pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:617/865)

Rodzinna sałatka 227

Uwielbiamy sałatki w szczególności te warzywne z majonezem. Taka miska przepysznej i prostej w przygotowaniu sałatki idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, świątecznym stole, jak i

Słodkie okruszki
Szalotki marynowane 158

A wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki

Marder&Marder Manufacture
Muffinki z jagodami 258

Sezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze

Kuchnia Pełna Pasji
Rolada z mięsa mielonego 171

sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki(...)środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut w temp. 200 stopni.   Wilgotne dłonie sprawią, że masa mięsna nie będzie się przyklejać do Twoich dłoni. Jeśli chcesz

Kulinarne S.O.S.
Rolada z mięsa mielonego 171

sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki(...)środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut w temp. 200 stopni.   Wilgotne dłonie sprawią, że masa mięsna nie będzie się przyklejać do Twoich dłoni. Jeśli chcesz

Kulinarny S.O.S.
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 187

niedużych dyni piżmowych. Najbardziej lubię właśnie takie małe sztuki, w sam raz na jedną potrawę. Nie mam spiżarni, ale moje dynie świetnie przechowały się w kuchni, na półeczce obok ziemniaków. Zaglądam do nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła(...)trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp kuminem, wędzoną papryką oraz solą. Polej ok. 1 łyżką oliwy, wymieszaj  i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią

Chilli Czosnek i Oliwa
Orkiszowe jagodzianki z maślaną kruszonką 83

mąki orkiszowej (u nas pełnoziarnista) -2 łyżki ksylitolu -50g masła w temp. pokojowej 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zblendować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi i trochę wyrobić ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto(...)zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać powidłami z jagód. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Składniki na kruszonkę zagnieść aby powstał „mokry piasek”. Kawałki kruszonki układać na jagodziankach nieco je dociskając. 7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły

Candy Pandas
Krem chrzanowy z czipsami z buraka 126

marchewce i pietruszce 2-3 ziemniaki 2 jabłka 1/2 pora biała cebula burak 3-4 ząbki czosnku 6 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz olej suszona papryka Ziemniaki, marchew, pietruszkę, jabłka obrać pokroić w kostkę. Pora oczyścić pokroić w plasterki. Zalać wodą 1,5 litra i gotować około 30 minut.Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić(...)zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Buraki zetrzeć na cienkie plasterki, skropić oliwą doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia i rozłożyć plastry buraka. Piec około 20 minut, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Zupę przelej do miseczek, udekoruj czipsami, suszoną papryką. Smacznego:) Artykuł Krem chrzanowy z czipsami

gotuj ze mną
Śledzie pod pierzynką – przepis 166

przykrywamy cebulą, na cebulę wykładamy 1 dużą łyżkę majonezu i równomiernie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę tworzą ziemniaki które solimy i oprószamy pieprzem, ziemniaki przykrywamy łyżką majonezu i łyżką musztardy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką majonezu i jogurtu. Na marchewce układamy ogórki(...)żółty. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki. Śledzie pod pierzynką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Dorsz pieczony z koperkiem Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie pod pierzynką – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Śledzie pod pierzynką – przepis 364

przykrywamy cebulą, na cebulę wykładamy 1 dużą łyżkę majonezu i równomiernie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę tworzą ziemniaki które solimy i oprószamy pieprzem, ziemniaki przykrywamy łyżką majonezu i łyżką musztardy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką majonezu i jogurtu. Na marchewce układamy ogórki(...)żółty. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki. Śledzie pod pierzynką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Dorsz pieczony z koperkiem Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie pod pierzynką – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Mięso z indyka, które oczaruje Twoich bliskich – przepisy 155

niego potrawy mogą być nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze! Przygotowanie indyka wcale nie musi być trudne. Nie musimy od razu decydować się na kupno całej tuszki i pieczenie jej w brytfannie. W sklepach znajdziemy także łatwe w przyrządzeniu filety z indyka, które mogą posłużyć do stworzenia pysznych, szybkich dań na każdy dzień. Jeśli także zastanawiasz się(...)Indyk w sosie pieczarkowym To proste w przygotowaniu danie obiadowe na pewno przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznego sosu pieczarkowego. Gotowa potrawa świetnie komponuje się z ryżem, kaszami, makaronami czy ziemniakami. Składniki: 1 pierś z indyka 500 g pieczarek 3 średnie cebule 2 szklanki śmietanki 30% kilka łyżek masła niewielka ilość oleju przyprawy – sól, pieprz, czosnek granulowany, posiekana natka pietruszki Pierś

Kuchcik gotuje
Karkówka w sosie maślano-czosnkowym 159

karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl. bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc(...)żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć do garnuszka. Zagotować.  Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Dodać do sosu. Przegotować chwilę do zagęszczenia. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
Warzywna Zapiekanka Z Ziemniakami I Mozzarellą 166

minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy. 3. Foremkę natłuszczamy masłem i wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem. Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy(...)tartą (możecie również całość posypać bułką, ja wolałam posypać tylko różyczki) 4. Teraz odsączoną z zalewy kulkę mozzarelli kroimy na plasterki,paski i układamy na całej zapiekance. Gotową zapiekankę pieczemy w 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu

Gotowanie...to proste !
Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie 123

smaku 4 jajka Akcesoria: plastikowa butelka + ostry nóż LUB krążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam. Cebulkę posiekałam i zrumieniłam na łyżeczce klarowanego masła. Ziemniaki lekko ugniotłam tak, aby powstało „puree” z kawałkami warzywa. Dodałam podsmażoną cebulkę oraz pokrojoną w niewielką kostkę mozzarellę i wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ponieważ(...)mianowicie po prostu wycięłam z plastikowej butelki pierścień o wysokości ok. 6 cm. Polecam metodę, tylko uwaga na palce! Za pomocą pierścienia ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 krążki z masy ziemniaczano-serowej. Każdy z nich owinęłam plastrem boczku wędzonego i zapiekłam w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok. 15-20 minut. Na sam koniec załączyłam funkcję grilla

Kate's Kitchen
Pierniczki...i Świąteczne Kule Słodyczy 194

łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego szczypta soli Do dekoracji lukier oraz naturalne posypki, ozdoby cukiernicze Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta(...)ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.Udekoruj wedle uznania! Do Siego Roku!Pierniki fajne przechowują się w słoju. Ja założyłam mu kokardę Justyny

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 211

około 100 ml wody. Całość zagotowałem, a następnie podgrzewałem na małym ogniu przez około 20 minut. Ziemniaki dokładnie umyłem i nie obierając ich, ugotowałem je w osolonej wodzie. Gorące ziemniaki obrałem ze skórek i przecisnąłem przez praskę. Dodałem do nich jajko, 100 gram mąki pszennej oraz szczyptę soli. Całość delikatnie wyrobiłem, aby powstało jednolite ciasto. Przy pomocy dłoni uformowałem(...)przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła. Dodałem do niego pół łyżeczki suszonego estragonu, a następnie smażyłem na nim kluski ziemniaczane przez około 7 minut. Po trzydziestu minutach pieczenia mięsa, wyjąłem je z piekarnika i delikatnie polałem przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ponownie umieściłem w piekarniku, zwiększając jego temperaturę do 180 stopniu. Po kolejnych 10 minutach mięso było gotowe

Wyprawy kulinarne