pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:710/865)

SERNK CYTRYNOWO - KOKOSOWY Z MANGO 70

Składniki: Żelka z mango: 1 puszka mango (425g) 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub mango 1 łyżka żelatyny   Masa serowa cytrynowa: 500 g sera

Ciastka - domowe słodkości
“W słoiku” – recenzja 155

niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata na długą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca(...)pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety.   Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing

Ugotowane pozamiatane
Polskie banany z polskimi pancakes czyli racuchy z kwiatami leszczyny 141

takie banany na jakie zasługuje. Wyszłoby na to, że u nas trzeba cały czas kogoś leczyć :) Kiedy wpiszemy w wyszukiwarce hasło russian bananas pokaże nam się odmiana długich ziemniaków. Nie polecam szukać w ten sam sposób polskich bananów, bo, oczywiście, pokaże nam się ciekawy sposób na czyszczenie obuwia. Wpisanie hasła w ojczystym języku zaprezentuje nam ciekawsze wyniki. Mowa o kwiatach(...)garściami w normalnych warunkach, ze względu na specyficzny smak, ale jako uzupełnienie placków dają radę.  Prawdziwe racuchy są drożdżowe, ale na szybko można dodać trochę proszku do pieczenia i wyjdą nam takie podrobione jak pankejki :) Niemniej jednak kwiatostany są tak puszyste, że można obejść się bez niego. - męskie kwiatostany leszczyny - mąka - woda - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - cukier (opcjonalnie) Wykonanie

Kryzysowa Książka Kucharska
Łosoś w sosie chrzanowym 69

przepisów na: Łosoś w sosie miodowo-musztardowym dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami ŁOSOŚ W SOSIE CHRZANOWYM Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji:  2 Składniki: 3- 4 filety z łososia ze skórą lub bez sól i pieprz 2 łyżki(...)liście szpinaku i podgrzewaj chwilę, do czasu kiedy szpinak „zwiędnie”. Dopraw wtedy sos solą i pieprzem do smaku. Do sosu włóż podmazanego łososia i jeszcze chwilę podgrzewaj. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub dowolnymi dodatkami! Artykuł Łosoś w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 163

Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis dodaję do akcji:                   W końcu(...)dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 162

miksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim masłem i lekko podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Wołowinę podsmażyć na patelni. Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Cebulę drobno posiekać(...)smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe po zapiekaniu… Jeśli przygotujemy mięso/ puree dzień wcześniej to w czasie zapiekania powinno

UgotujmyTo.pl
Pyszny kotlet schabowy 162

Ten kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka jarzynowa 48

Sałatka jarzynowa     Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Składa się ona z ugotowanych i pokrojonych w kostkę warzyw takich jak marchewka, pietruszka, ziemniaki, a także kiszone ogórki, niekiedy także cebula. Do tego dodaje się jajka ugotowane na twardo oraz sos, zwykle przygotowany z majonezu, jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany, oraz musztardy i przypraw(...)pietruszki 2-3 ziemniaki 2 jabłka 2 ogórki kwaszone kilka marynowanych grzybków mała puszka kukurydzy, osączonej z zalewy mała puszka groszku zielonego, osączonego z zalewy 2 jajka na twardo 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego 1/3 szklanki majonezu 1 łyżeczka gładkiej musztardy np. Dijon sól i pieprz mielony do smaku Przygotowanie: Krok 1. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować w rosole

Moja Książka Kucharska
Marmolada z płatków róży i truskawek. 141

już nic, ale na szczęście porcja była dosyć spora, więc mały zapasik będzie! Wprost idealnie nada się do nadziewania rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę(...)rozgniatamy tłuczkiem, widelcem lub tak jak ja dłońmi, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut (bez przykrycia), aż owoce puszczą sok, odcedzamy (najlepiej na durszlaku, chociaż ja odcedzałam jak ziemniaki), do gara z truskawkami dodajemy różę i smażymy na małym ogniu około 60 minut (od momentu zagotowania). Pozostały sok możemy wypić bez dodatków lub dodać do orzeźwiającej lemoniady truskawkowej . Pamiętajmy

Rozpustne gotowanie
Chleb kaszubski na podmłodzie 311

prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977). Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie(...)udany. I jak zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko miękkim masłem... Piekąc chleb pozwoliłem sobie na mały ekperyment, którego wcześniej nie robiłem. Otóż blachę, na której piekłem chleb, nagrzewałem razem z całym piekarnikiem. Kiedy nadszedł czas, otworzyłem piekarnik, wysunąłem blachę, szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb

Grahamka, weka i kajzerka
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 179

będzie podsumowanie - wpisy po które najczęściej sięgacie - moje top 10!  10 980 wejść  Oooooostre papryczki w słoiku   Będąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się(...)hamburgerów. 6 1630 wejść  Ciasto 3 bit   To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekane kotlety mielone po węgiersku 188

zapiekane z sosem pomidorowym i serem tworzą świetne połączenie. Jeśli znudziły wam się tradycyjnie podane kotlety mielone, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu. Potrawę można podać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki na zapiekane kotlety mielone po węgiersku: Kotlety: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z szynki wieprzowej) jajko kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)mieszamy z cukrem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kotlety, na nie wysypujemy warzywa, a całość zalewamy passatą pomidorową. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, warzywa z kotletami można przemieszać i pieczemy jeszcze około 25 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia potrawę posypujemy startym serem. [caption

e-PrzepisyKulinarne
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 184

więcej tego typu gotowania! Polędwiczki wydają się łatwym i bardzo wdzięcznym "surowcem" kulinarnym. W kilka minut można z nich wyczarować różne pyszności. Trzeba jednak uważać by nie smażyć (lub piec) ich zbyt długo, bo staną się suche i twarde. Dobre są w momencie kiedy tylko stracą swoją różowość, a dzieje się to szybko. Do morbradgryde z pewnością pasowałoby jakieś dobre(...)powrotem na patelnię pora, cebulę i pieczarki. Zalać bulionem i śmietaną. Dodać łyżeczkę musztardy. Pozwolić dusić się jeszcze na małym ogniu przez około 5 -10 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. W towarzystwie gotowanej marchewki lub dowolnej ulubionej jarzyny/sałatki

