pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:705/865)

Węgierska zupa gulaszowa 173

było mnóstwo! A potem po kolei te z  dynią w roli głównej:  krem z dyni z mleczkiem kokosowym ,  dyniowa z marchewką  i  zupa z pieczonej dyni . Oraz całe mnóstwo innych pysznych, wszystkie przepisy znajdziecie na blogu w zakładce  Zupy . Ale dziś zapraszam Was na zupę wyjątkową, jedną z moich ulubionych ! Oto węgierska zupa(...)wołowiny na gulasz 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól

Kulinarne przygody Gatity
Kaczka na sałacie w sosie winnym 127

sosem z czerwonego wina z dodatkiem żurawiny. Tak przygotowane piersi można podać nie tylko do sałaty. Można wykorzystać je do przygotowania pysznych kanapek, a z dodatkiem ryżu lub smażonych ziemniaków będą solidnym daniem obiadowym. Sos przygotowałam z czerwonego wina z lekko słodkimi szarotkami i żurawiną, to wyśmienita kompozycja smaków. Sos można wykorzystać również do innych mięs. Polecam! Print Kaczka(...)odrobinę oleju, piersi wyjąć z marynaty, obsmażyć na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Następnie pierś wraz z resztą marynaty umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową, piec przez 40 minut, po tym czasie zdjąć folię i przypiec ( używając funkcji grill lub tylko górnej grzałki ) przez 10 minut, lub do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Upieczoną pierś zawinąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Ryż z kalafiora 154

ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż kalafiorowy może być tez niskokalorycznym zamiennikiem ziemniaków i makaronów. Jak przechowywać ryż z kalafiora Surowy ryż kalafiorowy zamknięty w pojemniku lub woreczku strunowym nie straci świeżości nawet przez 3-4 dni, jeśli będzie przechowywany w lodówce(...)ryż z kalafiora - przepis 1 duży kalafior 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Blachę do pieczenia lub dużą patelnię  spryskujemy niewielką ilością oliwy. Nakładamy cienką warstwę startego na tarce kalafiora i prażymy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 200 stopni. W trakcie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 280

przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku(...)rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańska uczta: 12 kreatywnych i smakowitych przepisów na każdą okazję 75

sól i pieprz. Przed podaniem posyp risotto natką pietruszki. Wegański gulasz warzywny Wegański gulasz warzywny to pożywne i smaczne danie, które można podawać na obiad lub kolację. Składniki to ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, papryka, bakłażan, pomidory, bulion warzywny, olej roślinny, papryka wędzona, kumin, tymianek, sól i pieprz . Na rozgrzanym oleju smaż cebulę, czosnek, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż(...)sól, cukier i oliwę z oliwek. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na placek i wyłóż sos pomidorowy. Dodaj pokrojone warzywa i pokruszony ser wegański. Posyp pizzę bazylią i oregano. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie chrupiące, a ser wegański rozpuszczony. Podawaj pizzę z dodatkową bazylią i oregano. Wegańskie sushi z quinoa Wegańskie sushi z quinoa to zdrowa

Kuchennyviral.pl
Pieczone bataty z jarmużem i ciecierzycą 221

Dla miłośników delikatnie ostrych, a zarazem lekko słodkich smaków. I dla tych, którym z mięsem niekoniecznie po drodze. I dla tych na permanentnej diecie, rozpoczynającej się

gutfut
P... Pizza francuska! 175

kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :)  Dio t (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję(...)piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się

Kitchens Alphabet
Zapiekanka makaronowa z tofu 137

pyszna Polecam! Polecam również zapiekankę z fasolki szparagowej , zapiekankę pasterską bez oleju i bez glutenu, zapiekankę warzywną z tortilli z sosem salsa , zapiekanka z jarmużem w serowym sosie z ziemniaka . Składniki: 3 szklanki surowego makaronu typu świderki 1 mała lub 2 duże kostki tofu (my lubimy wędzone ) 5 dużych pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g wegańskiego sera(...)delikatnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i posypujemy pozostałą porcją sera. Przykrywamy zapiekankę pokrywką (lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut (ja używam termoobiegu), po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10-15 minut. Podajemy z ulubioną surówką – polecam kimchi i buraczki czerwone

Lamarida.pl
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 428

wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby(...)ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti

Ola la LCHF
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 218

pracusiowi ale oczywiście od samego rana poniosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu.  W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać(...)papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą

pieprzny smaczek
długo świeży chleb z ziemniakiem 191

muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny. Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)niego okrągły bochenek. Chleb układamy do wysypanej mąką misy, zostawiając go na dwie godziny, w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy bochenek  na blachę na której będziemy  go piekli i pozwalamy aby jeszcze podrósł (około godziny) Kiedy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni  Wyrośnięty bochenek wkładamy do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy chleb przez

Miód i pieprz
Chleb wiejski trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku) - wersja z zaparką 116

mąka żytnia typ 720 200 g woda wrzątek 4 g słód aktywny (diastyczny) jęczmienny 75 g ugotowane i dokładnie utłuczone ziemniaki W miseczce zalać całą mąkę żytnią wrzącą wodą i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać ziemniaki i znowu całość dokładnie wymieszać. Po chwili dodać słód aktywny i znowu wymieszać. (Słodu nie dodajemy od razu, razem z mąką(...)temperaturze 30 C, po czym formujemy na blacie obsypanym mąką żytnią w bochenek i przekładamy do koszyka na  około 1-1,15 h w 30 C. Pieczemy 15 minut w 250C, następnie dopiekamy w 180 C przez około 30-35 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 155

kilka dni mamy z głowy. Jak wspomnieliśmy na początku, w grę wchodzi nie tylko pracochłonny bigos. Aby stworzyć nowe danie, wystarczy dodać kilka ulubionych warzyw (paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki) oraz przypraw (majeranek i oregano). Pozostaje już tylko przysmażyć składniki, dolać wody i chwilę poczekać aż wszystkie składniki zmiękną. Prosto i smacznie! Dla głodomorów Zdarzają się takie chwile, że masz ochotę(...)stanie się przebojem naszego następnego przyjęcia! Wszyscy znamy pierogi z mięsem. Nie zliczymy ilości pochłoniętych pierogów z kapustą i grzybami. Stwórzmy z nich smakowity mix! Po chrupiące pierogi z pieca z nadzieniem z mięsa i kapusty goście będą ustawiać się w kolejce. Dla elegantów Dawniej kapusta była kojarzona z nieciekawą kuchnią ubogich warstw społecznych. Całe szczęście, że jej wizerunek przeszedł

Codogara
ROZBRATEL W CZERWONYM WINIE Z WARZYWAMI 152

wiem jak Wy, ale ja bym o tej porze roku mogła przejść na wegetarianizm :)  Szparagi, młoda kapusta, ziemniaki, wreszcie (!) jadalne pomidory, kalafior, brokuły - jest w czym wybierać, do tego świeże owoce - po prostu raj! Unikam nabiału, więc chłodnik niestety odpada. Botwinka - tak, ale z mikroskopijną ilością śmietany. Za to chłodnik z awokado i ogórka bez jogurtu? Czemu nie? Tylko(...)trochę to może dziwnie brzmi, ale w ten sposób usuwam różne kawałki kostek. Mięso układamy w brytfannie na obranych warzywach, na wierzch układamy zioła, zalewamy bulionem i winem i pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Albo na oko - jak ktoś woli. Sprawdzam od czasu do czasu, czy jest miękkie i czy się nie przypaliło

Cytryna&Co.