zagotować, nastawić zegar i zapomnieć. W poniedziałek zmiksowaliśmy kaszę z 0,5 kg indyka, małą cukinią. Z połowy masy zrobiliśmy burgery, połowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek. Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery(...)papryki do tortilli na czwartek. Zobacz przepis Czwartek: Tortille z mąki pełnoziarnistej (oczywiście home made) z pieczony kurczakiem i warzywami Zrobienie 4 placków tortilli wymaga nie więcej niż 15 minut pracy i to bez specjalnego pośpiechu. Mając gotowe składniki nadzienia: kurczak, pieczona papryka, obiad był gotowy w 20 minut. Zobacz przepis Piątek: Sałatka COBB z wędzonym łososiem
Niedzielny kucharztalentem kulinarnym, gdyż nasze rodzime pierogi przygotowywane są z udziałem różnego nadzienia zwanego farszem. Może być farsz z gotowanego mięsa, grzybów, kapusty, kaszy gryczanej, soczewicy, soi, sera, owoców, powideł, ziemniaków z serem, szpinaku, a nawet ryb. I to nie wszystkie jeszcze rodzaje farszu, bo pomysłowość kucharzy polskich nie ma ograniczeń. Pierogi mogą posiadać różną wielkość. Od dość dużych do maleńkich(...)kształt. Od stożka, trójkąta, pół krążka, aż po sakiewkę. Różne są też sposoby obróbki cieplej tego dania. Pierogi mogą być gotowane w wodzie, usmażone w głębokim olej, albo pieczone, grillowane lub parowane na parze. Wbrew opiniom przygotowanie pierogów nie należy do bardziej pracochłonnych czynności niż przygotowanie każdego innego dania obiadowego. Tym bardziej, że nigdy nie przygotowuje się pierogów
ProstePesto.plmiejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem sporo(...)poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam
Szybko Tanio Smaczniecukru, 1 pełna łyżka mąki pszennej, wanilia lub cukier waniliowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać. Ser, ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po trochę masę serową. Dodać(...)ubić na sztywną pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 -50 minut, aż sernik z wierzchu się zrumieni. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić aż sernik przestygnie. Sernik wyjąć z formy i dostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić
królestwo garówSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)ręczniku papierowym. Moja rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować
Zasmakuj Kuchnizachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki(...)malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce
GRUBY WAŁEKzagęszczenia sosu Wykonanie: Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki. Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor. Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W tym czasie pokroić cebulę, a następnie poddusić ją na maśle, dolać ocet balsamiczny, poczekać aż chwilę odparuje(...)przykrywką. Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)). Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Przepis na zasmażany groszek z marchewką znajdziecie tutaj: Groszek z marchewką (Ja dodałam jeszcze 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej, odcedzonej, reszta wg przepisu). Ziemniaki udusiłam z odrobiną
Trufelkowomiejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem sporo(...)poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam
Szybko Tanio Smacznieziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować
Zasmakuj Kuchniimbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia. Blat(...)wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnemiski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywać z niego 50g porcję,* uformować bułeczkę i odłożyć na oprószoną mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić(...)się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale 170-180C. Jeżeli będzie zbyt wysoka, do tłuszczu można wrzucić kilka plasterków surowego, obranego ziemniaka. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na kratce z podłożonym ręcznikiem papierowym. Gdy lekko przestygną nadziewać konfiturą różaną (lub inną). Ciepłe pączki polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * jeżeli upieracie się
Pełny talerznaczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert(...)orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki
Qlinarnie i Qlinarniefiletu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzeniekrokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 większe ząbki czosnku cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie : Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi(...)płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między czasie kilka razy mieszając aż buraczki puszczą soki - zob. zdjęcia poniżej. Po godzinie postaw garnek na piec, zalej buraczki ok 3 litrami bulionu mięsno-warzywnego np. z gotowania mięsa na krokiety, dodaj 4 łyżki octu, wymieszaj i na odpowiednio małym ogniu doprowadź do zagotowania co jakiś czas
Mechanik w kuchnipieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż - tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać(...)Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki. Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem. Świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub opiekanych ziemniaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówchoćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki(...)sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 185 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki. Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Smacznego
Maminek kulinarnyspotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie. Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne(...)początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach. Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami. Schioppettino Traverso . Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów Schioppettino, to autochtoniczna lokalna odmiana gron, pochodzących z obszaru pomiędzy Prepotto i pobliskiej Słowenii, obecnie
królestwo garówdawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie, wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami. Również tymi związanymi z tamtejszą kuchnią. Drożdżowe kaszaki, cebularze, pirogi(...)wyłożenia naszej sporej blaszki - dna, boków oraz do przykrycia wierzchu nałożonego farszu. Farsz: Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy na puszyste pure. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rumiano na maśle. Do ziemniaków ( mogą być nadal lekko ciepłe ), wsypujemy kaszę, wlewamy cebulkę z masłem, doprawiamy solą i pieprzem
Kronika Piekarnikachrupią…! Skoro tak bardzo je lubimy to przygotujmy je w zdrowej formie. Dziś przepis na fantastyczne chipsy z obierek warzywnych. Do tego przepisu można wykorzystać dowolne warzywa ziemniaki, czerwone buraki, marchewkę lub pietruszkę. Wszystko co najlepsze w warzywach podobno ukryte jest w skórce i grzechem byłoby wyrzucenie jej! Można przetworzyć ją na fantastyczne chrupiące i aromatyczne chipsy, oczywiście przed(...)wyżucamy do kosza! Course Przekąski Cuisine Polska Keyword chipsy, fit, wegetariańskie Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Author Anna Ingredients obierki z 4 ziemniaków buraków czerwonych, pietruszki lub marchewki 3 łyżki oleju roślinnego ulubione przyprawy np: słodka lub ostra papryka sól, tymianek, rozmaryn... Instructions Warzywa wyszorować, osuszyć, a następnie obrać przy pomocy obieraczki
SprawdzonaKuchnia.plkoperku, sól, pieprz do smaku Marchewkę, pietruszkę, ogórki i seler zetrzeć na tarce (lub pokroić w kostkę), ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, drobno posiekać pora. Włoszczyznę i ziemniaki przesmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso, koncentrat, fasolę, ogórki i wodę z ogórków do smaku. Doprawić(...)koperkiem lub natką. Rassolnik Pickle Soup Recipe: 2 - 2.5 l of homemade chicken stock, some shredded chicken from the stock, 1-2 carrots, grated, 1 small parsnip, grated, small piece of leek ,finely chopped, 2-3 large potatoes, 2 stalks of celery, 4-5 Polish or Russian pickles / fermented cucumbers with their juice, to taste, 2-3 tbsp of tomato
Lekcje w kuchnimuszkatołowa, tymianek na beszamel: 1 i 1/2 szklanki mleka, czubata łyżka masła, czubata łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka łyżek startego sera, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać przyprawami. Ułożyć tuńczyka i drobno pokrojonego pora lub cebulę. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę(...)Znów postawić na ogień, podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku). Doprawić. Sosem zalać zapiekanką, posypać serem, i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C. Quick Potato and Tuna Casserole Recipe: 6-7 cooked potatoes, 1 can of tuna, 1 leek or large onion, salt, pepper, thyme, sweet
Lekcje w kuchnismażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree kukurydziano-ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść. Kukurydzę odsączyć, czosnek obrać i razem z mlekiem zmielić na jednolitą masę. Do ziemniaków dodać mieszankę kukurydzianą, masło, śmietanę oraz drobno posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostałe składniki: Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić(...)piekarniku mięso będzie krótko, dlatego należy wcześniej je usmażyć. Pomidory umyć, pokroić na grube plasterki. Mozzarellę pokroić na plasterki. Wykonanie Całe puree kukurydziano-ziemniaczane wyłożyć w naczyniu do pieczenia, na nim ułożyć mięso, lekko je dociskając, następnie pomidory i na sam koniec mozzarellę. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), zapiekankę z puree kukurydzianym piec 10-15 minut . (adsbygoogle
niecodziennikparyŚwietne do kanapek z serem, miodem czy konfiturami. Lekko słodkie z delikatnie maślaną nutką, dzięki dodatkowi śmietany. Na blogu były już przepisy na wszelkiego rodzaju pieczywo z dodatkiem owsianki, ziemniaków. Nie było jednak przepisu na pieczywo z dynią. Dzisiaj zatem nadrabiam te zaległości. Dzięki dodatkowi puree z dyni, bułeczki mają niepowtarzalny, pomarańczowawy kolor. Jeśli macie problem ze zrobieniem puree, poszukajcie(...)ugotujcie ją na parze. Bułeczki możemy posypać dowolnymi nasionkami, kruszonką lub też pozostawić je gołe. Jak dla mnie, są idealne i nie byłam w stanie poprzestać na jednej. Możecie piec je połączone jak buchty razem lub też jako osobne bułeczki. Jeśli używacie wilgotnego puree, to będzie trzeba dosypać więcej mąki. Im jaśniejszą mąkę użyjecie, bułeczki będą delikatniejsze. Ja użyłam mąki
Mieszam w Garnkuwyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Przesiać mąkę, zrobić na środku kopczyka dołek i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę mleka i rozpuszczone letnie masło oraz ziemniaki. Razem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze raz. Wyłożyć na stolnicę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować(...)wtedy będą większe) części - trójkątów. Każdą część posmarować dość cienko masą makową lub powidłami. Zacząć zwijać od podstawy trójkąta. Zwinięty rogalik układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdego posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody lub śmietanki. Posypać makiem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach
AZgotuj!Czas : 40 minut Koszt dla dwóch osób: 7-8 zł Poziom trudności: Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie(...)gotujemy 17 minut. Po tym czasie ścigągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku. Krok 4 Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę
Niedzielny kucharzSezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i
kuchnia doskidomowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Upieczoną kaczkę przełożyć do garnka, wlać bulion, zagotować. Dodać skórkę pomarańczową i chwilę(...)gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie zastawa
królestwo garówpuree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem, dodając masła. Starłam do niego parmezanu i dosypałam gałkę muszkatołową. Jeśli puree będzie za gęste i mało kremowe wlejcie więcej mleka. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju(...)czosnku. Po około dwóch minutach gdy zmniejszył objętość przyprawiłam go solą i pieprzem. Podgotowałam w osolonej wodzie brokuły. Powinny być nie do końca ugotowane, ponieważ będą się jeszcze piekły. Pozostało jeszcze obrać makrelę. Mając już wszystkie składniki, układałam z nich warstwy w żaroodpornym naczyniu: szpinaku, brokuł, wędzonej makreli, i puree ziemniaczanego. Posypałam je startym parmezanem. Zapiekałam zapiekankę około 20 minut
potrawyregionalneposiekaj drobno w blenderze. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż najpierw ogórki, potem dorzuć pozostałe warzywa i również chwilę podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Zalej wodą. Wrzuć pozostałe składniki. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Asseco Resovia Rzeszów: Lotos Trefl Gdańsk, 3 : 0 P.S. Aby kupić bilety, najlepiej przyjść(...)style gherkin soup Perfect for this weather. A warming and super easy to make soup. Ingredients: 6-7 Polish style gherkins 1 parsley 1-2 carrots 1 small piece of celeriac 1 leek or onion 2-3 garlic cloves 3 tbs butter 3 tbs olive oil 4-5 potatoes 70-100 g dry white rice 3 bay leaves
Qlinarnie i QlinarnieWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje po prostu
pyszne zdrowościChleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy(...)których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych
MamaOskarkaczarny pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut. Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw(...)version Baby potatoes with cream and spinach (4 servings) Ingredients: 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces 100-15o g fresh spinach 2 cm piece ginger, peeled and grated 4 cloves garlic, minced 1 onion, chopped 1 teaspoon ground cumin 1 teaspoon curry powder 1 tablespoon ground coriander seeds 4 tablespoons of butter 1.5 cups
karmelowygrilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi: "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy(...)się w 100%. Jeżeli używam tradycyjnego grilla do przygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki. *** Ekspert radzi: "Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne
ClauditteMissCooking