Mamy zawsze będzie nam się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli(...)przepis na zupę pomidorową. Przyrządzamy ją na rosole, na skrzydełkach, udkach, bulionie warzywnym lub tylko na maśle. Pomidorową podajemy nie tylko z makaronem, ale również z ryżem, zacierkami i ziemniakami. Ostatnio również coraz częściej z ciecierzycą lub soczewicą. U nas znajdziesz tradycyjny przepis, który możesz dostosować do własnych upodobań smakowych i podać z innym niż proponowany przez nas dodatek oraz
Kuchnia Na WypasieBakłażanowe łódeczki z fajnymi ziemniaczanymi kulkami i kurczakiem. Obiad zrobicie w piekarniku cały. Zapewniam was że najecie się bo sam bakłażan i ziemniaki są syte do tego brokuł i pomidory. Kolorowo wiosennie, i pysznie. 2 bakłażany 1 pierś z kurczaka 1 por kawałek biała część 1/2 brokuła 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz olej rzepakowy papryka chili pieprz czerwony czosnek granulowany(...)środka zostawiam po 1 cm miąższu. Łódeczki bakłażanowe smaruję olejem w środku. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni. Na blaszkę na papierze układam bakłażana i kulki ziemniaczane. Piekę 15-20 minut. W tym czasie kroję pierś z kurczaka na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję zioła do kurczaka, chili, czosnek, odstawiam na 10 minut albo dłużej. Por drobno kroję
wesoła kuchniapieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy mała kapusta włoska 1 cebula śmietana 18 % 1,5 l bulionu warzywnego 4 ziemniaki 3 marchewki 1 średnia pietruszka pół pora kawałek selera mały pęczek koperku 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki majeranku Przygotowanie: Fasolę zalałem(...)Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w ąluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut. Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości warzyw. Dodałem pokrojone
R'n'G Kitchenpłynu wkruszyć drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do namnożenia. Ziemniaki umieścić w misce. Dodać mąkę, sól i 2 łyżki posiekanego kopru. Gdy drożdże wyrosną, wlać je do ziemniaków i mąki. Ciasto wyrabiać ręcznie do połączenia składników. Nie trzeba długo wyrabiać. Do ciasta dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia(...)Posypać koperkiem, złożyć brzegi do środka i rozwałkować na długość podobną do szerokości keksówki (patrz: zdjęcie obok). Kawałki ciasta włożyć do keksówki z nieprzywieralną powłoką (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W czasie wyrastania chleba nastawić piekarnik na 220 stopni C. na funkcję pieczenia z parą. Jeśli piekarnik nie ma takiej
Weekendy w domu i ogrodzietalerzu wynik chwilowego poszperania w lodówce i tymczasowego zapału do gotowania: młode ziemniaki z koperkiem i olejem lnianym, kotlety sojowe panierowane w jajku z curry i mące pszennej, fasolka szparagowa na parze z prażonymi pestkami słonecznika, sałata zielona w musztardowym sosie i sałatka z pomidorów, cebuli i kalafiora na parze. Przepis na ciasto podesłała mi Karolina. Znajdziecie je tutaj . Robiłam(...)owocami borówki amerykańskiej). Wychodzi za każdym razem. Można zrobić z różnymi owocami, nie tylko jagodowymi. Jedna uwaga: nie ubijałam całych jajek, tylko oddzielnie białka z cukrem, później dodałam żółtka. Piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie, wilgotne i ładnie pachnie wanilią
Qlinarnie i Qlinarnieduże ziemniaki - 1 cebula - 2 cytryny - 5 gałązek świeżego tymianku - 150 ml. oliwy z oliwek - 100 ml. białego wina - pieprz - sól * foremka o wymiarach 30 x 40 cm. WYKONANIE: - Ziemniaki, pomidory, cebulę i cytryny (ze skórką) kroimy w grube plastry. Przekładamy pokrojone warzywa do foremki o wymiarach: 30 x 40 cm. - Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i oliwą(...)brzuchy plastrami cytryny. - Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora. - Całość polewamy oliwą z oliwek i winem. - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu w 180*C około 50- 60 min. Życzę smacznego kochani
RITA food channelszkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać(...)pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać
Pieguskowa Kuchniakurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodawać wodę/bulion do momentu, aż przykryje warzywa. Gotować na małym ogniu(...)płatki jaglane, mąkę i jajka. Wszystko dokładnie jeszcze raz zmiksować. Gdy jest zbyt gęste, dodać trochę wody z gotowania. Keksówkę wysmarować oliwą i wysypać mąką jaglaną. Wyłożyć farsz i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut do zarumienienia wierzchu. Polecam piec na początku z termoobiegiem, a potem przełączyć na góra-dół. Smacznego
Jaglusiawedług mojego męża. Biszkopt: 5 jajek - białka osobno 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć część kremu i układać umyte(...)łyżka kartoflanki 1 cukier waniliowy Zagotować wszystko na budyń, ostudzić. Po ostudzeniu utrzeć z 200g margaryny. Zajrzyj również tu: 1. Ciasto "Kubuś" 2. Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką 3. Swojski Kopiec Kreta
My World by Dagmara RekDziś po swojsku i coś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli(...)smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową
Tradycyjna Kuchniasamej tarce starłem również cebule dymki po odcięciu od nich szczypiorku. Ziemniaki i cebulę przełożyłem do miski, przyprawiłem je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie dodałem do ziemniaków łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu kminku, dwie łyżeczki suszonego cząbru, łyżkę mąki ziemniaczanej i dwa jajka, po czym całość dokładnie wymieszałem. Plastry wędzonego boczku pokroiłem w poprzeczne pasy o szerokości około(...)dość często mieszając, aby przyrumienienie wszystkich kawałków było mniej więcej jednakowe. Zamiast boczku można użyć również podsmażonej kiełbasy, choć moim zdaniem to właśnie aromat boczku najlepiej komponuje się z pieczonym plackiem ziemniaczanym. Przyprawioną masę ziemniaczaną przełożyłem do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia tarty, w ten sposób, aby jej grubość była wszędzie taka sama. Oczywiście można również użyć zwykłej brytfanny
Wyprawy kulinarnesię przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK . 1/2 kg karkówki 4 pomidory 4 cebule szklanka pikantnego keczupu 1/4 szklanki wody przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1. Karkówkę kroimy(...)plastry. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę plastrów mięsa, cebulę i pomidory. Robimy to do wyczerpania składników. 4. Keczup rozrabiamy z wodą i zalewamy nim mięso. 5. Pieczemy przez 2h w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnimoim domu nie gościła kalarepa i nie mam pojęcia dlaczego. Kiedyś kupiłam to warzywo, zrobiłam na próbę i... od razu się polubiliśmy :) Kalarepę można jeść na surowo, gotować, smażyć oraz piec . Łączyć z innymi warzywami lub mięsem albo jeść solo . Jej smak na surowo trochę przypominający kapustę (ale w lżejszej wersji), łagodnieje pod wpływem obróbki termicznej. WŁAŚCIWOŚCI KALAREPY: Ma witaminy(...)dużo błonnika Nie uczula 100 gram kalarepy = 27 kalorii ma szczawiany , więc nie mogą z nią przesadzać osoby z kamicą nerkową SKŁADNIKI 3 kalarepy 2 ziemniaki 1 marchew chrzan słonecznik sól / 1-2 kostki rosołowe pieprz czarny / pieprz ziołowy śmietana WYKONANIE Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami
Zofianamundurkach 600 g pszennej mąki chlebowej 330 ml wody 1.5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1 saszetka suszonych drożdży 3 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy (można po prostu widelcem). Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki(...)piekarnik jest już porządnie nagrzany wkładamy do niego chleb oraz naczynie z wodą (w celu uzyskania pary wodnej). Po mniej więcej 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
Z butelką mleczka w tleDzisiejszy obiad był na życzenie mojego syna. Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam! Składniki
kuchnia doskimoim stole ( semilaktoowowegetarianizm ). Dobrą rybę jest naprawdę trudno przyrządzić, dlatego stawiam na prostotę i łatwość wykonania,aby jak najbardziej zminimalizować szansę na zepsucie dania. Stąd dziś będzie o pieczonym okoniu, puree z niedawno poznanym przeze mnie topinamburem i przyjemności gotowania dla innych. Jedzenie stanowi największą przyjemność i rozkosz życia. Zgodzę się z tym i podpiszę każdą możliwą(...)czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam
W kuchni Karmel-itkipełni uzasadniona. Centrum jest zabytkowe, ale też nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu(...)puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish (use fresh tomatoes instead of tinned ones) 31. Letni obiad / Summer dinner 32. Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33. Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee 35. Letnia klasyka obiadowa / Summer
Qlinarnie i Qlinarnieczemu możemy mieć obiad na dwa dni. Mięso w tym wydaniu jest bardzo soczyste, a pieczarki i ciągnący się ser smakują równie świetnie. Zazwyczaj danie to serwuję w towarzystwie ziemniaków i surówki. Idealnie się sprawdzi surówka z czerwonej kapusty czy colesław . PRZEPIS NA KURCZAKA Z SEREM I PIECZARKAMI Składniki 600 g pieczarek 1000 g fileta z kurczaka 8 plastrów sera(...)nich przyprawimy solą i pieprzem. Kolejno przyprawione kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę kroimy w paseczki. Umieszczamy na dnie naczynia do pieczenia. Usmażonego kurczaka układamy na cebuli. Masło kroimy na małe kawałki umieszczamy na kurczaku. Całość posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczarki kroimy w paseczki duśmy aż zmniejszą objętość. Solimy
Przepiski.plDziś prosty i szybki przepis na pikantne skrzydełka. Do tego frytki lub ziemniaki z wody plus ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 1 kg skrzydełek 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki pieprzu(...)miseczki, mieszam. Skrzydełka nacieram dokładnie marynatą, przykrywam folią i wstawiam do lodówki na całą noc. Skrzydełka wykładam na wysmarowaną blaszkę i wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 °C i piekę przez 40 minut. W połowie pieczenia skrzydełka obracam na drugą stronę. Smacznego
magiczna kuchnia KasiCukier waniliowy łyżeczka łyżeczka octu Śmietana 18% lub 12% 100 ml Soda oczyszczona łyżeczka Cukier puder do posypania Olej lub smalec do smażenia W misce rozgnieść ser tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Do sera dodać pozostałe składniki: przesianą mąkę, żółtka, cukry, ocet oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Ciasto podzielić na 3-4 części(...)zagniotłam ponownie aby otrzymać więcej oponek ;)). Olej rozgrzać a następnie smażyć partiami na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyciągać na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodyNo to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to
Moje Małe CzarowaniePieczemy wianuszki, pleciemy wianki, a może by tak zrobić sałatkę w tym kształcie? :-) Sałatka warstwowa "Wianek" to prosta kombinacja, która przyciągnie wzrok eleganckim wyglądem i zachwyci klasycznym smakiem sałatki jarzynowej wzbogaconej w orzechy i kurczaka. Idealna na imprezy rodzinne, kiedy jest uzupełniona w majonez, a także na naprawdę lekkie kolacje, gdy zamiast niego dodamy jogurt. Zdrowa i pożywna. Fajnie wpisuje(...)się w aktualny klimat zimowej aury. Sałatka warstwowa "Wianek" Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka ugotowany (można także upiec) 3 ugotowane marchewki 3 ugotowane ziemniaki dwie łyżki groszku konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku drobno posiekanych kilka łyżek majonezu lub gęstego jogurtu sól i pieprz do smaku garść orzechów włoskich zmielonych w młynku łyżka tartego żółtego
