Kotlety z marchewki i ryżu Nie ważne czy chcesz przygotować klasyczny obiad z surówką i ziemniakami, czy złożyć pysznego wegańskiego burgera, to kotlety z marchewki sprawdzą się IDEALNIE! Robi się je bardzo prosto i składają się z łatwo dostępnych składników… Czego chcieć więcej?! Kotlety z buraka oraz kotlety z kalafiora cieszą się wśród Was nieustającą popularnością, tak więc postanowiłem(...)użyć kaszy jaglanej. Podczas formowania kotlecików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią. Upieczone kotleciki z marchewki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 12 średniej wielkości kotletów. Ilość zależy od ich wielkości
Blendmanobiad. Schab, papryka, cebula oraz przyprawy i mamy porządną, podzielną podstawę do przygotowania posiłku lub jak w naszym przypadku posiłków, bo mięska starczyło nam na dwa dni. Wystarczyło dogotować ziemniaków lub kaszy, wyjąć ze spiżarki jakąś surówkę i można było spokojnie zajadać :) Składniki na ok. 5-6 porcji: ok. 700-800 g schabu 1 duża żółta papryka 1,5 dużej(...)cebulę i czosnek powkładać między kawałki schabu i wokół niego. Całość delikatnie oprószyć z wierzchu solą. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec przez ok. 1h 15 min. Na ostatni kwadrans pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięsko i warzywa delikatnie się przypiekły
Simply FoodPolecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem. Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad(...)sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem
O kuchni z uczuciemMięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak! Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna). Polecam(...)chłodne miejsce na około 2 godziny. Mięso przełożyć do rondla i lekko obsmażyć na lekko rumiany kolor, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżka oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. Do rondla, w którym smażyliśmy mięso wlać wino i zagotować, a następnie lekko je odparować, a następnie dodać
O kuchni z uczuciemSkładniki 800 g karczku 3 listki laurowe 3-5 ziarenek ziela angielskiego 2 spore łyżeczki majeranku szczypta kminku 4 ząbki czosnku puszka groszku konserwowego bulion drobiowy
Gaździnka warzymała paczuszka (18g) = 1 z 5 porcji warzyw i owoców Cechy Crispy Natural: - wysoka zawartość błonnika pokarmowego - niska zawartość tłuszczów nasyconych - bez smażenia i pieczenia - bez dodatku cukru - produkt bezglutenowy - bez konserwantów - polecane jako uzupełnienie racjonalnej diety - także dla wegetarian i dzieci powyżej(...)marchewki 4. Burak Chipsy z buraka o smaku winegret. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 57 kcal = 2 buraki 5. Topinambur Topinambur to bardzo wartościowy zamiennik ziemniaka. Ma świetne właściwości lecznicze i dietetyczne. Zawiera inulinę, który jest jednym z najcenniejszych prebiotyków. - źródło potasu - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 37 kcal = 2 topinambury Moje
Di gotujeniego skorzystać. Miałam wszystkie potrzebne produkty za wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę, że smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem... Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego(...)każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło. Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam dwa ząbki czosnku. Mięso natarłam ziołami i czosnkiem. Przełożyłam do brytfanki, w której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika
Kuchnia u Krysipół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron. Do garnka po sosie wlej resztę wody, przepłucz go i wylej z powrotem do szklanki(...)podczas przygotowywania. :) Z lekko przestudzonych roladek odwiń nici. Mięso wrzuć do gorącego sosu i pod przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw nie trzeba gotować w osolonej wodzie. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchniCzosnek, jak każdy wie, zawsze warto mieć pod ręką. Czy to jako przyprawę, czy ze względu na jego zdrowotne i lecznicze właściwości. Wieść gminna niesie, że
Marder&Marder Manufactureżółtym serem. Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych(...)plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę
UgotowaćPyszne, mięciutkie żeberka w coca-coli to niezwykle smaczny sposób na proste i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Podane z ziemniakami i surówką zaspokoją apetyt na większą część dnia, świetnie smakują w towarzystwie sałatki z pomidorów i cebuli. składniki na 3-4 porcje 1,5 kg żeberek wieprzowych ( w pasku ) marynata 4 łyżki oleju 4 łyżki miodu(...)zanurzamy w niej żeberka, po czym wstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Następnie kawałki żeberek wyjmujemy z marynaty i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu po czym zalewamy marynatą. Żeberka pieczemy w temp. 180 st C około 30 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 150 st C i pieczemy jeszcze 90 minut do miękkości. Co jakiś czas żeberka polewamy wytwarzajacym się sosem
Smakowite DaniaRobiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku(...)stron. Następnie lekko przyklepujemy (nie używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam:) Mięso doprawiamy pieprzem i papryką Rozgrzewamy (ale nie za bardzo) w większym garnku i na małym ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWczoraj wieczorem zapytałam My czy mam rozmrażać dorsza. Odpowiedź była oczywiście twierdząca. A jak ryba to oczywiście surówka z kiszonej kapusty (przynajmniej w sezonie jesienno-zimowym). I z reguły ziemniaki utłuczone na śmierć. Lubimy tego typu posiłki. Tola też. Dziś rano pomyślałam, że mogłabym spróbować zrobić surówkę z kiszonej kapusty w nieco innym wydaniu. Mam na blogu już te podstawowe(...)zacząć i czy jednak nie zrezygnuję z moich planów. Wypadałoby coś wyczarować na tłusty czwartek, chcę upiec królika, zrobić pierogi. A, i jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, sałatka z pieczonymi burakami i może pizza. Przymierzam się w końcu do dojrzewającego ciasta na pizzę, ale w ten weekend to już chyba nie wypali. Przejrzałam chwilę temu jeden z przepisów, który
