pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:695/865)

Tych produktów nie przechowuj w zamrażalce! 5 na pewno Cie zdziwi. 101

się podczas mrożenia kryształki lodu powodują, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); że po rozmrożeniu nabiał się rozwarstwia, przestaje mieć jednolitą konsystencje. Surowe ziemniaki – po rozmrożeniu robią się czarne. Mrozić można ziemniaki wcześniej ugotowane. Surowe jajka – jajka włożone do zamrażalki zwiększają powierzchnię w środku przez co pękają. Jeśli chcesz mrozić surowe jaja należy wbić je do pojemnika na żywność przeznaczonego(...)drobnoustrojów a jedynie je usypia, po rozmrożeniu drobnoustroje szybko się rozmrażają, więc nie należy ich ponownie mrozić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli podasz je ponownie obróbce termicznej np. gotowanie bądź pieczenie można je ponownie zamrozić. Gorące potrawy – przed włożeniem do lodówki bądź zamrażalnika potrawy muszą być całkowicie zimne. Jeśli włożymy je gorące bakterie będą się szybciej rozmnażać przez co żywność

To Musisz Wiedzieć
Muffiny kefirowe z owocami 160

się z muffinach. Muffiny kefirowe z owocami Kefir to produkt mleczny przygotowany z fermentowanego mleka. Jest naturalnym probiotykiem . Pamiętam z dzieciństwa jak czasami w domu na obiad były młode ziemniaki z masłem, koperkiem i kefirem. Dzisiaj tego typu obiad to rzadkość. A szkoda bo w upalne dni ten właśnie obiad sprawdza się doskonale. Sama po kefir nie sięgam za często(...)Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania muffinów na kefirze. 32 dkg mąki pszennej 15 dkg cukru pudru plus dodatkowy cukier do posypania muffinów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 jajko 210 ml kefiru 20 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 15 dkg czereśni 10 dkg malin

mecooks
Kotlety (burgery) z czerwonej soczewicy i pieczarek 195

wykombinowałam kotlety. Wyszły tak dobre, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Możesz je podać w bułkach z ulubionymi dodatkami jako burgery, lub podać z surówką i kaszą lub ziemniakami. Składniki na 9 sztuk: 1 szklanka czerwonej soczewicy (190g) 200g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej* 1/3-1/2 pęczka(...)mąkę owsianą, ponownie wymieszać. Masę lekko zblendować – nie na papkę, tak żeby było widać kawałki pieczarek i soczewicy. Lepić kotlety. Ułożyć je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pierogi ruskie z boczkiem 379

Mogłabym zajadać się nimi codziennie; nawet z tym samym farszem;D  Są pyszne zarówno prosto z wody, jak i te pieczone, czy odsmażone, rumiane i chrupiące z cieplutkim farszem w środku. Pierogi to dobre zajęcie, by nie myśleć o niczym innym jak o kształtnym lepieniu ciasta, pomysłach na farsz, wyobrażaniu sobie ich pięknych i smacznych(...)szklanki (najlepiej przesianej przez sito) mąki pszennej 1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka do herbaty) 1,5 łyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz

Zasmakuj Kuchni
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 158

zawsze uzupelniam swoją spizarkę w najpotrzebniejsze artykuły spożywcze , z których w razie " W" zrobię szybki ,apetyczny posiłek.Mam nadzieję ,że nie którym z Was moja lista zakupów się przyda.Zapraszam.  - ziemniaki , które kupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę(...)szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez ,  keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 188

taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków".  Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki(...)czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia

Walijskie Pichcenie
Karkówka duszona 223

Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób.  Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody(...)smażymy  i dodajemy do karkówki. Mięso wymaga duszenia przez około 1 godzinę. Możemy wcześniej sprawdzić, czy jest już miękkie. Powinno być kruche i mięciutkie.   Podajemy z  ziemniakami i surówką. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Zdrowe i dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :) 202

rybne są świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej(...)estragon . Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 20-25 minut

Zdrowie na języku :P
GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY 157

Delikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli.  Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek(...)opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godziny, do miękkości, aż wbity widelec, miękko zagłębi się w miąższu. Wyjmujemy na blat, przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc). SOS GORGONZOLA: Do rondelka

cool and minty
Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 638

banalnie prosty, zdrowy i bardzo sycący! Wersja z piekarnika jest równie bardzo chrupiąca, jak z oleju, a o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. Świetnie pasują do domowych frytek z ziemniaków lub frytek z batatów . Rewelacyjny pomysł na obiad i na imprezę. Na co czekacie? Do roboty, nie ma na co czekać! Składniki: – 400g piersi z indyka lub kurczaka(...)obok umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskujemy je oliwą (lub natłuszczamy za pomocą pędzelka) i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut jeżeli używaliśmy kurczaka, przez 25 minut – jeżeli indyka. Smacznego! Artykuł Zdrowe strips

Be Fit Be Strong
Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii oraz nowa książka kucharska od Lidla 392

pozbawioną gniazd nasiennych) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy.  Dodajemy posiekaną cebulę, natkę i jajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto(...)bardzo fajna pozycja (zresztą jak poprzednie wydawnictwa od Lidl Polska ). Świetne przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie.  Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają

Moje Kuchenne Rewelacje
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 213

wynagrodziłam sobie męki związane z chorobą, nie mając w ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik(...)wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu lub kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g kcal: 350 kcal/525 białko: 20 g/ 20 %/30 g węglowodany: 37 g/ 37%/51 g tłuszcz

greenscarf
Pasztet z selera z chrzanem 223

Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki(...)chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki. Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 45 minut

Trzeci talerz
Rostbef długo pieczony 190

środkowej części piekarnika . Wsunąć pod mięso rozmaryn, na górze mięsa też położyć gałązkę . Pod rusztem umieścić blachę bądź odpowiedniej wielkości naczynie do zbierania ewentualnych soków z mięsa. Piec 4 - 4,5 godziny, lub do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 60 st. C. Moje sprawdziłam po 4 godzinach i miało równo 60 st. C . Nie należy sprawdzać temperatury zbyt często(...)sosie łyżeczkę masła wymieszaną z łyżeczką mąki i gotowe. Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym.  Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów

Stare Gary
Kotlety z marchewki i ryżu 152

Kotlety z marchewki i ryżu Nie ważne czy chcesz przygotować klasyczny obiad z surówką i ziemniakami, czy złożyć pysznego wegańskiego burgera, to kotlety z marchewki sprawdzą się IDEALNIE! Robi się je bardzo prosto i składają się z łatwo dostępnych składników… Czego chcieć więcej?! Kotlety z buraka oraz kotlety z kalafiora cieszą się wśród Was nieustającą popularnością, tak więc postanowiłem(...)użyć kaszy jaglanej. Podczas formowania kotlecików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią. Upieczone kotleciki z marchewki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 12 średniej wielkości kotletów. Ilość zależy od ich wielkości

Blendman
Schab zapiekany z papryką 127

obiad. Schab, papryka, cebula oraz przyprawy i mamy porządną, podzielną podstawę do przygotowania posiłku lub jak w naszym przypadku posiłków, bo mięska starczyło nam na dwa dni. Wystarczyło dogotować ziemniaków lub kaszy, wyjąć ze spiżarki jakąś surówkę i można było spokojnie zajadać :) Składniki na ok. 5-6 porcji: ok. 700-800 g schabu 1 duża żółta papryka 1,5 dużej(...)cebulę i czosnek powkładać między kawałki schabu i wokół niego. Całość delikatnie oprószyć z wierzchu solą. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec przez ok. 1h 15 min. Na ostatni kwadrans pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięsko i warzywa delikatnie się przypiekły

Simply Food
Wieprzowina po kantońsku 153

Polecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem. Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad(...)sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem

O kuchni z uczuciem
Królik w sosie musztardowym 147

Mięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak!  Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna). Polecam(...)chłodne miejsce na około 2 godziny. Mięso przełożyć do rondla i lekko obsmażyć na lekko rumiany kolor, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżka oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. Do rondla, w którym smażyliśmy mięso wlać wino i zagotować, a następnie lekko je odparować, a następnie dodać

O kuchni z uczuciem
Duszony karczek z pieca 143

Składniki 800 g karczku 3 listki laurowe 3-5 ziarenek ziela angielskiego 2 spore łyżeczki majeranku szczypta kminku 4 ząbki czosnku puszka groszku konserwowego bulion drobiowy

Gaździnka warzy
Cripsy Natural - naturalna i zdrowa przekąska - recenzja 110

mała paczuszka (18g) = 1 z 5 porcji warzyw i owoców Cechy Crispy Natural:   -  wysoka zawartość błonnika pokarmowego   - niska zawartość tłuszczów nasyconych    - bez smażenia i pieczenia     - bez dodatku cukru    - produkt bezglutenowy    - bez konserwantów   -  polecane jako uzupełnienie racjonalnej diety    - także dla wegetarian i dzieci powyżej(...)marchewki 4. Burak   Chipsy z buraka o smaku winegret. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 57 kcal = 2 buraki 5. Topinambur  Topinambur to bardzo wartościowy zamiennik ziemniaka. Ma świetne właściwości lecznicze i dietetyczne. Zawiera inulinę, który jest jednym z najcenniejszych prebiotyków.   - źródło potasu - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 37 kcal = 2 topinambury Moje

Di gotuje
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 159

niego skorzystać. Miałam wszystkie potrzebne produkty za wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę, że smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego(...)każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło.   Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam dwa ząbki czosnku. Mięso natarłam ziołami i czosnkiem. Przełożyłam do brytfanki,   w której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki    razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika

Kuchnia u Krysi
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 194

pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron. Do garnka po sosie wlej resztę wody, przepłucz go i wylej z powrotem do szklanki(...)podczas przygotowywania. :) Z lekko przestudzonych roladek odwiń nici. Mięso wrzuć do gorącego sosu i pod przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw nie trzeba gotować w osolonej wodzie. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets

Anioszek w kuchni
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku 129

Czosnek, jak każdy wie, zawsze warto mieć pod ręką. Czy to jako przyprawę, czy ze względu na jego zdrowotne i lecznicze właściwości. Wieść gminna niesie, że

Marder&Marder Manufacture
Udka faszerowane szpinakiem i żółtym serem 232

żółtym serem. Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi  warzywami  na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych(...)plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę

Ugotować