pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:625/865)

Piróg drożdżowy z farszem z kaszy gryczanej białej BIO i ziemniaków 78

dawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie,  wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami.  Również tymi związanymi z tamtejszą kuchnią. Drożdżowe kaszaki, cebularze, pirogi(...)wyłożenia naszej sporej blaszki - dna,  boków oraz do przykrycia wierzchu nałożonego farszu. Farsz: Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy na puszyste pure.  Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rumiano na maśle. Do ziemniaków ( mogą być nadal lekko ciepłe ), wsypujemy kaszę,  wlewamy cebulkę z masłem, doprawiamy solą i pieprzem

Kronika Piekarnika
Chipsy z obierek warzywnych 71

chrupią…! Skoro tak bardzo je lubimy to przygotujmy je w zdrowej formie. Dziś przepis na fantastyczne chipsy z obierek warzywnych. Do tego przepisu można wykorzystać dowolne warzywa ziemniaki, czerwone buraki, marchewkę lub pietruszkę. Wszystko co najlepsze w warzywach podobno ukryte jest w skórce i grzechem byłoby wyrzucenie jej! Można przetworzyć ją na fantastyczne chrupiące i aromatyczne chipsy, oczywiście przed(...)wyżucamy do kosza! Course Przekąski Cuisine Polska Keyword chipsy, fit, wegetariańskie Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Author Anna Ingredients obierki z 4 ziemniaków buraków czerwonych, pietruszki lub marchewki 3 łyżki oleju roślinnego ulubione przyprawy np: słodka lub ostra papryka sól, tymianek, rozmaryn... Instructions Warzywa wyszorować, osuszyć, a następnie obrać przy pomocy obieraczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup 92

koperku, sól, pieprz do smaku Marchewkę, pietruszkę, ogórki i seler zetrzeć na tarce (lub pokroić w kostkę), ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, drobno posiekać pora. Włoszczyznę i ziemniaki przesmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso, koncentrat, fasolę, ogórki i wodę z ogórków do smaku. Doprawić(...)koperkiem lub natką. Rassolnik Pickle Soup Recipe: 2 - 2.5 l of homemade chicken stock, some shredded chicken from the stock, 1-2 carrots, grated, 1 small parsnip, grated, small piece of leek ,finely chopped, 2-3 large potatoes, 2 stalks of celery, 4-5 Polish or Russian pickles / fermented cucumbers with their juice, to taste, 2-3 tbsp of tomato

Lekcje w kuchni
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole 113

muszkatołowa, tymianek na beszamel: 1 i 1/2 szklanki mleka, czubata łyżka masła,  czubata łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka łyżek startego sera, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać przyprawami. Ułożyć tuńczyka i drobno pokrojonego pora lub cebulę. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę(...)Znów postawić na ogień, podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku). Doprawić. Sosem zalać zapiekanką, posypać serem, i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C. Quick Potato and Tuna Casserole Recipe: 6-7 cooked potatoes, 1 can of tuna, 1 leek or large onion, salt, pepper, thyme, sweet

Lekcje w kuchni
Zapiekanka z puree kukurydzianym 90

smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree kukurydziano-ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść. Kukurydzę odsączyć, czosnek obrać i razem z mlekiem zmielić na jednolitą masę. Do ziemniaków dodać mieszankę kukurydzianą, masło, śmietanę oraz drobno posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostałe składniki: Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić(...)piekarniku mięso będzie krótko, dlatego należy wcześniej je usmażyć. Pomidory umyć, pokroić na grube plasterki. Mozzarellę pokroić na plasterki. Wykonanie Całe puree kukurydziano-ziemniaczane wyłożyć w naczyniu do pieczenia, na nim ułożyć mięso, lekko je dociskając, następnie pomidory i na sam koniec mozzarellę. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), zapiekankę z puree kukurydzianym piec 10-15 minut . (adsbygoogle

niecodziennikpary
Puszyste bułeczki dyniowe 89

Świetne do kanapek z serem, miodem czy konfiturami. Lekko słodkie z delikatnie maślaną nutką, dzięki dodatkowi śmietany. Na blogu były już przepisy na wszelkiego rodzaju pieczywo z dodatkiem owsianki, ziemniaków. Nie było jednak przepisu na pieczywo z dynią. Dzisiaj zatem nadrabiam te zaległości. Dzięki dodatkowi puree z dyni, bułeczki mają niepowtarzalny, pomarańczowawy kolor. Jeśli macie problem ze zrobieniem puree, poszukajcie(...)ugotujcie ją na parze. Bułeczki możemy posypać dowolnymi nasionkami, kruszonką lub też pozostawić je gołe. Jak dla mnie, są idealne i nie byłam w stanie poprzestać na jednej. Możecie piec je połączone jak buchty razem lub też jako osobne bułeczki. Jeśli używacie wilgotnego puree, to będzie trzeba dosypać więcej mąki. Im jaśniejszą mąkę użyjecie, bułeczki będą delikatniejsze. Ja użyłam mąki

Mieszam w Garnku
Rogaliki drożdżowe zero waste 142

wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Przesiać mąkę, zrobić na środku kopczyka dołek i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę mleka i rozpuszczone letnie masło oraz ziemniaki. Razem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze raz. Wyłożyć na stolnicę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować(...)wtedy będą większe) części - trójkątów. Każdą część posmarować dość cienko masą makową lub powidłami. Zacząć zwijać od podstawy trójkąta. Zwinięty rogalik układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdego posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody lub śmietanki. Posypać makiem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 124

Czas : 40 minut Koszt dla dwóch osób: 7-8 zł Poziom trudności: Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie(...)gotujemy 17 minut. Po tym czasie ścigągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku. Krok 4 Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę

Niedzielny kucharz
Puree z dyni 146

Sezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i

kuchnia doski
Potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem 135

domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Upieczoną kaczkę przełożyć do garnka, wlać bulion, zagotować. Dodać skórkę pomarańczową i chwilę(...)gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie zastawa

królestwo garów
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANYM SZPINAKIEM I WĘDZONĄ MAKRELĄ 234

puree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem, dodając masła. Starłam do niego parmezanu i dosypałam gałkę muszkatołową. Jeśli puree będzie za gęste i mało kremowe wlejcie więcej mleka. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju(...)czosnku. Po około dwóch minutach gdy zmniejszył objętość przyprawiłam go solą i pieprzem. Podgotowałam w osolonej wodzie brokuły. Powinny być nie do końca ugotowane, ponieważ będą się jeszcze piekły. Pozostało jeszcze obrać makrelę. Mając już wszystkie składniki, układałam z nich warstwy w żaroodpornym naczyniu: szpinaku, brokuł, wędzonej makreli, i puree ziemniaczanego. Posypałam je startym parmezanem. Zapiekałam zapiekankę około 20 minut

potrawyregionalne
Zupa ogórkowa, mecz siatkówki 181

posiekaj drobno w blenderze. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż najpierw ogórki, potem dorzuć pozostałe warzywa i również chwilę podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Zalej wodą. Wrzuć pozostałe składniki. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Asseco Resovia Rzeszów: Lotos Trefl Gdańsk,  3 : 0 P.S. Aby kupić bilety, najlepiej przyjść(...)style gherkin soup Perfect for this weather. A warming and super easy to make soup. Ingredients: 6-7  Polish style gherkins 1 parsley 1-2 carrots 1 small piece of celeriac 1 leek or onion 2-3 garlic cloves 3 tbs butter 3 tbs olive oil 4-5 potatoes 70-100 g dry white rice 3 bay leaves

Qlinarnie i Qlinarnie
Dlaczego jem inaczej... 174

Wiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje po prostu

pyszne zdrowości
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 164

Chleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy(...)których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych

MamaOskarka
Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach 187

czarny pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut. Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw(...)version Baby potatoes with cream and spinach (4 servings) Ingredients: 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces 100-15o g fresh spinach 2 cm piece ginger, peeled and grated 4 cloves garlic, minced 1 onion, chopped 1 teaspoon ground cumin 1 teaspoon curry powder 1 tablespoon ground coriander seeds 4 tablespoons of butter 1.5 cups

karmelowy
Grillowane Kotlety z Indyka 124

grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy(...)się w 100%. Jeżeli używam tradycyjnego grilla do przygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki. *** Ekspert radzi: "Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne

ClauditteMissCooking
Gofry ziemniaczane w wersji śniadaniowej 142

najwięcej o to krzyczą, też czasem "zgrzeszą"... No dobra, miałam już swoją buteleczkę bulionu (nawet dwie), ale najpierw brakło czasu by coś stworzyć, później zrobiłam pyszną zupkę z pieczonych warzyw, ale zapomniałam o umieszczeniu produktu na zdjęciu, a na końcu powstały one- gofry! Ziemniaczane, z tymi wszystkimi dodatkami, o których wspomnę na końcu były warte poświęcenia i zjedzenia śniadania(...)miałam już dostępu do kurek, bo taki sos z nich i mięsna roladka byłyby świetnym pomysłem na obiad. Spróbujcie koniecznie, warto! Składniki na ok 8 gofrów: 400g ziemniaków 100ml + 3 łyżki bulionu warzywnego Krakus 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka 3 łyżki oleju + 1 łyżka 100g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżka czarnego

Kuchnia w czekoladzie
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 63

wersje, przy czym nie ma żadnych reguł, które określałyby ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia(...)kilka łyżek ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (można użyć również białej komosy, ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej

Even Better Food
KARCZEK ZAPIEKANY Z KISZONĄ KAPUSTĄ + FILMIK 80

ZIEMNIAKI :  1 kg ziemniaków lub trochę więcej  przyprawa do ziemniaków  sól, słodka i ostra papryka do smaku  czosnek świeży (3 ząbki ) lub granulowany do smaku oliwa z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE :  Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem.  Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.  Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać.  Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli.  Naczynia należy nakryć folią

Kulinarne Fantazje Marioli
Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem 126

Kluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania..

Moja Delicja
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 80

garnku zagotuj niewielką ilość wody i wrzuć obsmażone mięso (razem z tłuszczem z patelni!). Umyj, obierz i pokrój marchew,cebulę, a następnie dodaj do garnka. Wrzuć również pokrojoną pieczoną paprykę. Dodaj przecier pomidorowy, wino, ostrą papryczkę. Przyprawy: goździki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól oraz kardamon wsyp do moździerza, rozetrzyj i dodaj do garnka. Duś ok. 1,5 godziny(...)zagotować, wyłączyć kuchenkę, poczekać ok. 40 minut i taaadaaam - gotowe! :) Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieknie plasterki.  Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami lub kaszą. Samodzielnie też porządnie syci! Smacznego

Gary Bez dna
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 144

formujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk).  Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy SOS . W szerokim rondelku lub na patelni z wysokim rantem zagotowujemy bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą(...)zimnej wody. Przelewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia.  Podajemy z klopsikami i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem

cool and minty
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 159

smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kapustę. Trzydzieści minut przed końcem odkryć naczynie. Wyjąć kapustę, zdjąć sznurek. Sos wylać na patelnię, mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu. zagotować(...)porcja za duża. To zależy od tego ile sosu Wam zostało po ugotowaniu. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Śmietanę można ominąć. Bardzo dobry obiadek, polecam. Podawać z ugotowanymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Kociołek wg Aleex 141

cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki, ziemniaków, marchewki. 10. Na warzywach ponownie ułożyć żeberka. Przyprawić. 11. Ułożyć dokoła boczek, kiełbasę i warzywa, a na nich resztę żeberek. 12. Przykryć resztą warzyw. Przyprawić. 13. Warstwy powtarzać do wyczerpania(...)Wlać bulion lub wodę. 16. Całość docisnąć rękami, przykryć i zabezpieczyć pokrywą. 17. Przygotowany kociołek postawić na ogniu lub powiesić nad paleniskiem – w zależności od rodzaju naczynia. 18. Całość piec ok. 2 godzin. 19. Serwować gorące, prosto po otworzeniu kociołka. Smacznego

W mojej kuchni
Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms 156

zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam! Scroll(...)pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 200 g boczniaków, pokrojonych w paski 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet

karmelowy
Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką 176

limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Do tego: kilka plastrów łososia wędzonego na zimno roszponka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki. 2. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub użyj malaksera- dużo szybciej), przełóż do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, wymieszaj warzywa z 1 łyżeczką soli i odstaw(...)największą ilość soków z warzyw. 4. Cebulkę dymkę poszatkuj wraz ze szczypiorek i dodaj do odciśniętych warzyw. 5. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy - dokładnie wymieszaj całość. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. 7. Formuj placuszki i układaj na blasze w niewielkich odstępach - skrop olejem delikatnie z wierzchu. 8. Piecz 30min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 224

wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego. Wyjmij biryani(...)Chicken biryani (4-6 servings) Ingredients for biryani: 3 cups cooked rice 1kg boneless chicken thighs, cubed 1 large onion, finely chopped 3 garlic cloves, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 cardamom pods, crushed 2 teaspoons ground coriander 2 teaspoons ground cumin 2 teaspoons paprika 1 teaspoon turmeric 1/3 tablespoon chilli powder 1 1/2 cups chicken stock

karmelowy
Najlepsze kluski bezglutenowe (paleo) 159

pojawiają się regularnie na stole, ale na bank jest dużo osób, dla których będzie to nowy przepis. Uwielbiam je. Są doskonałe do mięs, a w szczególności do każdej pieczeni z sosem, bo to właśnie z nim tworzą idealny duet. Można również je zamrozić i mieć pod ręką w chwilach, gdy potrzebujemy na szybko dodatku do mięsa. Moje dzieci wolą(...)uczestniczą w ich robieniu – mają przy tym dużą frajdę – a ja całą kuchnię w mące Kluski bezglutenowe, które dziś Wam proponuję to nic innego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 0,5 kg mąki ziemniaczanej / tapioki. sól do smaku. Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki, studzimy i ugniatamy na puree. Dodajemy

PaleoLife
Kiszka ziemniaczana 149

ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy(...)koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze wysmarowanej olejem, lekko nakłuwamy w kilku miejscach żeby kiszka nie pękła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Pączki ziemniaczane z ganache czekoladowym 196

wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka i wlać mleko oraz spirytus. Ciasto wyrabiać mikserem lub ręcznie przez ok. 7-10 minut, dodając w połowie wyrabiania ostudzone ziemniaki z masłem. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką, by się nie kleiło (nie za dużo!). Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe(...)nawet pokroić swoją objętość. Gdyby tak się nie stało, pozostawić ciasto jeszcze na 30 minut do wyrastania. Z ciasto uformować ok. 25 małych kulek. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obficie posypać mąką pszenną. Umieścić na niej kuleczki. Każdą mocno spłaszczyć dłonią na krążek. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu w garnku rozgrzać olej

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 141

standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy(...)pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone z drogich składników jako forma deseru. Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia woda

Kryzysowa Książka Kucharska
Sernik bez mielenia 183

Prosty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik.  O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią  2 budynie śmietankowe małe 200g masła 2 szklanki cukru pudru 1½ szklanki mleka 150g rodzynek np. sułtańskich Sposób przygotowania: Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami (jeden obok drugiego). Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami. Dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę oraz budynie rozpuszczone w mleku. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy

Kuchnia w czekoladzie
Frytki z piekarnika 153

chili i czosnkiem odrobina ostrej papryki w proszku i kurkumy 1 łyżka cukru sól do smaku Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na frytki takiej wielkości, jak lubimy, ja pokroiłam ziemniaki klasycznie w słupki. Przekładamy frytki do miski, zalewamy bardzo zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, aby odrobinę wciągnęły cukier, dzięki temu będą bardziej chrupiące(...)osuszamy je na ręczniku papierowym. Ponownie przekładamy frytki do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy je mieszaniną ostrej papryki w proszku i kurkumy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je solimy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, gdy zaczną się rumienić wyjmujemy blaszkę z frytkami, mieszamy je, tak, aby przypieczone strony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cygański kociołek 186

solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką(...)Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :) * danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku

My Culinary Art
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 117

DODATKOWO :  1 spory batat 2 ziemniaki sól 1 łyżka masła Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure(...)stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza ziemniaczana + film 242

czasu mieszając. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym i zdejmujemy z ognia. Do większej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową, ciasto krótko wyrabiamy dłonią  a następnie wylepiamy nim posmarowaną olejem formę do pizzy lub tortownicę. Na cieście rozprowadzamy(...)kroimy a następnie układamy na pizzy, na końcu pizzę posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st. C i pieczemy około 25-30 minut

Smakowite Dania
Zupa dyniowo - ziemniaczana 131

posypania Dodatkowo: * boczek wędzony w plastrach- wedle uznania Zupa krem: Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund(...)Wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką i chili. Dodatkowo: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wysmażenia boczku

Kraina Miodem Płynąca
Krem z brokułów 137

przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego głodomora.       Składniki na zupę: 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 szt. świeżego brokuła, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, 2 ziemniaki, 1 łyżka śmietany, Składniki na grzanki: chleb tostowy lub zwykły, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oliwa. Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.   Brokuła myjemy i   dzielimy(...)już warzywa będą miękkie całość miksujemy blenderem. Dodajemy łyżkę śmietany. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu. Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do moment aż się zarumienią. Zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym jak również z czosnkową bagietką

Passion of Cooking
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 354

naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić(...)sól, pieprz i sok z cytryny (wszystko wymieszać). Przygotowanym sosem polać sałatę masłową, a na sam wierzch ułożyć pokrojone pomidory i posypać posiekany szczypiorek. Upieczone mięso podawać z młodymi ziemniakami i przygotowaną sałatką

Ugotować
Domowe frytki z piekarnika 267

Składniki : 1 kg ziemniaków sól 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru Przygotowanie : Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną grubość Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 min. Po tym czasie wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz je na sitku, a następnie dokładnie osusz(...)ręczniku papierowym Przełóż do suchej miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby olej równomiernie je pokrył Teraz przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż w jednej warstwie, zachowując odstępy między nimi Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 *C, piecz przez 20- 30 min. Po tym czasie frytki powinny się zrobić miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec. Włącz termoobieg

Proste Potrawy
3 sposoby na cukinię. 191

Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1l wody, 1 szklanka mleka sojowego, sól i pieprz. moda na bio http://modanabio.com/   Placki z cukinii Moje dzieci bardzo(...)Umyć cukinię, zetrzeć na tarce, posolić i pozostawić na 15-20 minut tak, by puściły wodę. 2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. 3. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej (nad zlewem) nadmiar wody. Wymieszać. 4. Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie

MODA NA BIO
Barszcz ukraiński 193

Barszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy(...)trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki). Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku

W SMAK
Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym 130

oraz minerałów . SKŁADNIKI   oliwa truflowa 400g surowego łososia 2-3 łyżeczki kolendry pół pęczka kopru sok z 1/2 cytryny 1-2 marchewki pieprz kolorowy  3-4    ziemniaki(...)cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą  i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki  i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i zapiekamy 6-8minut

w mojej kuchni
Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami 184

łyżeczki soli. Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka ziaren ( dałam sezam) Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić przez praskę. Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około(...)pozostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawienie chleba do piekarnika posmarować go rozmąconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu studzić chleb na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Placki z botwiny i cukinii 205

botwiny (liście i łodygi) 2 żółtka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula pęczek szczypiorku gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę(...)części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :)  placki

Bon Appetit Małgorzaty