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z zupek chińskich + film 55

Zapiekanka z zupek chińskich to prosta, szybka i niedroga propozycja idealna na obiad lub kolację. Taka zapiekanka będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań składających się z mięsa, ziemniaków i surówki a także świetnym rozwiązaniem dla zabieganych osób.     składniki na żaroodporną formę 23 cm x 35 cm 500 g pieczarek 2 cebule 150 g żółtego sera olej do smażenia(...)żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy wcześniej przygotowany makaron i równomiernie go rozprowadzamy. Na warstwie makaronu starannie rozprowadzamy pieczarki z cebulą. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C.   Artykuł Zapiekanka z zupek chińskich + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
kuracja oczyszczająca po Tybetańsku 165

dobrym sposobem na usuwanie kurzu. Można go także dodać do mycia podłóg.   Proszek do pieczenia Jeśli chcesz odświeżyć białe firanki, to do prania koniecznie dodaj opakowanie proszku do pieczenia. Produkt działa silnie wybielająco na delikatne tkaniny. Pomoże nawet bardzo zszarzałym firankom. Soda oczyszczona Soda zabija zapachy, dlatego możemy wsypać jej odrobinę do filiżanki, a następnie wstawić do lodówki. Zneutralizuje(...)ubrań można mieć wszechstronne zastosowanie. Doskonale sprawdzi się na przykład przy zbieraniu kurzu z głośników czy psiej sierści z kanapy.  Sól kuchenna Szorowanie zardzewiałej powierzchni solą i...surowym ziemniakiem pomaga usunąć trudne zabrudzenia. Sól posypana na dywanie zwalcza mole - należy ją rozetrzeć twardą szczotką, a następnie odkurzyć.   Pędzel do makijażu Użycie mięciutkiego pędzla do makijażu nie tylko

w mojej kuchni
Zrazy wołowe 121

kury domowej przy boku tego pantofla?” A ja idę po bułki. Albo po mięso na zrazy. Wszystko jedno… PRZEPIS NA ZRAZY WOŁOWE Zrazy wołowe – składniki: 600 g wołowiny na pieczeń 100 g wędzonego boczku 500 ml bulionu 3 ogórki kiszone 3-4 suszone borowiki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki musztardy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ale może(...)się zeszkli) mięso ponownie wkładamy na patelnie, od tej cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby. Dusimy pod przykryciem 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Można podawać z ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na najlepsze kotlety mielone

Marder&Marder Manufacture
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 183

najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu(...)miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia w reklamówkach oraz opakowaniach

Między kuchnią a pokojem
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 106

wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania są idealne na obiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego(...)korzystamy z pomidorów z puszki, najpierw je miksujemy). Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut. [caption id="attachment_7513" align="aligncenter" width="1024"] Gołąbki bez zawijania[/caption]   Zobacz inne przepisy na gołąbki: Pieczone Gołąbki Z Farszem Mięsno-Pieczarkowym Gołąbki Z Młodej Kapusty

e-PrzepisyKulinarne
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 162

najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu(...)miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia w reklamówkach oraz opakowaniach

Między kuchnią a pokojem
Papryki faszerowane z pesto genovese, pomidorkami i mozzarellą 172

MORE. Pisałam Wam o niej kilka miesięcy temu przy tej sałatce z halloumi . Od tamtej pory zaprzyjaźniłam się z tym produktem i gotuję chociażby do obiadu, jako alternatywa dla ziemniaków i ryżu. Do nafaszerowania papryk wybrałam mieszankę o nazwie Ziarna Inków składającą się ryżu, quinoa, amarantusa oraz bulguru z łubinu. Ma fajny orzechowy posmak i wysoką wartość odżywczą. ➤ Sprawdź także(...)przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i czarne oliwki i posiekaną dymkę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.  Uzyskanym farszem napełnij papryki, przykryj je wierzchami i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut lub aż papryki staną się miękkie.  ➤ Rada: Farszem przygotowanym według powyższego przepisu możecie napełnić również pomidory albo małe, okrągłe cukinie.  Wpis powstał we współpracy

Chilli Czosnek i Oliwa
Frytki z Warzyw 169

Frytki, fryteczki, frytunie.... Kto nie lubi klasycznych frytek z ziemniaków? No właśnie, ja nie przepadam za klasycznymi frytkami z ziemniaków. Ziemniaki, owszem, ale ćwiartki zapieczone w marynacie ziołowej. A frytki to ja bardzo, ale z marchewki, pietruszki, buraka i batatów. Oczywiście nie każdą ilość, bo takie frytki dają uczucie sytości na długo, równocześnie nie sprawiają, że jesteśmy mega najedzeni(...)humor, albo co mam pod ręką i tu albo zioła prowansalskie albo estragon. To są moje propozycje, ale zachęcam Was też do eksperymentowania. Pamiętajcie, frytki z korzenia pietruszki pieką się najszybciej! Dlatego ja w trakcie pieczenia sprawdzam i albo sobie układam upieczone pietruszki na mały stosik w kącie blaszki, albo wyciągam i pozostałe warzywa dopiekam do miękkości. Składniki: marchewki, pieruszka

Blondynka Gotuje
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 163

mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego oliwa  Przygotowanie :  Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć na blasze(...)minut. Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować. Dodać przeciśnięty przez

zdrowa vege kuchnia