Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka

Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka

Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka

Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Góra Ropczycka, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski W niektórych zakątkach Podkarpacia śliwki pełniły szczególną rolę – sadzono dużo owocujących śliw, a zebrane owoce przerabiano na większą skalę i różne sposoby. W sezonie wykorzystywano świeże śliwki, ale na zimę suszono je albo smażono z nich powidło. W Górze Ropczyckiej smażenie powidła było niemal rytuałem, który integrował lokalną społeczność. W tej okolicy powidło smaż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pierogi, śliwka, ciasto, drożdżówki , placki, drozdzowka, chleb, zupa, ziemniaki, ciasto na pierogi, prosta zupa, przepisy na kruche ciasto, pieczone ziemniaki, bez pieczenia, ciasto ze śliwką, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.