zaoszczędzić czas i pieniądze podczas przyrządzania posiłków! Restauracje, hotele, cateringi i zakłady przetwórstwa żywności – to miejsca, w których konieczne jest używanie specjalistycznego sprzętu gastronomicznego. Urządzenia takie jak obieraczki do ziemniaków , czy kutry do mięsa umożliwiają szybką obróbkę dużych ilości surowca. Warto jednak zastanowić się, jaki sprzęt będzie niezbędny w danym obiekcie gastronomicznym. Jak wybrać najwydajniejsze i nieawaryjne urządzenia? Niezawodne krajalnice(...)profesjonalne urządzenia chłodzące powinny posiadać półki, które umożliwiają jak najbardziej efektywne wykorzystanie miejsca. Profesjonalny sprzęt do obróbki termicznej W profesjonalnej gastronomii niezbędne są także urządzenia służące do gotowania, smażenia, pieczenia, czy grillowania potraw . Niezwykle ważnym parametrem jest wydajność takiego sprzętu – z pewnością będzie on często wykorzystywany. Nowoczesne piece są zautomatyzowane i mogą samodzielnie dostosowywać parametry do rodzaju przygotowywanych dań. Jego
Kuchnia MagdaLenygotowaliście na obiad? U nas były taco nadziewane bataty. Przepyszny obiad na niedzielę. Lubicie bataty ? Ja bardzo! Często je przyrządzam na obiad zamiast tradycyjnych ziemniaków. Choć są lekko słodkie to jednak zawierają mniej węglowodanów niż ziemniaki, tak w nawiasie. Wiecie, że ja lubię niskowęglowodanowe potrawy i zawsze szukam takiej alternatywy, która podpasuje mi jak również reszcie rodzinki. Taką alternatywą niewątpliwie(...)fasoli mung, waga sucha awokado, rukola, chili sos , jogurt, majonez, cytryna lub limonka, kolendra do podania Bataty przekrój na pół. Włóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz sol i skrop oliw. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 40 minut. W między czasie ugotuj taco sos. Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, kolendrę
codojedzeniatego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe(...)szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości. Tak postępować z resztą resztą arkuszy do wyczerpania się farszu lub ciasta. Począwszy od środka skręcać na okrągłej blaszce
Sztuka gotowania w/g Samirytrwa sezon na młodą kapustę. Danie jest lekkie, kolorowe, aromatyczne i stanowi niezłą alternatywę dla tradycyjnego bigosu. Można je podać jako samodzielne danie, z pajdą świeżego chleba albo młodymi ziemniakami z koperkiem – w każdej z tych wersji smakuje obłędnie. Młodą kapustę po węgiersku robi się stosunkowo szybko – wystarczy około 45 minut i nie jest to szczególnie skomplikowane danie. Wystarczy(...)ogniu jeszcze około 15 minut, aż kapusta będzie miękka. Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad Zobacz inne przepisy na młodą kapustę na obiad: Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad Młoda kapusta z pomidorami i kurczakiem Młoda kapusta
e-PrzepisyKulinarneDziś mam dla Was nie tylko pyszny przepis, ale też krótką recenzję świetnego termosu na jedzenie Zojirushi . Recenzję, która miała ukazać się już dawno temu, zimą
Słodkie okruszkiTegoroczny sezon na gęsinę rozpoczynamy nietypowo, bo nie od pieczonej gęsi, lecz od podrobów, które wreszcie udało się nam kupić. Na pierwszy rzut wpadła smażona gęsia wątróbka z cebulą, jabłkiem i żurawiną . Jakie to połącznie smaków było dobre, będziecie mogli ocenić sami, korzystając z naszego przepisu. My już możemy powiedzieć, że smażona gęsia wątróbka zapowiada bardzo smaczną jesień. Udostępnij(...)pokrywką i dusić jeszcze kilka minut. Przed podaniem wątróbkę gęsią oprószyć solą i pieprzem. Gęsią wątróbkę z cebulę, jabłkiem i żurawiną podawać np. na podpieczonych bagietkach lub z tłuczonymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gęsia wątróbka z cebulą, jabłkiem i żurawiną pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyorzechów ziemnych (arachidowych), ale z innych orzechów też powinno wyjść. Wymieszaj wszystkie składniki z sobą, dobrze je ucierając. Przelej do prostokątnej foremki i piecz w 160-180° (zależnie od pieca) przez 35-40 minut – aż do suchego patyczka. To takie proste i takie smaczne! Chleb paleo z masła orzechowego smakuje wyśmienicie i jest świetną niskowęglowodanową przekąską, bogatą w tłuszcz(...)migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb paleo bananowo-fasolowy Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum
PaleoSMAKChciałem znowu napisać Wam jakąś średnio zabawną historię, jakich mam pełno na blogu, ale prawda jest taka, że teraz, gdy piszę ten post, jest już po
