rozgniatamy widelcem. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z ziemniakami oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn i dodając sól. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce(...)dzielimy na 10 mniejszych porcji (na 1 porcj ę przypada ok. 80 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia. O dstawiamy na ok. 15 minut. **** Riscaldate il forno a 200 gradi. Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo in 10 palline
La grande e la piccola cuocaTaka zapiekanka to łatwy i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad. Idealna, gdy mamy mało czasu na robienie obiadu. Wystarczy tylko wszystko przygotować ułożyć w naczyniu żaroodpornym a reszta piecze się już praktycznie sama :) Do zapiekanki wykorzystałam ser koryciński z czarnuszką z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec . " Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi(...)koryciński z oregano ser koryciński z pieprzem kolorowym" Składniki na zapiekankę: (ilość proporcji ulega zmianie w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego jakie użyjecie) * około 7-8 większych ziemniaków * około 600 g mielonego wieprzowego * 1 cebula * 5-6 większych pieczarek * ser do posypania (użyłam sera korycińskiego z czarnuszką) * 1 czerwona papryka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Zrób to smaczniemasa z bułki tartej, a nie mąki, która ma się delikatnie lepić. Po uformowaniu kiełbaski nie ma być mocno zwarta, a trochę się kruszyć. Formujemy kiełbaski, owijamy papierem do pieczenia, zostawiając trochę luzu i zawijamy końce jak przy cukierku. Takie "blanty", jak to określił jeden z uczestników, gotujemy na parze. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, to umieszczamy kubek do góry(...)cukrem, na zimno, albo roztopione w garnku. Po każdej porcji miksujemy i patrzymy czy o taką konsystencję nam chodzi. Jeszcze tylko dodatki smakowe i lepimy kulki. Mogą być to ziemniaki młode i małe kulki, albo stare o pokaźnych rozmiarach. Kształt dowolny. Podczas swoich wojaży kulinarnych widziałem nawet w formie roladek. Dziękuję wszystkim uczestnikom i pewnie do zobaczenia następnym razem
Kryzysowa Książka Kucharskażycie, myślałem tylko jak małym nakładem sił i składników je zrobić. I tak też właśnie powstał ten przepis. 3 składniki i minimum roboty oraz brudzenia się. Kopytka, nie licząc pieczenia batatów, to dosłownie 5 minut roboty. Wiecie czego najbardziej się bałem zanim zacząłem to robić? Poklejonych palców od ciasta. Fuj. Nie lubię tego. Później trzeba szorować rączki gąbką, żeby dziadostwo(...)bezglutenowej + do podsypania 2 łyżeczki soli + do gotowania Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w malakserze. Zmiksuj dokładnie, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Jeśli chcesz, możesz użyć praski do ziemniaków i wycisnąć bataty na mąkę, a następnie ręcznie wyrobić. Jeśli ciasto będzie nadal lepkie, dodaj więcej mąki. 2 Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie. 3 Posyp blat/stolnic
Blendmandziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią , od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate ), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak(...)więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki : cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie. Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁ ADNIKI Sa ł atka 2-3 bataty 200 g rukoli 1 granat sól, pieprz Dressing 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 2 łyżki octu balsamicznego
La grande e la piccola cuocarozpływa się w ustach. Przygotowanie tych pulpecików jest proste i dostępne dla każdego. Pulpeciki w sosie pomidorowym doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Mogą być podawane z makaronem, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem, tworząc pełnowartościowy i sycący posiłek. Film: Składniki na 4 porcje: sos 700 g passaty pomidorowej 400 g śmietany 30 % 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)czym zdejmujemy z ognia. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką porcję sosu i równomiernie go rozprowadzamy, na warstwie sosu układamy pulpeciki. Wierzch polewamy pozostałym sosem. Tak przygotowane pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 40- 50 minut. Tak przygotowane pulpety podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym + film pochodzi
Smakowite Daniasymbolizuje dostatek, więc połowa dostatku to kryzys :) W tym roku pozbierałem wigilijne dania z całego świata. Wurstelsuppe - Austria Składniki: - marchewka - seler - ziemniaki - parówki - makaron spaghetti Wykonanie: Marchew i seler kroimy i gotujemy. Dodajemy pokrojone parówki, ziemniaki i połamany makaron. Ensalada de Nochebuena - Meksyk Ta sałatka ma wiele wersji, ale kilka składników się powtarza. Składniki: - buraki ugotowane - mandarynki - banany - orzeszki ziemne(...)szklanka mąki - 2/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju - czubata łyżka margaryny - cukier - cynamon Wykonanie: Wodę gotujemy z tłuszczami. Ściągamy z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy. Rozkładamy na blaszce do pieczenia, obsypujemy cynamonem i cukrem, a następnie wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut. La Chocolatada - Peru Składniki; - mleko - kakao - kawa - cynamon - cukier Wykonanie: Gotujemy
Kryzysowa Książka Kucharskaprzyprawami. Możecie skomponować własną mieszankę lub obsypać mięso przyprawą do drobiu albo gyros/kebab. Użyjcie też ulubionego żółtego sera do roztapiania. Kotleciki z porem i żółtym serem dobrze smakują z ziemniakami i zestawem chrupiących surówek lub mizerią. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka :) Polecam również mojego kurczaka w sosie z mascarpone: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał(...)bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Mini Chicken Cutlets with Leek and Cheese Recipe: 500 g of chicken breast, poultry seasoning, a piece of leek ( white and light green part), sal, pepper, few heaping tbsp of grated cheese Slice the breast and beat each slice, using a beat mallet. Sprinkle with seasonings
Lekcje w kuchnimięska" w języku mojego Syna trwa już co najmniej 2 lata i na znudzenie jeszcze się nie zanosi. Tak upieczone mięso dietetyczne nie jest, ale pasuje do wszystkiego: ziemniaków, makaronu, frytek, klusków śląskich , kopytek.... Czy okażą się to Wasze smaki? Oto przepis do sprawdzenia: Składniki: ok 1,5 kg szynki bądź łopatki 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy(...)tylko obtoczyć lekko w mące i obsmażyć z każdej strony na lekko rumiano. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Wszystko przekładamy do rękawa do pieczenia. Ja zawiązuję z jednej strony, a następnie mieszam keczup z ciepłą wodą (podgrzewam ja na patelni od mięsa). Zalewam zawartość rękawa. Dolewam colę. Pół szklanki w zupełności wystarczy. Zakręcam naszego
Kuchnia po mojemudrobne sztuczki, które pomagają albo ułatwiają życie. Oto kulinarne ABC, aby przygotować udane dania obiadowe. Oto wybrane tematy: Wołowina na pieczeń – kiedy kupujemy wołowinę, zwróćmy uwagę na kolor. Jaskrawoczerwona barwa oznacza, że jest ona bardzo świeża. Natomiast na pieczeń wybierzmy jednak mięso ciemniejsze, które już skruszało. Bez cienia goryczy – spód każdej główki brukselki natnijmy na krzyż. Gotujmy je w osolonej(...)złocisty kolor. Zimowe warzywo – buraki to jedne z najbardziej popularnych warzyw okresu jesienno-zimowego. Są podstawą wielu znakomitych dań. Ugotowane buraki ostudźmy, pokrójmy i podawajmy z jabłkami, fasolą, śledziami, ziemniakami, jajkami, cytrusami lub samą oliwą, solą, pieprzem czarnym, cukrem i sokiem z cytryny. Artykuł Kulinarne ABC na udane dania obiadowe pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pldelikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się go dużo więcej. Dodam też, że obecnie więcej przygotowuję rzeczy duszonych lub pieczonych, zamiast smażonych. W zachowaniu kontroli nad tłuszczem pomaga mi również szybkowar, gdyż oprócz szybszego i łatwiejszego przygotowania, potrawy nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Poruszę jeszcze temat zasmażek, które(...)panierce z bułki. Warzywa zazwyczaj przygotowuję na parze, wtedy zachowują najwięcej witamin i są po prostu smaczniejsze. Tutaj moim sprzymierzeńcem jest na pewno parowar. Przy okazji warzyw wspomnę o ziemniakach, które kiedyś były na moim stole bardzo często. Obecnie zamieniłam je na ryż, kasze gruboziarniste i makaron pełnoziarnisty. Ogólnie uważam, że ziemniaki nie są złe, gdyż zawierają potas i dobrze
Kuchcik gotujeWieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku(...)kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia EwelinyPołączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)ciasto było lekkie ale nie kleiło się do dłoni. Wyrabiaj ciasto 10 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz
Mango Papajawięc przygotowane, w specyficzny sposób, żeberka jako idealna baza do każdego obiadu - do waszego wyboru pozostają dodatki takie jak sałatka czy jak ja to mówię "zapychacz" - czyli jakieś zapiekane ziemniaki, puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek w paskach 250-400 g pomidorków koktajlowych 8-12 pieczarek(...)dodać nasze pomidorki na ostatnie 10-15 min pieczenia mięsa. Obrane pomidorki lądują na patelni - postarajcie się aby większość pozostała w całości. Po dodaniu pomidorków przemieszajcie wszystko parę razy, odczekajcie wspomniane 10 do 15 minut. Nasze mięso będzie gotowe do jedzenia jak pomidorki zmiękną. Polecam podawać z pieczonymi ziemniaczkami, takimi jak w przepisie na piersi
Kuba Gotuje