pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:629/865)

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i szczypiorkiem 82

się na świeże ogórki, należałoby pozbawić je pestek, by nie puściły dużo wody. W przygotowaniu sałatki ważne jest, by użyć ziemniaków sałatkowych, takich które ładnie trzymają kształt i nie rozpadną się podczas mieszania.  Taka sałatka grillowa z ziemniakami i boczkiem wspaniale smakuje nie tylko w sezonie grillowym, sprawdzi się na każde spotkanie w większym gronie lub po prostu(...)ziemniaczane, na grilla polecam na przykład sałatkę ziemniaczaną z brokułem :) W sezonie grillowym polecam również moje pyszne faszerowane ziemniaki na 3 sposoby : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Sałatka ziemniaczana z boczkiem i szczypiorkiem, składniki: 4 bardzo duże ziemniaki, ok. 200 g boczku (najlepiej wędzonego, ale może być też surowy), kilka łyżek posiekanego szczypiorku, kilka łyżek posiekanego koperku

Lekcje w kuchni
Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem 64

boczkiem (około 12 sztuk): 450 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania 300 g ziemniaków 2 jajka 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki masła 200 g boczku wędzonego średniej wielkości cebula   Przygotowanie Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i tłuczemy na puree, przeciskamy przez praskę, albo mielimy(...)rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, boczek z cebulą i tłuszczem, jajka, sól i ciepłe mleko. Ręką lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Rolada z piersi kurczaka z boczkiem 72

Świetna na zimno jako przekąska ale również  można podawać na gorąco ,np.z ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam spróbować.Naprawdę smaczne! Składniki: 3-4 piersi z kurczaka boczek wędzony w plasterkach sól,pieprz,papryka w proszku  Piersi kroję jak na kotlety,rozbijam tłuczkiem i układam ciasno obok siebie ,tak aby wyszedł prostokąt.Posypuję solą,pieprzem,papryką i nakładam ciasno(...)plastry boczku.Zwijam mięso w roladę i obwijam  ciasno sznurkiem lub nitką.Mięso wkładam do worka lub naczynia żaroodpornego,(musi być przykryte)podlewam troszkę wodą i piekę w 190 st.C przez ok.40-45 minut,tak aby mięso nie było zbyt suche. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Misja grill – grillowane ziemniaki, warzywa, portobello i kiełbaski w tortilli 99

młodych średniej wielkości ziemniaków, garść świeżego szpinaku, olej rzepakowy, przyprawy: VEGETA NATUR z curry, VEGETA NATUR z koperkiem, pieprz czarny świeżo mielony, VEGETA NATUR przyprawa warzywna do potraw, grzyby: 4 grzyby portobello, 4 plastry salami, 4 plastry sera żółtego, kiełbaski: cienkie kiełbaski, plasterki kremowego sera żółtego, tortilla (1 na 4 kiełbaski). Przygotowanie: Czas i kolejność grillowania: Ziemniaki grillujemy(...)Grzyby ok. 10 – 15 min. Kiełbaski 5 min plus z tortillą 1-2 min. Ziemniaki: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekrawamy po długości na połowę, jeśli mamy małe można pozostawiamy w całości i obtaczamy w oleju. Folię aluminiową posypujemy przyprawą Vegeta Natur z koperkiem , układamy na niej ziemniaki, które też doprawiamy, i przykrywamy folią aluminiową. Warzywa: Obraną marchew i pietruszkę kroimy

Moniki Smakołyki
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 140

łyżeczki soli łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju lub stopionego masła ok. 180 ml ciepłej wody WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki(...)keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie.                           Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy wodą. Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego

Pani na deser
Żytni chleb z ziemniakami 145

wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić zachowując wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut(...)odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut

Tradycyjna Kuchnia
3 składnikowe klopsiki jaglane 115

marchwią i pietruszką. Najważniejsze to zachować proporcje. Oczywiście jak każdego typu klopsy możecie je bardziej rozpłaszczyć i zrobić burgery, albo upiec w całości w jednej dużej formie i mieć pieczeń. Składniki na około 20 sztuk: 250 g suchej (nieugotowanej kaszy jaglanej) 1 brokuł 100-150 g nasion słonecznika bajery: suszony/świeży koperek, łyżeczka soli, szczypta kurkumy, pół łyżeczki mielonej kozieradki(...)Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować brokuł (ja zawsze gotuję warzywa w parowarze). Słonecznik podprażyć na suchej patelni.   Brokuła rozgnieść widelcem lub „tłuczkiem” do ziemniaków. Dodać ugotowaną kaszę, podprażony słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Nabierać dużą łyżką masę i uformować klopsiki. Smażyć 3 minuty z każdej strony. Smażyć 3 minuty z każdej strony

greenscarf
Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem 197

wody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia. Obie mąki przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku) i sól, dokładnie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi(...)ciasto przebić, przełożyć do tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Powierzchnię ciasta posmarować białkiem rozkłóconym z łyżeczką wody i posypać ziarnem słonecznika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Chlebek powinie dobrze się wypiec również od spodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa - krem z pora i "Szczęście pachnące wanilią" 151

grube kawałki. Ziemniaka i seler pokroić pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki pora. Zeszklić. Do pora dorzucić kostkę ziemniaka i selera. Wymieszać. Warzywa zalać wrzątkiem (ok. 0,8 litra). Dorzucić marchew i pietruszkę w całości oraz liść laurowy i suszoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć marchew(...)smaku solą i białym pieprzem. Do gorącej zupy tuż przed podaniem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. "Szczęście pachnące wanilią" Magdaleny Witkiewicz to książka, która mnie zauroczyła okładką. Mufinek nie piekę często, a po zobaczenia ich na okładce książki, tym bardziej nie mam odwagi, bo wyglądają niesamowicie. Książka jest ostatnim tomem milaczkowej serii (" Milaczek ", " Panny roztropne "). Okładka nie jest tu przypadkowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki a'la ratatouille 151

papryka czerwona - 1 szt sól i pieprz vegeta oliwa z oliwek jajka - 2 szt ser żółty - 100 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pozostałe warzywa, prócz cebuli również zetrzeć na tarce. Starte warzywa wymieszać, osolić, odstawić na kilka minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z nadmiaru(...)warzyw. Następnie dodać jajka i żółty starty ser, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z warzyw formować kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180 stop przez ok. 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Paszteciki z boczkiem i ziemniakami 155

cebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem - schłodzić. Mąkę przesiać do miski(...)lodówki na 2-3 godziny. Podsypując mąką rozwałkować ciasto,wycinać równe prostokąty, na które położyć farsz, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki.  Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C przez

Gaździnka warzy
Karp z jarzynkami w sosie śmietankowym 153

przyrządzili go według poniższego przepisu, który jest tradycją u mnie w rodzinie, od wielu pokoleń. W ostatnie święta udoskonaliłam przepis, bo zwykle zaszywałam jarzyny do brzuszka karpia, panierowałam i piekłam go w całości, a następnie wrzucałam do gotującej się śmietany i zapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina(...)niedużej ilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną :) Składniki: 4 – 6 kawałków karpia 1 jajko Sól, pieprz Mąka Olej do smażenia 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka Kawałek korzenia selera (tak by było mniej więcej

Smakowy Raj
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 203

przykryciem wkładamy do piekarnika, gdzie w temperaturze 100-120 stopni (góra-dół - termoobieg) mają się "rozlecieć". Gdy jabłka zmiękną dusimy i zamienią się w mus, dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, wsypujemy cynamon (sporo! My dajemy co najmniej 1 opakowanie całe), dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale jeśli mus jest wystarczająco słodki - pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę masła, aby nadać(...)cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego 2 łyżki wody lub śmietany. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę.  Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg), Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy.  Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Pianę

Wypisz Wymaluj
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 186

ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika.  Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów.  Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek

Z Kuchni Do Kuchni
KURCZAK W BOTWINCE 125

Pomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić

Kuchnia MagdaLeny
Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami. 278

Czasem nie mam po prostu czasu na dłuższe stanie w kuchni, wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na

Słodkie okruszki
Sernik królewski 220

muszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche(...)spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem

Smakowy Raj
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 428

200g wieprzowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego bulion:  250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka sól, pieprz, łyżka mąki opcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydzą Przygotowanie : Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest(...)lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut. Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa

Kitchens Alphabet
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 200

tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób nie straciły na walorach smakowych. WAŻNA SPRAWA - KURKUMĘ ZAWSZE ŁĄCZYMY(...)pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance wody, o czym można czasem przeczytać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka 69

ognia w trakcie wielogodzinnego smażenia było ciężkim i czasochłonnym zajęciem, stąd pomagano sobie w tej pracy i niejednokrotnie smażono wspólnie. Usmażone powidło wkładano do glinianych naczyń i zapiekano w piecu, by na wierzchu powstała skorupa chroniąca powidło przed zepsuciem. Tak zabezpieczone naczynia z powidłem zanoszono na strych, gdzie mogły czekać na swoją porę przez wiele miesięcy. Powidło do przechowywania(...)się słoiki, zaczęto smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje na to, by o nim pamiętać. Przepis i informacje o śliwkowych tradycjach

Trzeci talerz
Zapiekanka Ziemniaczana 70

ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 800 g ziemniaków 500 g ulubionej kiełbasy 150 g sera żółtego 2 średnie cebule 2 jajka 100 g śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Zalać wodą, dodać płaską łyżkę soli i doprowadzić do zagotowania. Gdy ziemniaki zaczną wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować(...)kosteczkę, zeszklić na odrobinie masła. Kiełbasę pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Naczynie żaroodporne spryskać olejem w sprayu. Następnie ułożyć w nim plasterki podgotowanych ziemniaków. Na ziemniaki układamy połowę sera a na nim cebulkę oraz kiełbasę. Możecie zostawić kilka plastrów kiełbasy, by udekorować nimi wierzch zapiekanki. Do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, wbijamy jajka, wrzucamy pozostały

Przepiski.pl
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 96

Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych , polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z

Moja Delicja
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 110

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady 169

dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta i świeżych liści szpinaku. Czytaj przepis… 4. Soczysta pierś kurczaka moczona i pieczona w mleku Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowuje swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz pozostaje chrupiąca. 5. Makaron w sosie ze świeżych pomidorów Makaron w sosie ze świeżych pomidorów(...)obiad. 6. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym Szybki obiad, który wykonasz w zaledwie 30 minut. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym, podane z ulubionymi dodatkami, tj. ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Idealny pomysł na szybki obiad. 7. Zupa z dyni Zupa z dyni co prawda zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w sezonie jesiennym, ale śmiało przygotowywać

NiePieprz.pl
Placki ziemniaczane z suszonymi grzybami 115

natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sporą garść ziemniaków rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, włożyć łyżkę farszu i skleić ziemniaki. Całość uformować w płaski placek. Resztę grzybów (i ewentualnie resztę farszu) umieścić w małej patelni, dodać łyżeczkę suszonych płatków czosnku, posiekaną drugą połówkę cebuli i dolać do nich 100 ml wody(...)rozgrzanym oleju w innej patelni. Do sosu dodać sporą łyżkę śmietany. Wyłączyć palnik i doprawić sos solą, pieprzem i szczyptą tymianku.Placki podawać z sosem i np. sałatką z pieczonych buraków

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka Nicejska – Ksiega-Smaku.pl 179

około 10szt na jedną sałatkę i tyle samo pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki, w moim przypadku były to pomidorki czerwone i pomarańczowe. Opcjonalnie można dodać też filety anchois, gotowane ziemniaki, czy też fasolkę szparagową w zależności od indywidualnych upodobań smakowych. Całość polewamy sosem winegret, który przygotowujemy w następujący sposób: do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżeczkę(...)cukru, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Smacznego Sałatka Nicejska Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą   Artykuł Sałatka Nicejska – Ksiega-Smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zupa rybna z pomidorami i papryką / Fish soup with tomatoes and peppers 132

garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu(...)gutted pike (about 1.2 kg.) 2 large onions 4 cloves of garlic 4 smaller potatoes 2 carrots 1 parsley 3 raspberry tomatoes 1 large red pepper 10 cm. a piece of leek a small piece of celery 2 laurel leaves 6 kernels of herbal medicine 1 tablespoon of tomato concentrate 2 tablespoons of oil a small bunch of parsley

