Domowe chipsy smażone na oleju 142rondelka do smażenia. Krok 1 – obieram i kroję ziemniaki Ziemniaki obieram i kroję na bardzo cienkie, wręcz przeźroczyste plastry. Możesz to zrobić ostrym nożem, tarką – szatkownicą z ostrzem lub specjalną krajalnicą do warzyw. Ziemniaki muszą być koniecznie cienko pokrojone. Dzięki temu będą chrupiące i smaczne . Pokrojone plasterki ziemniaków wrzucam do miski z zimną wodą, aby się wypłukały(...)rondelka wlewam olej na wysokość około 1 – 1,5 cm i rozgrzewam. Na próbę wrzucam jeden plasterek. Jeśli smaży się intensywnie, to olej jest już dobrze rozgrzany. Plasterki ziemniaków wrzucam oczywiście ostrożnie na dobrze rozgrzany olej. Wrzucam partiami taką ilość, aby wszystkie były całe zanurzone i swobodnie pływały w oleju . Nie będą się wówczas sklejały. Jeśli masz wprawę
Ania gotuje
Roladki z selerem i żurawiną 138obiad. Takie zawijane mięso z nadzieniem z selera naciowego, podsmażonego na maśle z dodatkiem słodkiej żurawiny oraz żółtego sera smakuje naprawdę świetnie. Idealnym dodatkiem do takich roladek będą tradycyjne ziemniaki oraz surówka. Polecam Wam surówkę colesław , która idealnie pasuje do tego dania. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne roladki drobiowe z selerem i żurawiną. Pyszne i łatwe danie obiadowe, które(...)kawałek mięsa wykładamy porcję selera z żurawiną oraz odrobinę sera żółtego. Następnie całość zwijamy w roladkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut, grzanie góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Roladki z selerem i żurawiną pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl
Bakłażan jako źródło cennych witamin 124rodziny psiankowatych. Najczęściej używaną nazwą to bakłażan lub oberżyna. Inne nazwy to gruszka miłosna, jajko krzewiste, bakman. Bakłażan często mylony jest z kabaczkiem, należy do tej samej rodziny co ziemniaki, pomidory, papryka czy tytoń. Istnieje wiele odmian różniących się wielkością i kolorem. Owoc bakłażana to fioletowa, żółta, pomarańczowa lub zielona, soczysta jagoda o pachnących, pięciopłatkowych kwiatach, długiej łodydze, która(...)wykorzystywana do dekoracji potraw. By przyspieszyć zbiory, w chłodniejszych rejonach Europy, w tym w Polsce oberżyna uprawiana jest najczęściej w tunelach foliowych i szklarniach. Bakłażan w kuchni. Ajvar z pieczonej papryki i bakłażana Roladki z faszerowanego bakłażana Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska Bakłażan i jego właściwości. Bakłażan
ProstePesto.pl
Domowy krupnik – jak u babci! 215zimnej wodzie. Zalać 3 litrami zimnej wody, dodać mięso i posolić. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem przez około godzinę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, całą cebulę. Gotować około 2 godziny. Wyciągnąć mięso z zupy, obrać je z kości i włożyć ponownie do zupy. Nakładać na talerze, na gotową porcję posypać porcje poszatkowanej(...)ostygnięcia. Zupę możesz przechowywać w słoiku w lodówce nawet do miesiąca czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – jak u babci! Ciasto 3 bit – zdecydowanie najlepsze ciasto bez pieczenia! Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! Jak korzystać ze zmywarki, by była oszczędna a naczynia czyste – 6 ważnych zasad! Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś! Podgrzewanie
To Musisz Wiedzieć
Gęś duszona w warzywach 180wyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia(...)Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek śląskich zamiast ziemniaków. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 3,30 h plus marynowanie Koszt przygotowania
Pobite gary Barbary
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 291zgłoszenia tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować. Ale może najpierw moja propozycja menu: LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii(...)gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut. SOS: Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok. Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę
Magiczna kuchnia Darii
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 302Calientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej(...)intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny
SzczyptaSmaQ
Wołowina z pieczarkami 190Wołowina z pieczarkami to nasz pomysł na obiad. Sos jest pikantny, gdyż została do jego przygotowania wykorzystana pikantna pasta paprykowa , która była przygotowana do słoików na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Myślał indyk o niedzieli... 239I dobrze myślał. Chociaż początkowo wielkiego ptaka planowaliśmy mieć na świąteczny obiad, to mała obsuwa logistyczna przesunęła jego spożycie na weekend. Przekopałam setki blogów kulinarnych, aby
bastalena