Marder&Marder Manufacturepojawiał się najczęściej. W liście kapusty zawijano najczęściej farsz z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Często było to również połączenie kilku kasz, lub kaszy z ryżem, albo z tartymi surowymi ziemniakami. Mięso w gołąbkach bywało, ale niekoniecznie. Natomiast nieodzowne były grzyby suszone, a wraz z nimi sos do gołąbków zrobiony na bazie grzybowego wywaru. Dzisiejsze danie pochodzi z północy Podkarpacia(...)garnku, stopniowo odrywając liście. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy je ściśle. Gotowe gołąbki układamy ciasno w natłuszczonym i wyłożonym liśćmi kapusty rondlu. Podlewamy wodą i dusimy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni C, około 60-90 minut, w zależności od kapusty – duża, przerośnięta kapusta z grubymi liśćmi potrzebuje więcej czasu). Do gołąbków przygotowujemy sos grzybowy. Zagotowujemy wywar
Trzeci talerznatykam staram się wykorzystać opcję świętego spokoju maksymalnie. I tak było niedawno: popołudnie, wszystkie dziecki w domu, Daniel szczęśliwy w środku chaosu. Kurak na obiad w piekarniku, a ziemniaki dotrzymuja mu towarzystwa. Złapałam butelkę wody i zasiadłam do laptopa. No przecież uda mi się chyba przynajmniej trochę wiadomości poczytać, albo złapać kulinarne natchnienie na kolejny dzień, albo i dni kilka(...)miękkości. Ostudź. W sporej misce wymieszaj soczewicę, pieczarki z cebula, jajko i płatki owsiane. Zostaw na godzinę w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Formuj z masy niewielkie kulki - mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, i układaj na blaszce. Piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i przesuszone. Można podawać z sosem pomidorowym
Lejdi of the houseJest kilka takich dań, które są tzw. must have każdej wiosny w naszym domu. Bez wielu rzeczy możemy się obejść, ale z całą pewnością nie bez
Marder&Marder Manufacturejednocześnie sycącego można zjeść na lunch lub kolację? Często mam ten dylemat. Warto wtedy rozejrzeć się za sezonowymi warzywami. Tym razem padło u mnie na bataty. Bataty, czyli słodkie ziemniaki coraz częściej można spotkać na polskich stołach. Są zdrowe, proste do przygotowania i stanowią cenne źródło beta-karotenu. Ich słodki smak przełamie odrobina ostrej papryki i korzennych przypraw(...)ostrej papryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 150 g łososia Mowi wędzonego na zimno 4 usmażone, sadzone jajka 1 łyżeczka soli morskiej olej do smażenia lub pieczenia do podania: jogurt naturalny lub serek chrzanowy Bataty obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach (jeśli mamy maszynę lub malakser z końcówką do tarcia warzyw
Poezja smakuPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło(...)aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło(...)aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka
Kuchnia MagdaLenyPolecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z batatami – sałatka cezar z kurczakiem – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej CORDON BLEU Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE: 60 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 1 duża(...)mące, jajku i bułce tartej. Smaż cordon bleu w dużej ilości rozgrzanego oleju. Mięso powinno smażyć się 14-17 minut aby usmażyło się w środku. Podawaj od razu z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz sałatą. Smacznego! Artykuł Cordon bleu z kurczaka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plWypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie jest już modą, trendem. Czasem wręcz trąci opętaniem i psychozą. Nasze babki i prababki znały te sposoby zastępowania mąki. U nas to jest kaprys i szukanie lżejszej wersji, dla nich to była konieczność(...)bułką tartą. Niby na nich piszą, że nie trzeba, ale ja tam wolę posmarować, później nie ma problemów z wyjmowaniem. Wstawiamy do zimnego piekarnika , ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, a po jakiś 30 minutach, wyciągamy z foremki. Ciasto jest dość wilgotne i mokre, dłuższe siedzenie spowoduje odparowanie
Dieta moja pasjaolędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował(...)pół godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła i wrzucamy nań polędwiczki. Smażymy je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmujemy, a polędwiczki odstawiamy do odpoczęcia na 10 minut i kroimy na plastry. Układamy je na purée i podajemy
Food Square