się na świeże ogórki, należałoby pozbawić je pestek, by nie puściły dużo wody. W przygotowaniu sałatki ważne jest, by użyć ziemniaków sałatkowych, takich które ładnie trzymają kształt i nie rozpadną się podczas mieszania. Taka sałatka grillowa z ziemniakami i boczkiem wspaniale smakuje nie tylko w sezonie grillowym, sprawdzi się na każde spotkanie w większym gronie lub po prostu(...)ziemniaczane, na grilla polecam na przykład sałatkę ziemniaczaną z brokułem :) W sezonie grillowym polecam również moje pyszne faszerowane ziemniaki na 3 sposoby : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Sałatka ziemniaczana z boczkiem i szczypiorkiem, składniki: 4 bardzo duże ziemniaki, ok. 200 g boczku (najlepiej wędzonego, ale może być też surowy), kilka łyżek posiekanego szczypiorku, kilka łyżek posiekanego koperku
Lekcje w kuchniboczkiem (około 12 sztuk): 450 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania 300 g ziemniaków 2 jajka 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki masła 200 g boczku wędzonego średniej wielkości cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i tłuczemy na puree, przeciskamy przez praskę, albo mielimy(...)rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, boczek z cebulą i tłuszczem, jajka, sól i ciepłe mleko. Ręką lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneŚwietna na zimno jako przekąska ale również można podawać na gorąco ,np.z ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam spróbować.Naprawdę smaczne! Składniki: 3-4 piersi z kurczaka boczek wędzony w plasterkach sól,pieprz,papryka w proszku Piersi kroję jak na kotlety,rozbijam tłuczkiem i układam ciasno obok siebie ,tak aby wyszedł prostokąt.Posypuję solą,pieprzem,papryką i nakładam ciasno(...)plastry boczku.Zwijam mięso w roladę i obwijam ciasno sznurkiem lub nitką.Mięso wkładam do worka lub naczynia żaroodpornego,(musi być przykryte)podlewam troszkę wodą i piekę w 190 st.C przez ok.40-45 minut,tak aby mięso nie było zbyt suche. Smacznego
Przepisy mojej mamymłodych średniej wielkości ziemniaków, garść świeżego szpinaku, olej rzepakowy, przyprawy: VEGETA NATUR z curry, VEGETA NATUR z koperkiem, pieprz czarny świeżo mielony, VEGETA NATUR przyprawa warzywna do potraw, grzyby: 4 grzyby portobello, 4 plastry salami, 4 plastry sera żółtego, kiełbaski: cienkie kiełbaski, plasterki kremowego sera żółtego, tortilla (1 na 4 kiełbaski). Przygotowanie: Czas i kolejność grillowania: Ziemniaki grillujemy(...)Grzyby ok. 10 – 15 min. Kiełbaski 5 min plus z tortillą 1-2 min. Ziemniaki: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekrawamy po długości na połowę, jeśli mamy małe można pozostawiamy w całości i obtaczamy w oleju. Folię aluminiową posypujemy przyprawą Vegeta Natur z koperkiem , układamy na niej ziemniaki, które też doprawiamy, i przykrywamy folią aluminiową. Warzywa: Obraną marchew i pietruszkę kroimy
Moniki Smakołykiłyżeczki soli łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju lub stopionego masła ok. 180 ml ciepłej wody WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki(...)keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie. Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy wodą. Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego
Pani na deserwodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić zachowując wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut(...)odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut
Tradycyjna Kuchniamarchwią i pietruszką. Najważniejsze to zachować proporcje. Oczywiście jak każdego typu klopsy możecie je bardziej rozpłaszczyć i zrobić burgery, albo upiec w całości w jednej dużej formie i mieć pieczeń. Składniki na około 20 sztuk: 250 g suchej (nieugotowanej kaszy jaglanej) 1 brokuł 100-150 g nasion słonecznika bajery: suszony/świeży koperek, łyżeczka soli, szczypta kurkumy, pół łyżeczki mielonej kozieradki(...)Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować brokuł (ja zawsze gotuję warzywa w parowarze). Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Brokuła rozgnieść widelcem lub „tłuczkiem” do ziemniaków. Dodać ugotowaną kaszę, podprażony słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Nabierać dużą łyżką masę i uformować klopsiki. Smażyć 3 minuty z każdej strony. Smażyć 3 minuty z każdej strony
greenscarfwody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia. Obie mąki przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku) i sól, dokładnie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi(...)ciasto przebić, przełożyć do tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Powierzchnię ciasta posmarować białkiem rozkłóconym z łyżeczką wody i posypać ziarnem słonecznika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Chlebek powinie dobrze się wypiec również od spodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku
Kuchenne zapiski Edytygrube kawałki. Ziemniaka i seler pokroić pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki pora. Zeszklić. Do pora dorzucić kostkę ziemniaka i selera. Wymieszać. Warzywa zalać wrzątkiem (ok. 0,8 litra). Dorzucić marchew i pietruszkę w całości oraz liść laurowy i suszoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć marchew(...)smaku solą i białym pieprzem. Do gorącej zupy tuż przed podaniem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. "Szczęście pachnące wanilią" Magdaleny Witkiewicz to książka, która mnie zauroczyła okładką. Mufinek nie piekę często, a po zobaczenia ich na okładce książki, tym bardziej nie mam odwagi, bo wyglądają niesamowicie. Książka jest ostatnim tomem milaczkowej serii (" Milaczek ", " Panny roztropne "). Okładka nie jest tu przypadkowa
Weekendy w domu i ogrodziepapryka czerwona - 1 szt sól i pieprz vegeta oliwa z oliwek jajka - 2 szt ser żółty - 100 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pozostałe warzywa, prócz cebuli również zetrzeć na tarce. Starte warzywa wymieszać, osolić, odstawić na kilka minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z nadmiaru(...)warzyw. Następnie dodać jajka i żółty starty ser, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z warzyw formować kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180 stop przez ok. 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusicebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem - schłodzić. Mąkę przesiać do miski(...)lodówki na 2-3 godziny. Podsypując mąką rozwałkować ciasto,wycinać równe prostokąty, na które położyć farsz, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C przez
Gaździnka warzyprzyrządzili go według poniższego przepisu, który jest tradycją u mnie w rodzinie, od wielu pokoleń. W ostatnie święta udoskonaliłam przepis, bo zwykle zaszywałam jarzyny do brzuszka karpia, panierowałam i piekłam go w całości, a następnie wrzucałam do gotującej się śmietany i zapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina(...)niedużej ilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną :) Składniki: 4 – 6 kawałków karpia 1 jajko Sól, pieprz Mąka Olej do smażenia 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka Kawałek korzenia selera (tak by było mniej więcej
Smakowy Rajprzykryciem wkładamy do piekarnika, gdzie w temperaturze 100-120 stopni (góra-dół - termoobieg) mają się "rozlecieć". Gdy jabłka zmiękną dusimy i zamienią się w mus, dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, wsypujemy cynamon (sporo! My dajemy co najmniej 1 opakowanie całe), dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale jeśli mus jest wystarczająco słodki - pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę masła, aby nadać(...)cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego 2 łyżki wody lub śmietany. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg), Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy. Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Pianę
Wypisz Wymalujziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów. Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek
Z Kuchni Do KuchniPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić
Kuchnia MagdaLenyCzasem nie mam po prostu czasu na dłuższe stanie w kuchni, wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkimuszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche(...)spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem
Smakowy Raj200g wieprzowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego bulion: 250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka sól, pieprz, łyżka mąki opcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydzą Przygotowanie : Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest(...)lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut. Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa
Kitchens Alphabettylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób nie straciły na walorach smakowych. WAŻNA SPRAWA - KURKUMĘ ZAWSZE ŁĄCZYMY(...)pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance wody, o czym można czasem przeczytać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEognia w trakcie wielogodzinnego smażenia było ciężkim i czasochłonnym zajęciem, stąd pomagano sobie w tej pracy i niejednokrotnie smażono wspólnie. Usmażone powidło wkładano do glinianych naczyń i zapiekano w piecu, by na wierzchu powstała skorupa chroniąca powidło przed zepsuciem. Tak zabezpieczone naczynia z powidłem zanoszono na strych, gdzie mogły czekać na swoją porę przez wiele miesięcy. Powidło do przechowywania(...)się słoiki, zaczęto smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje na to, by o nim pamiętać. Przepis i informacje o śliwkowych tradycjach
Trzeci talerzZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 800 g ziemniaków 500 g ulubionej kiełbasy 150 g sera żółtego 2 średnie cebule 2 jajka 100 g śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Zalać wodą, dodać płaską łyżkę soli i doprowadzić do zagotowania. Gdy ziemniaki zaczną wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować(...)kosteczkę, zeszklić na odrobinie masła. Kiełbasę pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Naczynie żaroodporne spryskać olejem w sprayu. Następnie ułożyć w nim plasterki podgotowanych ziemniaków. Na ziemniaki układamy połowę sera a na nim cebulkę oraz kiełbasę. Możecie zostawić kilka plastrów kiełbasy, by udekorować nimi wierzch zapiekanki. Do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, wbijamy jajka, wrzucamy pozostały
Przepiski.plSałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych , polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z
