Obiad niedzielny: mięcho, ziemniaki, dodatki. Tym razem stanęło na karkówce. Ale żeby nie było do końca standardowo, dodałam do sosu świeżo wyciśnięty sok z jabłek. Jeżeli też jesteście szczęśliwymi posiadaczami sokowirówki, skorzystajcie z niej. Ciężko mi przytoczyć męski zachwyt nad sosem. Tak, był genialny. Do tego ziemniaczane puree, ogórek kiszony i pasta z ciecierzycy z burakami – trochę oszukany hummus(...)żaroodpornego, na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy. Po 2 minutach zalewamy ją sokiem i wodą, dodajemy liść laurowy. Sos wlewamy do mięsa, przykrywamy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach, do miękkości mięsa. Z naczynia odlewamy sos, doprawiamy go jeszcze solą i pieprzem. Do kubka wsypujemy mąkę, dodajemy do niej 4 łyżki zimnej wody
KardamonovyAlbionu. Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy(...)Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki układamy je na blasze i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy uda, w temperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut. Następnie udka wyjmujemy
Miód i pieprzZrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad :) 4 plastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni(...)wcześniej podsmażonym czosnkiem. Smażyć, aż większość soku odparuje i pomidory będą gęste. Przyprawić i wlać kremówkę. Do sosu przełożyć obsmażone roladki i chwilę razem dusić. Podawać np z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: dynia , pomidory , schab
https:KKuchniaMniamZiemniaczki zwane też bajaderki to najprostsze ciastka z resztek ciast. Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, dopóki nie zrobiłam ich sama z domowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie
KuchniaWeDwoje.plchrzanem nie przepadam, ale w tym sosie jest idealny, że nawet ja wylizuję go z talerza. Idealnie pasuje do porcji mięsa, jajek na twardo czy pieczeni. U nas podany z porcją mięsa z zupy i surówką z marchewki. Sos ten idealnie sprawdzi się również podczas Świąt – Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Składniki (na 3 porcje): 2 łyżki masła(...)jeśli będziecie go podgrzewać. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj wrzątku i dokładnie wymieszaj, tak aby sos się ładnie połączył z wodą. Podawaj z porcją mięsa, pieczenią lub jajkami, ziemniakami i ulubioną surówką (rekomenduję surówkę z marchewki i jabłka). Smacznego! Jeśli szukasz innych podstawowych przepisów, zapraszam tutaj . Chcesz mnie śledzić na bieżąco, zapraszam na Instagram ! Artykuł Sos chrzanowy na ciepło
CookYourselfchrzanem nie przepadam, ale w tym sosie jest idealny, że nawet ja wylizuję go z talerza. Idealnie pasuje do porcji mięsa, jajek na twardo czy pieczeni. U nas podany z porcją mięsa z zupy i surówką z marchewki. Sos ten idealnie sprawdzi się również podczas Świąt – Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Składniki (na 3 porcje): 2 łyżki masła(...)jeśli będziecie go podgrzewać. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj wrzątku i dokładnie wymieszaj, tak aby sos się ładnie połączył z wodą. Podawaj z porcją mięsa, pieczenią lub jajkami, ziemniakami i ulubioną surówką (rekomenduję surówkę z marchewki i jabłka). Smacznego! Jeśli szukasz innych podstawowych przepisów, zapraszam tutaj . Chcesz mnie śledzić na bieżąco, zapraszam na Instagram ! Artykuł Sos chrzanowy na ciepło
CookYourselfinnego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka majeranku(...)wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 90 minut góra, dół. Podczas pieczenia podlewam perliczkę sokami które wytworzy. Przez godzinę piekę perliczkę pod przykryciem i zdejmuję pokrywę brytfanny i piekę jeszcze 30 minut
wesoła kuchniaprzypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety można podać tradycyjnie jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami i surówką, można również potraktować je jako sytą przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy. Składniki(...)dań używam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowyStarte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula, 300 g surowego(...)masą ziemniaczaną. Formę na tarte smarujemy olejem, dno wykładamy boczkiem pokrojonym na plastry, doprawiamy pieprzem, chili i przykrywamy masą z batatów. Wierzch smarujemy olejem i nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy ok. 70 min w 180°C . Bataty z boczkiem najlepiej smakują w połączeniu z smakowym serkiem kremowym. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz
