W tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A
Karo in the KitchenPięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części
Wrzosowa Polanahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo
Di gotujePuszyste w środku, chrupiące z zewnątrz, ze słodkawa cebulą i aromatem szałwii. Składniki: na ciasto: 190ml wody 30 dag drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka
Pyry na GazOd czasu do czasu sięgam po bułkę z automatu. Z kilku powodów. Albo dwa piekarniki są aktualnie zajęte, a ja mam ochotę na bułę, albo po
Z Kuchni Do KuchniŚwięta minęły i można wracać do normalności. Czy ja już Wam mówiłam, że nie lubię wegańskich ani wegetariańskich książek kucharskich? Nie? Nie lubię. Wszystkie te przepisy
greenscarfProsty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia chlebka-wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny! Składniki na ciasto: ½ kg mąki 3 dag drożdży 1
Tradycyjna KuchniaU mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej
Tradycyjna KuchniaOd dawna marzył mi się tzw. rzymski garnek, czyli taka gliniana brytwanka, w której piecze się bez dodatku tłuszczu, a dzięki temu, że naczynie moczy się
greenscarfDobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija. Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od Naturalnie
Z Kuchni Do KuchniPo produkcji domowego sera zostaje nam zawsze serwatka, zlewamy ja zawsze gorącą do słoików i odstawiamy do góry dnem aby się zassały i przechowujemy w lodówce
Gotowanie...to proste !Trochę trików piekarniczych przy domowym wypiekaniu chleba Przekopując ostatnio czeluście Wujka Google, natknęłam się na ideę zastosowania do chleba pomady wodno-mącznej . Sprawia podobno, że
Grunt to przepis!To wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony
Karo in the KitchenJuż od dawna mnie kusił :) taki ciemny i apetyczny ale nie miałam melasy .... już kupiłam i jako pierwszy upiekłam dwa bocheneczki tego pysznego chlebka :) zapach
Wypieki Rene