Chłopski garnek z młodą kapustą 106Chłopski garnek z młodą kapustą wyszedł tak smaczny, że po jednej partii od razu zrobiłam kolejną. Za każdym razem wciągałam je ze świeżym chlebem, który od dłuższego czasu sama piekę w domu. Py-cha. Składniki: 1 długa kiełbasa 1 duża czerwona papryka pół małej główki młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych pół szklanki wody(...)gotujemy bez pokrywki około 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Młoda kapusta z ziemniakami Młoda kapusta po węgiersku Artykuł Chłopski garnek z młodą kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Karkówka w sosie chrzanowym 141rodzinny obiad. Jeśli lubicie chrzan, na pewno wam zasmakuje. Mięciutka karkówka w kremowym sosie z dodatkiem marchewki innych warzyw to danie, które zawsze się sprawdzi. Podajemy ją z gniecionymi ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką np. z kiszonej kapusty. Składniki na karkówkę w sosie chrzanowym z warzywami: 0,5 kg karkówki wieprzowej cebula szklanka włoszczyzny (mrożonka lub świeża: marchew(...)attachment_8916" align="aligncenter" width="1200"] Karkówka w sosie chrzanowym[/caption] Zobacz inne przepisy na karkówkę w sosie: Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona W Sosie Gulasz Z Kalarepą I Marchewką Karkówka W Sosie Ketchupowym Wieprzowy Gulasz Z Boczniakami I Chlebem Razowym (348 Kcal) Artykuł Karkówka w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 250pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie czy kopytka- zresztą prawda jest taka, ze jeśli chcesz, żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić z wczorajszych ziemniaków, ziemniaki też odsmażało się na patelni. O takie przyrumienione to był rarytas. Chyba u każdego w domu z rosołu robiło się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli(...)przygotowywanie z "resztek" posiłku? SKŁADNIKI NA PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki wody gazowanej - łyżeczka proszku do pieczenia - jeśli lubisz słodkie pankejki dodaj cukier/ erytrol/ syrop z agawy/lub 1/2 banana - ja nic nie dodaje bo jem je z owocami lub syropem klonowym - 2 łyżki mielonej babki płesznik (niezbędna
SMYKWKUCHNI
Burrito alla studio kulinarne The Plate 219przygotowane razem potrawy. Część osób przyszła ze swoją mamą czy parterem, ale na koniec wszyscy byliśmy jedną wielką warsztatową rodziną. Największą niespodzianką warsztatów były dla mnie ziemniaki gotowane w kaczym tłuszczu, ale najbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka(...)wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz świeży tymianek, pomidory i żurawinę. Dusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem wyciętym z pergaminu do pieczenia. W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos jogurtowy mieszając razem wszystkie składniki sosu. Na tortilli układamy ryż, paski awokado i farsz mięsny. Zwinięte burrito grillujemy z obu stron
Ugotowane pozamiatane
Absolutna dynioza 208kostkę i stopniowo dodajemy do masy- mieszając po każdym dodaniu mamy pewność, że nie zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę wylewamy na patelnię, na równomiernie rozłożone ziemniaki. Smażymy na niewielkim ogniu, bardzo powoli, pod przykryciem (ja przykryłam formą do tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki:)), aż wierzchnia strona dobrze się zetnie. Można jeść tortillę(...)mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 55 minut do suchego dźgulca. Sama dynia, bez dodatków Piękny jesienny kolor masy Masa jest dość gęsta Gotowe! Można je jeść na ciepło- wtedy bardziej czuć smak dyni, można ukryć
les mirabelles
Sałatka jarzynowa (warzywna) 247Lubicie sałatki? U mnie w domu każdy je uwielbia. W szczególności przepadamy wprost za tradycyjną sałatką warzywną (jarzynową). Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem
Słodkie okruszki
Smażony mintaj w panierce (na bazie mąki kukurydzianej) 343Smażony mintaj w panierce (na bazie mąki kukurydzianej). Prosta, pyszna propozycja na obiad. Moja rodzina (w szczególności maluchy) bardzo lubią tak przygotowaną rybę. Do tego wystarczy
Słodkie okruszki
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 204Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi(...)bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy
Kuchnia Paulettes
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 242Gjuwecz jest to potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże(...)mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
wegańskie burgery z brokuła, szpinaku i tofu 157wegańskich restauracji, miałam przyjemność spróbować burgery z tofu i szpinaku. Jednak miałam co do nich kilka zastrzeżeń. Po pierwsze ilość tofu była znikoma, przy czym jego niedobór zastąpiony został ziemniakami. Po drugie były one smażone, przez co niewątpliwie ciążyły po spożyciu na żołąku. Dlatego też, postanowiłam zrobić ich nieco lżejszą i zdrowszą wersję. A co najważniejsze, z wykorzystaniem dużej ilości(...)uparowanego brokuła blendujemy z tofu i szpinakiem do zblendowanych składników dodajemy sos i przyprawy - dokładnie mieszamy formujemy burgery i obtaczamy je w sezamie gotowe burgery przekłądamy na papier do pieczenia i pieczemy ok 30 min w 175 stopniach
healthy dreams
Szynka w warzywach na szybko 187Szynka to taki kawałek mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np. drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż. To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz" Właśnie tak powstało to danie(...)mięso było dokładnie wysmarowane marynatą. - Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski . (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.) - W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok 1 minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa
Eli Gotowanie
Królik w śmietanie 282jestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)! Królik w śmietanie – składniki: 1 królik ok. 1.2 kg 1 kostka masła 1 cebula 1-2 białe części pora 5-6 marchewek 1 korzeń pietruszki(...)Wstawić do piekarnika (lub dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło) na ok. 1.5 godziny w 180 stopniach aż mięso będzie miękkie. Kilka razy w trakcie pieczenia zamieszać potrawkę. Jak mięso jest już miękkie dodać śmietanę i całość jeszcze zapiec/dusić przez chwilę. Smacznego Post Królik w śmietanie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl