pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:718/865)

Placki z cukinii z ziołowym pesto 109

placki, frittaty i tosty z wykorzystaniem tego składnika. Znajdziecie już miedzy innymi: Placki z cukinii i groszku lub w nieco innej wersji Z cukinii i serem pleśniowym Z cukinii, ziemniaków i marchewki Frittata z cukinii Lub coś na słodko – bananowe tosty z cukinii A dziś kolejna odsłona placków cukiniowych, tym razem z dodatkiem oscypka! Ponieważ cukinia sama w sobie(...)Czas 30 minutes Składniki Duża cukinia 3 jajka 2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g oscypka (lub innego sera odpowiedniego do starcia) Świeży koperek Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pieprz, sól, oregano Pesto Garść natki pietruszki i koperku 2 liście jarmużu Łyżka serka naturalnego Garść orzechów włoskich Łyżka startego parmezanu Ząbek czosnku Sól, pieprz Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Healthycreations.pl
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 153

  Żeby dzieci (moje, oczywiście) zjadły taką zupę to mogę sobie jedynie pomarzyć ;) Cudem jedzą kremową zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa

bistro mama
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 199

Kilka ciekawie komponujących się składników, aromatyczne mięso i lekki sos wystarczą, aby skomponować idealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety(...)częścią sosu. Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem oraz wstrząsamy delikatnie naczyniem, aby sos równomiernie rozlał się po całej zapiekance. Na górę dodajemy posiekane orzechy. Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 10 minut przed końcem posypujemy z wierzchu serem żółtym, ilość - wg uznania :) Zapiekanka jest tak wilgotna, smakowita i pożywna

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Czebureki z mięsem 173

                          

W garach u Gosi
Czebureki z mięsem 162

                          

W garach u Gosi
Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej 206

Dziś przedstawiam Wam pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli Wasi bliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej

Słodkie okruszki
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 215

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 219

zwilżoną wodą dłonią i dzielimy całość na 4 równe części. Jedną część kaszy wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza sama w sobie(...)się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut.   W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i albo zlewamy gorące jak piekło masło do osobnego naczynia, albo zostawiamy je na patelni. W pierwszym wypadku uzyskamy brązowe masło, w drugim – palone. Fragmenty białek na gorącej patelni będą w dalszym ciągu łapać temperaturą

Karo in the Kitchen
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 159

temat. Ale to jest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie dowolnie wzbogacać o rożne warzywa (dosłownie pozbywając się resztek z lodówki) - paprykę, cukinię, bakłażana, grzyby, ziemniaki, jarmuż czy fasolę. Szakszuka uzupełniona o strączki staje się daniem naprawdę treściwym, więc polecam ją wtedy na lunch lub ciepłą kolację. ➤ Zobacz także: Jak zrobić klasyczną tunezyjską szakszukę? Sekretem udanej szakszuki(...)szpinak z sosem, aż jego liście zwiędną.  Na patelni zrób dołek i wbij do niego jajko. Powtórz dla kolejnych jajek. Patelnię przykryj przykrywą (lub np. arkuszem papieru do pieczenia). Szakszukę gotuj na niedużym ogniu aż białka się zetną (a żółtka ugotują się według Twoich preferencji). Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 103

smakuje, a jednak w tych gołąbkach trochę ginie. Jest jej sporo, ale jednak jest poszatkowana na śmierć. Nie, nie marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs(...)wrzucamy je partiami na rozgrzany olej, smażymy do niewielkiego zrumienienia z obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie wkładamy usmażone kotlety i wszystko zalewamy resztą sosu. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Mój sos pomidorowy wyszedł na tyle gęsty, że nie było potrzeby pieczenia gołąbków bez pokrywki. Jeżeli Wasz jednak jest rzadki (wszystko zależy

Kardamonovy
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 284

farszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie posiekane na drobno migdały i pistacje. Podoba mi się, jak chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy nafaszerowanymi warzywami ćwiartki ziemniaków i upiec je razem z gemistą , jak czyni to wiele greckich rodzin.  Gemista , papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami przepis własny na 4 porcje (liczę po 2 sztuki(...)wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 141

pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na  wystawną kolację. Kurczak po myśliwsku z pieczarkami i pomidorami(...)Uwaga: Kurczaka po myśliwsku w pomidorach można też zapiekać w piekarniku zamiast dusić na wolnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka i zalewamy sosem pomidorowym z powyższego przepisu. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 - 190 stopni. Kawałki kurczaka można przed smażeniem zamarynować przez noc w winie. Po wyjęciu wystarczy osuszyć je papierowym ręcznikiem i dalej postępujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną) 163

Foremkę do pieczenia posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem. Teraz dodaj do ciasta sodę, dobrze wymieszaj, a na sam koniec ocet jabłkowy lub sok z cytryny i energicznie zamieszaj ciasto. Piecz około 50 minut – do suchego patyczka. Gotowy chleb można jeść samodzielnie (jak ciasto) albo posmarować masłem – w ten sposób jest jeszcze smaczniejszy. Pomimo słodkiego smaku nadaje się(...)migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb bananowo-fasolowy Chleb z masła orzechowego (bez mąki) Chleb paleo

PaleoSMAK
Kotleciki z komosy ryżowej ze szpinakiem i łososiem 206

się ostatnio dowiedziałam, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na sporą zawartość skrobi może z powodzeniem zastąpić ryż, kaszę czy ziemniaki. Co ciekawe, quinoa jest o tyle wyjątkowa, że tak naprawdę nie należy do zbóż.  I w przeciwieństwie do nich zawiera cenne flawonoidy (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). Wykazują(...)poszatkowany szpinak, rozdrobnionego łososia, żółtka, nasiona słonecznika i mąkę orkiszową. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie kotleciki i układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno

Kuchnia Ellie