Kardamonovyśredni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, · 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę · 1 mała cebula(...)blendera wrzuć wszystkie składniki, nie zapomnij o przyprawach. Wlej oliwę lub olej kokosowy i zmiksuj na papkę. Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach. Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnitakże kalafior. A kalafior to wspomnienia beztroskich wakacji, zapachu masła i bułki tartej, z którymi babcia podsmażała go na patelni. Kalafior to delikatna i pożywna zupa jarzynowa z młodymi ziemniakami, odrobiną śmietanki i koperkiem. Współcześnie kalafior kojarzy się także z lodami, chlebem , czy też innymi wariacjami, zamieniającymi go w ekwiwalent produktów skrobiowych. Z jaką postacią nam się ono nie kojarzy(...)zbiór – 7 najsmaczniejszych pomysłów na kalafior. To mój subiektywny ranking, ale mam nadzieję, że Wam także posmakuje 5 najsmaczniejszych pomysłów na kalafior Quiche z kurczakiem, kalafiorem i mieszanką serów Pieczony kalafior na ostro Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Krem z kalafiora i natki pietruszki Sałatka obiadowa Artykuł 5 najsmaczniejszych pomysłów na kalafior pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniodrzucone! Porcja na dwie małe foremki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć Składniki 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynku pestek dyni 2 ząbki czosnku pół łyżeczki gałki muszkatołowej(...)blendera wrzuć wszystkie składniki, nie zapomnij o przyprawach. Wlej oliwę lub olej kokosowy i zmiksuj na papkę. Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach. Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnisól Masło roztopić w rondlu. Zanurzyć w nim przepiórkę. Dodać przyprawy. Kiedy zacznie się smażyć, zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć przez 45 minut. Ugotować ziemniaki do miękkości (najlepiej ugotować ziemniaki w skórce i po odcedzeniu i odparowaniu, szybko obrać). Ubić ubijaczką, później rózgą do trzepania. Nie używać blendera!! Po wyjęciu przepiórki odlać część masła i dodać do puree. Następnie dodać(...)znikło w wyjątkowo szybkim tempie. Warsztaty odbyły się na zaproszenie frisco.pl – sklepu internetowego, w gościnnych progach Smolna8Studio . Oprócz przepiórek confitowanych, przygotowaliśmy również: przepiórki z ziołami i masłem oraz pieczonymi warzywami przepiórki flambirowane miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem. zdjęcia Joanna Matyjek i królestwo garów
królestwo garówramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno(...)całość mieszamy w misce przez 20 minut (ciasto będzie dość rzadkie). Potem przykrywamy ściereczka i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zmoczyć przy tym dłonie) i ponownie przykrywamy ściereczką, znów na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. A jak mamy automat
Marder&Marder ManufactureNo dobra gagatki, niektórzy z Was zaczęli już długi majowy weekend, niektórzy wzięli wolny wczorajszy poniedziałek i są już w połowie wypoczynku. Swoją drogą ten wolny
Marder&Marder Manufacturemożesz przygotować na różną okazję, jak i na co dzień. Jeśli nie wiesz, jak przygotować indyka, to na pewno ten sposób Ci się spodoba. Potrawę podaj z ryżem lub ziemniakami. Idealnie komponuje się z wszelkimi warzywami i dodatkami w postaci sałatek. Znajdziesz tutaj wiele niesamowitych smaków. Co najważniejsze, pozycja ta nie wymaga zbyt wiele czasu. Dowiedz się, jak zrobić indyka(...)strony każdy plaster. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Składniki na zalewę połącz i wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry mięsa, warzywa, następnie znowu warzywa i mięso. Zalej wszystko sosem. Piecz przez 1,5 godziny. Artykuł Indyk po cygańsku pochodzi z serwisu Rozdomowiona
RozdomowionaKiedy naoglądam się tych wszystkich “masterchefów”, “top chefów” itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały
Moja Delicjakasztanów (często dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością) oraz kasztanów na wagę (częściej dostępne w sklepach), ale użycie tych drugich znacznie utrudni i wydłuży czas przygotowania. Będziemy musieli najpierw piec je w 130 stopniach przez 45-50 minut, potem obrać i dopiero ugotować. Jeśli użyjemy gotowanych kasztanów, przygotowanie tego deserku stanie się banalnie proste. Składniki (na 4 porcje(...)Wkładamy do lodówki na (przynajmniej 45 minut). 4) Serwujemy w szklanych naczynkach, na przykład pucharkach w następujący sposób: warstwa bitej śmietany - warstwa purée (najlepiej przeciśnięte przez praskę do ziemniaków) - warstwa bitej śmietany
Roślinożerni urlopowiczeciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto 14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania Farsz 3 duże ziemniaki, ugotowane i rozgniecione 75 g ( 3/4 kubka) mrożonego groszku 50 g (1/2 kubka) odsączonej, konserwowej kukurydzy 5 ml (1 łyżeczka) zmielonej kolendry 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego kminku(...)brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu, a resztę zawijamy po skosie. Kontynuujemy tę czynność, aż uzyskamy pakiecik o trójkątnym kształcie. Samosa delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe i podajemy. Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata