pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:697/865)

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 92

Kiedy naoglądam się tych wszystkich “masterchefów”, “top chefów” itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały

Moja Delicja
Węgry - Deserek z kasztanów (Gesztenyepüré) 203

kasztanów (często dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością) oraz kasztanów na wagę (częściej dostępne w sklepach), ale użycie tych drugich znacznie utrudni i wydłuży czas przygotowania. Będziemy musieli najpierw piec je w 130 stopniach przez 45-50 minut, potem obrać i dopiero ugotować. Jeśli użyjemy gotowanych kasztanów, przygotowanie tego deserku stanie się banalnie proste. Składniki (na 4 porcje(...)Wkładamy do lodówki na (przynajmniej 45 minut).  4) Serwujemy w szklanych naczynkach, na przykład pucharkach w następujący sposób: warstwa bitej śmietany - warstwa purée (najlepiej przeciśnięte przez praskę do ziemniaków) - warstwa bitej śmietany

Roślinożerni urlopowicze
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 139

ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto  14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania Farsz 3 duże ziemniaki, ugotowane i rozgniecione 75 g ( 3/4 kubka) mrożonego groszku 50 g (1/2 kubka) odsączonej, konserwowej kukurydzy 5 ml (1 łyżeczka) zmielonej kolendry 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego kminku(...)brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu, a resztę zawijamy po skosie. Kontynuujemy tę czynność, aż uzyskamy pakiecik o trójkątnym kształcie. Samosa delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe i podajemy. Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lekki bigos 149

Bigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu

kgwjanczewo
Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki 219

Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie

kgwjanczewo
KURCZAK Z MIODEM PIECZONY W MULTICOOKERZE INSTANT POT PRO CRISP 8 AIR FRYER 98

minut. Przyznam, że mile mnie zaskoczył fakt, że ponad 2kg kurczak potrzebował tylko tyle czasu, podczas gdy w piekarniku piekłby się około 2 godzin. Łapcie przepis, a już niedługo pojawi się kolejna propozycja dania z Instant Pot. Kurczak z miodem pieczony w multicookerze Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer - składniki: * około 2 kg kurczak * 4 łyżki oleju * ulubione(...)Zamknąć pokrywę do beztłuszczowego smażenia gorącym powietrzem. Wcisnąć przycisk Air Fry, ustawić czas 20 minut i temperaturę 180'C. Upiec kurczaka. Kurczaka można podać jako samodzielne danie albo z ziemniakami i ulubioną surówką. Kurczak przed gotowaniem pod ciśnieniem. Kurczak po gotowaniu pod ciśnieniem. Kurczak po upieczeniu. Wpis powstał przy współpracy ze sklepem internetowym  Moc Soków

Zrób to smacznie
Pieczony łosoś – pyszny obiad w 5 minut 238

Pieczony łosoś to jedno z ulubionych dań mojego męża. Jeśli ma ugotować obiad, to jego pierwszym pomysłem zawsze jest właśnie łosoś w tym wydaniu. Dlaczego? Bo przygotowanie obiadu dla całej rodziny, włącznie z niemowlakiem, zajmuje 5 minut. Potem trzeba już tylko poczekać, aż piekarnik wykona robotę za nas. Maluchy mogą jeść taką rybę od 7 miesiąca życia. Na samym(...)układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy od wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie z fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki

Dieta bez mleka
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 114

kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.  Żeberka podajemy z  ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 256

proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej(...)cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta duszona została podana do zapiekanej karkówki i smażonych ziemniaków. Smacznego. The post Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karczek z pieca 166

Składniki 3 kotlety karczku dwie cebule 3 ząbki czosnku kilkanaście pieczarek sól, pieprz papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki

Gaździnka warzy
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 283

Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na patelni. Tofu rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy(...)wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już

Dieta bez mleka
Pierś z kaczki z warzywną salsą 210

jeśli dobrze przygotujemy pierś to obiad będzie wyśmienity. Danie to nie wymaga od nas zbyt dużo pracy i czasu. Smażymy ją dosłownie przez chwilę, a przez resztę czasu pieczemy w piekarniku. Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane. Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki 2 piersi z kaczki czerwona papryka cukinia bakłażan czerwona(...)będą al dente dodajemy odrobinę oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Pierś z kaczki podajemy z przygotowaną warzywną salsą i puree z ziemniaków (przepis TUTAJ ). Post Pierś z kaczki z warzywną salsą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kofta kebab z chlebkiem pita 198

jego siekanie wystarczy podsypać go odrobiną soli i rozcierać o deskę ostrą stroną noża. Kofty są mistrzowskie, smak jest bardzo intensywny i ciekawy, ja podałam je z soczewicą z ziemniakami Frosty oraz pitą i sosem jogurtowym z TEGO przepisu. Przepis na chlebek znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej(...)przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia, można je rozkroić i nadziewać. My z Dominikiem użyliśmy

Cooking Monster
Pączki polskie tradycyjne 187

smażenia), - tłuszcz nagrzewamy na 3/4 mocy palnika  (ja mam skalę do 12 nagrzewałam na 9) i smażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca(...)sekund z każdej strony - moja uwaga - lepiej smażą się większe, nie całkiem okrągłe pączki, d) odrobiny własnego samozaparcia, dzięki któremu udało mi się zrobić (miałam już w ogóle nie piec, gdyż ja generalnie za pączkami nie przepadam...) naprawdę pyszne pączki!            Wszystkim początkującym Pączkującym polecam przepisy na pączki Pyzy

Kuchnia Prezydentowej
Królik w sosie śmietanowym 134

1cebula 3 ząbki czosnku mąka pszenna 200 ml śmietany 18% 1l wody kurkuma 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu sojowego   suszony koperek, natka pietruszki, tymianek marchewka oliwa pieczone ziemniaczki surówka z marchewki i jabłka Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną wodą. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej(...)szklankę wody i po zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem. Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.  W międzyczasie upiec ziemniaki. Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest

MarciochaKucharzy