pieprz, przyprawę gyros mieloną paprykę, czosnek granulowany. Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną do panierowania. Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurz w cieście naleśnikowym a następnie obtocz w mące pszennej. Pieczenie stripsów Na głęboką patelnie nalej sporą ilość oleju – tak by po wrzuceniu kawałka mięsa było ono całkowicie przykryte. Możesz również wykorzystać frytkownicę nagrzewając ją do około 180 stopni(...)każdego kawałka mięsa z frytkownicy bądź garnka połóż go na chwilę na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął. Tak przygotowane stripsy najlepiej smakują z frytkami bądź zapiekanymi ziemniakami a do tego domowy sos czosnkowy . Pamiętaj, by sprawdzać, czy olej jeszcze nadaje się do smażenia, jeśli robi się ciemny, pływa w nim spora ilość spalonych kawałków mięsa bądź panierki
To Musisz WiedziećPieczone mięsa mają to do siebie, że nie wolno się z nimi spieszyć. Oczywiście, można schab, szynkę lub polędwicę wstawić do piekarnika na 1 godzinę - mięso będzie upieczone i pewnie całkiem smaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest(...)każdej strony, również w środku nacięć. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (góra-dół) i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, zawijamy w folię aluminową i odstawiamy na bok. Powstały po mięsie sos przelewamy do garnka
Prosto z KotłaWarzywniaka , partnerzy tego wpisu. Gorąco polecamy Warzywniak – ich produkty są wysokiej jakości, a w całym tym przedsięwzięciu jest mnóstwo pasji i serca. Szparagi, botwina, kalafior, brokuł, młode ziemniaki, fasolka, szczaw, boczniaki, sałata, cukinia i rzodkiewki – to warzywa, które znalazły się menu na ten tydzień! Wszystkie zamówiliśmy online w Warzywniaku . Gotową listę z warzywami do tego menu znajdziesz tutaj(...)minerały. Mamy nadzieję, że nasze menu narobi Ci apetytu na warzywa! To do dzieła! Sałatka z młodych ziemniaków z pesto Proste, pożywne danie, pełne witamin. Najważniejszym składnikiem jest aromatyczne pesto zrobione ze… szczawiu, czosnku i wędzonego sera. Dzięki niemu młode ziemniaki i fasolka smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Zobacz przepis. Panzanella ze szparagami Włoski klasyk wzbogacony o szparagi, które wynoszą
Niedzielny kucharzSezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym(...)gołąbków, w których farsz jest delikatnie sypki. Efekt taki uzyskuje się poprzez dodanie do farszu obsmażonego mięsa. Gołąbki przygotowane z mięsa surowego są bardziej zwarte, ale należy je dłużej piec, co najmniej 2h. Przepis pochodzi z Moszczanicy, położonej w gminie Stary Dzików, na wschodzie Podkarpacia. W publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” udostępniły go panie
Trzeci talerzGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dodać suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut. Wykonanie na patelni – po zagotowaniu sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać(...)długiego gotowania – przygotować wszystko jak przy wykonaniu w piekarniku. Nastawić garnek i gotować na wolnym gotowaniu 3-3,5 godziny. Danie jest bardzo smaczne. Podawać z kaszą, ziemniaki, lub ryżem. To już jak kto woli
Kuchnia Pokoleńcebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem ciasto francuskie wyjąć(...)Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki. Do suchych produktów dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na min. pół godziny, ja zostawiłem na noc w lodówce. W lodówce też będzie rosło i rano(...)wkładamy do form i przykrywamy na min. pół godziny żeby podrosły. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub nie :) Nacinamy lekko ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół 200 st. C / 50-60 min. Smacznego
chleba naszegoprzesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania. Ziemniaki gotujemy...ugotowane rozgniatamy i studzimy. Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży...10 min. w ciepłym miejscu pod przykryciem Do mąki dosypujemy sól i dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy(...)ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć... Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :) ...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości... ...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C... ...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki do posmarowania jajkiem i posypania nasionami :) Chleby
chleba naszegodoprawiamy solą i pieprzem. Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 góra - dół. Teraz przechodzimy do ciasta. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć one na tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto(...)całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5 min. Roladę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w odkrytym naczyniu na 5 min, aby odpoczęła. Kroimy w plastry i podajemy - wedle uznania z dodatkami lub nie. Smacznego
Kuchnia od dwojgajednej z wycieczek rowerowych pojechaliśmy na wieś nieopodal naszego domu. Na piechotę jakoś nigdy tam nie dotarliśmy, a na rowerach - raz dwa i już! We wsi, pośród pól obsadzonych ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych(...)utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera. W cieście jest jedno jedyne jajko, które znalazłam w lodówce ;) Wystarczyło, bo to jest małe ciasto. Piekłam je na żeliwnej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem Forma średnicy około 22 cm składniki suche: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku
Posadzone i zjedzoneŚrodek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka(...)odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem. Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę
Kuchnia Pani WiosnyDodatkowo: Bułka tarta do panierowania klopsików Olej do smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy na margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką(...)jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo – jajeczne smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, także jako
Smakowy Rajprzyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki można obrać(...)matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaorganizmu. Są kopalnią skrobi, a obok niej cukrów prostych, których łączna zawartość w bulwie wynosi około 4%. Bardzo ważna jest zawartość białka, gdyż jest ono bardzo cennym składnikiem odżywczym. Słodkie ziemniaki spowalniają także wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulino oporność. Bataty zawierają również szczawiany, osoby mające problemy z pęcherzem żółciowym lub nerkami, powinny(...)Sód – 27 mg · Cynk - 0.20 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z pieczonej dyni i batatów Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 300 g pieczonych batatów 600 g pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
Kulinarne przygody GatityCiąg dalszy kuchni świata Dziś polecam przepis rodem z dalekiego Dagestanu. Czudu- to pierogi smażone na suchej patelni. Wiosną mieszkańcy Dagestanu przygotowują czudu z dużą ilością
Smaki ArminePiękny to on jest, smaczny jest również, jest mega zdrowy i znika w mgnieniu oka. Podoba się taki chlebek? na kanapki dla dzieci będzie znakomity, ja
Moje Małe CzarowanieWiosenna zupa kojarzy się z zupą szczawiową, można nazbierać daleko od drogi świeżego szczawiu i ugotować pyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu
kgwjanczewoTo kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać
Brzuszki ŁakomczuszkiGotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X JAK GOTOWAĆ FLAKI? Jak gotować flaki? Poznaj najlepsze sposoby i czas gotowania. Smakowite przepisy na flaki, które zachwycą Twoje podniebienie CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do gotowania flaków Flaki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które może wydawać się skomplikowane do przygotowania, ale z odpowiednimi wskazówkami, stanie się łatwiejsze i smaczne. W tym rozdziale dowiesz się(...)angielskim. Możesz także dodać odrobinę czosnku i papryki, aby nadać daniu wyrazistego smaku. Dodatki do flaków: Podczas podawania flaków, warto podać odpowiednie dodatki, które urozmaicą smak dania. Możesz dodać ziemniaki, kwaśną śmietanę, ogórki kiszone czy świeżo posiekany koperek. Przepisy na dania z flakami Przepis na flaki to klasyczna i smaczna potrawa kuchni polskiej. Flaki mogą wydawać się trudne do przygotowania
Podstawy GotowaniaMamy zawsze będzie nam się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli(...)przepis na zupę pomidorową. Przyrządzamy ją na rosole, na skrzydełkach, udkach, bulionie warzywnym lub tylko na maśle. Pomidorową podajemy nie tylko z makaronem, ale również z ryżem, zacierkami i ziemniakami. Ostatnio również coraz częściej z ciecierzycą lub soczewicą. U nas znajdziesz tradycyjny przepis, który możesz dostosować do własnych upodobań smakowych i podać z innym niż proponowany przez nas dodatek oraz
Kuchnia Na WypasieBakłażanowe łódeczki z fajnymi ziemniaczanymi kulkami i kurczakiem. Obiad zrobicie w piekarniku cały. Zapewniam was że najecie się bo sam bakłażan i ziemniaki są syte do tego brokuł i pomidory. Kolorowo wiosennie, i pysznie. 2 bakłażany 1 pierś z kurczaka 1 por kawałek biała część 1/2 brokuła 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz olej rzepakowy papryka chili pieprz czerwony czosnek granulowany(...)środka zostawiam po 1 cm miąższu. Łódeczki bakłażanowe smaruję olejem w środku. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni. Na blaszkę na papierze układam bakłażana i kulki ziemniaczane. Piekę 15-20 minut. W tym czasie kroję pierś z kurczaka na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję zioła do kurczaka, chili, czosnek, odstawiam na 10 minut albo dłużej. Por drobno kroję
wesoła kuchniapieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy mała kapusta włoska 1 cebula śmietana 18 % 1,5 l bulionu warzywnego 4 ziemniaki 3 marchewki 1 średnia pietruszka pół pora kawałek selera mały pęczek koperku 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki majeranku Przygotowanie: Fasolę zalałem(...)Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w ąluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut. Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości warzyw. Dodałem pokrojone
R'n'G Kitchenpłynu wkruszyć drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do namnożenia. Ziemniaki umieścić w misce. Dodać mąkę, sól i 2 łyżki posiekanego kopru. Gdy drożdże wyrosną, wlać je do ziemniaków i mąki. Ciasto wyrabiać ręcznie do połączenia składników. Nie trzeba długo wyrabiać. Do ciasta dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia(...)Posypać koperkiem, złożyć brzegi do środka i rozwałkować na długość podobną do szerokości keksówki (patrz: zdjęcie obok). Kawałki ciasta włożyć do keksówki z nieprzywieralną powłoką (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W czasie wyrastania chleba nastawić piekarnik na 220 stopni C. na funkcję pieczenia z parą. Jeśli piekarnik nie ma takiej
Weekendy w domu i ogrodzietalerzu wynik chwilowego poszperania w lodówce i tymczasowego zapału do gotowania: młode ziemniaki z koperkiem i olejem lnianym, kotlety sojowe panierowane w jajku z curry i mące pszennej, fasolka szparagowa na parze z prażonymi pestkami słonecznika, sałata zielona w musztardowym sosie i sałatka z pomidorów, cebuli i kalafiora na parze. Przepis na ciasto podesłała mi Karolina. Znajdziecie je tutaj . Robiłam(...)owocami borówki amerykańskiej). Wychodzi za każdym razem. Można zrobić z różnymi owocami, nie tylko jagodowymi. Jedna uwaga: nie ubijałam całych jajek, tylko oddzielnie białka z cukrem, później dodałam żółtka. Piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie, wilgotne i ładnie pachnie wanilią
Qlinarnie i Qlinarnieduże ziemniaki - 1 cebula - 2 cytryny - 5 gałązek świeżego tymianku - 150 ml. oliwy z oliwek - 100 ml. białego wina - pieprz - sól * foremka o wymiarach 30 x 40 cm. WYKONANIE: - Ziemniaki, pomidory, cebulę i cytryny (ze skórką) kroimy w grube plastry. Przekładamy pokrojone warzywa do foremki o wymiarach: 30 x 40 cm. - Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i oliwą(...)brzuchy plastrami cytryny. - Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora. - Całość polewamy oliwą z oliwek i winem. - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu w 180*C około 50- 60 min. Życzę smacznego kochani
RITA food channelszkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać(...)pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać
Pieguskowa Kuchniakurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodawać wodę/bulion do momentu, aż przykryje warzywa. Gotować na małym ogniu(...)płatki jaglane, mąkę i jajka. Wszystko dokładnie jeszcze raz zmiksować. Gdy jest zbyt gęste, dodać trochę wody z gotowania. Keksówkę wysmarować oliwą i wysypać mąką jaglaną. Wyłożyć farsz i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut do zarumienienia wierzchu. Polecam piec na początku z termoobiegiem, a potem przełączyć na góra-dół. Smacznego
Jaglusiawedług mojego męża. Biszkopt: 5 jajek - białka osobno 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć część kremu i układać umyte(...)łyżka kartoflanki 1 cukier waniliowy Zagotować wszystko na budyń, ostudzić. Po ostudzeniu utrzeć z 200g margaryny. Zajrzyj również tu: 1. Ciasto "Kubuś" 2. Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką 3. Swojski Kopiec Kreta
My World by Dagmara RekDziś po swojsku i coś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli(...)smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową
Tradycyjna Kuchniasamej tarce starłem również cebule dymki po odcięciu od nich szczypiorku. Ziemniaki i cebulę przełożyłem do miski, przyprawiłem je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie dodałem do ziemniaków łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu kminku, dwie łyżeczki suszonego cząbru, łyżkę mąki ziemniaczanej i dwa jajka, po czym całość dokładnie wymieszałem. Plastry wędzonego boczku pokroiłem w poprzeczne pasy o szerokości około(...)dość często mieszając, aby przyrumienienie wszystkich kawałków było mniej więcej jednakowe. Zamiast boczku można użyć również podsmażonej kiełbasy, choć moim zdaniem to właśnie aromat boczku najlepiej komponuje się z pieczonym plackiem ziemniaczanym. Przyprawioną masę ziemniaczaną przełożyłem do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia tarty, w ten sposób, aby jej grubość była wszędzie taka sama. Oczywiście można również użyć zwykłej brytfanny
Wyprawy kulinarnesię przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK . 1/2 kg karkówki 4 pomidory 4 cebule szklanka pikantnego keczupu 1/4 szklanki wody przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1. Karkówkę kroimy(...)plastry. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę plastrów mięsa, cebulę i pomidory. Robimy to do wyczerpania składników. 4. Keczup rozrabiamy z wodą i zalewamy nim mięso. 5. Pieczemy przez 2h w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnimoim domu nie gościła kalarepa i nie mam pojęcia dlaczego. Kiedyś kupiłam to warzywo, zrobiłam na próbę i... od razu się polubiliśmy :) Kalarepę można jeść na surowo, gotować, smażyć oraz piec . Łączyć z innymi warzywami lub mięsem albo jeść solo . Jej smak na surowo trochę przypominający kapustę (ale w lżejszej wersji), łagodnieje pod wpływem obróbki termicznej. WŁAŚCIWOŚCI KALAREPY: Ma witaminy(...)dużo błonnika Nie uczula 100 gram kalarepy = 27 kalorii ma szczawiany , więc nie mogą z nią przesadzać osoby z kamicą nerkową SKŁADNIKI 3 kalarepy 2 ziemniaki 1 marchew chrzan słonecznik sól / 1-2 kostki rosołowe pieprz czarny / pieprz ziołowy śmietana WYKONANIE Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami
Zofianamundurkach 600 g pszennej mąki chlebowej 330 ml wody 1.5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1 saszetka suszonych drożdży 3 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy (można po prostu widelcem). Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki(...)piekarnik jest już porządnie nagrzany wkładamy do niego chleb oraz naczynie z wodą (w celu uzyskania pary wodnej). Po mniej więcej 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
Z butelką mleczka w tle