Delicious Place
mousaka (μουσακά) 227

Następnie ułożyć warstwę z ziemniaków. osolić, popieprzyć, zetrzeć trochę sera. Mięso zdjąć z ognia, wlać do środka roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać, żeby jajko się zcięło. Całość przełożyć na ziemniaki, równo rozprowadzić. Zetrzeć na wierzch trochę sera. Na mięsie poukładać bakłażany, zetrzeć trochę sera. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dość gęstą. Ciągle mieszając trzepaczką, wlać trochę(...)dolewać mleka, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem beszamelowym, zalać bakłażany, równo rozprowadzając. Znowu zetrzeć trochę sera na wierzch i wstawić do pieca, rozgrzanego do 180°C na 35 – 40 minut. Wierzch ma być ładnie zrumieniony, nie spalony. Wyjąć, dać odpocząć ze dwie – trzy minuty, podawać

stajnia gołębie od kuchni
Pierogi z dynią IMBIR - KOLENDRA 235

Przygotowanie: 1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie mieszając i pieczemy ją aż do miękkości w ok 160 stopniach uważając żeby się nie przypaliła 2/ Z pomarańczy wyciskamy sok do rondelka i wykrawamy ze środka cząstki które również dodajemy. Następnie wrzucamy(...)dodając cukier aż do wytworzenia się aromatycznego syropu. Ściągamy z palnika. 3/ Upieczoną dynię przekładamy do pojemnika dodajemy połowę z naszego syropu do dyni i delikatnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków mieszając na gęstą masę. 4/ Wałkujemy ciasto, wykrawamy i sklejamy pierogi nadziewając je masą z dyni.  5/ Gotujemy pierogi, odsączamy i podajemy na talerz oblewając resztą syropu po górze

Kuchnia PROzdrowotna
Pasztet z kaczki i wołowiny 194

Idealny pasztet na świąteczny stół. Zachęcam już dziś aby taki pasztet zrobić domownikom a także gościom. Aromatyczny, kremowy, idealny jako przekąska z ogórkiem kiszonym. Polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z borowików wg Aleex 154

dodatkowe klasówki czy testy. Na szczęście czasami na horyzoncie pojawiają się wolne weekend, podczas którego mogę dopieścić rodzinę. Tym chętniej to robię, kiedy odwiedzają nas dzieci. Lubię gotować i piec dla swoich bliskich. Ponieważ mijający weekend spędzaliśmy poza domem, musiałam przygotować coś łatwego i szybkiego. Wybrałam zupę krem z borowików. Skorzystałam z kupionych mrożonek, które mają naprawdę dobrą jakość. Oczywiście(...)prostu świeżych produktów. Efekt za każdym razem będzie znakomity. Polecam. Składniki: • 1 duże udko kurczaka lub kilka skrzydełek • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 4-5 ziemniaków • mrożone borowiki, ok. 15 dag • natka pietruszki • kostka grzybowa • sól, pieprz Uwaga : warzywa I grzyby można zastąpić 1 opakowaniem mrożonej zupy borowikowej, ja tak zrobiłam. Sposób przygotowania: 1. Z udka

W mojej kuchni
Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej 206

Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na

kuchnia doski
Sandacz z ostrym, maślanym sosem 184

pokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej  folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy pomocy widelca. W międzyczasie przygotować sos. Wodę, masło, słodki sos chili i imbir(...)Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą.   Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Gulasz pieczony w piekarniku 141

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący

Marta Gotuje
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 179

okrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew(...)dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli jest starsza – cieniutko obieramy ja nożem szczelinowym. Kroimy w grubsze półplasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki.   Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem lub na tarce skórkę

Karo in the Kitchen
Zupa krem z dyni 182

Nie może zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną

kgwjanczewo