Moja DelicjaKlasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta i świeżych liści szpinaku. Czytaj przepis… 4. Soczysta pierś kurczaka moczona i pieczona w mleku Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowuje swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz pozostaje chrupiąca. 5. Makaron w sosie ze świeżych pomidorów Makaron w sosie ze świeżych pomidorów(...)obiad. 6. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym Szybki obiad, który wykonasz w zaledwie 30 minut. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym, podane z ulubionymi dodatkami, tj. ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Idealny pomysł na szybki obiad. 7. Zupa z dyni Zupa z dyni co prawda zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w sezonie jesiennym, ale śmiało przygotowywać
NiePieprz.plnatkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sporą garść ziemniaków rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, włożyć łyżkę farszu i skleić ziemniaki. Całość uformować w płaski placek. Resztę grzybów (i ewentualnie resztę farszu) umieścić w małej patelni, dodać łyżeczkę suszonych płatków czosnku, posiekaną drugą połówkę cebuli i dolać do nich 100 ml wody(...)rozgrzanym oleju w innej patelni. Do sosu dodać sporą łyżkę śmietany. Wyłączyć palnik i doprawić sos solą, pieprzem i szczyptą tymianku.Placki podawać z sosem i np. sałatką z pieczonych buraków
Weekendy w domu i ogrodzieokoło 10szt na jedną sałatkę i tyle samo pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki, w moim przypadku były to pomidorki czerwone i pomarańczowe. Opcjonalnie można dodać też filety anchois, gotowane ziemniaki, czy też fasolkę szparagową w zależności od indywidualnych upodobań smakowych. Całość polewamy sosem winegret, który przygotowujemy w następujący sposób: do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżeczkę(...)cukru, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Smacznego Sałatka Nicejska Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Artykuł Sałatka Nicejska – Ksiega-Smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakugarnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu(...)gutted pike (about 1.2 kg.) 2 large onions 4 cloves of garlic 4 smaller potatoes 2 carrots 1 parsley 3 raspberry tomatoes 1 large red pepper 10 cm. a piece of leek a small piece of celery 2 laurel leaves 6 kernels of herbal medicine 1 tablespoon of tomato concentrate 2 tablespoons of oil a small bunch of parsley
Delicious PlaceNastępnie ułożyć warstwę z ziemniaków. osolić, popieprzyć, zetrzeć trochę sera. Mięso zdjąć z ognia, wlać do środka roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać, żeby jajko się zcięło. Całość przełożyć na ziemniaki, równo rozprowadzić. Zetrzeć na wierzch trochę sera. Na mięsie poukładać bakłażany, zetrzeć trochę sera. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dość gęstą. Ciągle mieszając trzepaczką, wlać trochę(...)dolewać mleka, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem beszamelowym, zalać bakłażany, równo rozprowadzając. Znowu zetrzeć trochę sera na wierzch i wstawić do pieca, rozgrzanego do 180°C na 35 – 40 minut. Wierzch ma być ładnie zrumieniony, nie spalony. Wyjąć, dać odpocząć ze dwie – trzy minuty, podawać
stajnia gołębie od kuchniPrzygotowanie: 1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie mieszając i pieczemy ją aż do miękkości w ok 160 stopniach uważając żeby się nie przypaliła 2/ Z pomarańczy wyciskamy sok do rondelka i wykrawamy ze środka cząstki które również dodajemy. Następnie wrzucamy(...)dodając cukier aż do wytworzenia się aromatycznego syropu. Ściągamy z palnika. 3/ Upieczoną dynię przekładamy do pojemnika dodajemy połowę z naszego syropu do dyni i delikatnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków mieszając na gęstą masę. 4/ Wałkujemy ciasto, wykrawamy i sklejamy pierogi nadziewając je masą z dyni. 5/ Gotujemy pierogi, odsączamy i podajemy na talerz oblewając resztą syropu po górze
Kuchnia PROzdrowotnaIdealny pasztet na świąteczny stół. Zachęcam już dziś aby taki pasztet zrobić domownikom a także gościom. Aromatyczny, kremowy, idealny jako przekąska z ogórkiem kiszonym. Polecam gorąco
Moje Małe Czarowaniedodatkowe klasówki czy testy. Na szczęście czasami na horyzoncie pojawiają się wolne weekend, podczas którego mogę dopieścić rodzinę. Tym chętniej to robię, kiedy odwiedzają nas dzieci. Lubię gotować i piec dla swoich bliskich. Ponieważ mijający weekend spędzaliśmy poza domem, musiałam przygotować coś łatwego i szybkiego. Wybrałam zupę krem z borowików. Skorzystałam z kupionych mrożonek, które mają naprawdę dobrą jakość. Oczywiście(...)prostu świeżych produktów. Efekt za każdym razem będzie znakomity. Polecam. Składniki: • 1 duże udko kurczaka lub kilka skrzydełek • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 4-5 ziemniaków • mrożone borowiki, ok. 15 dag • natka pietruszki • kostka grzybowa • sól, pieprz Uwaga : warzywa I grzyby można zastąpić 1 opakowaniem mrożonej zupy borowikowej, ja tak zrobiłam. Sposób przygotowania: 1. Z udka
W mojej kuchniWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskipokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy pomocy widelca. W międzyczasie przygotować sos. Wodę, masło, słodki sos chili i imbir(...)Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Stare GaryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący
Marta Gotujeokrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew(...)dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli jest starsza – cieniutko obieramy ja nożem szczelinowym. Kroimy w grubsze półplasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki. Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem lub na tarce skórkę
Karo in the KitchenNie może zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną
kgwjanczewo