Kofty wołowe 167ustach. W zasadzie były grillowanie, ale można przyrządzić je w piekarniku. Dzisiaj zrobiliśmy takie, jak w tym barze…mini „kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 łyżka mąki majeranek ostra papryka w proszku olej sól, pieprz(...)polędwica). Do mięsa dodajemy do smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchen
Zupa krem z cukinii i papryki 272Nadchodzą chłodniejsze jesienne dni. Nasz organizm domaga się większej porcji pokarmów i zwiększonej ilości składników mineralnych. Mam dla was propozycję na pożywną i pyszną zupę krem
Ala piecze i gotuje
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 265Dawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak
kuchnia doski
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 203facebooku zyskała 1522 polubień ( od września) Na koniec jeszcze 5 najpopularniejszych postów,które dla mnie są dużym zaskoczeniem: 1. Skrzydełka a la KFC 7138 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/skrzydeka-la-kfc.html 2.Pieczone ziemniaki z piekarnika 5252 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/02/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html 3. Pizza z patelni 4703 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/pizza-z-patelni.html 4. Babeczki do barszczu 4298 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/babeczki-do-barszczu.html 5. Placuszki z kurczaka(...)dzień jest coraz smaczniejsze. Składniki: 125 g miękkiego masła 4 jajka 375 g cukru 250 g gotowej masy makowej 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 600 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie bardzo stężałą masę) 4 łyżki konfitury wiśniowej
Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 196Kocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki
Moja Delicja
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 224cebuli 250 g marchewki 300g papryki zielonej 8 średnich ziemniaków 1,5 łyżki cukru lub miodu przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, rozmarynu i mieszamy. Cebulkę kroimy w kostkę, paprykę w paski, marchewki kroimy w plastry. Kurczaka obsmażamy za wszystkich stron na oleju. Przekładamy(...)karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. François Rabelais
Smakowite Dania
Chleb ziemniaczany z dynią, słonecznikiem i sezamem 191Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić(...)oliwek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Wyrośnięty chleb piec przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 20 minut. Gdy chleb będzie upieczony (powinien wydawać głuchy dźwięk) pozostawić
Krakowskie smaki Ani
Kiszka ziemniaczana jak smażyć? 119Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X Kiszka ziemniaczana jak smażyć? Kiszka ziemniaczana jak smażyć? Wskazówki na chrupkość i smak. Poznaj przepisy na doskonałe smażone danie z kiszką ziemniaczaną. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do smażenia kiszki ziemniaczanej Smażenie kiszki ziemniaczanej to staropolska tradycja, która zachwyca smakiem i chrupkością. Ta prostota przygotowania stanowi świetne wyzwanie dla początkujących kucharzy, którzy chcą odkryć tajniki smażenia(...)kiszki ziemniaczanej rozpoczyna się od wyboru odpowiednich składników. Będziesz potrzebować: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sól, pieprz i przyprawy do smaku Olej roślinny do smażenia Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę również obierz i zetrzyj. Wymieszaj ziemniaki i cebulę, a następnie dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy
Podstawy Gotowania
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 283ryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje) 240g polędwicy z dorsza 1/2 doniczki bazylii 1/4 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielki ząbek czosnku 20g parmezanu (warto zainwestować w prawdziwy parmezan, doskonale komponuje się(...)czosnek i orzechy rozdrobnić i zmiksować na masę za pomocą blendera. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na dorsza i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia
Dietolog
ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 157ziemniaczki mogłabym jeść dosłownie na tony! W sezonie letnim tak naprawdę do pełni szczęścia na talerzu potrzebna mi duża ilość ukochanych warzyw! Mięso zdecydowanie odchodzi w siną dal! Młode ziemniaki, marchew, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper! Duża ilość świeżego kopru! Tak – to zdecydowanie moje ukochane smaki lata! Dziś zainspirowana konkursem z marką GALLO przygotowałam(...)robić w malakserze ). Zawijamy w folię, chłodzimy. FARSZ: Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy. Szalotkę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, dodajemy łyżkę cukru i trochę soli – karmelizujemy na złoto. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy ziemniaki, by nabrały rumianego koloru. Przykrywamy karmelizowaną cebulą po całości. Dodajemy pokruszoną bryndzę
Ostra na Słodko
ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 149ziemniaczki mogłabym jeść dosłownie na tony! W sezonie letnim tak naprawdę do pełni szczęścia na talerzu potrzebna mi duża ilość ukochanych warzyw! Mięso zdecydowanie odchodzi w siną dal! Młode ziemniaki, marchew, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper! Duża ilość świeżego kopru! Tak – to zdecydowanie moje ukochane smaki lata! Dziś zainspirowana konkursem z marką GALLO przygotowałam(...)robić w malakserze ). Zawijamy w folię, chłodzimy. FARSZ: Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy. Szalotkę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, dodajemy łyżkę cukru i trochę soli – karmelizujemy na złoto. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy ziemniaki, by nabrały rumianego koloru. Przykrywamy karmelizowaną cebulą po całości. Dodajemy pokruszoną bryndzę
Ostra na Słodko
Jabłecznik cappuccino 191Jabłka w tym roku są tańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową(...)masę, która podbiła podniebienia wszystkich. Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek gorącej wody 18 dag cukru drobnego kryształu 18 dag mąki pszennej szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości, delikatnie łączymy z żółtkami, a następnie wsypujemy mąkę i proszek
Cynamonowe szczęście
Zdrowe frytki z cukinii z ketchupem 206mogą być zdrowe ? Oczywiście ,że mogą! Wystarczy tylko mieć cukinię, kilka składników i piekarnik i to wszystko bez użycia oleju! Zdrowo i pysznie! Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków i to jest dla mnie najważniejsze. Danie jest w brązach jesieni z nutką zieleni jak widać :) Składniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól, koperek, ostra(...)grubsze słupki. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy je przyprawami. Kawałki cukinii moczymy w jajku, potem obtaczamy je w mące, otrzepujemy nadmiar mąki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez przez 15-20 minut w temp. 220*C Mając Ketchup Kotlin tak szybko znikają frytki z cukinii :) Przepis bierze udział w super akcji kulinarnej: #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
W Moim Magicznym Domu
Bułki żytnio pszenne 209mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 1 lub 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn: do wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 4 łyżki mąki...mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałe produkty mieszamy na sucho w misce, gdzie(...)wyrabiamy ręcznie ciasto... jak jest zbyt suche dodajemy kilka łyżek wody... Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Potem zagniatamy, dzielimy i wyrabiamy bułki, które wykładamy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rozbitym jajkiem i posypujemy ziarnami lub po prostu wodą. Nacinamy lub nie i już wkładamy do piekarnika. Pieczemy
chleba naszego