pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:621/865)

Krakersy z ziaren. 276

szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków)      Wieczorem siemię lniane zalewamy 200 ml wody, mieszamy i odstawiamy na noc (siemię lniane wytworzy naturalny klej, który sklei całość). W drugiej misce mieszamy 1 szklankę dowolnych(...)Następnego dnia odcedzamy dowolne ziarna z wody i dodajemy do siemienia lnianego. Dodajemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz najtrudniejszy moment. Całą mieszaninę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykrywamy drugim arkuszem papieru lub folii spożywczej i wałkujemy małym wałeczkiem lub szklanką (bez ucha), aż ziarna utworzą cienki arkusz. Teraz ostrożnie ściągamy wierzchni papier i wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 206

Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli(...)lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki

psgotujemy
Ruskie pierogi - podpiekane 160

pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy(...)układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.  Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryba z groszkiem i kalafiorem 215

panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj jednak zrobiłam wspaniałe groszkowe puree z dodatkiem mięty. Zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam żółty kalafior. Jak widzicie słońce uderzyło mi do głowy, bo na talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest(...)Dodaj oliwę i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC, u mnie funkcja grilla. Obierz i pokrój bataty na cienkie plastry. Posól i skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piecz podobnie jak kalafior. Piecz kalafior przez 25 minut. W międzyczasie przygotuj groszkowe puree. Rozpuść masło w rondelku. Dodaj groszek i smaż aż będzie miękki, około 10 minut. Pokrój drobno miętę

codojedzenia
Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze 234

twarogu, a jeszcze inne – z ricotty. Jeśli macie ochotę na szybki deser – nic prostszego! Wszystkie składniki wlewamy, wsypujemy i wrzucamy do miski – przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, aromat, cukier. Wlewamy alkohol żeby pączki nie wchłaniały podczas smażenia zbyt dużo tłuszczu. Dla smaku dodajemy skórkę otartą z pomarańczy na drobnych oczkach tarki. Wbijamy jajka i dodajemy serek(...)pączki za szybko się przypalą, a w zbyt niskiej wchłoną za dużo tłuszczu. Jeśli nie macie termometru, możecie sprawdzić temperaturę oleju wrzucając do niego odrobinę ciasta albo kawałek surowego ziemniaka – powinien zacząć od razu skwierczeć i w ciągu 40 sekund do minuty zrobić się rumiany. Do nakładania ciasta szykujemy sobie dwie łyżki, moczymy je w gorącym tłuszczu żeby ciasto

Karo in the Kitchen
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 125

gniocchi. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat nie ma tak zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego, ponieważ kluski zrobią się gumowe jak pociski(...)Duża garść słonecznika Sok z całej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie) Olej Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Bataty umyj, ponakłuwaj skórkę widelcem. Wstaw do piekarnika, piecz 30 minut. Wyjmij, przestudź. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Wysyp słonecznik na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka delikatnie zaczną się

Niedzielny kucharz
Dyniowe gnocchi 97

pierwsze gnocchi jakie robiłam, ale zdecydowanie jest to najlepszy przepis!. Przetestowałam kilka wersji przepisów, łączyłam dynię z ugotowanymi ziemniakami, dodawałam jajko, były ok ale to nie było to. Moje próby zaowocowały najlepszym przepisem jaki mogę Wam zaproponować. Co jest jego niewątpliwą zaletą? To ze jak macie gotowe już puree z dyni, przygotowanie gnocchi zajmie Wam 15 minut łącznie(...)dyni – dyniowe latte – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – muffiny dyniowe z figami – zupa dyniowa z pomidorami – dynia marynowana w occie – pieczona dynia futsu black – szakszuka z dynią – bruschetta z dynią – pasta z dyni i koziego sera DYNIOWE GNOCCHI Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki gnocchi

nietylkopasta.pl
5 obiadów za 14 zł i mniej 128

też jak obniżyć cenę. Najpierw zobacz co jest w menu: Poniedziałek: Spagheti al ragu Wtorek: Dynia makaronowa zapiekana z sosem Środa: Polędwiczki pieczone w miodowym sosie Czwartek: Strogonoff z ryżem z kalafiora Piątek: Dorada pieczona po baskijsku 14 zł za obiad Kiedy na początku poprzedniego tygodnia wrzuciliśmy na facebookową grupę Jak planować posiłki na tydzień zarys planu(...)jest wielką miłośniczką spaghetti al ragu, jednak takie dania gotujemy tylko kiedy nie mamy już żadnego pomysłu na obiad. Zazwyczaj szukamy jakichś inspiracji na nowe przepisy. Ja uwielbiam doradę pieczoną po grecku, ale jeśli tylko kupimy ryby szukamy nowych sposobów ich przyrządzenia. Zapisaliśmy się na listy mejlingowe mnóstwa blogów, codziennie dostajemy tony nowych przepisów – nic tylko wybierać

Niedzielny kucharz
Żeberka pieczone 138

dość długie marynowanie, ja polecam marynować je co najmniej dwie godziny, a najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i trzymać w niej mięso całą noc. Moje podałam ze zwykłymi, tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, jak dla mnie kompozycja idealna:) 1 kg żeberek w paskach 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka prawdziwego miodu 1 łyżka ketchupu(...)mniejsze porcje. Pozostałe składniki wymieszać i tak powstałą marynatą natrzeć żeberka. Wstawić mięso do lodówki, aby marynowało się przez ok. 2 h. Następnie umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st C. Po tym czasie żeberka odkryć i dopiekać jeszcze przez pół godziny aby się zrumieniły. Żeberka w czasie pieczenia odwracać parę razy

Krylowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 148

jest jej dużo no i są wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się po prostu. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, smak , jego strukturę i to jak się zmienia pod wpływem zagniatania. Oczywiście jest też niezłym wysiłkiem(...)fizycznie, ale takie ciasto drożdżowe potrafi dać kopa . A może jesteście już zaprawieni w boju i uwielbiacie drożdże jak ja, mam dla Was kilka przepisów: Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Cynamonowe bułeczki Domowe Precle     Artykuł Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Babeczki ziemniaczane z natką 121

posiekanej natki pietruszki Robimy!! Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź przepuszczamy przez maszynę. Jak na placki ziemniaczane To samo robimy z cebulą. Mieszamy. Powstały sok zlewamy. Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i lekko podsmażamy, aż puści trochę tłuszczu Kiełbasę dodajmy do ziemniaczanej, bez tłuszczu (chyba, że ktoś(...)Mieszamy do połączenia wszystkich składników Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Szykujemy formę do muffinek, natłuszczamy lekko i nakładamy po brzegi masę. Wierzch lekko polewamy olejem i posypujemy pozostałą pietruszką Pieczemy około 40 minut – w systemie góra/dół. Sprawdzamy patyczkiem czy są już upieczone -jak będzie suchy to znaczy ,że można wyjmować. Ważne aby nie spalić za mocno. Smacznego! Share

Latosiowydom
Krokiety ruskie 275

Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję. Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego. Farsz z wędzonym twarogiem (który już(...)Oryginalny przepis Tosi znajdziecie tu –> KLIK. Ja wykorzystałam mój standardowy przepis na 10 naleśników, zamieniając jedynie wodę gazowaną na piwo bezalkoholowe. A do farszu dodałam mniej ziemniaków, aby twaróg był bardziej wyczuwalny. Krokiety panierowane w płatkach kukurydzianych najlepiej smakują na ciepło, gdy farsz rozpływa się w ustach, a panierka jest chrupiąca. Natomiast na nastepny dzień zjedliśmy […] Artykuł

Mienta blog
Schab ze śliwką... 234

łyżki przyprawy na 1 kg mięsa, u mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy w 200 st. C / 90 min. pod przykryciem, potem jeszcze 10-15 min. bez pokrywki. Ja nie dopiekałem, bo nie chciałem akurat przypieczonego z wierzchu schabu. Po upieczeniu nie wyjmujemy(...)zlewamy i możemy go potem wykorzystać do obiadu. Jak serwujemy od razu na obiad, to po prostu kroimy bardzo ostrym nożem na grube plastry, tak pokrojone podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem...wybór jest wielki... Jeżeli chcemy żeby schabik był do kanapek, to osuszony i ostudzony chowamy do lodówki na minimum 6 godzin i potem jak już ładnie stężeje możemy

chleba naszego
Babeczki ziemniaczane plus przepis na purre ziemniaczane po naszemu 161

czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  Przepis na pastę z kurkumy - 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 jajka - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Do gorących dodajemy masło, pastę z kurkumy, czosnek i opcjonalnie doprawiamy solą do smaku. Miksujemy mikserem...(..i mamy gotowe(...)dalej... ) Zostawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i  ubijamy. Dodajemy purre ziemniaczane, miksujemy. Dodajemy mąkę, miksujemy. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 30 minut

Szkrab Je Sam
Pieczony łosoś w miodzie i koperku 191

Dziś przepis na szybki i nieskomplikowany obiad.  Wystarczyło zamarynować łososia  i upiec w piekarniku.  Ryba wyszła bardzo  delikatna i aromatyczna. Całość podałam  z ziemniakami i gotowanymi warzywami, polecam. Składniki: 500 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Do miski wycisnąć(...)wysmarować marynatą, odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, łososia posolić, popieprzyć z każdej strony i przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 17-20 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi