Pieczony łosoś to jedno z ulubionych dań mojego męża. Jeśli ma ugotować obiad, to jego pierwszym pomysłem zawsze jest właśnie łosoś w tym wydaniu. Dlaczego? Bo przygotowanie obiadu dla całej rodziny, włącznie z niemowlakiem, zajmuje 5 minut. Potem trzeba już tylko poczekać, aż piekarnik wykona robotę za nas. Maluchy mogą jeść taką rybę od 7 miesiąca życia. Na samym(...)układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy od wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie z fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki
Dieta bez mlekakawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe. Żeberka podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Marioliproponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej(...)cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta duszona została podana do zapiekanej karkówki i smażonych ziemniaków. Smacznego. The post Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 3 kotlety karczku dwie cebule 3 ząbki czosnku kilkanaście pieczarek sól, pieprz papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki
Gaździnka warzySkładniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na patelni. Tofu rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy(...)wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już
Dieta bez mlekajeśli dobrze przygotujemy pierś to obiad będzie wyśmienity. Danie to nie wymaga od nas zbyt dużo pracy i czasu. Smażymy ją dosłownie przez chwilę, a przez resztę czasu pieczemy w piekarniku. Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane. Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki 2 piersi z kaczki czerwona papryka cukinia bakłażan czerwona(...)będą al dente dodajemy odrobinę oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Pierś z kaczki podajemy z przygotowaną warzywną salsą i puree z ziemniaków (przepis TUTAJ ). Post Pierś z kaczki z warzywną salsą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jego siekanie wystarczy podsypać go odrobiną soli i rozcierać o deskę ostrą stroną noża. Kofty są mistrzowskie, smak jest bardzo intensywny i ciekawy, ja podałam je z soczewicą z ziemniakami Frosty oraz pitą i sosem jogurtowym z TEGO przepisu. Przepis na chlebek znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej(...)przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia, można je rozkroić i nadziewać. My z Dominikiem użyliśmy
Cooking Monstersmażenia), - tłuszcz nagrzewamy na 3/4 mocy palnika (ja mam skalę do 12 nagrzewałam na 9) i smażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca(...)sekund z każdej strony - moja uwaga - lepiej smażą się większe, nie całkiem okrągłe pączki, d) odrobiny własnego samozaparcia, dzięki któremu udało mi się zrobić (miałam już w ogóle nie piec, gdyż ja generalnie za pączkami nie przepadam...) naprawdę pyszne pączki! Wszystkim początkującym Pączkującym polecam przepisy na pączki Pyzy
Kuchnia Prezydentowej1cebula 3 ząbki czosnku mąka pszenna 200 ml śmietany 18% 1l wody kurkuma 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu sojowego suszony koperek, natka pietruszki, tymianek marchewka oliwa pieczone ziemniaczki surówka z marchewki i jabłka Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną wodą. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej(...)szklankę wody i po zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem. Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie upiec ziemniaki. Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest
MarciochaKucharzypatelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki(...)gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze 5-10 min. albo aż ser się ładnie przyrumieni. A tu już upieczona. Tuż po wyjęciu
Ratunku obiadSmażona ryba i zestaw surówek , to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą
Słodkie okruszkiDanie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013
kgwjanczewoGotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X jak gotować w szybkowarze ? Jak gotować w szybkowarze? Szybkie i smaczne dania. Odkryj zalety gotowania w szybkowarze i ciesz się wygodą i oszczędnością czasu. CZYTAJ WIĘCEJ Szybkowar - co to za urządzenie i dlaczego warto z niego korzystać Szybkowar to wyjątkowe urządzenie kuchenne, które znacznie skraca czas gotowania potraw. Dzięki specjalnej technologii gotowania pod ciśnieniem(...)indyka, wieprzowinę, drobiu czy wołowinę, a każde z tych mięs będzie gotowane szybko i smacznie. Warzywa gotowane w szybkowarze zachowują więcej witamin i minerałów niż w tradycyjnym gotowaniu. Marchewka, ziemniaki, brukselka, groszek – wszystkie te warzywa doskonale nadają się do gotowania pod ciśnieniem. Ryby, dzięki krótkiemu czasowi gotowania, zachowują swoją delikatność i smak. Możemy przyrządzać dorsza, łososia, mintaja i wiele
Podstawy Gotowaniatemperaturę do 160 C i duś pod przykryciem półtorej godziny. Kontroluj od czasu do czasu czy woda zbytnio nie odparowała. Po upływie tego czasu wyjmij mięso. Sos powstały po pieczeniu mięsa zagęść, mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Przygotuj 4 wyparzone słoiki o pojemności 1 litra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek łopatki delikatnie pokrój na mniejsze części i włóż(...)Pierwszego dnia 60 minut, drugiego dnia 30 minut, trzeciego dnia 15 minut. Efekt będzie ten sam-można przechowywać bez lodówki tylko niestety, pójdzie więcej gazu. Gotowe, do kaszy, ryżu, ziemniaków czy nawet bułki w podróży, pracy, jak znalazł… . Smacznego! Artykuł Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży