pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:615/865)

Paszteciki z boczkiem i ziemniakami 188

cebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem - schłodzić. Mąkę przesiać do miski(...)lodówki na 2-3 godziny. Podsypując mąką rozwałkować ciasto,wycinać równe prostokąty, na które położyć farsz, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki.  Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C przez

Gaździnka warzy
Karp z jarzynkami w sosie śmietankowym 183

przyrządzili go według poniższego przepisu, który jest tradycją u mnie w rodzinie, od wielu pokoleń. W ostatnie święta udoskonaliłam przepis, bo zwykle zaszywałam jarzyny do brzuszka karpia, panierowałam i piekłam go w całości, a następnie wrzucałam do gotującej się śmietany i zapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina(...)niedużej ilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną :) Składniki: 4 – 6 kawałków karpia 1 jajko Sól, pieprz Mąka Olej do smażenia 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka Kawałek korzenia selera (tak by było mniej więcej

Smakowy Raj
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 253

przykryciem wkładamy do piekarnika, gdzie w temperaturze 100-120 stopni (góra-dół - termoobieg) mają się "rozlecieć". Gdy jabłka zmiękną dusimy i zamienią się w mus, dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, wsypujemy cynamon (sporo! My dajemy co najmniej 1 opakowanie całe), dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale jeśli mus jest wystarczająco słodki - pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę masła, aby nadać(...)cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego 2 łyżki wody lub śmietany. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę.  Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg), Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy.  Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Pianę

Wypisz Wymaluj
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 215

ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika.  Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów.  Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek

Z Kuchni Do Kuchni
KURCZAK W BOTWINCE 165

Pomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić

Kuchnia MagdaLeny
Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami. 333

Czasem nie mam po prostu czasu na dłuższe stanie w kuchni, wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na

Słodkie okruszki
Sernik królewski 251

muszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche(...)spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem

Smakowy Raj
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 457

200g wieprzowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego bulion:  250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka sól, pieprz, łyżka mąki opcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydzą Przygotowanie : Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest(...)lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut. Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa

Kitchens Alphabet
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 227

tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób nie straciły na walorach smakowych. WAŻNA SPRAWA - KURKUMĘ ZAWSZE ŁĄCZYMY(...)pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance wody, o czym można czasem przeczytać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka 109

ognia w trakcie wielogodzinnego smażenia było ciężkim i czasochłonnym zajęciem, stąd pomagano sobie w tej pracy i niejednokrotnie smażono wspólnie. Usmażone powidło wkładano do glinianych naczyń i zapiekano w piecu, by na wierzchu powstała skorupa chroniąca powidło przed zepsuciem. Tak zabezpieczone naczynia z powidłem zanoszono na strych, gdzie mogły czekać na swoją porę przez wiele miesięcy. Powidło do przechowywania(...)się słoiki, zaczęto smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje na to, by o nim pamiętać. Przepis i informacje o śliwkowych tradycjach

Trzeci talerz
Zapiekanka Ziemniaczana 106

ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 800 g ziemniaków 500 g ulubionej kiełbasy 150 g sera żółtego 2 średnie cebule 2 jajka 100 g śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Zalać wodą, dodać płaską łyżkę soli i doprowadzić do zagotowania. Gdy ziemniaki zaczną wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować(...)kosteczkę, zeszklić na odrobinie masła. Kiełbasę pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Naczynie żaroodporne spryskać olejem w sprayu. Następnie ułożyć w nim plasterki podgotowanych ziemniaków. Na ziemniaki układamy połowę sera a na nim cebulkę oraz kiełbasę. Możecie zostawić kilka plastrów kiełbasy, by udekorować nimi wierzch zapiekanki. Do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, wbijamy jajka, wrzucamy pozostały

Przepiski.pl
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 137

Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych , polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z

Moja Delicja
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 157

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady 207

dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta i świeżych liści szpinaku. Czytaj przepis… 4. Soczysta pierś kurczaka moczona i pieczona w mleku Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowuje swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz pozostaje chrupiąca. 5. Makaron w sosie ze świeżych pomidorów Makaron w sosie ze świeżych pomidorów(...)obiad. 6. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym Szybki obiad, który wykonasz w zaledwie 30 minut. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym, podane z ulubionymi dodatkami, tj. ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Idealny pomysł na szybki obiad. 7. Zupa z dyni Zupa z dyni co prawda zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w sezonie jesiennym, ale śmiało przygotowywać

NiePieprz.pl