Poezja Smaków - blog kulinarnypokroić. 5. Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek. 6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor. 7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać. 8. Wlać ciecierzycę wraz z płynem, w którym się gotowała. 9. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut. 10. Na talerzu zupę polać oliwą(...)Henckels, słynie na całym świecie z luksusowego, wyśmienitej jakości kolorowego żeliwa . Marka Staub wykroczyła poza standardy produkcji naczyń żeliwnych, tworząc garnki, patelnie, woki, brytfanny i ceramiczne naczynia do pieczenia i serwowania, dedykowane najbardziej wymagającej grupie gotujących. Powstała w 1975 roku marka Staub, mimo stosunkowo młodego wieku, jak na producenta naczyń żeliwnych, cieszy się renomą jednego z najbardziej zaufanych producentów
królestwo garówCzasem dobrze, jak się dużo dzieje. Tu się dzieje dużo, kolorowo i bardzo smacznie. To, że dużo się dzieje, nie oznacza od razu, że potrzeba dużo
Kucharzycagarach, Wszystko mieszamy razem, wrzucamy do piekarnika, czekamy i jemy. Bo w kuchni najprostsze rozwiązania są najlepsze. Smacznego! Składniki: 4 pałki z kurczaka 300 g dyni 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki tymianku sól do smaku(...)czasie do blaszki wykładamy warzywa, na warzywach układamy kurczaka i całość polewamy przyprawami z oliwą, w których marynował się kurczak. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy z ulubioną surówką (u mnie kapusta pekińska
psgotujemypomysł że zrobię mojej rodzinie takie czosnkowe i trafiłam w smaki ,bardzo fajnie smakują z sosem czosnkowy i grzankami ziołowymi , można także takie skrzydełka zrobić na grillu z ziemniakami z masłem czosnkowym .Wszystko czosnkowe ach , ale kto komu zabrani :) Składniki 1 kg skrzydełek(...)wszystkich składników dodajemy 2 łyżki oleju i dokładnie wszystko mieszamy aby składniki się dobrze połączyły i przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień pieczemy skrzydełka w piekarniku około 55 minut na 160 stopni ,zerkając co jakiś czas sprawdzając aby się nie za mocno przypiekły
Mój Smakmnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło(...)jajka i pół puszki kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem
Pychotkaaamąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, czy też w inny sposób tłuczemy i też dodajemy do całości. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy 15-20 minut. Ciasto będzie się pewnie trochę lepiło(...)wywalamy z miski wyrośnięte ciasto na stolnicę. Wyrabiamy przez moment i dzielimy na 9 części. Dłonie smarujemy olejem i formujemy 9 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy szmatką na 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i wstawiamy bułeczki na 15-20 minut - aż się zarumienią. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder Manufactureduży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie(...)sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Rajmusi być orzechowy) 1-2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli pieprz mogą być ulubione zioła Przygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :) Piekarnik rozgrzać do 200 st. C Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać Cebulę obrać(...)Całość polać oliwą. Dokładnie wymieszać Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać Serek pokroić w plasterki Ok. 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch cammembert i zapiekać do momentu rozpuszczenia się serka. Podawać zapiekankę polaną pesto Na zdrowie :) Biorę udział w akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki Tym razem chciałam znaleźć jakieś danie z kurczaka, ale które nie wymaga żadnej dostawki w postaci ziemniaków. Dzięki temu wyszperałam doskonałe danie na zapiekane naleśniki. Alternatywnie można je serwować z różnymi sosami, dostosowanymi wg uznania. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać razem na gładką masę. Smażyć(...)ułóżyć kurczaka i kukurydzę. Zwinąć w ruloniki i ułóżyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i zapiekać w temperaturze 180°C przez około 10 min. Podawać ciepłe prosto z pieca. Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni