100 ml oleju 5 łyżek ulubionego dżemu 2 garście rodzynek cukier puder do posypania ciasta Przepis: Do miski przekładamy jajka, wsypujemy
Smakowite Daniablogu przed świętami pojawi się jeszcze kilka pyszności, ale myślę, że w tych opublikowanych przez kilka lat blogowania przepisach każdy znajdzie coś dla siebie. W galerii znajdziecie przepisy na pierniki i pierniczki, serniki, makowce, ciasta z miodem oraz z orzechami i wiele różnych warstwowych ciast (wszystkie nie zmieściły się tym poście, dlatego polecam zajrzeć także do zakładki Przekładańce ). Wystarczy(...)prezencie kilka moim zdaniem ciekawych inspiracji znajdziecie tutaj Będzie mi niezmiernie miło jeśli po skorzystaniu z moich przepisów podzielicie się wrażeniami w komentarzu, lub podeślecie zdjęcia swoich wypieków. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Piernik pomarańczowy Piernik z kremem kawowym Piernik bananowy Muffiny z kremem piernikowym Piernik herbaciany z kremem
Cynamonowe szczęścietrzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni, że ich pierniki są równe i bez bąbli. Moje pierniki pieczone w wysokiej temperaturze ok 180*C, zawsze były nie jednorodne na górze tzn. miały bąble i inne nierówności. Pewnego razu, podczas pieczenia(...)pierników przez przypadek wyłączyłam zegar, a co za tym idzie piekarnik przestał grzać i powoli tracił temperaturę. Zorientowałam się dopiero, gdy piekarnik osiągną 140*C. Była to połowa czasu pieczenia, zwiększyłam temperaturę, ale nie zdążyła podrosnąć wiele. Gdy uznałam, że pierniki są już upieczone okazało się, że są bardziej gładkie i równe, niż te pieczone w 180*C. Od tamtej
SmartBake.pl