Gaździnka warzyrondelka do smażenia. Krok 1 – obieram i kroję ziemniaki Ziemniaki obieram i kroję na bardzo cienkie, wręcz przeźroczyste plastry. Możesz to zrobić ostrym nożem, tarką – szatkownicą z ostrzem lub specjalną krajalnicą do warzyw. Ziemniaki muszą być koniecznie cienko pokrojone. Dzięki temu będą chrupiące i smaczne . Pokrojone plasterki ziemniaków wrzucam do miski z zimną wodą, aby się wypłukały(...)rondelka wlewam olej na wysokość około 1 – 1,5 cm i rozgrzewam. Na próbę wrzucam jeden plasterek. Jeśli smaży się intensywnie, to olej jest już dobrze rozgrzany. Plasterki ziemniaków wrzucam oczywiście ostrożnie na dobrze rozgrzany olej. Wrzucam partiami taką ilość, aby wszystkie były całe zanurzone i swobodnie pływały w oleju . Nie będą się wówczas sklejały. Jeśli masz wprawę
Ania gotujeobiad. Takie zawijane mięso z nadzieniem z selera naciowego, podsmażonego na maśle z dodatkiem słodkiej żurawiny oraz żółtego sera smakuje naprawdę świetnie. Idealnym dodatkiem do takich roladek będą tradycyjne ziemniaki oraz surówka. Polecam Wam surówkę colesław , która idealnie pasuje do tego dania. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne roladki drobiowe z selerem i żurawiną. Pyszne i łatwe danie obiadowe, które(...)kawałek mięsa wykładamy porcję selera z żurawiną oraz odrobinę sera żółtego. Następnie całość zwijamy w roladkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut, grzanie góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Roladki z selerem i żurawiną pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plrodziny psiankowatych. Najczęściej używaną nazwą to bakłażan lub oberżyna. Inne nazwy to gruszka miłosna, jajko krzewiste, bakman. Bakłażan często mylony jest z kabaczkiem, należy do tej samej rodziny co ziemniaki, pomidory, papryka czy tytoń. Istnieje wiele odmian różniących się wielkością i kolorem. Owoc bakłażana to fioletowa, żółta, pomarańczowa lub zielona, soczysta jagoda o pachnących, pięciopłatkowych kwiatach, długiej łodydze, która(...)wykorzystywana do dekoracji potraw. By przyspieszyć zbiory, w chłodniejszych rejonach Europy, w tym w Polsce oberżyna uprawiana jest najczęściej w tunelach foliowych i szklarniach. Bakłażan w kuchni. Ajvar z pieczonej papryki i bakłażana Roladki z faszerowanego bakłażana Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska Bakłażan i jego właściwości. Bakłażan
ProstePesto.plzimnej wodzie. Zalać 3 litrami zimnej wody, dodać mięso i posolić. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem przez około godzinę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, całą cebulę. Gotować około 2 godziny. Wyciągnąć mięso z zupy, obrać je z kości i włożyć ponownie do zupy. Nakładać na talerze, na gotową porcję posypać porcje poszatkowanej(...)ostygnięcia. Zupę możesz przechowywać w słoiku w lodówce nawet do miesiąca czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – jak u babci! Ciasto 3 bit – zdecydowanie najlepsze ciasto bez pieczenia! Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! Jak korzystać ze zmywarki, by była oszczędna a naczynia czyste – 6 ważnych zasad! Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś! Podgrzewanie
To Musisz Wiedziećwyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia(...)Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek śląskich zamiast ziemniaków. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 3,30 h plus marynowanie Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryzgłoszenia tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować. Ale może najpierw moja propozycja menu: LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii(...)gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut. SOS: Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok. Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę
Magiczna kuchnia DariiCalientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej(...)intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny
SzczyptaSmaQ