Składniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej
Vroblewska-fitlifeBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna Pasjichyba częsty punkt w naszych listach zakupowych. Jaki inny wybór mamy w działach owocowo - warzywnych? Banany. Jabłka. Jarmuż. Mrożonki. Słoiki z dżemem. Więc między pietruszkę (potaniała!:)), kapustę kiszoną i ziemniaki, do toreb wrzucamy po kilka sztuk cytrusów. Część lepszosortowych zjadana jest od razu, bo pyszne, część gorsza odkładana na później - bo miękkie, z pestkami, kwaśne. Nie wiadomo do końca nigdy(...)masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 żółtko 150 gram mąki ( dałam 100 gram pszennej tortowej, 50 gram krupczatki ) 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 mandarynki skórka starta z 1 mandarynki Wykonanie: Miękkie masło ucieramy na gładko z cukrem pudrem i waniliowym. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy
Kronika Piekarnikaprzepis nie został jeszcze oceniony) Śledzie w cieście piwnym są wyjątkową propozycją nietypowego, bardzo oryginalnego obiadu. Najlepiej je podawać z frytkami z piekarnika , frytkami z batatów czy ziemniakami-łódeczkami. Do odtworzenia tego przepisu zainspirowała mnie marka Kapitan Navi , której produktów użyłam. Do śledzi w cieście piwnym wykorzystałam Śledzie po kołobrzesku . Wraz z tym przepisem chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania oraz(...)gotowania: 2 godziny Składniki 12 kawałków Śledzi po kołobrzesku Kapitan Navi CIASTO: 50 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki ziemniaczanej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 ml jasnego piwa szklanka oleju do smażenia FRYTKI: 2 bataty 2 łyżki oleju sól SAŁATKA: pół główki sałaty lodowej 2 ogórki 2 łyżki oliwy
Kuchnia Bazyliidobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków:) Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru białego lub brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Wykonanie: Ryba(...)Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy, czyli kruszonkę. Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym filety rybne, polewamy sosem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180C około 20 minut na środkowej półce bez termoobiegu (jedynie programem grzania góra-dół). Gotową posypujemy drobno posiekanym szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPrzykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku, obłożyć popiołem i tlącymi się polanami drewna. Zapomnieć na około 45 minut. Prażonki jurajskie sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykrywane liściem kapusty. Jest to tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z okolic Zawiercia. Dzień drugi Na śniadanie umówiliśmy się(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl Na pakowanie czasu dużo nie było, prażynki się piekły. Przyszedł na nie czas.... A po zjedzeniu relaks na słońcu... i niestety czas wracać do domu, pociąg nie zaczeka. Powrót znowu 3 godziny zamiast dwóch... dlaczego w rozkładzie nie uwzględniają godzinnego postoju w polu? Do domu dotarłam zmęczona ale zadowolona. Niczego nie żałuję...no, może tylko tej kąpieli
królestwo garówindeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG. Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię , na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe . Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu i w przydomowym ogródku ! Może zrobię dyniowy(...)się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave , są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza , ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda . Jedzmy więc dynię
Kulinarne przygody GatityZapraszam na kolejny przepis na pierogi z batatami. Tym razem przygotowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów, feta i parmezanu. Ten przepis przypomina ruskie pierogi, ale zamiast ziemniaków i twarogu użyłam bataty i feta. Muszę przyznać, że farsz jest bardzo smaczny. To nic trudnego przyrządzić nadzienie do pierogów. Należy jednak pamiętać, że nie powinno ono być zbyt zwarte ale też(...)gotuję pierogi z jagodami . Tym razem wypróbowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów. Zamiast twarogu dodałam ser feta. Gotowane bataty są za bardzo wodniste, dlatego upiekłam je w piekarniku. Pieczone bataty są intensywniejsze w smaku i bardziej zwarte. Są wtedy idealne na farsz do pierogów. Jeśli lubicie alternatywne nadzienie pierogowe to polecam pierogi z batatami, podane z chrupiącym
codojedzeniaCzerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść listków(...)Mięso mielone doprawiamy posiekanym majerankiem, rozgniecionym w moździerzu jałowcem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Faszerujemy je mięsem, układamy pojedynczo w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez około 20 minut. Sprawdzamy czubkiem ostrego noża czy cebule są już lekko miękkie. Następnie całość posypujemy serem i dopiekamy jeszcze 10 minut
Tajemnice Smakunich także mają niezwykłe kształty. Oto przykładowe sztućce do serwowania potraw, z którymi możemy się spotkać: widelec półmiskowy - dość masywny, z długimi ostrymi zębami; służy do nakładania np. pokrojonej pieczeni, łyżka do sałatek - głębsza i większa od typowej łyżki do zupy; wykorzystywana jest do drobno posiekanych sałatek, można ją podać samą, widelec do sałatek - właściwie to łyżka z dziurami(...)jednej strony, które umożliwia oddzielenie porcji i przenoszenie ich na talerz, łyżka półmiskowa - ma większą czaszę od typowej łyżki do zupy i dłuższą rękojeść; służy do nakładania ryżu, ziemniaków czy kaszy, łyżka do soli - charakteryzuje ją mała, okrągła czasza i krótka rękojeść; może też służyć do nabierania chrzanu lub ćwikły, czerpak sosu - miniaturka łyżki wazowej; dzióbek zapobiega zaplamieniu obrusa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataResztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę. Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ? Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie(...)Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i przeciąć na ćwiartki. Ząbków czosnku nie obierać ze skóry. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 40 minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać
kolorowotorcikowojest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych(...)Portugalia . Dlatego próbujemy się uczyć smaków tego kraju,ucząc się przez swoje kubki smakowe ich różnorodności i kultury.Zapraszam. Danie ma 419 kcal. 2 śr.wielkosci ugotowane ziemniaki 150g. 1 łyżka kolendry lub innej zieleniny3 g. 1 pier kurczaka 120g. olej rzepakowy 5g. sól pieprz curry 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego50g. 1 szkl.surówki z pora i papryki. *********************************************************** Mięso
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy. Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża kumin 2 łyżki(...)Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut. Ściągamy pokrywkę i obniżamy ogień. Pozostawiamy na niskim ogniu jeszcze z 10 minut. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami
Smaki BrazyliiWSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X mintaj jak smażyć ? Mintaj jak smażyć - Subtelna chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia mintaja i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Świeżego Mintaja: Mintaj to ryba morska o delikatnym mięsie, który można smażyć, aby uzyskać subtelny smak i chrupiącą skórkę. W tym artykule dowiesz się o najlepszych technikach smażenia mintaja oraz o krokach(...)razu, aby zachować świeżość i smak warzyw. Mintaj z Puree Ziemniaczanym: Składniki: 2 filety mintaja 4 średnie ziemniaki 50 g masła Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Instrukcje: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj masło i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej
Podstawy Gotowania